Hej. Är det någon som vet hur man gör en egen hemsida??
Behöver svar väldigt fort tack

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den 22 maj somnade du in i min famn satt med dig i 10 minuter du var precis iskall vi gjorde allt vi kunde göra precis när veterinären sa att vi skulle åka in med dig så somnade du in. Du skulle bli 4 år i December <3 Kommer aldrig att glömma dig<3

Likes

Comments

Hej mina underbara läsare jag är så glad att ni läser min blogg. Mina planer i helgen är att på fredag så ska jag åka på kosläpp kl 10 och efter det så ska jag hoppa i Vättern ( jag vet att jag inte är klok) på lördag ska jag rida först hos min granne och efter det så ska jag till ridskolan och rida eventuellt tävla på söndag om jag inte ska tävla på söndag så ska jag rida hos min kompis.
Ni får gärna skriva vad ni har tänkt att göra i helgen. / ha en forsat bra dag varma kramar av misspippie
❤️

Likes

Comments

Hej. Jag har fått avliva min ena katt. Han hette Lucifer han skulle bli 10år till hösten. Jag saknar honom otroligt mycket jag kommer aldrig att fatta att han redan har lämnat mig. Det är jätte tomt utan honom hör hemma😢 förstår inte att han redan är borta😢
Ha en forsat bra lördag kram på er alla där ute❤️

Likes

Comments

Hej. Jag har tänkt att göra en youtube kanal lite om mina hamstrar och lite om vad jag gör med dom. Jag har också börja skriva lite om mitt liv och kanske göra några videos om det också. Ni får gärna kommentera vad ni vill jag ska göra tex med mina hamstrar. Jag bor på två ställen och det är hos min mamma jag har alla mina hamstrar och mina andra slags djur. Skriv gärna vad ni vill att jag ska lägga ut på youtube eller om jag ska skriva om något. Ha en bra dag

Likes

Comments

Chili
Chili är den dvärghamster som blir 1 år i år hon älskar att kela hon vill ha så mycket uppmärksamhet som hon bara kan få. Hon är hur snäll som helst har aldrig bitit mig
Peddy

Peddy är en guldhamster panda han blir 2år i år han är hur snäll som helst fast han kan bitas om han inte får springa runt lite. Han älskar att kela han vill bara kela när det är ljust

Jag har några hamstrar kvar jag tar dom senare hinner inte nu ses sen😃

  • 146 Readers

Likes

CommentsFakta:

Hamster kommer ursprungligen från Syrien och blir upp till 3 år. Hamsterns vikt är runt 150-220 gram och hamsterns längd är cirka 15 cm. Honorna blir könsmogna vid 4-5 veckor men dom bör vara minst 5 mån innan parningen. Hanarna blir könsmogna vid 5-6 veckor och bör heller inte paras före 5 mån.

Eftersom att hamstern är ett nattdjur så ska man helst inte ta upp hamstern mitt på dagen för då kan deras liv förkortas, men om om den vaknar på dagen så ta inte ut den så fort den kommer utanför sitt bo för den kan bara ha vaknat för att dricka vatten, kissa eller äta men om man ser att den vill ut så kan man ta ut den :)Förberedelserna:

Innan du fått hem hamstern måste du se till att allt är fixat, buren och transortsburen, vad buren ska stå, maten mm.

När dagen är inne så lägger du lite bottenmatrial och mat i den. Sen när du är där så ger uppfödaren (eller så får du fråga om det) en bit gurka som vätska för hamstern, (om du inte förstås har en vattenskål men se till att den inte tippar ut, det är lättast med gurka) lite mat att blanda med nya maten hemma så att hamstern vänjer sig vid din mat (läs nedanför "Buren" och "Att få den tam" kapitälerna om hur du gör) och lite botten material i transbortsburen.

När du är hemma så tar du bottenmatrialet i transbortsburen och lägger den ovanpå det andrar materialet som du fixat innan så att hamstern känner lite lukt från bottenmatrialet hemifrån. (Du kan läsa om hur du får den tam nedanför "Buren" kapitlet .

