Här kommer ytterligare fem påstående för att slå hål på en del av myterna om utmattningssyndrom. De fem första finns i mitt förra inlägg.

6. DU SOM SER SÅ PIGG & GLAD UT KAN VÄL INTE VARA UTBRÄND

Utmattningssyndrom syns ej på utsidan !!!

Det är nog tur att min omgivningen inte kunnat se min insida när jag mått som sämst - då hade de nog blivit skräckslagna !!! Många gånger tror jag att vi som drabbas av "utbrändhet" lagt vår sista energi på jobbet eller till omgivningen. Jag var i alla fall pigga, glada, pedagogiska Anna på arbetet och när jag kom hem var jag totalt dränerad på energi. Såhär var det nog flera år innan jag till slut "kraschade". Det gör ont då faktiskt mina barn är de som fått ta smällen. En helt slutkörd mamma som hade noll tålamod och kunde bli rosenrasande över ett par skor som ej stod på skohyllan eller över lego som ej plockats upp. Kort & gott du kan inte se på utsidan att någon drabbats av utmattningssyndrom.

7. GÅ IN I VÄGGEN ÄR BARA ETT MODEORD OCH EGENTLIGEN INGEN RIKTIG SJUKDOM

Diagnosen utmattningssyndrom har många "felaktiga" benämningar som t.ex. utbränd och att gå in i väggen. Det är snarare beskrivningar på hur symtomen kan kännas för den som drabbas. Att ha drabbats av utmattningssyndrom är verkligen inget modeord eller något påhitt. Att känna sig utarbetad, stressad eller trött under en kortare tid är inte samma sak som att få diagnosen utmattningssyndrom. Har kroppen stressat psykiskt och fysiskt under lång tid utan återhämtning produceras för mycket kortisol. Det ger sådan obalans i kroppen så att de ger skador och symtom på hjärnan, ja hela kroppen ibland. Det är verkligen inget påhitt utan ett mycket alvarligt tillstånd!

8. DU VET VÄL OM ATT DINA CHANSER ATT KOMMA TILLBAKA FÖRSVÅRAS AV LÅNG SJUKSKRIVNING

Kanske snarar ett påstående mer än en myt. Men detta påstående gav mig stresspåslag och jag kände mig än mer usel att jag hade varit sjukskriven mer än ett halvår. Idag vet jag att ett riktigt utmattningssyndrom kräver lång rehabiliteringen och snabbar man på förloppet blir det ofta ett eller flera bakslag. Har man som t.ex. i mitt fall ignorerat kroppens signaler i 10-15 år samt att vården ej insett att symtom som ländryggsproblem och ledvärk är tecken på utmattning tar det flera år att komma tillbaka. Alla vet att en långsam återgång är mest gynnsam men ändå är min uppfattning att det ofta är precis tvärtom. varken rehab planer eller sjuksystem är anpassade till individen. Den drabbade behöver snarare höra ifrån sin omgivning att ta en dag i taget och låta kropp och knopp läka i sin egen takt - det är nog den bästa medicinen.

9. DU HAR BLIVIT UTBRÄND FÖR ATT DU INTE KAN SÄGA NEJ

Till viss del säkert sant men bara för att du inte kan säga nej får du inte utmattning. Men jag tycker mig kunna se att de personer som är positiva, gillar att utveckla och utvecklas, är ambitiösa, empatiska och plikttrogna har svårare att hitta balans i vad man egentligen orkar, bör göra och återhämtning och därför oftare kan drabbas. Det kan nog vara lätt som tex. chef att be den man vet kommer utföra en arbetsuppgift utan protester även om personen i fråga egentligen redan gör mer än man redan bör. Jag kan idag se att jag befunnit mig i sådana här situationer rätt ofta. Ibland har jag även tagit på mig uppgifter utan att fått dem tilldelade av någon chef för att jag "tror" att de annars inte blir gjorda. Här är det viktigt med medvetna och lyhörda chefer.

10. SÅ SKÖNT ATT BARA BEHÖVA ARBETA HALVTID

Självklart - om det är självvalt!

Jag har själv inte behövt bemöta påstående som detta. Men jag vet flera personer som antingen har sjukersättning på halvtid (f.d. sjukpension) eller är halvtidssjukskrivna pga. av utmattningssyndrom eller utmattningsdepression som berättat för mig hur stressade de känner sig över att både arbetsgivare och omgivningen förväntar att de som bara jobbar halvtid ska ha tid och ork att ställa upp. Det finns en anledning och det är inget självvalt utan nödvändigt ont.

Jag vill inte att mina nu tio myter jag valt att bemöta skall uppfattas som gnäll utan snarare som ett försök till att sprida kunskap om en sjukdom som inte syns på utsidan. Jag tror att okunskap ofta är anledning till missförstånd. Jag tror inte myter och påstående bottnar i att någon vill någon illa.

Jag har valt att blotta mig själv och vara öppen med min väg tillbaka för att jag så gärna vill att vi lär oss mer om denna sjukdom. . Jag vet själv hur behjälpt jag blivit av att känna samhörighet med andra drabbade eller när jag fått feedback och stöd från någon som nu mår bra men varit i samma situation tidigare.

Jag känner stort hopp inför framtiden. Man pratar mer om utmattningssyndrom både i media och på arbetsplatser. Fler böcker finns i ämnet. Forskningen har också börjat ta fart. Kunskapen ökar! I den novellsamlingen jag fick äran att vara med i med min berättelse "Utmattad av Emma Holmberg" går 20 kronor per såld bok till Hjärnfonden och deras forskning. På deras hemsidan kan man även läsa mer utmattningssyndrom. http://www.hjarnfonden.se/stressrelaterad-psykisk-ohalsa/

/ ​AnnaMove your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tittar på min lilla bokhög på skrivbordet och konstaterar att den är inte så himla hög som den normalt brukar vara., i alla fall inte inom denna "bokhögsgenre" . Det beror helt enkelt på att en del böcker är utlånade lite här och var till olika personer som tyvärr hamnat i någon slags utmattning.. Trist att ytterligare en person drabbas men otroligt skönt kunna bidra med ett boklån till någon som känner sig vilsen i sin sjukdom.

