Polen är idag en demokratisk republik. De har en president som stadsöverhuvud vilken väljs var femte år. Polen har ett mycket brett kulturarv (inte minst i Kraków) med många välbevarade byggnader från bland annat medeltiden. De för en marknadsekonomi och är ett attraktivt investeringsland för många företag runt om i världen. Polen är ett jordbruksland och har stora naturtillgångar när det kommer till olika former av kol (där bland brunkol) och svavel. (Globalis.se. hämtad 8/4-17)

Riktigt den såhär har det inte alltid sett ut i Polen.

Efter att andra världskrigets slut 1945 blev Polen bokstavligt talat omringat av Sovjet och kom senare att bli (mycket på grund av detta) en kommunistdiktatur. (Holmertz, Gert. Landguiden.se. Hämtad 7/4-17). Under flera decennier kämpade många polacker för att införa demokrati i landet, och de kommande 50 åren kom att vara mycket präglade av präglade diktatur, strejker och protester.

Under 1948 hårdnade Sovjets kontroll över Polen. Som en motreaktion bildades i samma veva Polska förenade arbetarpartiet (ett samarbete mellan kommunister och socialister). Efter Stalins död 1953 blev det mer oroligheter i Polen, och Ryssland var nära att inleda en invasion mot dem, men tack vare partisekreteraren Władysław Gomułka kunde detta avstyras. Oroligheterna i landet fortsatte, och 1968 begav sig en stor mängd studenter ut på gatorna för att demonstrera om demokrati. På detta svarade regimen med att fängsla ett hundratal av de demonstrerande, samt se till att tusentals blev arbetslösa. Många judiska polacker valde under den här perioden att flytta ifrån landet och bosätta sig någon annan stans. Två år senare skedde ytterligare en protest, denna gång i form av strejk. Den här strejken var et av de viktigare startskotten för införandet av demokrati.

1981 infördes det ett undantagstillstånd, även kallat krigstillstånd. Till följd av detta blev tusentals personer fängslade och all politisk och facklig verksamhet i landet förbjöds. Mot slutet av 80-talet var landet på väg in i en inflation kantat av köer, ransoneringar och svarthandel.

1989 (samma år som berlinmuren raserades) blev slutet för kommunismen i Polen. I januari året därpå upplöstes det kommunistpartiet, några månader senare fick de kommunistiska ministrarna avgå från regeringen och Lech Wałęsa valdes i en demokratisk omröstning till President. 1991 hade Polen sitta första helt fria val. Detta slutade med ett parlament som var högerdominerat, men samtidigt oerhört splittrat. De kommande åren flyttades makten relativt konstant mellan Solidaritet och Demokratiska vänsteralliansen.

Idag leds Polen av Presidenten Andrzej Duda, som är socialistkonservatism.

(Holmertz, Gert. Landguiden.se. Hämtad 12/4-17. )


Källor:

Holmertz, Gert. Landguiden.se. Hämtad 12/4-17. Senast uppdaterad 14/5-16

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Polen/Modern-Historia

Globalis.se. hämtad 8/4-17.

http://www.globalis.se/Laender/Polen


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​Befrielsen

I år var det 72 år sedan befrielsen från Auschwitz skedde. Den 27 januari 1945 intogs Auschwitz av den sovjetiska armé som befriade många av de människor som satt kvar som fångar där.

I jämförelse med de 1,3 miljoner människor som skickades till Auschwitz, är det mycket få som kom levande ut ur lägren, och ännu färre som fortfarande är i livet (det finns drygt en handfull överlevare idag). Många av de som överlevde valde att antingen förneka det dem hade varit med om, eller helt enkelt inte prata om det. För att distansera sig från det som skett, valde många (framförallt judar) att byta namn och på så sätt skapa en ny identitet. Det var tyvärr många som var så pass mentalt och fysiskt förstörda efter kriget, att de inte orkade leva längre. Så rent krasst kan man säga att andra världskrigets dödsoffer inte var slut än.

Av de 9 miljoner judar som var bosatta i de nazistkontrollerade områdena, var det endast en tredjedel som överlevde (Världenshistoria.se. Hämtad 20/3-17).

På wikipedia kan vi läsa om dels omvärldens reaktion vid uppdagandet av Förintelsen. Där får vi bland annat läsa att omvärlden inte till en början visste, och förstod kanske inte heller, vilket systematiskt massmord nazisttyskarna utförde. Den officiella versionen människor fick var att judarna deporterades öster ut, där dem skulle användas som arbetskraft. Det sades inget om hur tufft eller under vilka o-humanitära omständigheter judarna fick arbeta, det var nertystat till ett absolut minimum. Den här versionen var som sagt den officiella enda fram tills 1942, när den svenske tidningskorrespondenten Arvid Fredborg mottog ett fotografi föreställande massavrättningarna av judar. Detta fotografi skickades vidare till Sveriges dåvarande kung Gustaf V. Det började strax skrivas om detta i de svenska tidningarna och senare även i utlandet, det var dock få som trodde på det tidningarna skrev. Det var inte förens efter andra världskrigets slut som beskedet om de systematiska massmorden gick in hos människorna runt om i världen.(Wikipedia.se. hämtad 16/3-17.