Du nog visa alla kompisar den nya lilla krabaten med det får dröja minst en vecka innan du gör det så att hamstern hinner att bli trygg.

Buren:

Mått:

Guldhamster: Minst 50 cm i bredd

Dvärghamster: Minst 30 cm i bredd

Innerhåll:

# Ett hus

# Ett hjul Guldhamster: minst 18 cm

Dvärghamster: Mindre än Guldhamstern.

# Matskål & Vattenflaska/vattenskål.

# Leksak

Matrial:

Sovmatrial: Spån eller hamstervadd (EJ BOMULL)

Bottenmatrial: Kutterspån eller kattpellets.

Bur: Det finns två sorter: Dunabur (plastbur) och Gallerbur.

Dunaburen är bra om man ska ha hamsterungar, annars om man har gallerbur så kan dom klämma sig igenom gallret när dom är små.

Men jag säger inte att gallerburen är dålig, bara inte så bra för hamsterbebisar:)

Burens plats:

Där buren ska stå ska det inte vara dragigt eller sorlig eller för mkt ljud, det är bäst att ha den på en lugn plats där det inte är folk hela tiden. På ett bord är bra för det skonar ryggen och det blir inte lika dragigt som det skulle varit om den skulle ha stå på golvet.

Mina hamstrar har bytt plats typ 5-6 ggr innan jag hitta den perfekta platsen. Förs när jag bara hade en hamster så hade jag den i mitt rum men de lät förmycket då satte jag den i hallen på övervåningen men då kunde inte mamma och pappa sova så vi flyttade ner burarna till hallen men pappa tycke att det luktade förmycket på morgonen när han kom ner, och han ville att dom skulle vara i tvättstugan så vi satte dom där, men jag tycke att de var så jobbigt för att det var så trångt. Men en dag så skulle min kompis Alexia sova över och då satte vi först dom i hallen så att vi skulle slippa att gå in i tvättstugan, men när han hade gå så ville pappa flytta tillbaka burarna men då kom mamma på att dom kunde stå i kontoret på några flyttkartonger, så nu står dom där. Perfeka platsen!

Dom här platserna jag nu har nämt kanske funkar för dig.Att få den tam:

Precis når du har fått hem din hamster så lägger du den i buren och låt den vara i några dar så den får vänja sig först.

Sen kan du närma dig buren långsamt och om hamstern visar intresse så stick fram handen utanför buren och om den inte inte blir rädd och nosar mycket och blir lite glad kan du sträcka in handen med en liten godbit in och om den kommer upp så kupa handen över hanstern så att den känner sig trygg. När du ska ta upp den i handen så sätt först ner handen i samma nivå som hamstern och om den inte vill komma upp så kan du antingen locka den med mat eller med en toalettrulle. (för vissa hamstrar så tar det kanske en vecka innan du kan ta upp den och kom ihåg att det kan springa JÄTTEFORT! Så du får kupa handen direk när du tagit upp den). Gör inga snabba rörelser för då blir hamstern jätterädd!

Vänja sig vid nytt foder:

Du ta lite av det foder du har köpt och blandar den med uppfödarens foder. Sen efter två dagar ökar du mängden av det fodret du har i matskålen sen förtsätter du i typ en vecka och till sist kan du övergå till ditt foder.

OBS!!!

Ge inte hamstern påfyllning av fodret varje dag! Ge typ varannan till var tredje dag eftersom hamstern lagrar ju maten i sitt bo och om den får för mycket blir den tjock och till slut kan den dö!!!!!!!!!!!Foder:

Den ska inte få påfyllning varenda dag och ge den inte massa fet mat som pannkaka och keso varje dag utan bara någon gång i veckan, kanske som lördagsgodis ;) men du ska ge den en liten bit frukt varje dag (ej citrusfrukt dom är för starka för hamsterns mage)

Hamstern är väldigt känslig för foderbyte så om du ska byta foder så börja med att blanda i det nya fodret med det gamla i några dar och sen kan du övergå till det nya fodret.