Ju bättre jag hanterar och ju mer jag själv lärt mig om min utmattningsyndrom desto mer distans till det hela upplever jag att jag får. Jag betraktar mina egna fällor jag fortfarande hamnar i som lärdomar mer än misslyckande och jag kan också känna igen mig i andra som är påväg in i eller precis drabbats.

Förnekelse, okunskap om allvaret, brist på empati, acceptans etc. etc. är så fruktansvärt svårt och tar enormt mycket energi för någon som insjuknat. Det blir inte heller lättare av att kunskapen om utmattningssyndrom skiftar så inom Det är lätt att alla myter blir sanningar. Det vill jag slå hål på idag!

OBSERVERAS att det är mina, Annas personliga svar på de myter jag fått berättat av andra drabbade och själv upplevt. För att du skall orka läsa kommer jag dela upp mina "svar på myter" i fler blogginlägg. Här kommer de första fem:

1. KVINNOR ÄR MER KÄNSLIGA OCH DÄRFÖR DRABBAS DE OFTARE ÄN MÄN

Fel, fel, fel !!!

Utmattningssyndrom är inget man drabbas av pga. man är mer känslig eller är av det kvinnliga könet. Långvarig stress utan återhämtning där man producerar kortisol (stresshormon) dygnet runt och gör att du till slut "kraschar" kan drabba både män och kvinnor. Det finns olika siffror på yrken som är mer överrepresenterade än andra och det kan nog stämma att dessa ibland kan vara kvinnodominerande yrkesgrupper som t.ex. lärare. Det är viktigt att vi håller i sär detta och inte gör frågan till en kvinnosjukdom.

2. BYT JOBB SÅ FÖRSVINNER DIN UTMATTNING

Se upp !!!

Är du säker på att det just är detta jobb du är på som har fått dig att hamna i en stress & utmattningssituation så byt jobb. Men oftast är det en kombination av att vi har svårt sätta gränser, tar på oss mer ansvar än vad som behövs, slarvar med återhämtning etc. Jag själv satt mina första sjukskrivningsveckor hemma på kammaren och sökte nya jobb. Det var faktiskt min första, kloka handläggare på Försäkringskassan och min terapeut som fick säga till mig på skarpen att jag var för sjuk för att söka nya jobb och arbeta. Efter snart fem år och många återfall och större kunskap kan jag idag se att jag jobbat mig in i utmattning i säkert drygt 10 år så ett nytt jobb direkt hade i alla fall inte fått någon långsiktig läkning på min utmattning

3. UTMATTNINGSSYNDROM DRABBAR DE SOM EJ KLARAR AV STRESS

Hallååååååååå !!!

Av erfarenhet kan jag nog säga att de drabbar oftare de som tror och tycker att de är stresståliga, de som inte lyssnar in vad kroppen orkar, de som har många bollar i luften och som alltid ställer upp för andra och glömmer bort sig själv både på arbete och privat. Det är min upplevelse och jag har fått det bekräftat av både psykiater, terapeut. arbetslivscoach och läkare. Stress är absolut inte farligt och en naturlig del hos människan. Men det blir farligt och kroppen/hjärnan tar skada om vi stressar dygnet runt utan återhämtning. Kroppsliga symtom som t.ex. hjärtklappning, huvudvärk, sömnsvårigheter, yrsel mm kan vara tidiga tecken på att du bör bromsa. Ingen människa tål mer stress än någon annan men vi hanterar den olika.

4. SOV SÅ ORKAR DU MER

Gäsp !!!!!!!!

"Men jag gör ju inget annat än sover men är ändå såååååå trött". Så tänker nog de flesta precis i början av en utmattning när den förlamande tröttheten tagit över dig totalt. Man känner sig som ett urladdat batteri. En del kommer inte utanför huset på flera veckor, tappar tid och rum och går i ett töcken. Denna trötthet som drabbar en som hamnat i utmattningssyndrom är inte samma som en brist på sömn trötthet. Låt den drabbade få ladda sitt batteri i sin takt. Tror detta är urviktigt för att man ska orka med sin långa rehab och de förändringar, insikter och acceptans som krävs framöver för att bli frisk. Jag hade önskat att jag och min närmaste omgivning hade förstått vikten av detta. En utmattning kan inte sovas bort!

5. DRICK KAMOMILLTE, DET BOTAR UTBRÄNDHET

Hjälper kamomillte mot hjärnskador?

Jag är övertygad att bra kostvanor och medvenhet vad vi stoppar i oss gör att hela vår kropp och immunförsvar mår bättre. Men påståendet att utmattning går över av att t.ex. dricka mycket kamomillte skall man nog ta med försiktighet. Man kan säkert känna ro och må bra av en kopp te men din utmattning läks inte av enbart tedrickande. Hade det varit så enkelt hade vi nog inte haft så många som drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Jag sög åt mig detta tips och hoppades väl att mitt kamomillte skulle trolla bort det jobbiga jag drabbadats av - det krävdes mycket mer jobb än att sätta på tevatten att ta mig tillbaka till ett någotsånär liv med balans och kunskap.

Hoppas du vill höra fler svar på myterna om utmattningssyndrom. På återseende!


Likes

Comments

Tidig lördag morgon. Stiger upp låååååångt före alla andra, sätter en surdegsbröd på jäsning, kokar kaffe, tänder ljus och sjunker ner i soffan. I min trötta men välmående knopp avlöser tankarna och reflektionerna varandra.

Fick ett starkt behov att skriva ner mina tankar kring de senaste månaderna och hur min utmattning hanterats avsevärt bättre efter ett otäckt bakslag. Risk för långt inlägg!

