FortIkväll ska jag & Miris möta upp Åsa & Karrie för lite träning i hundhall. Ska bli jättekul, även om jag tycker det är svårt att lägga upp träningen när man ändå hyr lokalen en timme men det är nog omöjligt att fröken kan koncentrera sig så länge...

Dagens plan är iallafall:

Apporteringen 5-6 godkända "skick" (vet inte va jag ska kalla de) dvs hon ska komma in med apporten till mig.
Inkallning, öka avståndet nu när möjlighet finns.

PAUS

Blanda hopp och inkallning, se om hon även idag kopplar ihop att hon ska göra en ingång efter hoppet. Avstånd mellan mig & Mira i inkallning beror på hur det gick innan pausen.

PAUS

Leka med fotgående, höger & vänstersvängar, lite halter.

Första gången jag planerar ett pass, så kanske går käpprätt åt helvete. Vet inte om det är bra eller dåligt att öva både höger&vänstersvängar samt halter i samma pass? Återstår att se! Ska försöka få lite film oxå:)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Viltspår:
Well. Snön har kommit och viltspårandet är slut för iår. Vårt sista spår för i¨år blev ett spår på ca 200m och 1h liggtid med flera vinklar varav en 90 vinkel hon tog i exakt 90 graderr. Tåls att säga att detta spår gick vi efter att hon stuckit från mig för att spåra hela brorsans spår på 300m och med 6h liggtid :-)

Lydnaden (startklass):

Följsamhet: Samma som innan fast påbörjat halter. Svårt, tycker matte.

Inkallning: Slipar på ingången ännu men med mer fokus mot färdigt moment. Sätter henne, går iväg några steg, och ger sedan kommando. Hittills kommer jag 6-7m, sedan börjar hon ta galoppsprång och då tappar hon bort ingången lite och sätter sig snett.

Sitt under marsch: Går framåt. Har börjat träna detta i kombination med halterna. Dvs, går fot några steg, försöker få till en snygg halt. Blir halten snygg får hon ibland godis och så säger jag stanna (försöker dock jobba bort det muntliga kommandot) och går ett/flera varv, ibland gör vi en liten länkning, dvs jag säger bra men hon får ingen godis utan vi fortsätter bara och i detta fall fortsätter jag genom att gå runt henne. Fångar sedan upp henne och går fot några steg till innan hon får belöning.

Apportering:
Vi har kommit igång!! Står matte redo med en tallrik full med leverpastej kommer donnan in med apporten. I samråd med tränare har jag beslutat att köra på detta utan att försvåra det och nöta att det är till mig man ska komma. Sedan kommer den stora tallriken med belöning minskas till en liten som inte syns lika bra för att till slut kanske försvinna helt. Men vi ska skynda långsamt.

Fjärr: Jag kan gå cirka 2.5m och be henne lägga sig. Går jag längre kommer hon och lägger sig framför mig, haha. Sedan har hon även glömt bort att man ska ligga kvar tills matte står vid sidan om henne och säger "upp". Nu sätter hon sig upp så fort jag är på väg tillbaka och är i höjd med hennes huvud, typ.

Hopp: Hon hoppar om jag sätter henne framför, men tjuvstartar då&då. Min tränare tror att om jag fortsätter nöta ingången i inkallningen, kommer detta smitta av sig så hon gör ingången efter hopp oxå, då hon gjorde så senaste träningstillfället. Återstår att se!, annars har vi sätta ihop ingång+hopp men tror inte att det i sånnafall kommer vara något jätteproblem.

Sedan har vi ju det allmänna "problemet" att fröken lever upp till sitt smeknamn virrpannan och ibland (ofta) har väldigt lätt att tappa bort sig. Så det är något vi måste jobba med, vilket matte är dålig på. Liksom, det är ju skönt att träna hemma i köket ju haha. jaja:) För 1.5v länkade vi hela starklassen, och det gick faktiskt bra. När man skriver det såhär ser man ju att det är en bit kvar, men när man länkade fick man ändå ett helhetsperspektiv som visade styrkor samt brister och gav ett påfyllt lager av motivation :D

Likes

Comments

Alltså träningen med Mira är verkligen så jäkla rolig just nu. Tänkte skriva lite hur det går och hur långt vi har kommit på vägen mot våra mål - att vara viltspårchampion och ha startat startklass i lydnad med godkänt resultat under 2017.

