För en vecka sedan ungefär så var jag med om min första bilolycka (ingen allvarlig) så jag tänkte berätta vad som hände och hur det gick.

Där jag bor så var det ett stort vägarbete för en vecka sedan, jag skulle åka hem en förmiddag och blev då stannad i en korsning av en trafikvakt. Då kommer det en mötande lastbil med släp som skulle köra in på den korsande vägen, efter ett tag började han backa och jag märkte att han kom närmare och närmare mig, och när jag insåg att han kommer köra in i mig om inte jag flyttade på mig så började jag köra lite längre fram mot vakten, och när jag kommit ungefär 2 meter så känner jag en duns. Han i lastbilen hade backat rakt in i min baklykta så den gick sönder och repade lacken. 

Jag körde in i en parkeringsficka och han kom och kollade på skadorna och bad om ursäkt, vi utbytte uppgifter (som man ska göra) och han skulle stå för reparationskostnaderna. Efter det åkte jag direkt hem och grät och ringde pappa och berättade vad som hade hänt. 

Det är otroligt hur snabbt det kan gå, det känns som att hela händelsen gick på en sekund samtidigt som det kändes så jävla overkligt när jag stod där och kollade på min stackars Cissi (min bil haha) men sån tur är så var det som sagt inte allvarligt och ingen blev skadad (vilket är huvudsaken) Det var dock en skakande upplevelse kan jag säga. 

Hoppas ni gillade min lilla storytime så får ni ha det så bra!

tack och hej leverpastej

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Shiit asså!

Jag har verkligen underskattat hur dyrt och jobbigt det är att äga och köra en bil. Det är allt ifrån försäkring, skatt och bensin till motorolja och spolarvätska. Men vad är det man behöver veta som framtida bilägare? vad är det för utgifter och jobb som tillkommer.

Det man behöver tänka på när man skaffar en egen bil är "har jag råd med det för tillfället?" För det första så ska man ju köpa själva bilen, det kostar ju minst 10 000 om man ska ha en bill som går att lita på, sen ska den försäkras, då ska man tänka på vilken typ av försäkring man ska ha, hel eller halv? vagnskadeförsäkring, och vilket bolag man vill ha. Ett tips är att analysera vilken försäkring som passar just dig, om du är rädd om bilen bör du ha en helförsäkring som täcker alla skador, eller om du vill ha det billigaste alternativet som är trafikförsäkring (obligatorisk) själv har jag endast trafikförsäkring.

Sedan ska bilen besiktigas och då måste man se till att allting fungerar som det ska, för att undvika körförbud, om bilen blir underkänd så måste så klart felen åtgärdas och en ombesiktning göras. Det kostar ca. 500 för en besiktning.

Skatt ska betalas varje år, detta skiljer sig enormt mellan olika bilar beroende på om det är en ny/gammal, miljö, tjänstevikt osv. Skatten är på ett par tusen varje år. (Bilar som är 30 år elr äldre är dock skattebefriade)

Bensin är nog utan tvekan den dyraste delen av att äga en bil, det kostar ca 13 kr/l. Välj en bensinsnål bil för att minska denna kostnad.

Andra saker som är viktiga att tänka på när man blir bilägare är att underhålla bilen, fylla på olja och byta oljefilter och oljan (ska göras efter ca var 1000-de mil) service ska göras med jämna mellanrum. Belysning ska också fungera i alla lägen. Man bör regelbundet kolla mönsterdjup på däcken ( minst 1,6 mm på sommardäck och 3mm på vinterdäck) Man ska se till att byta sommar/vinterdäck.

Som ni märker är det ett stort jobb att ha en egen bil, men det är helt klart värt det och det är verkligen skitkul!

Likes

Comments

HAHA HEJ BLOGGEN!

Nu var det förbaskat länge sedan jag bloggade, jag vet att jag kommer låta klyschig nu men jag har verkligen haft fullt upp med annat, men nu är det semester som gäller och bloggen i fokus! JAG LOVAR!

Likes

Comments

Det hela börjar med att du sätter dig i väntrummet och väntar på att en inspektör ska komma och ropa upp ditt namn.

När hen har kommit går ni ut och sätter er i bilen och hen kollar leg och berättar hur det går till. Efter det får du göra en säkerhetskontroll.

Vad du får göra för kontroll varierar så var säker på att du kan allt!

Efter det ställer du in stol/ratt/speglar bra och så kör ni iväg. Under bilturen kommer inspektören att ge instruktioner om var du ska köra eller be dig följa skyltar.

Hen kommer be dig göra vissa manövrar som t.ex parkering, backa runt hörn, vända på lämpligt ställe.