Så många timmar jag arbetar nu (arbetstränar), så intensivt och så fysiskt trött jag är i kroppen och fötterna var riktigt länge sedan jag klarade av och kunde hantera.. För trots att det är intensivt under mina dagar så har jag ett lugn och välmående inombords. Men framförallt har jag efter åratal lärt mig skilja på trötthet och trötthet..

Under vintern och våren 2017 planerade jag för fullt mitt företag. Färdig affärsplan, mall för mina kurser riktade till olika varsamheter, mall för broschyr, rekade potentiella kunder mm. Välmenade heja rop från omgivningen gjorde mig taggad och drivande. Det som stressade mig under våren var sjuksystemet och min låga inkomst efter så många år. Blev erbjuden arbetsträning på fantastiska Chocolaterian på Skottorpsslott som drivs av Carina som är både kreativa och mycket empatisk. Jag ville bevisa för mig själv och Försäkringskassan att jag snabbt kunde komma upp i timmar på några månader så att jag kunde komma ur sjuksystemet och starta mitt företag. Jag tyckte att jag mådde så bra, kunde hantera min utbrända hjärna och kände min kropps begränsningar. Det jag inte ville erkänna var att jag blundade för de igenkännande känslorna i kroppen som var så lik de jag hade under mina år innan kraschen. Jag klarade en dag på nya jobbet sedan slog flera tydliga symtom in som yrsel, skakningar, hjärtklappning, ljudkänslighet och förlamande trötthet. Jag blev rädd eller snarare livrädd!

Jag fick dra i handbromsen, ändra schemat och en rejäl insikt att en hjärnskada pga. obalans i kortisolproduktion även den kräver rätt och långsam rehabilitering. Innerst inne "vet" jag detta efter alla dessa år och vad jag lärt mig från andra drabbade, forskning, läkare och terapeuter. Men det är svårt när viljan är starkare än förnuftet.

Samtidigt som min bakgrund med flera pedagogutbildningar och höga krav i viss mån varit mitt "fall" så har det även varit min räddning. Min yrkesbakgrund från skolans värld har nog bodragit till att jag tror på att erfarenhet, kunskap och källkritik i ryggsäcken för oss framåt. Hade jag lyssnat på alla klämkäcka men välmenande råd att dricka kamomillte, sova lite, göra massa skoj saker mm hade jag nog blivit ännu mer vilsen, stressad och utmattad i min rehabilitering. För när kunde man sova bort eller dricka te mot en hjärnskada? Än så länge har jag då inte varit med om någon som blivit behjälpt av detta. Givetvis är sömn viktigt och kamomillte gott och rofyllt men det hjälper inte hjärna och kropp som skadats av långvarig stress.

Tillbaka på Chocolaterian efter två veckor hos dottern i Vancouver insåg jag att jag måste "pausa" från det som triggar igång. Höga krav, kvalitetsutveckling, planer, kurser hit och dit liknande mina arbetsuppgifter från skolans värld i det företag jag nu var på väg att starta. Ordet utmattningssyndrom stod mig även upp i halsen. Jag vill inte arbeta så "jäkla" intellektuellt. Jag kastade in min nu ganska tjocka mapp med affärplan och dylikt längst in i skrivbordslådan. Jag släppte min idé och la energi på att orka med livet och dagarna på Chocolaterian och hemmet. De har väckt min sovande kreativa sida och den har fått blomstra och inspireras under sommar och höst hos Carina. Min arbetslivscoach tycker att min nya krasch var nödvändig och fick mig att verkligen inse både allvaret och hur viktigt det är att jag lyssnar på vad jag klarar. Det är det här som är acceptans sa hon - kloka underbara Maria!

Min personliga syn på vägen tillbaka till ett liv efter utmattningssyndrom är tid, insikt och kunskap. TID, låt den drabbade återhämta sig innan fysiskt innan de skall kastas ut på jobb och arbetsträning. Det är viktigt att den som drabbats allvarliga skador pga. stress förstår och accepterar konsekvenser. här är INSIKT och KUNSKAP A & O. TIDEN är också viktig när man sakta sakta skall komma tillbaka.  

Även om jag pausat från det som jag upplever triggar igång min stress innebär det inte att jag inte vill stötta någon som drabbats, skriva eller förmedla men att ha ett företag eller arbeta med något som utmanar min utbrändhet är inte klokt i nuläget.

Visst ´kan det vara läskigt och stressigt för någon att leva i nuet, inte veta vad som händer om några månader och inte ha all trygghet utstakad men för mig är det just nu det bästa!

Det är just det som är så svårt med utmattningssyndrom. Vi har jobbat oss in olika lång tid och fått olika symtom med olika grad av bestående men och vi läker olika fort. Det som passar just mig kanske inte passar någon annan som också har utmattningssyndrom. Detta tror jag är en utmaning för politiker, Försäkringskassa och vård att så många drabbas och att rehabilitering samt symtom är så olika från individ till individ.

Ni kanske undrar hur det gick för mitt surdegsbröd......... Jo då här satt jag insjunken vid datorn med mitt morgonkaffe och kände helt plötsligt att det luktar välgräddat bröd. Hm....ja familjen och jag fick en extra mörk & knapriga yta på brödet till frukost. Kanske blir en ny omgång i eftermiddag. Brödbak är just nu rogivande och rena rama avslappningen för mig!

Va rädd om Er!

Likes

Comments

Måndag den 18 september och jag kämpar som "bara 17" för att bara vara och inte ta tag i en massa måsten. Jag känner igen den där förlamande tröttheten i kroppen som inte kan sovas bort. Det är återhämtning och så tyst och kravlöst som möjligt som hittills är det som lindrar bäst för mig. Jag vet att det varit intensivt (i minna mått mätt) senaste tiden. Det är inte lätt när jag passerar tvättstugan och inser allt jobb som finns där eller när viljan att vilja att hitta på något kul en ledig dag som denna är större än förnuftet. Men än så länge har jag lyckats övertala hjärnan att idag är det återhämtning som gäller. Alla som har drabbats av någon typ utav utmattning förstår nog vad det är jag försöker beskriva..

