JULKALENDER - LUCKA 24 min typiska julafton

Mina julaftnar som jag har upplevt i alla mina år har i sort sätt alltid sätt hyfsat lika dana ut. Kanske låter tråkigt för vissa men jag kan tycka att vissa traditioner är kul att fortfarande ha oavsett om man blir äldre och saker och ting förändras. Det är kul att en gång om året faktiskt ha en grej som i stort sätt ser lika dant ut.

Mina julaftonsmorgnar börjar alltid med att jag vaknar runt 09 och försöker ta mig upp ur sängen. Detta är verkligen en grej som såklart har totalt förändras från när jag var liten. Då gick det knappt att sova kvällen innan för att man var så nervös och förväntansfull och så fort det blev morgon, ja runt 07 så sprang man upp. Väckte syster och sedan gick man in till mamma och pappa. Nu ser det inte riktigt ut på ett lika dant sätt haha, men runt 09 är en lagom tid att gå upp. Jag och min syster har alltid fått några paket i våra julstrumpor vid kaminen och det får vi såklart nu också, så det är något vi gör på morgonen. Öppnar paket och sedan äter vi en god frukost allihopa tillsammans.

Därefter gör vi oss i ordning. Jag och min syster fick alltid kläder i våra julstrumpor när vi var små och som vi sen brukade ha under dagen. "julaftonskläder". Mamma försöker hålla på med det fortfarande men nu för tiden så brukar vi själva få peka ut något istället för att hon ska gissa sig fram bland storlekar, tycke och smak.

Efter att vi har fixat oss och haft en lugn morgon så har vi, varje år under hela min uppväxt, gått till kyrkan. Där samlas ungefär hela byn och det är verkligen hur mysigt som helst. Alla känner i princip alla, man lyssnar på musik, sjunger sånger och alla barn får tillsammans bygga upp ett betlehem.

Sedan brukar vi åka hem, äta lite lunch. Knäckemackor med julskinka på, mums!! och efter det brukar det bli lite glögg, skumtomtar och knäck som fika framför kalle!

Det är ungefär så som vårt egna lilla "familjemys" ser ut på julafton innan släkten antingen kommer till oss eller att vi kommer till någon annan utav dom! Denna gång ska vi vara hos mina sysslingar för första gången, så det ska bli jättemysigt!! Vi brukar då äta mat tillsammans, umgås och öppna dörren för tomten som brukar titta förbi med lite paket! Därefter brukar resten av julklappsutdelningen ta fart.

Kvällen brukar sedan rulla på lugnt!

På ett sätt är det skönt att just alla julaftnar som jag har haft har i princip alltid sätt ut sådär. Det ger en trygghetskänsla och en tacksamhet för det jag har och får vara en del av.

Vi måste komma ihåg att ta hand om varandra i jul och att ge kärlek och lyckoönskningar till alla runt om kring en. Det är viktigt. Ingen får lämnas kvar och utanför!

GOD JUL PÅ ER!!

Gillar

Kommentarer