Om vi börjar med viltspåret:
Jag har ÄNTLIGEN fått tummen ur och kommit igång med viltspåret. Första gången var en lektion med Camilla och då körde vi många korta spår och majoriteten utan blod. . Fokus var att nosen ska vara i spårkärnan och att hon ska ta det lugnt. Gick väl sådär, hon var rätt yvig och het. Förra gången var i onsdags och det gick verkligen jättebra. Första två var rätt korta utan blod och det första spåret behöver vi inte prata om, men det andra gick bättre. Nosen i spårkärnan men jävlar vad het hon var. Sen gick vi in i skogen och la ett spår med blod. Det gick sååå bra!! En 90graders vinkel som hon tog utan problem, nosen i spårkärnan och ett nästan godkänt tävlingstempo. Duktig donna! Tror faktorerna till att vi lyckades var att spår 2 & 3 fick ligga ca 15 min, inte för liggtidens skull utan för att Mira skulle lugna ner sig och det tog typ 15 min haha.

Lydnaden:
tar detta moment för moment :)

Följsamhet: Detta tränar vi mkt på och det har gett resultat. Hon har gärna velat springa före mig men har nu sänkt farten och vi ska börja jobba med höger och vänstersvängar. Halter har vi inte tittat på alls.

Inkallning: Detta tränar vi i två bitar; stanna - jag går en bit, ropar Miiiira och så ska hon starta snabbt. Belöningen kastas på höger sida bakåt. Går väl bra, hemma e hon en stjärna med utomhus så "fryser hon fast" hon och sitter och tittar på omgivningen i stället. Bit två är själva ingången. Jag har att hon ska gå bakom mig och in i position och det börjar sätta sig inomhus. Nackdelen med denna metod är att sekunden hunden är bakom en har man ingen kontroll och är vi utomhus så är det i den delen som Mira fladdrar iväg och börjar pyssla med annat.

Sitt under marsch: Tanken är ju att hunden ska gå fot men då vi inte jobbat med halterna är det lite stort steg. Istället tränar vi "sitt, stanna" delen och det går väldigt bra.

Apportering: Jävla apportering, detta moment är mitt hatmoment hittills. Det är så svååårt! Ha något i munnen eller hämta något är nemas problemas. Men komma tillbaka samt släppa apporten. Helt omöjligt :( I startklass ska man ju sätta hunden, gå 5m och så ska hunden starta o plocka upp apporten. Hon startar och plockar upp apporten men sen tar hon några ärevarv.

Fjärr: Detta började vi med igår och blir väl vinterpyssel. Kan inte säga så mycket om det just nu förutom att att ha typ 5 olika kommandon kommer bli jäkligt kämpigt för matte haha.

Hopp: Om jag ställer upp henne framför hindret och står på andra sidan så hoppar hon, alltid. Däremot har vi inte lagt till ingången än men hon kan ju i princip detta var för sig så det är inte jättelångt kvar tills vi har ett färdigt moment :)

Sammanfattningsvis så känns det som att mina mål är realistiska! Men vi får väl se, kan tänka mig att det kommer komma ca 328192 trotsfaser till där hennes hjärna tar semester och träning är i princip omöjligt ;p

Likes

Comments

Mira, Miris, älskling, fuldjur, Mirispiris, sötnöt, vovvelina, valpis osvosv. Kärt barn har många namn! Mira är då min älskade lille valp, 9 månader är hon nu, född den 151211. Flatcoated retriever från kennel Atomos och hennes kennelnamn är Atomos Pippi börjar skolan. Kallas virrpannan av uppfödaren av nån mystisk anledning ;)

Iallafall så skulle jag beskriva Mira som en rätt typisk flatt med alla tillhörande för och nackdelar. Hon är pigg, OTROLIGT målmedveten, fantastisk nos, utåtriktad, positiv, extremt charmig, jättebusig, modig och ska jämt vara med. Hon är oerhört självsäker och lättlärd och vill gärna kliva fram och visa att hon kan (och hon kan lite bättre än alla andra). Hon löser problem på flattesätt, fort men ibland lite fel :p Heelt underbar att träna med. Finns inget som slår känslan av att vara ett team med henne. Många fördelar, men som sagt finns även saker vi måste jobba med. Sammanfattas passivitet :)) Hon har VÄLDIGT svårt att acceptera att en uppgift kan vara nån annans att lösa och allmänt ha tråkigt.