Det är som att programera om hela hjärnan till ett annat tänk sedan kraschen. Sakta sakta i snigelfart som ett tuffande ånglok för att inte spåra ur och behöva börja om. Det kanske inte är en myt det där som en del säger att tiden att komma tillbaka tar ungefär lika lång tid som det tog att hamna där. Jag kan idag se att mina tecken på utmattningssyndrom redan visade sig fysiskt med oförklarliga krämpor 2002 och första "utmattade trötthetskänslan" 2004. Jag kraschade drygt 10 år senare. Jag måste ha varit extremt stresstålig och tyvärr också mycket okunnig om hur ohälsosam stress kan bidra till skador på hjärnan. Nu 2017 klappar jag mig själv på axeln att jag ändå fixat det så pass bra på egen hand. Jag är stolt över min krokiga väg tillbaka som ändå gett mig så mycket annat i gengäld. Visst finns sorg att sjuksystemets regelverk ofta stjälper mer än hjälper många med utmattningssyndrom och att ingen stressklinik med rehabilitering eller liknande i min närhet finns. Vården är faktiskt ganska orättvis och skiljer sig stort runt om i landet. Men ju mer vi vågar prata om utmattning och ju mer vi belyser ämnet hoppas jag att rehabilitering sprids i landet och pengar till forskningen öronmärks för stressrelaterade sjukdomar.

När jag skriver eller säger ordet stresstålig triggar det igång något i mig. Ett ord och ett uttryck som jag personligen tycker missbrukas och missuppfattas. Jag tycker inte alls om att jag själv precis skrev ordet. Innan jag blev sjuk såg jag en person som är stresstålig som någon som klarar mer stress än någon annan, inte blir sjuk av stress och helt enkelt är starkare än andra. Jag kände mig själv stolt när jag skrev ordet stresstålig om mig själv i jobbansökningar.

Igår blev jag både besviken och ledsen när jag såg att Fredrik hade skrivit stresstålig som en positiv egenskap i sitt CV. Vi som diskuterat detta så mycket genom åren. Där stod ordet i hans CV ändå och det var som en rejäl käftsmäll! Jag kan säga att det pyrde inte ur drakhonans ilskna nos det vräkte ut arg rök !!!!! När jag lugnat ner mig insåg jag att det han egentligen menar är att han kan och tycker det är utvecklande att hantera "många bollar i luften samtidigt ". Stresstålig är ett ord man gärna tar till både när man beskriver sig själv i en jobbansökan eller i jobbannonser. Vi slog upp ordet och stresstålig har en bättre synonym - att kunna hantera stress. För det vore väl mycket bättre om en arbetsgivare intresserar sig för just hur sin personal eller personen som intervjuas för en tjänst kan hantera stress och vilken kunskap som finns om stress. Stress är ju helt ofarligt så länge vi inte år ut och år in slarvar med att återhämta oss, sover och äter bra och känner igen tecken på att kroppen / hjärnan börjar påverkas av långvarig stress. Att vara stresstålig är ju faktiskt inte en person som tål mer stress än andra utan någon som kan hantera stress. Jag tror att det kan vara fler än jag som använt ordet stresstålig i fel sammanhang och i ren slentrian utan att förstå innebörden.

Nu undrar Ni kanske om ordet stresstålig står kvar i Fredriks CV., det gör det inte! Men vi båda fick oss en tankeställare som fick oss att reflektera över hur lätt vi slänger oss med ord och uttryck som vi egentligen inte alla gånger vet innebörden av och hur svårt det kan vara att ändra traditionella uttryck. Vi kom i alla fall fram till att nästa gång vi ser ordet stresstålig i t.ex. en jobbannons kan man av nyfikenhet lyfta det vid en intervju så kanske det  leder till väldigt intressanta och givande samtal med en eventuellt blivande arbetsgivare. En öppensinnad sådan borde inse vikten av att ha anställda som är kunniga om hur de skall hantera stress. I det långa loppet är jag övertygad att den kunskapen kan både minimera sjukskrivningar och onödiga kostnader för arbetsgivare och stat. .

Va rädd om dig!

Anna

Likes

Comments

Efter mitt förra inlägg har fler vänner hört av sig personligen för att de blivit så illa berörda över de kommentarer jag fått och hört ryktesvägar om mig och min utmattning. Det var verkligen inte min meningen att fokusera inlägget så mycket på detta. Ville bara nämna det då det ofta kan vara ett hinder i ett tillfrisknande av en sjukdom som inte syns på utsidan när omgivningen har så mycket åsikter (oftast i brist på kunskap) om hur du bör göra eller inte göra. En kram eller ett lyssnande öra hjälper så mycket mer än alla "goda råd & tyckande"!

Jag har en egenskap som egentligen är väldigt positiv men som "gick över styr" under de år jag arbetade mig in i utmattning och det är att jag är empatisk, vill folk väl, bekräftar och tar hänsyn till allt och alla. Den allra viktigaste personen i mitt liv glömde jag helt bort att ta hänsyn till - mig själv!

Det är väl som med allt att det krävs en balans för att inte gå över styr och beteendet blir osunt. Kanske är det så att många som drabbas av utmattningssyndrom ofta varit/är måna om sin omgivning. Detta har jag inga belägg för utan det är egna tolkningar utifrån de jag fått berättat av andra som också drabbats.