När kriget var slut, och omvärlden fattade var som hade hänt frågade de polackerna varför de inte hade ingripit. Deras svar var: Vi visste ingenting. Detta var förstås en stor lögn. Så gott som alla polackerna visste vad som föregick, och det var helt omöjligt för de som var bosatta kring Auschwitz och Birkenau att inte ha vare sig sett eller hört något.

De överlevande judarna: Vad hände då med de judar som överlevde Förintelsen? Näst intill allt i de nazistockuperade länderna var totalförstört. Ingen hade någon stans att ta vägen, och speciellt inte judarna. Strax efter andra världskrigets slut skickades många av överlevarna till Malmö. Där fick dem valet att antingen stanna i Sverige, eller om dem ville, flytta vidare till andra länder (Varje ansikte har ett namn (dokumentär). Senast hämtad 12/1-17).

Efter andra världskriget bestämde dessutom FN att judarna skulle få tillbaka sitt heliga land Israel. Dock fick detta följder vilket snart ledde till ytterligare ett krig (se ”lite kort om FN och EU”) (Globalis.se. hämtad 27/3-17).


Globalis.se. hämtad 5/4-17.

http://www.globalis.se/Konflikter/Palestina

Världenshistoria.se. Hämtad 20/3-17. senast uppdaterad 30/11-11

http://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/forintelsen/hur-manga-overlevde-forintelsen

Varje ansikte har ett namn (dokumentär). Senast hämtad 12/1-17. Senast uppdaterad 2015

Wikipedia.se. hämtad 16/3-17. Senast uppdaterad 16/3-17.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Förintelsen 

Likes

Comments

(jag vill bara "varna" för att detta kommer bli ett väldigt långt inlägg, men det är mycket pga. alla bilder.)

Imorgon är det en vecka sen vi satt på Landvetter och väntade på att alla skulle komma så att vi skulle kunna checka in. Jag ska vara helt ärlig, jag var skitnervös då. Vad väntade oss i Kraków? Vad skulle mina reaktioner bli följande dag? Hur skulle resan bli och på vilket humör skulle jag vara på med endast 2,5 h av sömn? Detta var några av de frågor som snurrade runt i mitt huvud. Resan gick bra. Trots att vi sammanlagt spenderade närmare 6h på Landvetter och Arlanda hade jag väldigt roligt.När klockan var närmare 2 landade vi i Kraków och möttes av en sådan härlig värme. Att komma ifrån Sveriges dryga 5° till Krakóws 22° var som att gå in i sommaren, i alla fall om man är van med Sveriges klassiska somrar.

Efter en dryg halvtimmes bussfärd var vi framme på hostelet. Jag var då trött och förbannat hungrig, så ni kan ju tänka er mitt humör. Efter ett snabbt ombyte gick vi för att äta och fick därefter ”fri lek”. Vi delade upp oss i två grupper, 99:na och 98:na samt lärarna, och gick sen runt och utforskade Kraków.Dagen efter vi anlände, det vill säga onsdag, var det dags att besöka de beryktade koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Jag tänkte inte så mycket för tillfället vad som komma skulle, jag var återigen trött och ville bara sova den här 1,5 h som det skulle ta till Auschwitz. Väl framme fick vi hörlurar och något som liknade en Walkman (en gammal kassettspelare) vilket skulle underlätta för vår guide Justyna. Auschwitz gav mig väldigt blandade känslor. Den första känslan eller snare tanken var; Här har det dött människor. Ja, jag vet att det är en ganska morbid tanke, men det är sanningen. Min nästa tanke var att det var fantastiskt hur välbevarat det är, och om man bortsåg från taggtrådsmuren som inneslöt stället så var det nästan vackert med den öppna ytan och de gamla tegelbyggnaderna. Dock varde den här känslan bara en kort sekund, för strax efter insåg jag vilka hemska mänskliga brott som hade skett här.Jag fick se många otäcka saker den dagen, men det var endast två saker som kom som en riktig käftsmäll för mig. Det ena var ”glasrummen”. Glasrummen var stora inglasade rum eller korridor, och innanför glaset låg det saker som glasögon, väskor, borstar av olika slag, skor, hår, med mera i ofattbara mängder. Hårrummet var det absolut värsta. Det var ett drygt 15-25 meter långt och kanske 5-10 meter brett rum fyllt med bara hår. Jag ska vara ärlig och säga att jag höll mig väldigt objektiv under hela resan, men när jag såg allt det håret, då blev jag faktiskt riktigt jävla illamående. Justyna, vår guide, nämnde att det var närmare 2 ton hår som låg där (detta var ett av de rum vi inte fick fota i).Ytterligare en sak som fick mig att vakna upp var när vi kom in i ett rum med stora böcker i mitten. Varje bok var ungefär en meter hög. När jag öppnade en av böckerna kunde jag se namn. Mängder av namn. Alla namn stod i liten, liten text och med tajta mellanrum. När jag såg det började jag förstå hur många som faktiskt hade varit här…Under vårt besök på Auschwitz fick vi även besöka tortyrkammarna i block 11, men där var det återigen totalförbud gällande fotografering. Jag vill inte ens tänka på hur de stackas fångarna måste ha haft det där nere. Jag själv blev klaustrofobisk bar av att röra mig där nere, och helt ärligt så blir jag det fortfarande bara jag tänker på källaren i block 11. Innan turen var slut och vi skulle åka och äta hann vi göra ett snabbt besök i den gaskammaren och det krematorierummet som än idag ligger där. (sorry för dålig bildkvalitet)Efter vår rundvandring på Auschwitz var det dags för lunch, och sen blev det avfärd till Birkenau. Jag kände mig oerhört lyckligt lottad och priviligerad som fick äta så bra och god mat den dagen, men samtidigt väldigt skuldmedveten. Jag tror inte jag behöver förklara varför...När vi anlände till Birkenau slog det mig hur stort det faktiskt var. Uppskattningsvis skulle jag säga att det var minst 1 mil från den högra sidan, till den vänstra (men sen är jag inte så bra på att bedöma avstånd).Det enda jag egentligen kan säga är att Birkenau var en mäktig upplevelse. Och jag säger det med en gång: jag har aldrig varit med om en plats som rör upp så mycket känslor, eller som är så allmänt känsloladdad. Jag nämnde tidigare att glasrummen var en av de två käftsmällar jag fick den dagen. Här kom den andra. Vi kom in i en barack som skulle kunna ha varit runt 7x14 meter (antar jag om jag ska jämföra med andra byggnader i liknade storlek). Det första som chockade när jag kom in var stanken. Jag vare sig skojar eller överdriver när jag säger att det luktade inpyrt av både sjukdom och död. Det var lite som att gå in i ett utedass, och då var ändå närmare 75 år sedan som det senast var i bruk . Nästa chock kom när Justyna sa att de brukade trycka in ca 700 människor i de här (enligt mig nu små) barackerna. När jag hörde det blev jag helt stum. Glöm vad jag sa om käftsmäll, detta var en hästspark i huvudet. Jag kan fortfarande inte koppla hur det ens var möjligt!