Giftig mat:

# Avokado

#citrusfrukter

# Starkt kryddad mat

# Korv

# Leverpastej

# Rå kyckling

# Lök

En gång per vecka ger du något av detta:

#liten bit stekt kött eller fisk (utan kryddor!) Ge inte korv (är för salt) eller levepastej ( kan ge diaree)

# Liten bit kattmat på burk tex. Whiskas, Sheba, Iams Tips: Du kan också ge frikadeller i barnmatsburkar istället för kattmat.

# Pannkaka

# Kokt ägg

# Mjölmaskar

Du kan också ge en pinne att gnaga på från tex. ett äpprlträd ( OBS! Gullregn och idagran är giftiga!)Guldhamstern:

Den blir 2-3 år och 10- 15 cm lång.

Dom kan vara både korthåriga (kh) och långhåriga (lh).

Dom kan vara i många färger tex. Normalfärgad, Cream, Cinamon, Sobel, Choklad, Creamvit, rost, teddy, rost, bandad,svart mm (läs om färgerna på fliken "Hamsterfärger".

Dom kan inte leva i par för då bråkar dom bara, dom kan tillochmed döda varandra! Det är bara vissa undantag då när dom ska para sig.

Guldhamsern Ville Svart bandad LH

Dvärghamster:Dvärghamstern har några olika arter:

Cambells rysk dvärghamster:

Utseende: Knubbig och lite större i storleken än Vintervit Rysk Dvärghamster (Sibirisk Dvärghamster)

Storleken: 10-12 cm

Vikt: 35-55 g

Ålder: Ca 2 år

Färg: GråVintervit Rysk Dvärghamster: (Sibirisk Dvärghamster)

Utseende: Påminner om Cambells Rysk Dvärghamster

Storleken: 9-10 cm

Ålder: Ca 2 årFärg: Grå, Vit med orange på ryggen och vit med grått på ryggen.

Färg: Grå, Pearl (vit) , Agouti (grå/brun), Mandarin (Vit med orange på ryggen)

Kinesisk Dvärghamster:

Utseende: Den har smal lång kropp, har längre svans än övriga (2 cm)

Storlek: 9-10 cm

Vikt: 25-35 g

Ålder: Ca 3 år

Personlighet: Gillar att klättra. Honorna kan vara aggressiva mot hanarna.Roborovski Dvärghamster:

Utseende: Liten och är den minsta arten.

Storlek: 6-7 cm

Ålder: Ca 3 år

Personlighet: Mycket livlig, kan vara svåra att få riktigt tama men är snälla och bits sällan.  • 153 Readers

Likes

Comments

Som med alla andra djur så ger bra skötsel och vård, bra mat och bra uppfödning oftast friska hamstrar. Men även om man tar hand om sin bästa vän på allra bästa sätt kan den drabbas av olika sjukdomar.

Titta noga på din hamster varje dag, att den verkar pigg, har klara ögon, att den har bajsat/kissat normalt m.m. Destu snabbare man kan upptäcka att något är fel desto större chans finns det att hamstern ska bli helt frisk igen.

Det bästa du kan göra när du upptäcker något onormalt hos din hamster är att du rådfrågar din veterinär.

Genom åren har jag själv råkat ut för lite blandade sjukdomar hos mina hamstrar, framförallt på äldre dagar. Men de allra flesta har hållit sig friska och sen somnat in när de blivit gamla.

Här kommer du kunna läsa om några av de sjukdomar som din hamster kan drabbas av.

Förkylning
Hamstern är väldigt känslig för kyla och drag. Det räcker med bara en lite vädring för att den ska bli förkyld, den kan även bli smittad om du själv är förkyld. Om hamstern blir förkyld så nyser den, ögonen klibbar igen och nosen rinner. Den blir även trött och seg.
Placera snabbt hamstern varmt och dragfritt och ge den ljummet vatten med lite honung i att dricka. Blir den inte bättre inom några dagar, kontakta en veterinär.