Jag blev även i dagarna riktigt berörd och illa till mods över allt hemskt som skrivits om Anders Borg då det enbart grundats på andra och tredjehandsuppgifter dvs.. rykten. Oavsett politisk färg kan man sätta sig in hur det måste vara när media, allmänhet och tyckare tar sig friheten utifrån rykten att skriva om en persons påstådda handlingar. Åsikter om både Jimmie Åkessons & Gabriel Wikströms sjukskrivningar för utmattningssyndrom har ju också kommenterats mindre trevligt. Sådant här är svårt för mig att avfärda och det går rakt in i hjärtat precis som när bilder på barn i krigszoner visas på Tv:n. Orättvisor är svåra att hantera ibland.

Jag har tagit bort alla nyhetsappar i min mobil sedan ett tag tillbaka och stänger ibland av både Facebook och Instagram för att "vila hjärnan" och slippa lägga energi på saker som jag blir upprörd eller ledsen över.

Min "sjukdom" att ha drabbats av utmattningssyndrom har gett mig så mycket positivt så jag vill inte byta bort den mot hur livet var innan jag drabbades. Hur "klyschigt" det än låter så menar jag det! Jag tycker själv att den har gjort mig till en lugnare och mer närvarande förälder. Jag har börjat sätta gränser för mig själv. Känner min kropp och min själv bättre & bättre. Vågar säga nej när kroppen och hjärnan inte har ork (är snäll mot mig själv). Jag ser det fina i det lilla jämfört med innan. Jag är bättre på att våga erkänna för mig själv vad jag är bra på. Det är en lång väg men min utmattning har skapat så mycket positivt även om övning fortfarande pågår och alltid kommer att behövas!

Mitt i allt trist nyhetsflöde i morse om Anders Borg kom ett meddelande från Elin i Vancouver. En av hennes klasskompisar hade gett henne en fin handväska i 20 årspresent (några veckor i förskott) och tagit sig tid skriva ett så fint kort hur mycket han uppskattade hennes som vän. Detta hade han dessutom översatt till Svenska. Vad trodde NI hände? Jo, tårarna flödar och jag kan inte sluta! Blev så rörd över att Elin omges av så fina vänner när hon är så långt bort i Canada och över alla hennes fina egenskaper som hon sprider till sina vänner. Hur hon samtidigt trots avstånd även har kontakt med sin "bästis" i Sverige dagligen. Till henne skickade hon med oss ett litet handskrivet kort vi överlämnade när vi kom tillbaka till Laholm. Helt plötsligt var Borgs problem som bortblåst och massa positiva tankar flödade in i mig. Vad lyckligt lottad jag är som har Fredrik. Hur fint mina andra barn Edvin och Elvira utvecklas och hur de omges med fina vänner här i vårt lilla samhälle i Halland. De har en pappa i Malmö som ger dem kärlek och en engagerad extrapappa här. Hur glad jag är över mina fina vänner i både Skåne, Halland och upp i landet som tar mig för den jag är både innan - under - efter min utmattning. Den fina hortensian på altanen som jag fått av en fin väninna. Fikadaten jag hade igår med en saknad väninna. Mina måndagspromenader med en kär vän. Resan till Canada.............. Det var så mycket positivt som sköljde över mig att jag skulle kunna skrivit många rader här med alla bra tankar som gjorde sig påminda.

Det gäller att försöka ta emot och känna de här positiva vibbarna och ta med sig känslan när man ibland måste göra det jobbiga och tampas med det oundvikliga som ibland är mindre roligt. Jag tror att min coachs envishet att jag måste träna mindfulness faktiskt är en bidragande faktor till att jag nu kan ta till de positiva tankarna även när livet känns tungt. Det är inte lätt alltid men jag skall ha Elins klasskompis Stephen i åtanke och inte Anders Borg (eller snarare de som spridit rykten) när jag om en månad ska utvärdera med Försäkringskassan. Då kommer all bra energi behövas eftersom jag trots alla positiva tankar har min bestämda åsikt om att sjuksystemet är som ett hamsterhjul och för mig mer bakåt än framåt i nuläget!

Tack för att du tittade in och läste mitt idag lite sentimentala inlägg.


Likes

Comments

Äntligen är vi samlade och denna gången hos Elin i Vancouver. Här bor och pluggar Elin fram till september 2018.

Vi hyrde en lägenhet på Homer Street, inte långt från där Elin bor. Lite otäckt till en början att bo på 29:e våningen men efter några dagar njöt vi av att kunna se hav, snötäckta berg och storstadslivet på en & samma gång..

Vildmark & natur finns ett stenkast från Vancouver. Ca 1h bussfärd från city ligger Squamish här finns gondolen Sea to Sky.

Måste erkänna att det jag blev mäkta imponerad och även en gnutta stolt svensk över var efter rundvisningen på Rogers Arena, Vancouvers, Canucks hemma arena. Här fick vi en mycket gedigen rundvandring bakom kulisserna. Allt från svettdoftande omklädningsrum till V.I.P lounge. Detta omklädningsrummet är för elitspelarna. Har vi heltäckningsmatta i svenska omklädningsrum?????

Självklart passade vi på att fira Elins 20-årsdag, en sisådär 2 månader i förskott. Då vi fick vi även träffa en av Elins roommates. hennes kompis Patricia och Lina (från Elins skolan som ansvarar för antagningen av studenterna) och hennes svenske sambo Eric. Värmer mitt ibland oroliga mamma hjärta att Elin har så fina människor omkring sig här i Canada. känns tryggt!

Turligt nog prickande vi in att befinna oss i Canada, Vancouver den 1 juli, då är det Canada day. I år är det dessutom 150 års jubileum. På Canada day firas det ofta med barbecue, parader och fyrverkeri. Man klär sig i vit - röda kläder. Klockan 22 startade fyrverkeriet, i ca 30 min. utspelades ett magnifikt fyrverkeri från en pråm i vattnet. Nu förstår vi varför Vancouverborna kom flera timmar innan det började för att få en bra plats.

I väntan på fyrverkerierna underhöll brandmännen med lite vattenshow från sina båtar.