Precis som resterande av lägren sov fångarna i trevåningssängar, och mer ofta än sällan 2-4 i varje bädd, minst. Detta innebar att de som var sjuka (eller snarare sjukast) sov i botten eftersom att de inte klarade ta sig upp och ner annars. Eftersom att så gott som alla fångar led av magbesvär i form av diarré, inkontinens eller kräkningar ledde detta till att de uträttade sina behov i sängen, och detta sov dem i, dessutom fick dem som sov allra längs ner all avföring över sig, vilket bara gjorde dem ännu sjukare.Resten av Birkenau-delen kommer så gott som bara bli bilder, dels för att jag faktiskt inte har orken att fortsätta skriva allt så detaljerat, men även för att jag måste gå vidare.På torsdagen, alltså näst sista dagen, besökte vi (i följande ordning) Gamla Stan, Judiska Kvarteren (Kazimierz), Ghettot och Schindlers fabrik. Vi fick besöka några väldigt intressanta platser till exempel Krakóws universitet (vilken är ett av de äldsta i Europa), synagogan i Kazimierz och då även dess begravningsplats. Vi fick dessutom se torget som under förintelsen tillhörde ghettot samt resterna av den mur som omringade det. Som ni kan förstå var en dag med mycket gående, men det var värt det eftersom att Kraków är en otroligt vacker stad. Det finns en hel del riktigt vackra byggnader där, och sen finns det andra som man tydligt ser drabbades hårt under kriget.

Vi fick prova på att äta både traditionell judisk mat men även polsk sådan. Det var väldigt gott på båda ställena och det var väldigt roligt att få testa mat från dels andra kulturer (dvs. kosher maten) men även från andra traditioner.På fredagen var det dags att åka hem. För min del var allt redan färdigpackat, så det var egentligen bara för mig att gå upp och äta frukost. Det var väldigt skönt för då slapp jag springa runt och stressa så mycket. Jag har egentligen inte så mycket att säga om hemresan mer än trots att det hade varit en trevlig resa, så längtade jag hem till min egen säng igen.


SAMMANFATTNING: Sammanfattningsvis tycker jag att detta har varit en rolig och väldigt lärorik resa, och det är få saker jag skulle byta den mot. Höjdpunkterna under resan måste nog faktiskt ha varit dels att jag äntligen fick besöka Auschwitz, vilket jag har velat göra enda sen jag började intressera mig för Förintelsen. En annan sak är det faktumet att jag och mina kompisar under resan kom varandra närmare under resan.

Något av det tuffaste under resan var när vi fick se glasrummen, tortyrkamrarna och barackerna på Birkenau. Det tog hårt. Trots att jag visste att risken var stor att jag skulle må dåligt efter den här resan, så kände jag att den var nödvändig. Om kanske endast 10 år, är de allra sista överlevarna döda. Man brukar räkna med att ca två till tre generationer efter en sådan här katastrof inträffat glömmer folk av vad som har hänt, börjar se det som endast historia och ingen egentlig händelse, sen återupprepas det. Jag inte bara tror, jag vet att det är av yttersta vikt som vi aldrig får glömma vad som har skett, eller vad som faktiskt redan sker i omvärlden. De här två-tre generationernas tid har passerat och vi har idag endast en handfull överlevare kvar. Så lotten faller på oss efterkommande att fortsätta prata om Förintelsen, berätta var som faktiskt hände och aldrig glömma hemskheterna som rådde. Mitt råd till er som läst min blogg är att om ni får möjligheten att åka till ett koncentrationsläger, gör det. Jag lovar er, det är en mäktig upplevelse.

