Hej på dig!

Nu sitter jag på ett flyg till Denver tillsammans med mina värdföräldrar (eller jag sitter hopklämd mellan två helt andra personer) för att möta upp mina värdpappas bror och hans familj i en av de mindre skidorterna (Keystone) i Colorado. Trots att det verkar vara betydligt mindre snö där än vad vi har haft i Sandpoint så ska det bli väldigt roligt att komma till Colorado och åka skidor där då det känns som ett otroligt häftigt skidställe. Vi har köpt liftkort i en av de lite mindre skidorterna (som vi kommer bo i) 2 av de tre dagarna som vi kommer spendera där. Vi kommer förmodligen åka runt och kolla lite på andra ställen i Colorado dem tredje dagen, förhoppningsvis spana in någon av allas kändisar hus som finns där, hehe. Är taggad på denna resa och det är väldigt roligt att min familj tar med mig på detta.

Ha det bra, kram Olivia.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Detta var verkligen en rolig skidhelg. Vi bodde hela skidklubben på ett ganska fint hotell och jag är sååå glad att jag delade rum med en tjej som heter Farli. Hon bor också i Sandpoint (de flesta andra i skidklubben som är i vår ålder bor i andra städer) och vi har umgåtts lite innan eftersom vi båda var med i samma XC lag. Men hon är bara väldigt snäll och har alltid lätt till skratt så det är roligt att vara omkring henne. Så när vi har kommit hem från skidbacken så har vi haft väldigt roligt tillsammans. Men gud vad vi har haft ett fullspäckat schema. Vi har vaknat strax innan sex varje morgon och lämnat hotellet kl 7. Sen har det varit fullspäckat med tävling hela dagen och sen har vi kommit hem vid 4-5 tiden. Då har vi fixat våra skidor, duschat, gått ut för att äta och förberett för morgondagen. Jag kan nog inte riktigt säga att jag har sovit nå vidare mycket någon natt så det betyder att jag är mer än redo för att komma hem nu och bara slänga mig i säng.

Men hur gick tävlandet?
Jo, ja måste verkligen säga att det har varit en väldigt överraskande helg. Jag gick ju in med inställningen att bara ha roligt och inte bry mig så himla mycket om resultatet eftersom jag vet att många här har möjlighet att ta väldigt mycket ledigt från skolan och då åker VÄLDIGT mycket skidor. Men jag överraskade mig själv med min åkning. Eller ärligt så vet jag inte riktigt hur det gick till, mitt första åk under fredagen så åkte jag väldigt dåligt under andra delen av mitt åk men tog mig ändå från att jag startade som 91:a(jag startade allra sist eftersom jag hittills inte har haft några poäng från den tävlings serie) till 33:e plats. Vilket kom som en chock för mig, dock slintande jag på isen efter bara några portar i andra åket så jag fick inget resultat. Under lördagen gick det väldigt bra, jag startade sist igen (nummer 96 denna gång) men lyckades komma på en 16:plats i första åket och slutade på en 14:e plats.


Slalomen idag var rolig men jag åkte inte banan rätt under första åket men fick ändå åka ett andra åk. Men jag måste säga att det var ett intressant andra. Jag var supertaggad! Eftersom jag startade sist så kunde många i klubben tajma att heja på, men tror det kan vara pågrund av det som jag tyckte att någon skrek "STOP!!!" Precis efter jag startade så jag tvär stannade och vi debatterade i drygt 10 sek innan jag insåg att det var lika bra att ge sig av. Jag blev dock frustrerad och det gjorde så att jag ville åka fortare vilket var bra, jag tyckte jag fick till ett riktigt bra andra åk förutom att jag kom för nära ca 7:e sista käppen och mina skida löste ut pågrund av det. Så var med andra ord ett väldigt händelserikt åkt. Efteråt så åkte jag och två andra tjejer upp toppliften för första gången vilket var toppen för utsikten var väldigt fin! Var också ett härligt åk ner!

Med det säger jag tack och adjö till denna tävlingshelg och är väldigt glad att jag fick chansen att åka på den.

Men nu är jag verkligen trött så jag avslutar med ett god natt denna gång! Kram från Olivia!!

Likes

Comments

Hej på dig!