Det foton ej kan berätta är vilken utmaning den här resan varit. Både ekonomiskt och för min hälsa. Min utmattning har gjort sig påmind och jag har försökt förtränga, låtdsas vara frisk och göra mer än hjärnan mäktar med - det funkar tyvärr ej. Min utmanningssyndrom har dessutom de senaste månaderna stått mig upp i halsen. Men den finns här och är på riktigt så det är bara att gilla läget och acceptera "skiten" ibland.

En & annan kommentar har tydligen fällts till andra om mig och hur jag lever som sjukskriven och vad jag bör göra eller inte göra. Några exempel: "hur kan de har råd åka när Anna är sjukskriven", "är det bra åka iväg när man är sjukskriven", "det kan ju inte vara så allvarligt om Anna har möjlighet göra saker" . Det sårar då de inte ställs direkt till mig, det sårar eftersom okunskapen är så står och det sårar att det för vissa är svårt känna glädje för andra. Jag har under ett drygt halvår kämpat med acceptans och att inte ta min dyrbara energi på sådant här. Jag tror att en stor andel av oss människor skulle göra allt för att kunna hälsa på deras barn om de flyttat utomlands - konstigare än så är det inte!

Tyckandet och gissandet om hur det är att vara sjukskriven och som i mitt fall dagligen kämpa med att hjärnan skadats av stress och drabbats av "utbrändhet" är tyvärr större än kunskapen om både hur det är att leva med detta och vilka regler och tillstånd som faktiskt krävs för att få beviljat att lämna landet som sjukskriven.

Att kontotona gapar tomma, att jag är tvungen arbetsträna resten av sommaren och att min utmattningssyndrom gett mig flera tunga bakslag är inget mot den lycka jag känner att få haft möjlighet att besöka min Elin tillsammans med familjen.

Jag vet att jag inte är ensam om att kämpa mot att inte använda sin energi på omgivningens kommentarer & tyckandet. Jag är lyckligt lottad som inte har så mycket av detta. Vet andra drabbade som har det sju resor värre.

Vi kan ju inte få andra att förstå hur vi mår och har det men däremot måste vi försöka vara rädda om oss själva och inte låta dessa "tyckande personer" ta plats i vår tankeverksamhet. Det är svårt men jag vet att det går! När jag vacklar brukar jag ta hjälp av min coach eller acceptansövningar och mindfulness.

Jag matar mig med positiv energi att jag fått möjlighet hälsa på Elin med min familj, uppleva denna fantastiska stad Vancouver, att vi fick möjlighet göra olika aktiviteter ihop och utmana mig själv & min utmattning.

Ha en fortsatt skön sommar och försök göra det som just du mår bra av!

Likes

Comments

Jag tror att jag kan tala för en stor del av oss som drabbats av utmattningssyndrom att vår vilja att bli friska, kunna arbeta igen, umgås med vänner, va i ett sammanhäng, orka mer, hitta olika alternativ till god rehabilitering är mycket stor. kanske är det så att vår vilja varit en stor drivkraft även innan vi blev sjuka som ibland tagit över så pass att vi inte alla gånger insett eller lyssnat på kroppens signaler när vi slarvat med återhämtning och glömt bort våra egna behov.

Jag tycker att jag under de senaste åren lärt mig bromsa, prioritera och försökt sätta mina behov framför annat och andra. Min vilja att bli frisk och "frigöra" mig från Försäkringskassan för att kunna utvecklas mot ett annat mål än inom mitt gamla arbetsområde, skolan har varit en målsättning senaste tiden. Viljan att nå mina nya mål har varit så stark att jag de senaste veckorna inte tuffat med mitt lilla ånglok, det har snarare varit i X2000 fart, speciellt mentalt. Jag har känt mig "så stark, frisk och medveten" senaste tiden att jag varit övertygad om att jag skulle kunna starta min nya arbetsträning på 6h första dagen. Att min nya arbetsträning dessutom ligger i en vacker miljö och är kreativ med en ljuvlig & uppmuntrande chef gör ju att min vilja kör över mitt förnuft totalt. Ingen har beordrat mig köra igång "så hårt" det är helt och hållet min starka vilja som styrt. Men "tji fick jag" för ett bakslag som hette duga fick jag erfara igår.

Mot slutet av min första arbetsdag började känslan av att det var svårt tänka komma krypandes. Mycket info och många nya intryck. I bilen hem kom öronsuset. Väl hemma slog huvudvärk och darrningar igång. Jag hade problem få fram ord och fokusera blicken. På kvällen klarade jag inte ens av att höra min man tugga på ett digestivekex när han satt bredvid mig i soffan. Huvudet, öronen ja hela hjärnan kändes som ett öppet sår. Jag andades i fyrkant (andning mot ångest) och gjorde kroppsskanning (mindfulness) för att kunna hantera det hela. I morse vaknade jag med en känsla av "baksmälla!" och jätte ledsen. Jag blev nog mest ledsen och väldigt rädd över att jag fortfarande är så skör och hur alvarligt jag en gång måste sprungit in i den där väggen. Med uppmuntran från coach, kramar från min Fredrik och min (nu ganska stora) erfarenhet av utmattning insåg jag att dra i nödbromsen och acceptera läget var den ända lösningen. Idag gjorde min chef på arbetsträningen och jag ett schema för juli där jag succesivt ökar i tid. Tyvärr är det ju inte lika lätt när man är i sin ordinarie tjänst att dra i nödbromsen som när man som jag just nu arbetstränar. En nödbroms och fler långsamt tuffande ånglok tror jag är en större framgångssaga för att färre skall drabbas av stressrelaterade sjukdomar än att strama åt sjukförsäkringen för de som redan drabbats och inte fått hjälp i tid. Men det är en helt annan sak och ett helt annat inlägg.

Idag tillbringades eftermiddagen i soffan med kaffe och mindfulness.