Likes

Comments

Nu är det dags att åka till Polen, jag måste säga att jag är ytterst spänd och det ska bli fantastiskt att få åka. Men samtidigt som jag längtar till att åka så börjar jag samtidigt få kalla fötter inför det. Jag har skrivit detta tidigare, men jag sänker mig faktiskt verkligt nervös, och nästan lite illamående. Mina förväntningar inför de kommande dagar är relativ diffusa måste jag säga. Jag vet att detta kommer bli ett minne för livet, men är oerhört orolig för hur min reaktion framför allt imorgon kommer bli. Imorgon kommer vi besöka både Auschwitz och Birkenau, och jag hoppas att det inte kommer sätta allt för djupa sår i mig...

Likes

Comments

​FN eller Förenta nationerna är en mellanstatlig organisation som bildades 24 oktober 1945 och deras syfte var att hjälpa till att upprätthålla världsfreden genom att kämpa för alla människors likavärde, de mänskliga rättigheterna samt rätten att själv få bestämma över sitt liv. FN bestod till en början av 51 medlemsländer, men har idag så många som 193. Detta är så gott som alla utav jordens självständiga stater (de Vries, Robert. so-rummet.se. Hämtad 27/3-17).

Idag är deras huvudmål att:

1Att upprätthålla internationell fred och säkerhet.

2Att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder.

3Att åstadkomma internationell samverkan för att främja utveckling och mänskliga

rättigheter.

4Att utgöra en medelpunkt för länders samverkan för att nå dessa mål.

(Jacoby, Per. So-rummet.se. Hämtad 20/3-17)


Både under och efter andra världskriget var det en enorm judeinvandring till Palestina. FN bestämde sig då för att ge en del av Palestina (Israel) till judarna, dels på grund utav europas dåliga samvete över Förintelsen men även som ”plåster på såren”. FN bestämde att man skulle dela Palestina 54/46 mellan dem och judarna (Judarna fick den största delen), tyvärr visade det sig att Israelerna (judarna) och Palestinierna inte kunde hålla sams och år 1948 bröt det ut ett krig mellan de två länderna. När kriget var över hade israelerna ockuperat närmare 77% av det ursprungliga Palestina. De två grannländerna har haft stora problem och en hel del incidenter med dödligt utslag dem senaste 10 åren, vilket under 2015 trappades upp. (Globalis.se. hämtad 27/3-17)


I samma skede som FN bildades även EU (europeiska unionen). EU bildades, precis som FN, för att få stopp på de fruktansvärda krig som drabbade gränsländerna, och man ville genom ett avtal mellan olika länder förhindra liknande katastrofer från att ske (Europeiska Unionen. Hämtad 23/3-17). Europeiska Unionen är ett ekonomiskt samarbete mellan 28 medlemsländer (inklusive Storbritannien), men samarbetet har inte alltid varit lika stort. Till en början bestod Europeiska Unionen endast av sex länder (Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland) men med åren har fler länder beslutat att ansluta sig.


EU kommer ursprungligen från samarbetsorganet Europeiska kol-och stålgemenskapen (EKSG) som genom ett samarbete mellan sex länder ville minimera riskerna att ett land fick överhand på kol- och stålindustrin och började massproducera vapen vilket kunde leda till ett nytt krig. Organistsonen startade 1952 och la ner 2002 (Wikipedia.se. hämtad 27/3-17).


Liksom FN arbetar EU för de mänskliga rättigheterna (de har som ett av sina krav att de som ska gå med i EU ska följa de mänskliga rättigheterna). FN får under en krissituation verka fredsframtvingande, vilket innebär att dem får använda våld för att upprätta fred. (Wikipedia.se hämtad 27/3-17)


Källor

de Vries, Robert. so-rummet.se. Hämtad 27/3-17. Senast uppdaterad 18/10-17

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/internationell-ratt-del-1-historien-bakom-nationernas-forbund-och-forenta-nationerna

Europeiska unionen. Hämtad 23/3-17. Senast uppdaterad 23/3-17

https://europa.eu/european-union/about-eu/history/1945-1959_sv

Europeiska unionen. Hämtad 23/3-17. Senast uppdaterad 23/3-17

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_sv#tab-0-1

Globalis.se. hämtad 27/3-17.

http://www.globalis.se/Konflikter/Palestina

Jacoby, Per. So-rummet.se. Hämtad 20/3-17. Senast uppdaterad 14/3-17.

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forenta-nationerna-fn

Wikipedia.se. hämtad 27/3-17. Senast uppdaterad 14/1-17.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_kol-_och_stålgemenskapen

Wikipedia.se hämtad 27/3-17

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredsframtvingande_insatser

Likes

Comments

Auschwitz I och Birkenau (även kallat Auschwitz-birkenau eller Auschwitz II) är de beryktade koncentrations- och arbetslägren som ligger drygt 60 km från en polska staden Kraków. Namnet Auschwitz kommer från namnet Oświęcim som är det polska namnet på den staden där Auschwitz ligger placerad (Auschwitz.se. hämtad 13/3-17). Lägren var det största och brutalaste av alla nazityskarnas läger och bestod av tre huvuddelar: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau och Auschwitz III-Monowitz. (Wikipedia.se. hämtad 13/3-17)

Auschwitz: Koncentrationsläger samt lägrens administrativa centrum.