När ni är tillbaka vid trafikverket så får du reda på om du har klarat dig eller inte. Oavsett så kommer inspektören att ge dig feedback på vad du kan/bör tänka på.. nu kan du pusta ut. Du kommer få en lapp där det står vad du har gjort under provet och vad du eventuellt kuggade på. 

förhoppningsvis ser det ut såhär

Likes

Comments

Det hela börjar med att du kommer till provorten (ca 30 min i förväg) och anmäler dig i receptionen. Sedan tar du bilden som du kommer ha på körkortet.

När du har gjort det så sitter du och väntar på att provvakten kommer och hämtar dem som ska skriva.

Hen kollar leg och efter det sätter du dig vid en dator och väntar på instruktioner. Nu är det dags.

När du har svarat på alla frågorna och dubbelkollat och känner dig klar så avslutar du provet. Resultatet kommer upp direkt på skärmen och du har möjligheten att gå igenom de frågor du eventuellt svarade fel på.

Efter det går du till provvakten som har skrivit ut ditt resultat på ett papper och sedan kan du pusta ut.

Förhoppningsvis ser det ut såhär när du är klar...


Likes

Comments

​Har du kuggat på teoriprovet eller uppkörningen? eller båda? 

Jag personligen tycker att det inte är hela världen att kugga på varken teorin eller uppkörningen. Visst att det kanske är lite pinsamt att behöva berätta för kompisarna i skolan att du kuggade men världen går inte under. Se det istället som ett tillfälle att lära!

Här kommer en lista på tips för hur man hanterar att kugga och vända det till någonting positivt.

1. Berätta inte att du ska göra proven..det minskar stressen och pressen du kan känna om du vet att alla kompisarna vet när det är dags. Du kommer känna dig ledsen och besviken som det är..det sista du vill är att få en massa sms/samtal där folk undrar hur det gick och du måste säga att du kuggade. 

2. Inse att du måste plugga mer. När du har gjort teoriprovet får du ett papper med resultatet samt vilka kategorier du svarade fel på...kolla igenom pappret och plugga på det som du behöver...ödsla inte tid på det du redan kan. 

3. Samma på uppkörningen..du får ett papper med allt som du gjorde och det du kuggade på. Läs igenom papprena och öva på det som du behöver. 

4. Lyssna på uppkörningsinspektören. Du kommer att få konstruktiv kritik. Jag vet att du kommer vara arg och ledsen och inte vilja lyssna. Men du kommer att få värdefulla tips och råd så att du klarar det nästa gång.

5. Låt det inte krossa ditt självförtroende. Bara för att du misslyckades just den gången så innebär inte det att du aldrig kommer att klara det. Håll modet uppe, träna och försök igen när du känner dig redo.  

6. Försök inte igen så snart som möjligt. Det slutar inte bra. Du kommer troligtvis misslyckas igen om du försöker igen nästa vecka och hoppas på det bästa...ta det lite lugnt ett tag och lägg det bakom dig.

7. Var glad! Även om det inte verkar så så gör inspektören dig en tjänst. Hens jobb är att bedöma om du är lämplig att köra på egen hand och om du inte är det än (vilket absolut inte är samma sak som att du aldrig kommer bli det) så gör inspektören dig en tjänst. Tänk på vilken fara du och andra kan utsättas för pga folk som inte är mogna att köra själva. SÄKERHET FÖRE ALLT!

8. Man blir starkare av motgångar. Det är faktiskt sant. Man växer som människa och mognar enormt! 

Likes

Comments

​Nu ska vi prata om det ökända dragläget..det som nästan alla fruktar och har problem med - helt utan anledning!

Dragläget är nog det som de flesta har ganska svårt med i början när man lär sig köra bil, jag hade det och min lillasyster som precis har börjat övningsköra har problem med det. Det verkar så svårt men är i själva verket väldigt enkelt. Det handlar bara om övning och att få in rutinen. 

här kommer mina bästa knep!

1. När du ska köra iväg, istället för att komma iväg utan att egentligen ägna någon tid åt dragläget..ta några sekunder och släpp kopplingen lite långsammare och känn efter, när börjar det dra? stanna i det läget i några sekunder utan att åka iväg..

2. När du känner dragläget och har koll på vart det är...möt med gasen lite grann och få upp varvtalet. 

3. Åk till en backe där det inte är någon trafik. Åk upp för backen några meter, stanna och känn efter på kopplingen när du har dragläget, flytta höger fot ifrån bromsen till gasen och få upp varvtalet, släpp kopplingen försiktigt och åk iväg..upprepa till ni kommer till toppen på backen.