Nu var det ett tag sedan jag skrev och tiden går så fort. Jag kan inte riktigt greppa att jag redan har varit här mer än halva tiden, jag kommer bara vara i Sandpoint i ca 4 månader till (iförsig kommer jag sedan åka på en USA tour över hela USA under 3 veckor men jag kommer bara komma tillbaka till Sandpoint några dagar efter det och sedan bege mig hem till Sverige) och om jag ska vara ärlig så mår jag nästan illa av tanken på att åka härifrån (eller helt ärligt kanske det beror på att jag börjar bli åksjuk eftersom jag just nu sitter i en bil och sitter och skriver på datorn samtidigt, hehe). Så även om jag kan tänka tillbaka på hur längesedan det känns som att det var som jag kom hit så kan jag inte riktigt förstå att jag redan varit här i ett halvt år. Hallå, jag menar, lyssna - ETT HALVT ÅR! ETT HALVT ÅR! Jag har inte varit hemma på ett HALVT ÅR! Herregud, ett halvår går fort. Jag kommer ihåg hur jag var så nervös och grät innan jag skulle åka för jag skulle vara borta nästan ett helt år. Det kändes bara obegripligt att tänka på. Jag kom ihåg hur mamma sa “Ta en stund i taget, ta de första två månaderna som första steget och tänk inte på det som ett helt år om det känns jobbigt” men tiden bara springer ifrån mig, det är nästan lite läskigt att tänka på hur snabbt tiden går (gud jag hoppas verkligen inte att livet går så här fort, för då kmr jag snart ligga på min dödsbädd, haha, iallafall nästan så.) Jag ska iaf verkligen försöka njuta av varje dag, för livet tuffar på väldigt snabbt och snart kommer jag vara lika gammal som dig mamma, hehe… I och för sig så är det mycket enklare att säga så än att verkligen göra det, idag på Algebra lektionen när jag var för trött för att egentligen kunna förstå matte problemet som läraren pratade om så kände jag mig inte riktigt som en “livsnjutare”.


Tillbaka till nuet, just nu sitter jag i en av minibussarna som skidklubben som jag är med i här har. Vi är påväg till Mission Ridge som är ett skidområde någonstans i Washington. För jag ska nämligen denna helg vara med i min första skidtävling i USA, wiho!!

Det ska bli intressant om upplägget för tävlingar är det samma som hemma. För i allmänhet så är det väldigt annorlunda att vara alpin skidåkare här till skillnad mot i Sverige. Jag blev chockad av det under mitt första skidläger men nu när jag sitter här i bussen och ser de andra åkarna bli avsläppta av sina föräldrar i skimrande rena Audio’s och hur alla bara klädmässigt ser otroligt rika ut (tolka mig inte fel) så kommer jag att tänka på det igen. Men här är alpin skidåkning verkligen en “rikemanssport”. Jag blir nästan lite ledsen när jag tänker på hur många personer som aldrig fått chansen att delta och älska sporten alpin skidåkning på grund av hur dyrt det är för att kunna åka med på läger, tävlingar och för att ens kunna vara med och träna i klubben. Nej, ibland tänker jag på att Sverige faktiskt inte alltid är så dumt. Även om skidutrustning är väldigt dyr så är det bara på en helt annan nivå här.

Aja, jag är iaf väldigt glad att jag trots detta har chansen att få vara med i klubben och åka på denna tävling. Jag hoppas verkligen att det kommer bli roligt och jag ska bara försöka njuta och ha kul även om jag vet att jag inte har kunnat ta ledigt från skolan lika mycket som alla andra för att åka skidor. Om jag blir för nervös så ska jag bara tänka på Sara Hector och de andra skidåkarna som snart kommer tävla i OS och vara glad för att inte har ett helt land som hejar och sätter press på mig.

Sedan sist jag skrev så har jag flyttat till mina nya värdfamilj. Det var ganska precis en vecka sedan jag flyttade in hos dem och trots att jag var borta under helgen på skidhelg med de andra Rotary studenterna i distriktet så känns det redan som hemma och jag trivs VERKLIGEN med dem. De bor i ett ganska litet hus nära till stan fast det är ändå ett “lakehouse”. Mitt rum är perfekt! Sängen är nästan lite för skön då jag varje morgon verkligen måste övertyga mig själv om att det är en bra idé att lämna den. Jag har ett eget badrum (som är väldigt vanligt att ha i USA) och jag har en ganska stor garderob och en byrå där jag kan slänga in alla papper och saker som jag inte vill ha framme. Men det bästa är ändå hur snälla föräldrarna är. Båda “barnen” har flyttat hemifrån men jag har träffat dem en gång och de verkar super snälla de också. Min värd mamma är drygt 50 år och hon är en hemmafru, är zumba instruktör, tränar varje dag, lagar supergod mat, är väldigt snäll, volontärer på ex antal olika ställen men framförallt på ett foster boende för barn. Pappan är fastighetsmäklare och är väldigt snäll och roliga han å. Eftersom jag bor nära skolan så behöver jag bara lämna huset 15 min innan skolan börjar och därför har jag haft väldigt sköna och lugna morgnar. Innan har jag alltid sovit ut så länge jag kan men det är faktiskt otroligt skönt att kunna ha lugna, oplanerade morgnar där jag kan lösa sudoku eller bara ta det lugnt. Jag är väldigt glad att jag nu kommer bo med denna familj under resten av mitt år!