Jag är otroligt tacksam att jag återigen hamnat på en arbetsträning med empatisk chef som redan läst av mina förmågar men förstår att jag långsamt måste ta in nya arbetsuppgifter. Ser framemot att komma tillbaka i juli efter några veckors ledighet efter ett besök hos äldsta dottern som pluggar utomlands.

Tack för att du läst & på återseende

Likes

Comments

Tack för all respons och feedback på mitt inlägg om liknelsen med min utmattningssyndrom som ett ånglok som sakta tuffar på.

Det här med att få omgivning att förstå hur dåligt man mår när man blivit rejält utmattad så att man till slut drabbas av utmattningssyndrom är inte lätt att förklara då vi själva inte alla gånger vet vad som händer med oss och hur vi skall beskriva vad som händer i kroppen. Vi ser ju ofta likadana ut på utsidan som vi gjorde innan vi drabbades.. Det har tagit mig många år och jag upplever att jag hela tiden lär mig något nytt om mig själv och vilka skador stress utan återhämtning kan ge på våra hjärnor. Kan min nya kunskap, mina misstag och mina svårigheter mynna ut i något positivt att det hjälper någon annan anhörig eller drabbad finns det ingen som blir så lycklig som jag.

Vi stannade förra gången vid ACCEPTANS ----> FAKTA ----> RENSA ---> och idag tuffar vi vidare och stannar till vid PRIORITERA --->

PRIORITERA

Går lite hand i hand med att rensa. Att rensa i bekantskapskretsen och rensa i almanackan är ju på sätt och vis att prioritera. För mig har det tagit tid att inse och våga. Jag har varit tvungen att passera acceptans och fakta "stationerna" för att förstå att om jag inte prioriterar trillar jag dit igen.

När jag prioriterar så försöker jag tänka att en aktivitet = inplanerad luft. När jag bokar in t.ex. möten, klippning, kalas klämmer jag inte in det under en och samma dag eller en och samma helg som jag kunde göra tidigare. Jag ser till att det hela tiden finns "luft i almanackan" innan och efter. Givetvis försöker jag att vara spontan och gör spontana saker men det är under förutsättning att jag känner att jag orkar och ser att det finns möjlighet till återhämtning.

Det här låter nog fruktansvärt inrutat och trist i mångas öron och för andra kanske självklart, inget man behöver skriva eller tipsa andra om. Jag hade säkerligen också kunnat tänka såhär för 10-15 år sedan. Men många som mig som hamnat i "utbrändhet" kan nog känna igen sig i att man varit flexibla som gummiband och utnyttjat var ända ledig minut i almanackan. För att jag inte skall slarva med återhämtning är luft i almanackan nödvändigt hur gärna jag både vill äta lunch med en väninna på fredag, gå på bio på kvällen, se barnens fotbollsmatch på lördag fm sedan inom systemet och vidare för att storhandla på MAXI, ha gäster på lördag kväll......osv. är det efter kraschen förenat med bakslag om jag inte har återhämtning. Hjärnan är mer eller mindre för alltid känslig för stress - fysisk & psykisk. Jag tycker om ha huset fullt av gäster och lagar gärna middagar och ordnar fester. Det gör jag även idag men det krävs nu för tiden mer planering och framförhållning för då "håller jag bäst" och därför blir det inte heller lika ofta som förr..

Vi tuffar vidare mot nästa station ---> ---> --->

REDSKAP

För mig finns två viktiga redskap

1. PRIORITERING

2. MINDFULLNESS

Prioritering är ett redskap att "hålla utmattningen i schack". För mig är redskap nya vägar och nya insikter att ta till för att klara av att leva med en sorg, förlust, sjukdom, handikapp eller dylikt. Min almanacka med prioritering av återhämtning och vad jag känner att jag klarar av att lägga min energi på. är viktigare än någonsin Det är ju av alla misstag med bakslag när jag trott att nu är jag frisk och klarar av allt som innan som lärt mig hur viktigt mitt redskap prioritering är. Ordspråket att "lära gamla hundar sitta" har gjort sig påmint ofta. För det handlar ju om att bryta mönster som man inte mått bra av och att få knopp, kropp och själ i balans och må bra. Inte lätt alla gånger! Min vilja och hjärna rusar gärna iväg utan att förnuftet kan styra på vad min kropp egentligen orkar. Därför är min almanacka och min prioritering som sagt mycket viktig för att på ett konkret sätt bromsa!

Mitt andra redskap är mindfulness. Jag känner på ett sätt en stor sorg att ingen jag mött inom vården skickat mig/remiterat mig till avslappning, yoga eller mindfulness då det idag till och med finns forskning på att det läker och hjälper en person som drabbats av utmattningssyndrom. I många delar av landet är detta lika självklart som att skriva ut medicin. Men å andra sidan är jag så glad över hur intensivt och envist min coach på Arbetslivsresurs jobbat med mig för att få rutiner på hur jag skall använda mig av olika avslappningsövningar, mindfulness och andas rätt om och när ångesten slår på pga. stress. Min kropp har svarat starkt på övningarna och jag känner ett det ger mig tid till att känna min kropp, bli hel och fylla på energi. Ett redskap jag idag inte kan vara utan!

Det här är ju min resa med det tuffande ångloket. Kanske känner du igen dig i något, i mycket eller inte alls. Det finns inget svart eller vitt på hur det ska vara när man hamnar i utmattningssyndrom. Vi har jobbat in oss i utmattning olika länge, vi har hamnat här av olika anledningar och vi har haft olika svårt acceptera och förstå att vi drabbats. Men kan vi känna samhörighet med någon eller likhet men någon känner vi oss ofta inte lika ensamma i vår långa väg tillbaka.

Min resa kommer fortsätta med nya stopp och nya insikter. Tack för att du vill följa med!