Rinnande ögon
Det kan vara ett tecken på förkylning, se ovan. Men det kan även beror på att den fått in något i ögat eller kanske är allergisk. Ser man en grå fläck i ögat beror det på en skada på hornhinnan, eller så kallad starr. Äldre hamstrar kan också få rinnande ögon. Tvätta ögat/ögonen med ljummet vatten, och rådfråga veterinären.

Värmeslag
Om hamstern stått alldeles för varmt (t ex i en varm bil) och fått i sig för lite vätska kan den drabbas av värmeslag. Den faller då ihop, som medvetslös och den kan även bli våt i pälsen. Försök att få i hamstern vatten och se till att den kommer bort från värmen.

Allergi
Hamstrar kan precis som människor bli allergiska. De kan få rinnande ögon, diarré, den kan tappa päls (oftast bakom öronen). Försök att utreda vad hamstern kan vara allergisk mot. Har du nyligen bytt underlaget i buren? Gett den något nytt att äta? Vissa hamstrar kan vara allergiska mot för mycket grönsaker, ge den isåfall enbart frön i några dagar och prova sen sakta med lite grönsaker igen.

Sår
Hamstern har otroligt bra läkkött och vid små sår behöver du oftast inte göra någonting. Vid större sår så tvätta rent och ring och rådfråga en veterinär. Hamstern kan ibland behöva antibiotika för att minska risken för infektioner i såret.

Hjärtfel
Äldre hamstrar kan få hjärtfel och det kan även vara medfött. Du kan se om hamstern har hjärtfel på att den är väldigt trött och den orkar inte fara runt i buren som vanligt. Den kan även ramla ihop ibland om den t ex springer i hjulet. Tassar och mun kan även bli lite blåaktiga. Ta bort hjulet och andra leksaker så hamster tar det lugnt i buren. Det finns inget botemedel men så länge hamster verkar må bra och äter ordentligt så är det inge större fara, Verkar den däremot må dåligt eller kanske tom har ont så gör man bäst i att låta sin vän somna in.

Brutna ben
Hamstern kan bryta ett ben när den t ex klättra i buren och sen ramlar ner. Låt hamstern ha lugn och ro och ta bort hjul och andra saker från buren. Oftast läker brutna ben ganska fort av sig själva, hamstern brukar bli helt återställd inom några veckor. Hade själv en hamster som råkade bli klämd i en dörr. Benet var i stort sett helt av. Självklart var det en fredagskväll så de blev en lång bilfärd till ett jouröppet djursjukhus. Där hade de kvar henne över natten och spjälkade benet med en tandpetare och gipsade. Sen fick hon komma hem igen. dagen efter bet hon av gipset... Men benet läkte ihop helt på några veckor och hon kunde springa/busa/klättra och fara precis som vanligt igen.

Svamp
Svamp blir hamstrar oftast smittade av från andra djur. De kan få gulvita flagor i huden och/eller torr skrynklig hud. Tvätta med jodopax några ggr per dag, blir det inte bättre så kontakta veterinär. Tänk på att svamp är smittsamt.

Förstoppning
Om hamstern blir hård runt magen och inte kan bajsa beror det troligen på en förstoppning. Det kan beror på brist på grönsaker, så försök att få i hamstern det. Det kan även vara bra med några droppar parafinolja. Blir den inte bättre så kontakta veterinär.

Njurfel
Ganska vanlig sjukdom hos hamstrar. Oftast lever det helt normalt utan att man märker de speciellt mycket. De man kan se är att hamster dricker ganska mycket vatten och kissar mycket. Så länge hamster mår bra kan man låta den leva och vara som vanligt. Mår den dåligt eller får ont bör man låta den somna in.