Igår gjorde jag en kort presentation om mig själv, lite om Sverige, Sandviken och kort om min erfarenhet här i Sandpoint hittills. Jag hade gjort små papperslappar med stödord och kände mig ganska säker på det hela men när jag inte hade någon hand över då jag höll mikrofonen i ena handen och klickade på min dator med andra så kunde jag inte kolla på dem. Det kändes super dåligt efteråt men när jag efteråt kollade igenom mina stödord så fick jag ändå med allt jag skulle säga. Jag tror det var att jag blev så chockad av hur mycket personer som var där och att jag inte kände mig så självsäker utan stödorden tillgängliga. Det var iaf roligt att en äldre kvinna efteråt kom upp till mig och sa “Jag blev inspirerad av dig, för jag är rädd för att våga resa och hamna i situationer där jag inte vet vad jag ska göra och hur jag ska bete mig.”

Vi pratade lite och något som jag sa var “Du vet aldrig hur mycket du vågar att göra förens du provar. Du kan begränsa dig själv och säga att du inte vågar men du kan inte veta förrän du verkligen provar, för vi vågar och klarar av så mycket mer än vad vi tror.” Det är något som jag tänkte på innan, för jag vet hur mycket jag tvivlade på mig själv innan jag åkte och hur jag tänkte- jag vågar inte det här, jag är inte tillräckligt modig. Men det handlar inte om att våga, det handlar bara om att ta de chanser vi får. Med det är det tack och adjö från mig för denna gång.

Hoppas allt är bra med dig!

Önska mig lycka till under tävlingen i helgen!
Ha det bra, kram från Olivia!

Likes

Comments

Här kommer lite bilder från när jag under jullovet var i Kanada med min familj. Det var mestadels väldigt kallt väder men också väldigt bra skidåkning. Det var väldigt roligt och skönt att bara få vara med min familj ett tag igen efter så lång tid.

Jag har inte så mycket bilder från resan men desto mer minnen och roliga stunder! Men efter att bo i en liten stuga alla tillsammans i mer än en vecka kommer man snabbt in i rutiner igen, så som syskon gnabb och bråk. Men jag är väldigt glad och tacksam att de kunde komma och hälsa på mig!! Det var super roligt att vara med dem igen! Det gjorde att jag fick styrka som jag faktiskt tror kommer hjälpa mig resten av året. Från att gå och sakna dem så är jag nu redo att klara mig själv igen och ta vara på tiden. Jag kan i alla fall verkligen säga, jag är inte alls redo att åka tillbaka igen. Jag är där jag vill vara och har det bra här! Jag älskar att vara här!!

Ha det bra, kram från Olivia!

Likes

Comments

Jag fick jullov den 22:e december och åkte direkt efter skolan upp till Schweitzer (berget) tillsammans med min värdfamilj som under 22:e till 24:e bokat ett litet hotellrum där. När vi kom upp så drog jag direkt på mig skidkläderna och åkte ut med några kompisar och deras familj och åkte kvällsskidåkning. Efter skidåkningen så fick jag dock dåliga nyheter, min familj (svenska) som skulle kommit in till Sandpoint samma kväll hade missat deras flyg från Chicago eftersom att deras flyg från Sverige var försent. Detta gjorde mig lite nere då jag var peppad på att få träffa och åka skidor med dem dagen efter. Den 23:e blev en otroligt fin skiddag och det var kanske ändå bra att jag fick ha en dag att åka lite skidor med min värdpappa (då små killarna gick i skidskola och min värdmamma inte åkte skidor). Efter denna skidåknings dags så fick jag dock träffa min familj, yey!! Det var härligt att få se dem alla efter nästan 4 och en halv månad! Vi beställde hem pizza från stans magiska pizza stället, "The hound". Det är nästan så det vattnas i munnen när jag tänker på det, hehe…

Dock behövde Jacob (storebror) och pappa åka tillbaka till flygplatsen och hämta två väskor som blivit försenade. Medans de åkte dit så gick jag, Joel (lillebror) och mamma till min tredje värdfamilj (som jag ska flytta in hos om ca en månad) och bara sa hej och pratade en stund, det var trevligt och jag fick träffa barnen i min tredje värdfamilj. De har båda flyttat hemifrån men var hemma över jul, båda "barnen" var jätte trevliga. Den natten sov jag i det lilla mysiga huset som min familj hyrt i här Sandpoint.