Birkenau: Koncentrations- och förintelseläger.

Monowitz: Arbetsläger

(wikipedia.se)

På levandehistoria.se får vi ta del av information som tillexempel att under Förintelsen skickades det ca 1,3 miljoner människor enbart till Auschwitz, man beräknar att endast 200 000 av dessa överlevde. 90 procent av de som sattes i lägret var judar och resterande 10 procent var romer, polacker, sovjetiska krigsfångar och människor med annan nationalistisk bakgrund. Under 1942 blev Birkenau Nazisternas huvudsakliga ställe för judeavrättning. Mellan 1942 och 1944 deporterades det sammanlagt omkring 5 300 000. Mer än 80 procent av de judar som anlände till birkenau blev aldrig registrerade, utan fördes direkt till gaskammarna.

Den 20 maj 1940 öppnades det första lägret; Auschwitz I. Fångarna som skickades dit var till en början nästan enbart polska politiska motståndare, men senare skickades även sovjetiska och europeiska fångar dit. I slutet av 1941 införskaffades en gaskammare, i den experimenterades det hur vida man kunde gasa ihjäl människor med insektsmedlet Zyklon-B (experimentet utfördes på sovjetiska krigsfångar). I samband med detta öppnades det andra lägret; Auschwitz-birkenau. Det här nya lägret fungerade som förintelseläger och var utrustat med fyra större gaskammare samt krematorium (dessa förstördes dock 1944 av tyskarna själva för att undanröja bevis på de massmorden som uträttats). I och med att Birkenau konstant byggdes ut fanns det i slutändan närmare 250 baracker och byggnader. År 1943 byggdes en särskild lägerdel som var avsedd endast för romer, dit deporterades det uppskattningsvis 23 000 människor. Både Auschwitz I och II styrdes av SS (Schutzstaffel, vilket är tyska för skyddskår eller skyddsgrupp). SS i sin tur styrdes av kommendant och befälhavare Rudolf Höss (och självklart av Hitler som satt som allra högsta makt). (levandehistoria.se. Karlsson, Ingela. Hämtad 13/2-17)

År 1942 byggdes även det tredje och sista av Auschwitz lägren, Monowitz. Det var ett arbetsläger och låg i närheten av den fabrik som tillverkade bland annat insektsmedlet Zyklon-B som användes som giftgas vid gasningen av fångar. (wikipdia.se. Hämtad 13/3-17)

På Levande historia.se kan vi läsa om hur SS-läkaren Joseph Mengle i början av 1943 blev satt som chefsläkare på Auschwitz-Birkenau. Han valde ut fångar som han senare utförde fruktansvärda ”medicinska” experiment på. De så kallade patienterna fick utstå morbida saker så som bland annat att få kroppsdelar amputerade, bli steriliserade på de allra grymmaste sätt, få ögon bortfrätta, injiceras med gifter och smittsamma sjukdomar och mycket, mycket mer. Mengler var speciellt fascinerad av unga tvillingar, så dessa blev hans favorit experiment. Många av de han experimenterade på dog under själva experimenten eller kort där efter. De som dock överlevde blev kort därefter avrättade.Förutom dessa sjuka och plågsamma experiment som utfördes förde man även ett extremt slavarbete där fångar valdes ut att arbeta. De fick sina huvuden rakade och tvingades bära fångkläder. Varje dag blev en evinnerlig kamp om överlevnad med tungt arbete, svält och sjukdomar. Både den fysiska och psykiska påfrestningen gjorde att många inte levde längre än några få månader. Fångar som hamnade på sjukhus hade en till två veckor på sig att tillfriskna, annars skickades dem till gaskammarna. (levandehistoria.se)

Alla tre läger har fått sina namn efter att tyskarna översättning av de polska namnen på de städer och byar som lägren byggdes i. Det första lägret är som jag nämnt tidigare döpt efter staden Oświęcim som på tyska blev Auschwitz. Samma gäller Birkenau (från Brzezinka) och Monowitz (Monowice). (levandehistoria.se)


Källförteckning

Auschwitz.se. hämtad 13/3-17.

http://www.auschwitz.se/fakta-om-auschwitz/

levandehistoria.se. Karlsson, Ingela. Hämtad 13/2-17. Senast uppdaterad 2010-2011

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen/forintelselager/auschwitz-birkenau

(Wikipedia.se. hämtad 13/3-17)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

wikipdia.se. Hämtad 13/3-17

https://sv.wikipedia.org/wiki/MonowitzBild 1: Ingången till Auschwitz. Bild 2: Klösmärken i en av gaskammarna Bild 3: ett av krematorierna