Tandproblem
Om hamstern har svårt att äta kan det beror på långa tänder. Tänderna växer hela hamsterns liv och slits oftast ner hela tiden, men när hamstern blir äldre kan tänderna växa lite snabbare och hamstern hinner inte då slita ner dem i samma takt. Det går då att klippa tänderna. Om man aldrig gjort detta tidigare är det bra om man ber om hjälp av en erfaren person eller en veterinär. Ska du klippa själv så håll hamstern i nackskinnet och klipp försiktigt av en bit av tanden, bäst att klippa med är en avbitartång.

Ibland så händer det att en hamster bryter av en tand. Detta är inget farligt utan tanden växer snabbt ut igen. Ge hamster lite lättuggad mat undertiden. Jag hade en hamster som lyckades smitta ut ur sin bur och sen ut på våran altan. När vi hittade honom där så var hela nosen blodig och alla tänder var borta. Troligen hade han blivit pikad av en fågel. Han fick mosad mat och välling under någon vecka och sen växer tänderna ut igen :)

Långa klor
Hamstern kan oftast få lite längre klor när de blir äldre. Detta kan man oftast fixa själv genom att klippa klorna med en nagelsax.

Fall
Hamstern är ett väldigt piggt djur och det kan vara lätt hänt att den trillar ner från bur taket eller i golvet från din hand. Sätt in hamstern i buren och låt den få vara ifred. Ge den gärna lite ljummet vatten med druvsocker i att dricka. Om hamstern efter några timmar går snett eller blöder ur nosen, så kontakta en veterinär. En hamster kan dö av ett långt fall i mjuk underlag, då hamstern är ett marklevande djur och inte van vid fallhöjder. Jag har själv haft hamstrar som råkat ramla i backen men som klarat sig bra utan en skråma, medan jag har bekanta som haft hamstrar som bara ramlat ca 15cm i mjukt spån och skadat sig så illa att de dött.

Tumörer
Farliga tumörer är inte så vanligt hos hamstrar men de sitter oftast då innanför kroppen och syns då inte. Ofarliga tumörer som är vätskefyllda är vanligare. Då växer det en knöl som ganska snabbt blir större någonstans synligt direkt innanför huden. Så länge hamstern inte har något besvär av dem behöver man inte göra så mycket, det går att operera bort men hamstrar är känsliga för narkos. Om hamster verkar lida eller knölen blir för stor är det bäst att låta den somna in och slippa en kostsam och lidande operation.

Ohyra
Beroende på vad det är för ohyra som hamstern har så behandlas den olika. Kontakta en veterinär för hjälp.

Papovavirus
Detta är ett virus som endast kan drabba guldhamstrar. Man vet än så länge inte hur det har uppkommit eller hur/varför vissa djur bli smittade. Symtomen är vårtliknande bulor i ansiktet (tumörer), de drabbar oftast äldre hamstrar och är väldigt smittsamt. Det finns inget botemedel och en hamster med denna sjukdom bör genast få somna in då den är smärtsam och mycket smittande. Inkubationstiden är mellan 5 veckor och upp till 8,5 månad.

Luftvägsinfektion
Kan snabbt utvecklas till lunginflammation. Symptomen är tung/häftig, rosslig andning, ovilja att äta och dricka, hängig, rinnande nos och ögon, avmagring och svårt att hålla kroppstemperaturen uppe. Vid misstanke om början till lunginflammation ska det behandlas med antibiotika, värme och vätska.

Diabetes Är  inte lika vanligt hos guldhamstrar som hos dvärghamstrar. Symptomen är att de dricker och kissar mycket, avmagrar och har tendens till svullen mage.
Behandlas genom att minimera stress och specialdiet som innehåller lite socker och fett


Avlivning

När ens hamster mår dåligt, plågas är väldigt trött eller gammal, då gör man det enda rätta och smärtfria för hamstern och låter den somna in. Veterinären ger då hamstern en spruta och den somnar då försiktigt in. Hamstern hinner knappt känna sticken av sprutan förens den har somnat in. Man kan sen om man vill ta med hamstern hem och begrava den t ex i sin trädgård. Själv så har jag alla mina hamstrar begravda i mamma och pappas trädgård runt en stor sten.