Den 24:e (Christmas Eve) åkte vi skidor under dagen och sedan på kvällen så träffade min svenska och amerikanska familj varandra för första gången. Vi åt middag hemma hos min värdmammas föräldrar och små killarna fick sina julklappar av sin mormor och morfar och jag fick mina julklappar. Jag fick väldigt mycket julklappar, mycket gulliga saker så som en dagbok, ett ljus, mysiga strumpor och vantar, kroppstvål, te mugg, yoga pants osv. Massa fint! Jag åkte sedan hem tillsammans med min riktiga familj och vi hade en mysig stund och öppnade lite julklappar och jag fick min spring klocka som jag önskat mig, wiho! Jag åkte sedan hem till min amerikanska familj (wow vad det känns som mycket familjer, fast det är bara två, hehe) och spenderade natten där så jag skulle kunna vakna upp där på juldagsmorgonen. Bilden nedanför är från när vi spelade spelat "Pie in your face", fast man fick snarare grädde i ansiktet. Eller tja det beror ju på, heter man Olivia så fick man inget för det visade sig nämligen att jag var bra på det spelet, roligt var det i alla fall!

Morgonen den 25:e blev jag väckt klockan 7 (var överraskad över hur länge de sov med tanke på vilken dag det var och att de ibland vaknar klockan 5 på morgonen, så det var skönt att de sov hyfsat länge) av små killarna då exalterade skulle få öppna deras julklappar. Inte minst exalterade var de över det lufthockey spelet som var en av sakerna lämnat utöver att han lämnat en lapp om hur goda kakorna som de gett till honom var och att även renarna gillat deras snack, de hade nästan ätit upp alla morötter som de lämnat till dem! Jag gav ut mina julklappar och vi hade en lugn morgonen, sedan var det dags för killarna att leka med alla sina nya leksaker och jag drog mig så småningom istället upp för att åka skidor med min svenska familj. Efter en till fin skiddag så klädde vi alla upp till finkläder och hade en väldigt trevliga kväll hemma hos min amerikanska familj tillsammans med min värdmammas föräldrar och min svenska familj. Det var trevligt och roligt!

​Jag tyckte det blev en toppen jul, även om den var väldigt annorlunda från vad jag är van med. Det var otroligt roligt att kunna fira den med båda mina familjer!! Hoppas du också hade en bra jul, ha det bra, kram från Olivia!

Likes

Comments

Detta var bilder från första dagarna i november då vi hade snö. Men sedan mitten av november tills nu den 17:e december har vi inte haft någon snö alls eller bara lite som snabbt smält bort. Jag började känna mig lite hopplös och kunde verkligen inte få några julkänslor mest pågrund av snön tror jag. Så det ända jag ville ha var snö och NU HAR DEN KOMMIT!! ❄️❄️❄️❤️❤️❤️Jag är såååå lycklig och tackar väder gudarna för det!! Jag har dock sett på vädreleken att det ska regna bort imorgon, måndag men jag håller mina tummar att det håller sig tillräckligt kallt så allt som kommer ner är de fina, stora, härliga snöflingorna som vi fick idag! Wow, jag älskar verkligen vintern och snön!!! Och nu är det bara 5 dagar kvar tills jag får vinterlov och min familj kommer! Taggad på det! Jag hoppas att det snöar inatt så att vi får snow-day då det betyder att det inte är någon skolan för bla skolbussarna inte kan åka. Nu ska jag gå och lägga mig glad för att snön är här. (Och få lite sömn så mitt halsont ger sig av och så att jag kan prestera på mitt matte test imorgon.) Hoppas allt är bra med dig, kram från Olivia. God Jul!❤️

Likes

Comments

Bilder från helgen i Lake Louise, det var tråkigt att inte få se Lindsey Vonn på pallen då hon åkte ur både idag och fredags. Jag tror att hon var lite försiktig efter kraschen när hon tävlade på lördagen och det slutade i att hon kom utanför topp tio. Men det var otroligt häftigt att få komma så nära alla tävlande! Fick bild med både Lindsey Vonn men också Mikaela Shiffrin som är den absolut coolaste skidåkaren i världen! Trots att hon bara är 22 år så äger hon ut alla i slalom och kom nu i helgen på tredje, första och femte plats och dessa var de grenar som hon vanligtvis inte tävlar i. Efter denna helg älskar jag seriöst henne! Att hon var så ödmjuk när hon pratade, gav autografer och tog bilder gjorde bara henne ännu coolare. En tjej som totalt dominerar damernas världscup men trots det är så ödmjuk. När en tjej som fick hennes autograf brast ut och sa: "du är såå cool" så svarar hon halvt skrattandes: "No believe me- I am not that cool." Hahaha, man kan ju bara älska henne!! Så det var en lyckad helg men nu är jag tråkigt nog krasslig och har halsont från att vara frusen. Så nu är det te med honung som gäller (och att packa upp) för att jag ska bli bättre tills dess att jag på onsdag ska hålla min Sverige presentation för min Rotary klubb. Jag är glad att jag fick åka på denna helg, det var coolt att se hur de skidåkarna som man ser upp till och ser på tv faktiskt är riktiga människor (du kanske inte alls förstår mig men aja, hehe). Ha en bra dag, hälsningar Olivia.