Likes

Comments

För att förstå varför tyskarna valde att ockupera Polen och på så sätt starta ett nytt världskrig så måste vi först gå tillbaka några år i tiden. Tyskland hade blivit ett väldigt fattigt och härjat land efter första världskriget. På grund av att de förlorade det första kriget blev de tvungna att betala en oerhört stor krigsskuld i och med det fredsavtalets som skrevs (Versaillesfreden, vilken de först på 2000-talet fick avskrivet) (Landguiden.se). Därutöver kom den här krigsskulden lägligt till börskraschen som skakade USA år 1929. I och med att USA var och är en så stor faktor inom den globala handeln, drabbade deras finansiella kris så gott som alla. Tyskarna var de som drabbades förmodligen hårdast av detta (med undantag från möjligtvis USA). Landet gick in i en svår inflation, vilken efter ett tag blev så extremt stor att det krävdes löjliga summor pengar för att köpa lite mat (i många fall en hel skottkärra för en limpa bröd). Som vi då kan förstå levde den tyska befolkningen under väldigt svåra förhållanden med svält, sjukdomar och död ständigt inneslutande dem. Tyskland som redan var ett söndertrasat land, inte bara ekonomiskt utan även resursmässigt, sjönk bara djupare i misär. De var skuldsatta, hade ont om jobb och hade dessutom ingen militär kvar (Ett av de krav som ställdes i fredsavtalet var att Tysklands militära resurser skulle reduceras ner till ett absolut minimum. Armén skulle gå från dryga 11 miljoner man till endast 100 000 man

(so-rummet.se. Ryytty, Carsten. Hämtad 6/3-17.)). Det som dock fick det att brista för många var det faktumet att de många judar som invandrade under den här perioden ofta hade en hög utbildning inom de högpresterande yrkena så som advokat, bankir och läkare. Judarna började skapa ett namn för sig själva, medan majoriteten av tyskarna fortfarande hade svårt att överleva, där av menade många tyskar att judarna tog deras jobb. Förutom detta var det dessutom många som ansåg att det var judarnas fel att de hade fått den här skulden, på grund utav att dem som hade som hade suttit med och skrivit på fredsavtalet hade varit just judar, den så kallade dolkstötslegenden. Allt fler och fler tyskar började i samband med detta skylla deras situation på judarna. Det här var något som den blivande diktatorn Adolf Hitler såg och villigt utnyttjade. Hitler var en extremt nationalistisk man som såg hur dåligt ställt tyskarna hade det efter kriget. Förutom att han var mycket nationalistisk, var han även väldigt driven och dessutom en oerhört skicklig talare. Hitler hade dessutom en lite särpräglad syn på människor (vilken tyvärr var ganska vanlig under den här tiden). Han ansåg att olika människor var olika mycket värda beroende på deras ursprung och biologi (so-rummet.se. Ryytty Carsten, hämtad 9/3-17). Detta grundades förmodligen mycket i den rasbiologi som pågick runt om i världen. Genom att mäta en skalles längd påstod sig forskare kunna bestämma huruvida man var biologiskt priviligierad eller inte. Desto längre skalle desto bättre. Vise versa gällde för kortskalliga, fast då omvänt, kort skalle tydde på sämre intellekt och rent av sämre gener (Wikipedia.se. hämtad 9/3-17). En av Hitlers propaganda var att utrota de raser som inte var ”biologiskt överlägsna” och bygga upp en värld med endast arier (det vill säga ”den ursprungliga rasen”(Wikipedia.se. hämtad 9/3-17.)), och eftersom att judarna ansågs vara ett smutsigt folk (detta härstammar eventuellt från den perioden när det ansågs vara orent att hantera pengar. Kyrkan förbjöd därför kristna att ta inom banken, vilket gjorde att lotten föll på judarna istället (Världenshisoria.se. Iversen, Mette. hämtad 9/3-17.)) skulle dessa utrotas.

När Hitler väl satt vid makten var det egentligen inte så konstigt att han valde att skicka in sina trupper i Polen. Polen är ett väldigt bra odlingsland, i och med deras platta landskap och stora tillgång till bland annat kol, koppar och svavel. (Landguiden.se. Holmertz, Gert. Hämtad 9/3-17). Återigen tack vare landets platta marker var det mycket enkelt för tyskarna att ta sig in i Polen. Samtidigt som tyskarna gick in bombades och besköts även de större städerna och på några få timmar var hela Polens markbesatta flygvapen totalförstört.

(So-rummet.se. Ryytty, Carsten. Hämtad 9/3-17)

Är detta något som skulle kunna hända igen?

Ja, jag tror absolut att detta är något som skulle kunna hända igen. Faktum är att ockupationer av länder är något som har skett upprepade gånger de senaste åren. Ett exempel är Rysslands annektering av Krim (en halvö angränsande till både Ukraina och Ryssland) som skedde år 2014 (Globalis.se. hämtad 9/3-17), men även det israeliska erövrandet av Palestina. Enda sen år 1967 har de palestinska medborgarna levt under ockupation av israelerna och konflikterna mellan dessa två länder har lätt till många och blodiga sammandrabbningar (globalis.se. hämtad 9/3-17). Sen är nästa fråga om något sådant här skulle kunna leda till ett nytt världskrig. Även på denna fråga tror jag svaret är ja. Vi har mycket oroligheter runt om i världen, och mycket av det liknar på många sätt oroligheterna som uppkom strax innan första och andra världskriget. Bland annat har vi exempelvis fått en ökad främlingsfientlighet runt om i världen, och då inte minst i Sverige (svenskadagbladet.se. von Hall, Gunilla. Hämtad 9/3-17.).Globalis.se. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 12/9-16

http://www.globalis.se/Konflikter/Ukraina

globalis.se. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 26/1-16

http://www.globalis.se/Konflikter/Palestina

Landguiden.se. Holmertz, Gert. Hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 17/10-15.