4. Repetera övningen tills du kan göra detta utan att egentligen tänka på hur du gör med pedalerna. Det ska gå per automatik. Samma som när du växlar. Du ska inte behöva tänka igenom varje steg du gör då du ska håll fokus på omgivningen. 

En viktig sak att komma ihåg är att dragläget ser olika ut på ALLA bilar..även av samma märke. Kopplingen tar på olika ställen och du måste möta olika mycket med gasen. Men när du fått in grundtekniken på hur du gör kommer det att gå 

Likes

Comments

Hej!

Jag vet att jag inte har varit så aktiv på bloggen ett tag, det har kommit andra saker i mellan men nu är jag tillbaka för att dela med mig av tips och trix kring att ta körkort! 😄

Nu tänkte jag prata lite om en känsla som jag tror att många känner igen och inte bara inför körkortet men också andra saker i livet...nervositet.

Jag glömmer aldrig känslan jag hade när jag satt och väntade på att få göra teoriprov och uppkörning....jag kunde inte sitta still och skakade på benen så an kunde tro att jag gick på någonting. Jag var så nervös så att jag trodde jag skulle dö!

Men pappa gav mig några tips som hjälpte till att lugna ner mig otroligt mycket. Han har alltid sagt att teorin klarar man om man har pluggat. Om man vet med sig att man kan teoriboken i sömnen och har rätt på varenda fråga på diverse testprov som man har gjort så behöver man inte vara mer än måttligt nervös. Att vara nervös är en bra sak om man inte låter det ta överhanden. Det gör att du är på helspänn och höjer prestationsförmågan.

Våga lita på din kunskap och vänd nervositeten till någonting positivt istället. Det kommer att hjälpa enormt mycket. Du skulle aldrig ha suttit där om du själv och din handledare/körskolelärare visste att du är redo. 

Lita på dig själv och dina färdigheter så kommer det att gå bra!

Likes

Comments

​Egentligen så har väl mitt liv i praktiken inte ändrats så mycket. Men ändå är det en stor frihet att ha tagit körkortet. Det öppnar upp nya möjligheter. 

För det första så kan jag ta mig dit jag vill,när jag vill. Jag är inte beroende av någon buss eller att någon kör mig. Jag kan bara sätta mig i min bil och åka iväg. Vart jag vill!

En annan möjlighet som körkort öppnar upp är ju såklart jobb! Många jobb kräver att man har körkort, i annat fall är det meriterande. Men inte bara det. Utan du kan söka jobb vart du vill i Sverige utan problem! Du är inte begränsad till vart bussar går eller om det är enkelt eller svårt att ta sig dit. 

Körkortet ger en otrolig frihet i vardagen och det är så värt alla timmar av övningskörning och pluggande! Om jag skulle ge er ett tips...ta körkortet så fort du har möjlighet. Det underlättar verkligen enormt mycket. 

Likes

Comments

Hejsan på er. Förlåt för att jag inte har uppdaterat på ett jäkligt bra tag. Jag har egentligen ingen annan ursäkt än att det har varit extremt mycket på senaste tiden med skolan osv. Men nu har jag bestämt mig för att komma igång med bloggandet igen. Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa pluggtips.

För oavsett om man vill eller inte så är det väldigt mycket teori som ska pluggas in och det känns som att man aldrig kommer lära sig allt. Jag och en av mina kompisar kallade teoriboken lite skämtsamt för bibeln 😂

1. Läs boken flera gånger! Oavsett hur du gör och väljer att plugga så råder jag dig att läsa boken. Jag läste den totalt 9 gånger. Pärm - Pärm. Där finns allt du behöver veta.

2. Gör övningsprov på datorn! Ett effektivt och roligare sätt är att göra övningsprov på datorn. En sida som jag använde mig mycket av är Gratisteori.se (haha ingen sponsring) Jag brukar göra proven och sedan gå igenom ALLA svaren och läsa om det i boken och fundera ut varför det svaret var rätt och vad gör att de andra svaren är fel.

3. Skriv ner anteckningar! Samtidigt som du läser boken skriver du ner det viktigaste i ett block och efter en timme eller så kan du gå igenom dina anteckningar för att hålla det färskt i minnet.

4. Intervallplugga! Sitt inte tre timmar i sträck och bara nöta allt, för det kommer inte fastna. Plugga i 30-50 min och ta sedan en paus på 10 min. Och fortsätt så. Repetera gärna emellanåt för att inte glömma allt.

5. Applicera det i praktik! Försök gör små lekar utav plugget. Nästan som en frågesport. Gärna tillsammans med kompisar som också pluggar körkortsteori. Detta gör att det blir roligare att lära.

Jag har en miljard fler pluggtips att ge er. Men detta får vara allt för den här gången. Hoppas ni gillar dem och lycka till.

Likes

Comments