Likes

Comments

Detta är en av nummerlapparna som hänger i rummet där jag sovit inatt.

Jag är nu nämligen i Canada och ska nu tidig morgon åka till Lake Louise (som är ett skidområde) för att se the Ladies Downhill World Cup! När vårt Rotary distrikt sa till oss att skriva en wishlist över saker vi önskade att få göra under vårt utbytesår var detta den punkt som jag skrev allra störst och gjorde en extra stor stjärna framför. För att det var en sak jag vill göra allra mest ville göra men också en sak som jag faktiskt trodde inte skulle kunna ske. Men när det började närma sig 1-3 december då jag visste att denna tävling i Lake Lousie var så skrev jag till distrikt ledaren Colleen för jag fråga om hon hade något tips på hur jag skulle kunna få denna önskan att gå i uppfyllelse. Jag förväntade mig kanske något tips på vem jag kunde fråga eller något liknande men istället fick jag detta svar:
"Hi Olivia.

I have a couple of ideas for you:

My husband and I always attend the Women's World Cup speed events at Lake Louise and take our student(s) with us. Our daughter used to forerun the Men's and Women's races so it is kind of in our blood. So two scenarios:

1. Ask someone from your club to drive you to Cranbrook on Thursday afternoon, spend the night with us and we will take you for the weekend, returning here on Sunday evening and someone can come up here and pick you up. Maybe one club member drives you on Thursday and then another picks you up on Sunday?

2. After your training camp at Panorama, you just stay in Cranbrook for the week, but make sure you have all your school work and have the required permission from your teachers. Then on Friday, we leave for Lake Louise, returning on Sunday and then someone from your club comes up here to get you, once again on Sunday late afternoon/early evening."

Och sen skrev hon massa annat här emellan och sen:

"We would definitely love to take you, but getting here is what you have to work out--getting to Lake Louise and staying in Calgary is not an issue."

Jag fick läsa detta några gånger om och om igen för att fatta att hon just hade gett mig en lösning på hur min önskan skulle kunna ske. Detta var ganska sent på kvällen och alla andra i min familj hade gått och lagt sig så jag gjorde för mig själv en hopp dans av att jag blev så glad. (Jag skickade även några meddelanden till mamma och pappa för att berätta vad som hänt och hur exalterad jag var. Detta var inte alls vad jag förväntat mig och nu är jag här i Cranbrook för att om några minuter åka för att se bla Lindsey Vonn tävla.

Så jag tackar och bugar för denna chans och ska nu njuta av detta. Så tackar som frågar: jag mår bra!

Ha det bra du också!
Kram Olivia.

Likes

Comments

Hallååååååå på dig! Hoppas allt är bra med dig, med mig är det just nu bra och jag sitter i mina Study Hall klass och det är för första gången på väldigt länge som jag inte har fullproppat med läxor och plugg som jag behöver göra så det är skönt för jag har senaste månaden jobbat vad som känns varje minut av fritid på mitt Senior Projekt som är ett stort “Reachers papper” (Okej det där var kanske lite överdrivet men jag har lagt ner otroligt mycket tid på det och nu börjar det närma sig ett klart arbete från min del, vilket känns otroligt skönt. För oavsett om mina betyg här inte spelar någon roll när jag kommer hem (trots att min Rotary klubb vill att jag ska ha bra betyg) så är Senior Project något jag måste göra för att få “walk graduation”. Så det är ganska viktigt detta arbete så jag har lagt ner otroligt mycket tid på det, men nu börjar jag som sagt se ett ljus i tunneln (jag försöker btw försöka komma på ett liknande uttryck på engelska men när jag försökte förklara för min förra värd bror så förstod han inte riktigt när jag försökte förklara, hehe).

Lite info om hur skolan funkar, ärligt är detta kanske inte superkul men det är annorlunda från skolan i Sverige så kanske är det ändå kul att läsa, vad vet jag. :)

