Header

Graviditeten

Barnet: Nu är barnet cirka 30cm långt mellan huvud och fot och väger 680 gram i början av veckan och 790 gram i slutet av veckan. Barnet kan ligga så att det trycker mot urinblåsan vilket gör att man behöver gå på toaletten oftare. Navelsträngen är tjock men även elastisk då den innehåller två artärer och en ven och för att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så är de inbäddade i geléaktig massa som kallas för Wharton's jelly.
Navelsträngen är i slutet av graviditeten lika tjock som en tumme och är mellan 50-80cm lång. Barnets permanenta tänder bildas och kommer fram sedan när barnet tappat sina mjölktänder.

Vad händer med min kropp?: Eftersom magen växer allteftersom så känner man successivt livmoderns tygnd och det är inte ovanligt att man får ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan avhjälpas ibland med stretchövningar och man kan börja bli svullen om fötter och anklar. Det beror på graviditetshormonet progesteron vilket menas med att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar men kan då vara bra att röra på sig lite extra varje dag.

Hur mår jag då?: Jodå jag mår alldeles utmärkt härligt nog. Haft problem med foglossning men nu kommer det bara när jag ansträngt kroppen mer än vad jag brukar. Annars har jag bara ont i ryggen men magen har växt en hel del också så det är ju inte konstigt att ryggen tar lite stryk. Sedan börjar naveln puta ut så hoppas verkligen min graviditets piercingen till naveln kommer snart annars är det risk at jag måste ta ut den piercingen jag har nu och leder till att hålet växer igen istället och det vill jag ju absolut inte. Sedan är det ju lite jobbigt att vakna mellan 03-05 varje natt att jag behöver kissa även fast jag kissar två gånger på loppet av 15minuter innan jag går och lägger mig, haha. Så är ju ganska trött ändå på dagarna även fast jag somnar om igen och vaknar runt 10-11.

Information om barnet och vad som händer med min kropp är tagen från appen PregLife för dem som undrar.
~Vänstra bilden tagen igår, högra bilden tagen idag ~

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Instagram@missleijon