5 snabba:
- hon älskar plommon
- hon är inte alls kelig på så sätt att hon själv tar initiativ :( officiellt iallafall. På natten kryper hon upp så nära hon bara kan komma <3
- hon är jättekinkig med mat
- hon charmar typ alla hon träffar
- allt som är läskigt ska undersökas enligt Mira

Likes

Comments

Jag är då en tjej på 19 år som är bosatt i Tyresö, söder om Stockholm, med min mamma, pappa & lillebror. Det stora intresset i mitt liv har alltid varit hästar, ett intresse jag fortfarande har men som ligger på hyllan på grund av en trasslig vår 2016. Det nya stora intresset har blivit inte helt oväntat hund! Jag är helt grön på allt som har med hundar att göra, min pappa och min bror är allergiska så att skaffa ett husdjur eller ens vara typ hundvakt har inte ens varit på kartan. Men under hösten/vintern 2015 började jag undersöka huruvida det är möjligt att ha hund när man är allergisk, och i början på februari flyttade Mira hem till oss. Men mer om henne sen!

För tillfället pluggar jag första året civilingenjör med inriktning industriell teknik och hållbarhet på kth, en linje som är såååå jäkla rolig och rätt för mig. Men jag undrar verkligen om det var rätt tidpunkt i livet för mig att börja skolan och sitter därför i skrivande stund och klurar på hur jag ska göra. För övrigt har jag en pojkvän bosatt på Åland som jag träffar så ofta det bara går (blir varannan helg -ish) och förutom att klappa på min hund eller på min pojkvän så tycker jag om att fota och hänga med vänner :)

Likes

Comments

Har sett flera som kör den här "listan" med grejjer man ska blogga om. Jag vill också! Har inte bestämt mig om jag börjar idag eller imorgon men vi lär väl märka :)


Likes

Comments

Detta är utan tvekan mitt nya favoritställe. Mestadels på grund av att det är ett hundrastningsområde dvs man får ha hunden lös utan att nån kan klaga, men även för att det ligger 5 min hemifrån och är såå fint!! Så här hae vi suttit några gånger nu. Jag sitter och njuter av livet och Mira springer runt och letar pinnar som hon sedan ligger och gnager på bredvid mig. Kvalitetstid utan dess like!!

ända mot ändå

Likes

Comments

Först och främst, nu är även bilderna inlagda i det förra inlägget hehe. Stelt :/

För det andra är jag SÅ impad över hur bra Mira är på att förstå mattes virriga försök till träning och allmänt hur lättlärd hon är. Vi har fått i läxa från kursen att 1, träna ligg o sitt där jag står i rätt position, dvs på sidan och inte framifrån. Sedan ska vi även börja träna vänstersvängar. Vi är ju inte ens nära att kunna gå fot så länge att vi hinner göra en sväng men det kommer ju samtidigt ta ett tag att fila bort hjälperna från vänstersvängarna. Tillbaka till ämnet, så tränade jag vänstersvängar med Mira idag. Vi har fått order om att ställa dem på något upphöjt, till exempel en låg pall (ni vet sån där man hade för att nå upp till handfatet/toan när man va liten).

Första steget blir sedan att de ska våga sätta framtassarna på pallen. Sen freestylade jag lite för minns inte hur hon sa att man skulle göra hehe, men iallafall försökte jag få henne att flytta baktassarna och när hon gjorde de klickade jag och hon fick godis. Detta var nemas problemas så ökade antalet steg och kom så långt att jag kunde flytta mig från kortsidan till långsidan, hon flyttar efter, jag flyttar till nästa kortsida och hon flyttar efter. Hennes baktassar rör sig alltså på en cirkel runt pallen och vi delar upp cirkeln i fyra. Dålig på att förklara men alltså detta tog typ 5min att komma till haha. Vänstersvängarna är kirrade ;) skämt o sida, nu ska vi träna på att hon är rak i övningen och att befästa själv övningen så vi kan tillämpa den sen! Och på att ens gå fot, hehe.