Jag tror jag har skrivit det förut men i skolan har jag A och B-days. Så varannan dag är det en A-dag och och varannan en B-dag. På alla A-dagar har jag samma schema och på alla B-dagar har jag samma schema, varje vecka är antingen en A eller B vecka och det innebär vilken av dagarna som vi kommer ha mest av. Så på en A vecka så har jag 3 A-dagar och resten av dagarna, tisdag och torsdag är B-dagar(en sådan vecka har jag just nu:). Men varje dag går jag samma tider, jag börjar mina första lektion klockan 8 och slutar min fjärde och sista klass klockan 2:46. Alla lektioner är 89 minuter och min lunch är 32 minuter, ja det är lite udda tider men aja, det är inget man behöver hålla koll på ändå för skolklockan ringer på morgonen 5 minuter innan första lektionen börjar och ringer sedan in och ut oss från varje lektion. Halva skolan har first lunch och andra halvan och second lunch, jag har second lunch varje dag. Vilket innebär att min lunch börjar cirka kvart i 1. Det finns lunch att köpa på skolan, vilket kan vara varmkorv, pizza eller ofta någon annan typ av snabbmat. Det är en del som köper skolmaten (och man kan förresten också köpa frukost på skolan och jag tror att de varje eller varannan vecka har pannkakor till frukost men jag måste säga att pannkakorna här är ju ingenting jämförelse med de hemma, antar att det beror på att man alltid använder en pannkaksmix här men de smakar ju INGENTING, inte ens när jag häller på massa sirap är de lika bra som mammas hemma), många har med sig egen, oftast sådant här typiskt fyrkantigt tråkigt rostbröd men något onyttigt som typ chips till. Jag har alltid med mig rester från middagar hemma och värmer det i en lärares mikro, för vissa lärare har mikros för det finns inte några allmänna där man kan värma sin mat för de flesta har “kall mat” med sig. Många åker och köper mat som de äter på nästa lektion, de köper kanske någon pastasallad på en matbutik, pizza, mackor från subway, hamburgare eller oftast någon annan snabbmat. För i stort sett alla här jag ju en egen bil så det är bara att åka och handla sin mat och sedan snabbt komma tillbaka. Har jag skrivit det mesta nu tro? Oh förresten så har alla här ryggsäckar och många använder inte ens sina skåp utan bär runt på allt i väskan. Jag gillar inte riktigt toaletterna här för istället för att toaletterna är uppdelade i ett eget rum så det är ett rum med sådana här vägar emellan varje toalett så man kan i stort sätt höra vad personen på andra sidan väggen utför för behov. Men det är inget större problem för mig egentligen men kom bara att tänka på att många hemma tycker toaletterna är så “ofräscha” hemma, men det är faktiskt skönt att ha en ett eget rum för toan.


Förresten kan jag länka till en pinsam video som jag var med på i skolan, jag tror jag skrev innan att vi varje dag har en video som hela skolan ser och alla utbytesstudenter var en dag med i en. Det är förresten skolans egna produktion som gör videosarna och jag tror de har en lektion varje dag som de kan göra dem på. Skolans produktion heter Cedar post och har även en skoltidning som släpps varje månad som faktiskt är intressant.

Videon: https://www.youtube.com/watch?v=bfP1cKhft2U

Skolans produktion: https://shscedarpost.com/

Skolan websida: http://sh.lposd.org/ (finns inte direkt något roligt på denna sida men aja :)

På samma kanal på youtube tror jag också man kan hitta alla videos som visas varje dag om du skulle vara intresserad. Det är faktiskt coolt att så många elever är engagerad i saker kring skolan här, det finns också klasser man kan välja då man hjälper läraren så är med i någon av deras klasser och som typ är deras assistent som kan rätta prov etc. Man kan också hjälpa till på “the counselor office” eller i skolans bibliotek. Skolan här har också som en “School spirit”, skol väggarna är målade, skolan är “the bulldogs” (så om du inte vet någons namn på en fotbollsmatch är det bara att heja på med “Go bulldogs”.), de som går sista året är alltså “the seniors” är “the class of 2018, och alla skolklubbar och skollag, det är faktiskt mer än bara en skola som man går till och har sina lektioner på.

Jag har i stort sett inga klasser med de personerna som jag hänger med mest, vilket är de andra utbytesstudenterna. Så enda tiden vi ses är under luncherna, vilket är lite tråkigt. Men de jag sitter med vid lunch är Nicole (utbytesstudent från Chile), Maria (utbytesstudent från Katalonien som ligger i Spanien), Maria (utbytesstudent från Italien), Marian, Riley och Marias pojkvän som jag just nu inte kommer ihåg namnet på. Så ja, sitter med tre amerikanare och tre utbytesstudenter. Men på A-days äter jag ibland lunch med Sarah som är min favo-amerikan :) hehe. Då åker vi hem till henne, äter något som vi hon har i kylen och åker tillbaka, hon bor ganska nära skolan. Sarah är super snäll och rolig och vi har klickat bra ihop, men hon åker den 3:e januari till Sverige för att åka på ett sex månaders utbyte. Vilket är både tråkigt för att hon snart kommer åka men också jätteroligt för henne. Men ändå lite otippat att en som jag bli vän med här ska åka till Sverige på utbyte!

Jag har haft en del sleepovers med mina utbytesstudent vänner, vilket har varit kul, då har Ratu från Indonesien också varit med men henne har jag aldrig samma lunch med. Allanna som är i min engelska klass har också varit med en gång. Hon är snäll och rolig. I min environmental science gör jag alla grupparbeten med en tjej som heter Kali, som jag träffade i XC och hon är så snäll. Jag gillar min environmental science lektioner för det är en bra och rolig lärare, det är en intressant lektion och jag gillar personerna som jag sitter nära i den klassen, jag sitter inte med någon för man har en egen bänk så låter lite konstigt att säga sitter nära men det är så det är.

