Veckans mat

Veckans mat "fettisdagen"

Semmelkladdkaka
Snart är fettisdagen här. Semla på nytt sätt! Här får du det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett. Inte nog med att den är underbart god, den går dessutom betydligt snabbare att baka än traditionella semlor. Mandelmjöl och kardemumma i smeten och grädde på toppen ger den rätta semmelsmaken.

Ingredienser
Portioner: 8-10 bitar

•125 g smör

•2 1/2 dl mandelmjöl (ca 100 g)

•1 tsk stötta kardemummakärnor

•2 1/2 dl strösocker

•1 1/2 dl vetemjöl

•1 krm vaniljpulver

•1 krm salt

•3 ägg

Till garnering
•2 1/2 dl vispgrädde

•1/2 dl hackad, rostad sötmandel

• florsocker

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Blanda mandelmjöl, kardemumma, socker, vetemjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.

4. Rör ner äggen. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i en bakpappersklädd eller smord och mjölad rund form, ca 24 cm i diameter.

5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylen fram till servering.

6. Till garnering: Vispa grädden och bred den över kakan. Strö över mandeln och pudra med florsocker.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229