Jättegammal bild på yttepytteliten Mira!! Som tränar hålla blicken inför fotgåendet :D

Jag som skulle sova vid 22.. Haha, godnatt!

Likes

Comments

Flatfestivalen! Vi var med på utställning och viltspår. Igår var inte riktigt Miras dag, hon var lite orolig och stressad. Antagligen på grund av att det var så mkt andra hundar där. Resultatet utställningen blev iallafall hp och kritiken: 8 mån. tikvalp av fin typ.. mkt vackert huvud och uttryck. Utmärkt hals. Något rak överarm. Utmärkt päls för åldern. Välvinklat bak ställ. Något lång i länden. Rör sig trevligt runt om. Trevligt presenterat. Kul att höra men vi kunde visat oss bättre där inne!!

Viltspåret var plättlätt, 60m rakt spår med blod o klöve på slutet. Liggtid en timme. Medan de två hundarna innan var rädda för blod+klöven hoppade Mira upp på instruktören för att få tag på den där jäkla klöven som ingen annan verkade vilja ha.. ;) och spåret tog hon direkt och med världens fart. Tyvärr var instruktören lat och gick tillbaka precis bredvid spåret så Mira tog bakspår och vi gick på fel sida av ett träd och missade skanken. Ledde till ett himla snurr innan vi hittade den och jag hann bli ordentligt irriterad på intruktören, misstänkte ju att vi hade gått fel så ropade "var är skanken". LIta på hunden fick jag till svar. Ja men min hund höll på att spåra tillbaka till gruppen :--) Haha men tillslut hittade vi den!

Kul dag även om Mira var lite orolig. Var även och spanade lite hos @leideros och hundgymmet. Både Mira & Marco (min kompis hund) tyckte det var superkul och vi bestämde oss för att försöka ta oss ut till hundgymmet och köra några ggr. Supertaggad på det! :)

Likes

Comments

Hej på er, äntligen har jag tid att sitta ner! Fattar inte hur folk får dygnets timmar att räcka till allt de vill göra??

Iallafall, det har nästan gått en vecka sen veterinärbesöket och knölen Mira hade har minskat ordentligt. Vi åkte ju in till 13 men när jag kom dit visade det sig att tiden var vid 14, haha. De tyckte jag skulle gå ut på någon promenad eller nått, men jag hade varit ute med henne en rätt bra stund precis innan jag åkte så tyckte en timmes passivitet i väntrummet kändes mer givande. Så där satt vi! Skrämmande hur många som kommer inflygandes efter sin hund haha, ska väl kanske inte säga något men min hund e valpis, hehe! ;)

Sen blev det iallafall vår tur och vi var givetvis tvungna att hälsa lite på veterinären men sen var det dags. Mira stod som ett ljus! Så himla glad att hon inte började sprattla och ha sig utan veterinären kunde lugnt och stilla ta ett cellprov och lyfta bakbenet som veterinären behagade. Min pingla<3 Cellprovet visade iallafall att det inte var nån tumör eller så, vilket jag typ redan hade räknat ut men det var skönt att få det svart på vitt. Istället antar vi att hon har fått något sticksår som vi inte sett och som inte har läkt bra utan blivit infekterat (tror jag de med tanke på alla skitiga diken osv hon roar sig i) och därifrån kommer knölen. Låter som att det skulle gjort ont tycker jag men har inte sett nån hälta eller att hon inte vill stödja på benet samt hon har haft samma tempo på som vanligt så antar inte.. :)

Iallafall har vi sen dess tvättat med alsolsprit vilket har funkat. Tur det för om den inte är borta på måndag ville veterinären att vi skulle komma in igen och överväga operation.. Får redan tårar av tanken att skicka iväg min bebis på operation så ber till gudarna att den går ner helt tills dess. Håll tummarna för oss! Men gick ändå därifrån med en stor känsla av lättnad eftersom vi nu visste vad knölen var och att det inte var något direkt farligt <3 :)

Likes

Comments