Till dig som förälder...

Hej främling!

Jag känner inte dig och förmodligen inte du mig heller. Men vet du? Jag vet något om dig. Jag vet att du och jag är lika. Utan att veta din bakgrund. Utan att veta hur du ser ut, vad du gillar, vem du bryr dig om, hur många barn du har etc. Jag vet att vi är lika. På vissa punkter... men inte alla!

För det första vet jag att du är en förälder. Texten är tänkt till dig som förälder så självklart har du då minst ett barn men sedan kan jag inte svara på om det är ett, tre, fem eller tolv stycken. Det kan vara många. Det kan vara få. Men att du har barn det vet jag eftersom du är en förälder.

Något annat jag vet. Är att du precis som jag har saker du bryr dig om. Med tanke på att jag inte vet vem du är så är det svårt för mig att säga vad eller vem du bryr dig om. Men såklart hoppas jag och är väldigt säker på att du bryr dig om dina barn. Det gör jag och jag vet att det är många många föräldrar med mig. Ja det allra flesta. Något annat vore osunt.

Hur tänker ni gällande det ni bryr er om? Visst är det så att ni
mer eller mindre gör vad som helst. Allt som krävs gör ni för dem ni bryr er om. Ni skulle stå ute mitt i vintern utan kläder om det så innebar det, och ja. Förmodligen hade ni gått genom eld för det ni håller kärt. Man försöker alltid göra sitt yttersta och det bästa möjliga. Detta gäller ju många saker!

Något annat jag vet om dig är att du försöker ditt bästa. Det kan gälla små saker det kan gälla stora saker. Tex skulle ditt eller dina barn bli sjuka skulle du såklart vara hemma med dem. Ta hand om dem och visa dem lite extra kärlek och omtanke. Kanske ge dem en glass om aptiten inte finns och febern är hög. Du duschar dem när de kräkts ner sig själva under magsjuke-perioder och du försöker göra allt i din makt för att barnet ska må så bra och ha det så bra som möjligt.
Även om du offrar en dag, en dag som får bli VAB istället för jobb. Även om det dåliga samvetet ställer till det. Även om du vet att det blir jobbigt på din arbetsplats. Du vet att du kommer få ännu mer jobb när du kommer tillbaka. Ja oavsett får man ju vara hemma för barnet har feber eller kanske magsjuka och klarar faktiskt inte av att vara på förskolan. För det var ju det här, visst gör vi allt för dem vi bryr oss om.

Men nu vill jag gå vidare lite i detta. Särskilt gällande magsjuka. När 1 dygn gått och din älskade son eller dotter börjar bli piggare. Aptiten kommer tillbaka och hon/han har inte kräkts på säkert 5 timmar. Ja men nu börjar allt bli bättre! Snart är hon frisk tänker ni.
Den här tanken som finns i bakhuvudet, jobbet som stressar er. Ni har fått vabba pga kräkningar & diarré. Dagarna går. Jobbet blir bara mer och mer. Och stressen ökar för varje dag som går. Jag förstår er! Jag vet hur ni tänker. Jag har också ett jobb att sköta. Arbetsuppgifter som inte löser sig utav sig självt. Deadlines på vissa saker som ska göras. Men vet ni! Det finns en väsentlig skillnad. Är mina barn sjuka så ser jag till att dem är friska innan de skickas till förskolan igen. De SKA vara feberfria. De ska orka med en tuff dag på förskolan. Att vara på förskolan är våra barns jobb! Dit dem går på dagarna och presterar och lär sig. Även om det kanske känns som att de bara är där och leker så är det så mycket mer än det. De utvecklas, lär sig. Ska orka med långa dagar med fullt ös. De ska umgås och träffa många kompisar, även en mängd olika förskolefröknar etc. De måste vara friska och de måste orka med tuffa dagar. Har de varit magsjuka då SKA dem ha fått tillbaka sin aptit samt ha varit fria från symtom under 48 timmar. Det bara är så. Här hemma ser vi allvarligt på detta och eftersom vi tänker på och bryr oss om våra barn så låter vi dem vara hemma tills de är helt friska. För bara två veckor sedan hade vi båda barnen hemma i över en veckas tid efter att ha haft magsjuka här hemma. Ja jag var också stressad över att VABBA. Över att inte jobba, över att ha arbetsuppgifter som hänger över mig. Men det är inget som väger tyngre än mitt barns hälsa. För mig är det även viktigt att inte mina barn smittar andra barn på förskolan och jag hoppas att DU som läser detta tänker detsamma. Om vi alla bara hjälps åt. Om vi alla stannar hemma den tid som krävs. Låter våra barn bli friska innan vi skickar dem till förskolan. Då kan jag garantera att vi ALLA är mer friska än om vi faktiskt besparar oss en VAB dag innan dessa 48 h efter magsjuka gått. Låt oss bli bättre på detta, allihop!

