Piroger med 2 olika sorters fyllningar

Postad i: matrecept, Mat


Det var ett tag sedan jag bakade piroger så jag kände att det var dags nu. Det är så smidigt och enkelt att frysa in för att sedan värma lite snabbt i micron och mätta magen.

Denna gången gjorde jag köttfärs och vegetariska piroger med spenat och fetaost fyllning.

Degen:

Du behöver:

* 50 gram jäst
* 5 dl standardmjölk
* 1 dl vatten
* 200 gram smör
* 14 dl vetemjöl
* 2 msk strösocker
* 1 tsk salt

Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och vattnet. Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sedan socker och salt. Häll i mjölet och arbete degen i en köksmaskin tills degen släpper från kanterna.
Jäs sedan under bakduk i en timme.
Ta sedan upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut för att sedan göra runda cirklar på ca 10 cm i diameter. Lägg sedan fyllningen på degen och vik över ena sidan för att sedan trycka till och stänga till pirogen. Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. In in i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter.

Köttfärsfyllningen:

Du behöver:

* 500 gram nötfärs
* 2 gula lökar
* 2 morötter
* 3 msk tomatpuré
* 1 dl chilisås
* 1 köttbuljongtärning
* 0.5 dl vatten
* Paprikapulver
* Salt och peppar
* Smör att steka i

Finhacka löken. Riv morötterna grovt. Stek tillsammans till den gula löken fått gyllene färg. Blanda i köttfärsen och genomstek den. Tillsätt tomatpurén och chilisåsen. Blanda buljongen med vattnet och häll sedan i det i köttfärsblandningen. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Låt småputtra några minuter.

Vegetariska fyllningen:

Du behöver:

* 1 påse bladspenat
* 2 vitlöksklyftor
* 3 st soltorkade tomater
* 1/2 kaka fetaost
* Olivolja att steka i
* Salt och peppar

Hetta upp stekpannan med olivolja. Finhacka vitlöken och tomterna. Fräs dem tillsammans. Tillsätt spenat och fräs tillsammans. Krydda med salt och peppar.

#piroger #dagensmiddagstips #middagstipset #veggie #vegetariskt





Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229