Just nu tränar jag två gånger i veckan på ett gym nära skolan med en grupp som består av mest personer som åker längdskidor men också några inklusive mig som åker slalom. Och denna vinter kommer jag träna med skidklubben, de har inga träningar på kvällarna eftersom skidområdet är ganska stort och de kan därför inte hyra det men de tränar under helgen och de tränar på dagarna under veckan. Förhoppningsvis kommer jag kunna träna med dem lite under veckan då jag förhoppningsvis kommer kunna ändra mitt schema och åka upp någon timme under dagen men det är inte riktigt klar än. Men jag håller mina tummar och hoppas för det. I alla fall så gillar jag gruppen jag tränar med, en av tjejerna som är där kände jag sedan XC då vi var “running bodies” vilket är toppen. Hon heter Nathalie och är jättesnäll.

Bilder av kompisar

Jag skulle för mitt Rotary distrikt här i USA skriva "a short report" om vad jag har gjort här hittills. Detta var vad jag skrev och är lite av de sakerna jag har gjort(jag känner ibland att jag inte gör någonting, att jag bara sitter hemma och pluggar även om betygen inte spelar någon roll men då är det bra att få lite perspektiv på sakerna och det fick jag med denna).

My short report

I was during thanksgiving break in Canada and skied for the first time with my ski team that I will be joining this winter. I had very high expectations on the trip so I was a little bit disappointed that it rained and that we couldn't ski some days but some of the six days were really fun and good skiing. I have together with my family been to a place to pick out pumpkins and I carved it really cool together with them- I really liked to carve it, that was a lot of fun! I have been to the best ice cream place in my town a couple of times- it's called Panhandle cone and coffee. The ice cream is homemade and just soooo delicious and I have tried all their fall flavors- pecan pie, pumpkin pie and granny smith, yummie! Now, after thanksgiving they are supposed to have christmas flavors so I have to get there as soon as possible to try them out! I have been to a rock climbing center in Spokane with my outdoor adventure club in school, it was a lot of fun! I have been running races with my cross country team, not all of them went super good but it was really fun to cheer on all the other team mates. A favorite thing was to go and see a ski movie at the Panida Theater in my town which is an old cool theater place. It was a movie by Warren Millers, it was very long but most of the skiing parts were amazing! I have been trick or treating and I got so much candy and got to see one house that they had done a total halloween makeover on. That was cool. I have been going on really fun mountain bike rides up at Schweitzer, on the mountains where I lived before. I have done a lot of fun things but there have also been a lot of hard times, missing family and feeling homesick, feeling stressed because of all the homework, having a hard time to meet and get new friends and to get to know my host family but I have never ever wanting to go back home and I am still very glad and thankful for getting to do this exchange year. Most of the time I really enjoy and love it!

Best regards, Olivia

Detta ör min "Senior picture" och den kommer vara i "the yearbook" som faktiskt redan finns att köpa så jag ska snart handla den. Ha det bra, kram Olivia.

Likes

Comments

Så just nu är det fredag kväll här nej vänta det är torsdag kväll men det är som fredagkväll. För att det är ingen skola imorgon, yeah! Det är nämligen vår första lediga dag av no-school-november som många kallar det här- man ju inte annat än att älska det uttrycket. Men så det är torsdag kväll nu och jag har redan helg! Dagarna och veckorna går så fort här just nu, tror det är för att jag ständigt har något att göra och behöver plugga ganska mycket. Men börjar känna att jag kommer i fas nu, för att gjort min environmental science redovisning igår som jag pluggade mycket för. Och så börjar jag komma ikapp med mitt Senior project. Så det är vad jag har gjort hela eftermiddagen här- pluggat... men efter nästa vecka är det halvvägs genom denna termin och det innebär att vi har ganska mycket just nu. Annars rullar skolan på och det är environmental science och engelska som är svårt och som kräver en del plugg men nog om skolan.

Förra helgen var jag på Rotary läger med de andra Rotary studenterna som är här i detta distrikt. Så det var vårt andra läger tillsammans och det var blandade känslor. Såklart var det roligt att dem igen och inget slår känslan när jag och Nicole klev in genom dörrarna till skolan och alla reste sig upp och sprang mot oss för att omfamna oss med kramar! Så det är mycket kärlek❤️❤️ men trots det har vi inte ens varit två dagar tillsammans (då vi dessutom spenderade mesta delen av tiden med att lyssna på föreläsningar). Så vi känner ju inte varandra så bra vilket betyder att det kan bli tyst och att man inte alltid har något att prata om. Men vi hade väldigt roliga kvällar! Vi bodde på en skola (oj jag sa inte ens var det var- i Cranbrook i Kanada) och hade tillgång till gymnastiksalen så vi spelade basket och lekte lekar (hehe hur barnsligt det än låter så var det roligt! Man kan aldrig få nog av lekar!😋) under kvällen. Under lördag kvällen så tog vi på oss våra halloween kostymer och gjorde oss redo. Jag som hade en piratkostym med mig från min familj men som egentligen ville ha något varmare eftersom vi skulle vara ute bytte med en annan kompis som inte ville vara hennes kostym. Så min kompis var pirat och jag fick hennes banankostym!!