Likes

Comments

Hurdan är hamstern?

Hamstrar äro nattaktiva gnagare. En hamster i fångenskap karaktäriseras alltjämt av sin större benägenhet till aktivitet nattetid än dagtid. Under dagen hanteras således hamstern något motvilligt, emedan dess biologiska klocka då förordar sömn, något som kan leda till viss vresighet och ett och annat bett vid oförsiktig hantering av djuret. Hamstrar är asociala djur och skall alltid hållas en och en för att ej råka i slagsmål med dödlig eller menlig utgång. Det enda tillfälle då vuxna hamstrar kan sammanföras är i samband med parningen varvid översikt och beredskap till ingripande ändock erfordras. Då är regeln den att hamsterhonan försättes på hamsterhanens revir. Hamstrar är rymningsbenägna och som rymlingar mycket svårfångade. Dessa komplikationer inträffar förnämligast nattetid. Inför dagen lägger sig sedan hamstern tillrätta för sömn i något skyddat skrymsle. Ett faktum av betydelse för hamsterns möjligheter att rymma ur fångenskap är dess gnagarnatur. Alla plast burar måste hållas fria från svagheter.


Kost

Basfodret för hamstern bör vara magra, kolhydratrika fröer (ej havre) med tillskott av färskt växtmaterial såsom grönsaker och frukt. Undvik sura frukter och grönsallad. Neutrala tillskott av vitaminer och mineraler i pulverform kan strös över maten i rekommenderad mängd. Se till att fodret ur storlekssynpunkt är anpassat till hamstern, trots att hamstern är gnagare. Beträffande hamsterns tänder skall istället enskilda hänsyn tagas därigenom att djuret får tillgång till tuggstarka bitar, antingen då vanligt, opreparerat trä, eller tuggkex eller stenar som specialtillverkats och säljes i affär för ändamålet. Hamstern skall ha tillgång till friskt vatten. Välj en vattenautomat som är avsedd för hamstrar. Se till att djuret lär sig dricka ur automaten, varom detta inte sker på dess eget initiativ måste du hjälpa den genom att försiktigt mata den med pipen, så att den lär sig sambandet. Utan tillgång till friskt vatten riskerar hamstern att drabbas av förstoppning. Var konsekvent i kosthållet och undvik snabba förändringar. Hamstern skall inte serveras sötsaker, enkannerligen inte choklad. Kalciumbrist kan förebyggas därigenom att djuret får tillgång till mineralsten.

OBS! Jag har bytt e-postadress nu är det misspippie

istället!

Ha en bra dag hoppas ni tycker om mina inlägg säg till om det är något ni undrar så kan jag göra ett inlägg utav frågorna. Kan också svara på frågor på min Youtube kanal  ha koll där också. <3

Likes

Comments

Bottenmaterial
På botten av buren kan man ha t ex kutterspån eller papperspellets för kattlådor som underlag. Även här står det i lagen om vad som bör finnas i buren. Hamstern bör ha tillgång till gnagmaterial, som exempelvis kan vara färska grenar med bark eller råa rotfrukter.

Det står även att hamstern ska ha tillgång till bomaterial med ”långa strukturer så att det kan flätas samman”, till exempel hö eller rivet papper. Rivet toapapper är lätt att få tag på, då vi alla har det hemma.

Väljer man att använda hö bör man se till att det är ett väldigt mjukt hö. Något som definitivt bör undvikas är det sk hamstervaddet, och vanlig bomull likaså. Anledningen är att hamstervadd och bomull är såpass kompakt och lätt tvinnar sig. Hamnar då en liten hamstertass i kläm kan det bland annat leda till att blodtillförseln till tassen stryps och tassen dör. Så propsar djuraffären på att du ska köpa hamstervadd – gör inte det.


  • 158 Readers

Likes

Comments