Veckans mat

Veckans mat (kräftskiva)

Nu är det dags för kräftorna att görs succé på borden. Men till det behöver man nått mer att smaska på.
Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

Ingredienser
6 personer

Fyllning
•375 g rensade kantareller eller blandad •svamp
•37 1/2 g smör
•1 1/2 finhackad vitlöksklyfta
•1 1/2 finhackad schalottenlök
•3 3/4 dl riven Västerbottensostar
•3/4 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
•4 1/2 ägg
•2 1/4 dl grädde
•2 1/4 dl mjölk
•salt
•svartpeppar

Pajdeg
•37 1/2 g smör
•187 1/2 g tinad filodeg (125 g motsvarar 3 ark)

Till servering
•1 1/2 kruka dill
•3 dl gräddfil
•1 1/2 burk löjrom (à 80 g)

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Fyllning: Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme. Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med smör samt vitlöken och schalottenlöken.

3. Ta av pannan från plattan och blanda ner 2 dl riven Västerbottensost (för 6 port). Spara lite svamp till serveringen.

4. Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.
5.
Pajdeg: Smält smöret och pensla

pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager. Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och resten av den rivna Västerbottensosten.

6. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg.

7. Till servering: Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.

Västerbottensostsmör med krasse

Ingredienser
PORTIONER: 10 bufféportioner

•100 g Västerbottensostar
•100 g rumsvarmt smör
•1 krm svartpeppar
•1/2 ask krasse
Till servering
•surdegsbröd eller fröknäcke

Gör såhära
1. Riv osten, gärna grovt.

2. Vispa smöret vitt och fluffigt. Vispa ned den rivna osten och pepparn.

3. Till servering: Servera Västerbottensostsmöret på en bit knäckebröd toppad med krasse.

Och sen såklart alla goda underbara kräftor!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229