På hockeymatch

Detta var lite bilder från eventet. Vi gick trick or treat, var inne i inte så skrämmande spökhus och såg på en kort teater. Det var en 15 min lång barnteater men jag älskade den för skådespelarna gick all in och tex när huvudkaraktären grät var det ett sådant där helt ut balat barngråt. Haha jag skrattade så mycket! Men jag tycker ändå deg bästa var att se alla utklädda- så det var mycket barnfamiljer där föräldrarna också var utklädda- bland annat såg kag tre andra bananer- såklart ingen annan lika snygg som mig men ändå och två av dem var vuxna! Men några favoriter var familjen som alla var unicorns (gulligt ju!), alla Scoobydoo som jag såg, Picatchu och ett par syskon som var utklädda till pommes frites och hamburgare. Ja det var faktiskt ganska populärt att vara mat och min italienska vän Carla var såklart en pizza- ja menar det känns ju som att det är lite svårt att vara pasta men pizza passade henne utmärkt! Så det var en rolig helg! Eller ja en och en halv dag för vi kom dit på fredag kväll och åkte på söndag morgon men vi hann med mycket. Hemma på söndagen karvade vi sedan pumpor- och min blev riktigt bra även om jag följde ett papper och höll på med den i mer än två timmar så blev den väldigt bra!

Vi grillade smores på kvällen, mums!

Så nu riktiga halloween som var i tisdags. Inget speciellt hände i skolan förutom ath vissa var utklädda, jag fick godis av min environmental teacher, vi gjorde halloween snacks på culinary arts och vi fick halloween kakor på vårt Interact möte. Men under eftermiddagen tog jag på mig min piratkostym med så mycket kläder jag kunde få på mig under och efter att vi ätit pizzan som var gjord som en pumpa(gick dock inte att se när den varit i ugnen så såg aldrig pumpa pizzan men den var god, hehe) begav vi oss ut. Villa området vi bor i är inte så stort så mina bröder gick där tidigare under dagen medans vi åkte till en populär trick or treat gata i stan- gatan var avstängd för bilar och det var så mycket folk där! Katie- min värdmamma sa att de hade kompisar som bodde på den gatan förut och de spenderade över 300 dollar på godis varje år bara för de som kom och knackade på för att det var så mycket folk som gick där. Mina föräldrar var också utklädda fast de gick bara med oss- de med andra ord var inte där för godisets skull. Ett av husen hade gått all in och var väldigt dekorerat. De hade lakanen hängande i trädgården med skelett dekorerade runt om i trädgården. De hade en kraschad truck där det låg skelett i och sådan avspärrning som polisen hänger ut. De hade lampor så att de blinkade i fönsterna och läskiga ljud som lät ur högtalarna. Sedan delade de istället för smågodis ut hela barer av godis. Ja vi fick stå i kö till det huset! (Vi gick tillochmed dit två gånger). Oj jag glömde säga det- jag gick med min kompis Emma från Italien och vi båda fascinerades av det lika mycket. I Italien har de inte halloween och det var väldigt länge sedan jag gick bus eller godis så vi båda ville bara fortsätta få godis! Kanske därför vi slutade upp med såå mycket godis!

Mitt godis!!


De sista bilderna är från en av mina bröders pumpor och de hade efter kvällen båda två sina fyllda till toppen. För de började med att gå till Walmart och några butiker, sedan gick de i vårt villaområde, sedan gick de med oss på den populära gatan för att sedan hämtas upp av mormor och morfar för att gå i deras område för att sedan tack och lov spendera natten där. För annars hade de nog aldrig blivit tyst i vårt hus med tanke på allt godis de åt. Konstigt nog(men tack och lov) sov jag som en stock även om jag också ätit en massa godis!

Ps det har idag (nu är det fredag förmiddag- tog lite tid att skriva detta) snöat så mycket. Eller det började snöa igår och har snöat under hela natten så tyvärr kan jag inte åka med Katie till Spokane för att shoppa som tänkt. För det ligger drygt en timme bort men det skulle ta jättelång tid och vara farligt att åka med all snö. Men jag är ändå glad att det kommit snö för det ser ut om ett “winter wonderland”- jag älskar det! Så snart ska jag ut i snön!

Ha det bra! Kram, Olivia

SNÖ!!!❤️❤️❤️

Likes

Comments