Potatisplättar som morfar gjorde förr, minska matsvinnet

Postad i: matrecept

När jag var liten så gick jag aldrig på förskola. Min morfar och mormor passade alltid mig när mina föräldrar jobbade. Morfar min var väldigt bra på att ta tillvara på matrester. Och en favorit som jag hade var hans fantastiska potatisplättar. Morfar gjorde alltid för mycket mos till köttbullarna eller pannbiffarna för att göra plättarna dagen efter.

Min morfar lever tyvärr inte längre men hans recept kommer alltid att finnas kvar. Bästa morfar.

Matsvinnet ökar i världen. Enligt siffror från 2018 så slängs det 1/3 av det som produceras. I sverige slängs 1 kilo mat per hushåll som är en familj på 4 personer. Det är galet mycket. Det är alldeles för mycket. Så ta tillvara på matrester och gör något av det. Blir det kött över så slå ihop en pyttipanna? Eller varför inte en god gryta?

Och äter du mos, spara på moset till dagen efter och gör goda potatisplättar. Jag har alltid lingon till och bacon. Men man tager det man haver så det blev jordgubbssylt.


Enkla potatisplättar

Du behöver:

4 dl potatismos

1 ägg

salt

smör


Blanda ihop ägget med moset i en bunke. Salta efter smak. Klicka ut små klickar i stekpannan, platta till. och stek.

Serveras med lingonsylt och bacon!


Hoppas det ska smaka!


#minskamatsvinnet #matsvinn #tatillvarapåmaten #potatisplättar #bästamorfar #ikoketmedmissjinspo #sylt #husmanskost #svenskhusmanskost #vadblirdetförmat #hemlagat #potatis #mashedpotatoes #potatoecake #somdetsmakadeförr #matitiden #matförr #middagstips #dagenslunch #lunchtips #dagenslunchtips #dinner #swedishfood #enkeltochlätt #lättlagat #lingonsylt #bacon #food #foodgasm #matärgott #enkelmatfrångrunden

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229