/ Mamma som vabbat för magsjuka 4 gånger under 2017

Gillar

Kommentarer

Tresmultron
Tresmultron,
Bra skrivet! 🖒 önskar alla hade detta tankesätt gällande sjukdomar och återgång till förskola/skola. 💕
nouw.com/tresmultron
missvernersson
missvernersson,
Tack snälla du! Ja visst hade de varit så mycket enklare 🙁
nouw.com/missvernersson
Emma
,
Hej. Jag hoppas ni får hålla er friska från magsjuka ett tag nu. Så klockrent skrivet. Alla föräldrar borde faktiskt tänk på sina barn i första han och inte ta jobbet som prio 1. Jag har själv 1 barn i 2 års åldern som nyligen varit magsjuk. Så förstår precis vad du menar. Tråkigt bara att det finn föräldrar som sätter jobbet före sina barn. Ha en fortsatt bra söndagkväll. Kram
missvernersson
missvernersson,
Tack snälla! Ja men precis. Det är inte värt det för någons skull. Magsjuka är det värsta jag vet och när man fått det gång 4 på så kort tid är man lagom mättad 😩😪
nouw.com/missvernersson
Fie
,
Håller helt med dig angående magsjuka! Förstår inte hur man tänker om man inte håller dem hemma! Man får ju tyvärr inga antikroppar mot magsjuka så man kan ju få det hur många gånger som helst.... vi höll faktiskt vårt barn hemma en dag extra när vi fick den, ville verkligen inte lämna en fredag och riskera att plocka hem magsjukan en gång till!Som tur är har vi båda förstående arbetsgivare och det kostar ju dem mer om vi sen båda ligger däckade också i en vecka.... eller smittar nerkollegorna...
missvernersson
missvernersson,
Ja men precis! Även om man får vabba en dag mer för stunden så tror jag absolut det är värt det i långa loppet. Åtminstone om alla skulle tänka så. Det är så lätt att det bara går runt runt annars 🙁
nouw.com/missvernersson
sandratherese
sandratherese,
Åh, bra tänk! Arbetar själv inom förskolan och det är sååå vanligt att föräldrar lämnar sjuka barn. Synd bara att alla föräldrar inte tänker lika.
nouw.com/sandratherese
missvernersson
missvernersson,
Jag kan tänka mig det! 😩😞
nouw.com/missvernersson
Nadja
,
Så himla bra skrivet. Många föräldrar borde ta till sig detta. Jag låter alltid mitt äldsta barn som går på förskolan stanna hemma en extra dag (spelar ingen roll vad som varit fel) så jag är helt hundra på att han är frisk. Och ifall han är frisk mitt i veckan o stannar hemma torsdagen (extra dagen) oxå så håller jag honom hemma hela helgen. De känns så mycket bättre för mig ifall jag låter han vara hemma en dag extra istället för att skicka iväg honom till förskolan.
missvernersson
missvernersson,
Superbra tänkt! Det är ju viktigt att dem är friska 😞 Hur ska de annars orka med dagen lixom! Det räcker ju att gå till sig själv så vet man hur jobbigt det åe
nouw.com/missvernersson
missvernersson
missvernersson,
*är om man inte är fullt frisk
nouw.com/missvernersson
Catrine
,
...och tänk på personalen, jag har haft halsfluss, ögoninflammation, magsjuka, feber och förkylningar sedan i augusti(!!!!) och detta är till stor del att barnen antagligen inte fått vara hemma tills dom är helt friska på förskolan där jag arbetar.....
missvernersson
missvernersson,
Ja fy!! Det måste ju gå hur mycket som helst 😩 Stackarn!!
nouw.com/missvernersson
fridacmagnusson
fridacmagnusson,
Så himla bra skrivet! Håller med dig fullt ut. När jag inskolade min son på förskolan för 1 månad sen var det flertal av barnen som hade tjockt grönt snor under näsan, rinnande ögon och var allmänt hängiga. Tycker främst synd om barnen som blir iväg skickade när dom inte mår bra men även om dom andra på avdelningen som med stor sannolikhet blir smittade. Bättre att vara hemma en dag för mycket än en för lite. Kramar till dig 🌸
nouw.com/fridacmagnusson
Linn
,
Riktigt bra skrivit. Jobbar själv inom förskola möter barn varje som är anmält hängningar och som inte orkar vara på förskola långa dagar, men för föräldrarna så är det jobbet som går förre hur sjuka barnen än är. Hoppas nu att ni slipper dessa sjukdomar på ett bra tag.