Anna

Likes

Comments

Ibland känns min utmattningssyndrom som ett litet ånglok. Det tuffar framåt men inte speciellt fort. Ibland stannar det till vid någon station fyller på med ny kol (läs visdom & energi) och kör sedan vidare. I början var det många tvärstopp och långa avbrott men de är färre och kortare i dag. Jag har lärt mig vara mer rädd om lokets maskinrum..

Utan acceptans hade jag nog inte kunnat tuffa vidare mot ett friskare liv. Det är ofta med sorg och ibland motsträvighet vi tvingas acceptera en sjukdom, livshändelse eller omständighet som vänt upp och ner på vår tillvaro.

När jag väl accepterade min utmattningssyndrom och att jag kommer bli tvungen att lära mig leva med min sönderstressade hjärna började min långsamma resa med det tuffande tåget. Det var verkligen en befrielse när jag till slut accepterade läget. När jag nu stannar till vid en station är jag mer mottaglig för nya insikter och lär mig hantera dem bättre och bättre. Jag har kommit långt och kommer säkerligen fylla på med fler insikter, speciellt när jag kommer igång med mina studier till stresscoach.

Ibland kan man behöva professionell hjälp för att nå acceptans genom KBT, samtal med psykolog eller via acceptansövningar/mindfulness. För dig som "famlar" i mörker och inte känner att du kommit fram till någon acceptans kanske några av mina insikter kan vara till stöd.

ACCEPTANS ---> FAKTA ---> RENSA ---> PRIORITERA ---> NYA REDSKAP ---> ??? ---> ??? --->

FAKTA:

Med hjälp av fakta har i alla fall jag kunnat hålla acceptansen under kontroll, något att falla tillbaka på när man vacklar. Min erfarenhet är att många omkring oss har goda råd och lösryckta påstående varför man får utmattningssyndrom och hur man kan få bot på det snabbt. Det finns ingen "Quick fix" eller något mirakelpiller. Använd din tid till om du har ork att läsa fakta, forskning eller böcker i ämnet och koppla det till dig själv istället.

RENSA:

Ibland måste järnvägsspåret som loket tuffar fram på rensas för att undvika onödiga hinder på rälsen. Samma sak upplever jag att en person påväg tillbaka från en utmattning måste göra. Kanske är det så att din almanacka måste rensas och skapa fler tomma dagar som är reserverade för återhämtning. Min almanacka är mer "luftig" än tidigare. Jag har även varit tvungen att rensa energitjuvar i vänkretsen. Det har varit jätte svårt då jag älskar människor och att jag gärna "villa vara kompis med alla". Men med stöttning från terapeut och coach som sett hur dåligt jag mått har jag insett att en del människor tar mer energi än de ger. Jag har helt enkelt inte råd att slösa min dyrbara energi på människor som sårar. Jag är verkligen inte en perfekt eller bättre väninna än någon annan. Men kan helt enkelt inte vara kompis med alla och de som står mig nära, tar mig för den jag är måste i första hand få min energi.

Jag pausar här och hoppas få lite tid över att tuffa vidare till nästa station så snart som möjligt, Då kommer jag beskriva vad jag har prioriterat för att må så bra som möjligt.

Tack för att du följer min resa!

Anna

Bild: lånad

Likes

Comments

Ja, tänk om jag hade blivit frälst och insett för länge sedan vilken helande kraft och vilken nytta avslappning, mindfulness och andning har. Speciellt när man stressar både fysiskt och psykiskt och har drabbats av utmattningssyndrom.

Jag har då och då försökt mig på yoga och avslappningsövningar men aldrig riktigt känt att det varit något för mig. Men nu måste jag erkänna att jag blivit helt omvänd när det gäller mindfulness. Inte så märkvärdigt kan tyckas för Er som använder er av det kontinuerligt.

I höstas när jag började träffa min coach i Halmstad blev hon förvånad över att jag som haft utmattningssyndrom så länge inte blivit remiterad till medicinsk yoga eller liknande när man idag vet att det hjälper många som drabbats av stress och psykisk ohälsa. Min coach körde därför stenhårt och envist med andningsövningar, avslappning, mindfulness och olika acceptansövningar. Det har gett resultat och blivit ett fantastiskt redskap för att komma vidare, ta till vid behov och samtidigt lättare kunna acceptera och inte lägga onödig energi på saker jag ej kan förändra.

Sist jag utsattes för en jobbig stressig situation och stresspåslaget körde igång och ångesten kom krypande i min sköra kropp gjorde jag min andningsövning. Sedan letade jag upp en av de kroppskanningar jag föredrar på you tube. Efter att jag gjort detta var jag lugn och kunde "tänka klart igen", jag tog kommandot över min egen kropp och besegrade stresspåslaget.

Jag är så löjligt lycklig över att fått lära känna min kropp igen, att jag svarar så bra på olika mindfulness övningar och att det hjälper mig hantera det jag alltid kommer vara känslig mot - stress. Övningarna har även gett mig en trygghet i att acceptera, våga fortsätta vara öppen med min utmattning och tro mer på mig själv.

En kul grej är att jag i min meditation ofta återvänder till ett speciell plats intill ett olivträd vid huset mamma & pappa hade i södra Frankrike. Jag hör syrsorna, känner värmen, doften av lavendel & rosmarin från trädgården och som den rosévinsnörd jag är blir jag törstig och sugen på det iskalla vinet i glaset jag ser på det gröna trädgårdsbordet. Kan låta flummigt och lite "koko" men det är nog en plats jag omedvetet mått så himla bra på och att man kropp omedvetet vill återvända dit.

Tipsar om en två nya böcker jag köpt. LUGN och SOV med vardera 50 minfulness och avslapningsövningar. Böckerna är skrivna av Arlene K. Unger. Psykiater och wellness coach. Tänkvärda övningar och tips. http://www.bokus.com/bok/9789174615227/lugn-50-mindfulness-och-avslappningsovningar-for-att-komma-ner-i-varv/

Likes

Comments