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Polen/Naturtillgangar-Energi

Populärhistoria.se. Larsdotter, Anna. Hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad september 2009.

http://popularhistoria.se/artiklar/museum-i-schindlers-fabrik/

So-rummet.se. Ryytty, Carsten. Hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 5/2-17.

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/andra-varldskriget-borjar-hitler-anfaller-polen

so-rummet.se. Ryytty, Carsten. Hämtad 6/3-17. Senats uppdaterad 16/11-16

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forsta-varldskrigets-armeer

so-rummet.se. Ryytty Carsten, hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 18/10-16

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/judeforfoljelserna-och-forintelsen

svenskadagbladet.se. von Hall, Gunilla. Hämtad 9/3-17. senast uppdaterad 13/2-16.

https://www.svd.se/fn-varnar-for-svensk-framlingsfientlighet

Världenshisoria.se. Iversen, Mette. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 8/7-15

http://varldenshistoria.se/samhalle/handel/bank-krasch-och-girighet

Wikipedia.se. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 13/10-16

https://sv.wikipedia.org/wiki/Arier

Wikipedia.se. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 28/2-17

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rasbiologi

Wikipedia.se. hämtad 6/3-17. Senast uppdaterad 28/10-16

https://sv.wikipedia.org/wiki/Versaillesfreden#Villkor

Likes

Comments

Som jag skrivit tidigare, är den här bloggen ett skolarbete inför vår klassresa till Kraków i Polen. Därför kommer jag i detta inlägg ta upp dels lite kort om polens historia, men även några viktiga historiska platser i Kraków. De platser jag kommer skriva om går att besöka, och de finns även med i filmen Schindlers list.


Polen är ett relativt gammalt land, närmare 1100 år för att vara mer exakt. Landet, som ursprungligen är en sammansättning av olika västslaviska nationaliteter, har under dessa närmare 11 sekel varit med om en hel del. De har ingått unioner, genomlidit invasioner och krig, blivit av med sin självständighet, och återfått den igen.

På landguiden kan man läsa om hur Polen en period efter det Polska tronföljdskriget år 1733, förlorade sin självständighet och blev uppdelat mellan Ryssland, Preussen (nuvarande Tyskland) och Österrike. Det var inte förens efter första världskriget som Polackerna återfick sin suveränitet. Efter detta började landet under en kort period utvecklas, både politiskt och demokratiskt (genom tillexempel offentlig och lika rösträtt för både män och kvinnor). Dock dröjde det inte länge innan de återigen blev ockuperade. Denna nya ockupation skedde 1 september 1939, och gjordes av den tyska armén. Två dagar senare förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland, och i och med det var andra Världskriget igång. (Landguiden.se. Holmertz, Gert. Hämtad 6/3-17)


Staden Kraków: Staden Kraków är en mycket gammal stad. Efter att arkeologiska utgrävningar har gjorts har man hittat bevis för att både där staden idag är belägrad, och även runt om, ska ha varit bebott redan under den äldre stenåldern (Wikipedia.se. hämtad 6/3-17). Men förutom detta finns det även en mängd andra kulturefterlämningar. Tillexempel är en av Europas äldsta högskolor och restauranger belägen där. (Polen.travel. hämtad 9/3-17.) Fast det som gör staden så välbesökt har nog förmodligen mest med Förintelsen att göra. I Kraków ligger nämligen de judiska kvarterna (Kazimierz), gettot och Oscar Schindlers emaljfabrik, dessutom ligger det i anslutning till (1,5 timmes bilresa) de koncentration- arbets- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau där många oskyldiga människor plågsamt miste sina liv.

Idag bor det omkring 1 miljon invånare där, och staden har blivit ett ekonomisk, vetenskapligt och socialt centrum (Polen.travel).

Judiska kvarteren & Gettot: Krakóws judiska kvarter, eller Kazimierz som det egentligen heter är ett distrikt tillhörande Kraków. Distriktet har en historia som daterar bak så långt som till 1300-talet. Det har ifrån sin början varit ett område där många judar har bosatt sig och levt, dock lever endast en bråkdel av dessa judar kvar idag (wikipedia.se. hämtad 9/3-17.). Man räknar på att det vid andra världskrigets start fanns sammanlagt drygt 60 000 judar bosatta i hela Kraków (Levandehistoria.se. Karlsson, Ingela. Hämtad 7/3-17). År 1941 tvångsförflyttades närmare 40 000 av dessa till närliggande städer och i slutet av samma år hade omkring 18 000 judar flyttats in till det getto som uppkom vid andra sidan vatten av Kazimierz. Det här gettot existerade under drygt två år, och judarna som bodde där levde under fruktansvärda förhållanden. Gettot var härjat av fattigdom, svält och sjukdomar, de terroriserades ideligen av de nazistiska trupperna och bodde ohumanitärt trångt. I Kazimierz befann det sig sammanlagt runt 18 000 människor på en yta som var beräknat för endast 3000, som regel bodde det minst fyra familjer i varje lägenhet (wikipedia.se. hämtad 7/3-17.).

I december 1942 delades gettot upp i två delar: Del A, de arbetsdugliga, och del B, de icke arbetsdugliga (wikipedia.se). Tre månader senare stängdes både del A och B, med stora protester från judarnas sida. Dessa protester ledde sedan till gatustrider där många dödades. De som inte dödades i gettot skickades av nazisterna till koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau (wikipedia.se. hämtad 7/3-17).

Schindlers fabrik: Alla som har sett Steven Spielbergs film Schindler’s List vet vad Schindlers emaljfabrik var och vad det betydde för de många judar som sattes i arbete där. För de som inte vet vem Schindler var, eller vad Schindlers fabrik är:

Populärhistoria.se skriver att Oscar Schindler var en mycket ambitiös industriman som levde och verkade under andra världskriget. Han kom till staden Kraków i oktober år 1939, strax efter att tyskarna hade ockuperat landet. Väl där satte han igång med sina affärer och startade strax en emaljfabrik. Eftersom att han behövde någon som kunde hjälpa honom med bokföring och liknande uppgifter anställde han den österrikiska juden Itzhak Stern. Han fick ansvaret av Schindler att införskaffa arbetskraft till fabriken och Sterns bestämde sig då för att anställa de judar som befann sig i gettot. Schindler gick till en början med på detta endast för att de var billig arbetskraft, men senare tog han själv initiativet att hjälpa dem så gott han kunde (detta efter att ha bevittnat den brutalitet och grymhet, inte minst mot de barn som befann sig där, som uppstod vid utdrivningen ur gettot).

Oscar Schindler blev på ett fåtal år en osannolikt rik man (han hade mer pengar än en människa möjligtvis skulle kunna göra slut på under en hel livstid), men när slutet av Förintelsen kom, var han helt luspank. Detta eftersom att han hade använt alla sina resurser för att köpa till sig sina judiska arbetare från koncentrations- och arbetslägren.

(Populärhistoria.se. Larsdotter, Anna. Hämtad 9/3-17.) Hösten 1944 hade Schindler räddat uppemot 1200 utav sina judiska arbetare från en grym död på förintelselägena Auschwitz-Birkenau (levandehistoria.se).

På hemsidan Populärhistoria.se beskrivs Oscar Schindler som ”en mångbottnad person” med dels ett starkt sinne för affärer och som tog väl vara på Polens situation, men samtidigt en man med mycket civilkurage som riskerade sin egen säkerhet och liv för att hjälpa och skydda de judar som jobbade för honom (Populärhistoria.se)

Idag är Schindlers emaljfabrik ett mycket besökt museum.Källor

Landguiden. Holmertz, Gert. Hämtad 6/3-17. Senast uppdaterad 11/12-12

http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Polen/Aldre-Historia

Wikipedia.se. hämtad 6/3-17. Senast uppdaterad 13/10-16.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kraków#Historia

Polen.travel. hämtad 9/3-17.

https://www.polen.travel/sv/krakow

wikipedia.se. hämtad 7/3-17. Senast uppdaterad 25/2-17.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Krakóws_getto

wikipedia.se. hämtad 9/3-17. Senast uppdaterad 10/4-14

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kazimierz

Levandehistoria.se. Karlsson, Ingela. Hämtad 7/3-17. Senast uppdaterad 2010-2011.

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen/ghetton/krakow-ghetto


Likes

Comments

Det är nu 1 månad och 2 veckor kvar till jag ska åka till Krakow, och än så länge är jag faktiskt väldigt peppad och tycker att det ska bli väldigt roligt att åka. Jag vet att många kan tänka: "Hur kan det vara roligt att åka till en så ondsint präglad plats som ett koncentrationsläger?" Och ja roligt är nog fel ord, intressant hade förmodligen varit ett bättre ordval, men hur som helst ser jag mycket fram emot resan. Tyvärr börjar jag få allt kallare fötter inför detta eftersom att jag vet att många som har åkt dit har ångrat sig efteråt. Detta på grund utav den extremt stora mentalt påfrestaningen det innebär att besöka de förintelse-drabbade platserna. Jag har också börjat inse nu ju närmare vi kommer, att jag personligen kommer att påverkas mycket starkt av min vistelse i Polen. Men samtidigt som jag känner denna faktiska ångest över detta, så vet jag öven att detta är en once in a life time experience och om jag vill besöka lägren innan de förfaller så måste jag passa på nu.

Likes

Comments

Hellu! Jag heter Julia, är 17 år och läsar andra året på samhällsvetenskapliga linjen på Drottning Blankas gymnasieskola. I slutet av mars kommer jag och min klass resa till Krakow i Polen för att besöka bland annat Auschwitz och Birkenau. Den här bloggens egentliga syfte kommer därför vara som en sorts resedagbok där jag kommer skriva om tankar och upplevelser gällande resan.

Likes

Comments