Header

Hallå där, som ni kanske märkt har det ekat tomt här på bloggen. vi har haft fullt upp med planeringar inför dopet som vi hade den 21 Maj, jag har hållit på att baka för fulla muggar, försökte mig på att göra cakepops, de blev väl rätt lyckade, dock vart de inte så populära under dopet, många äldre som trodde att det bara var godis och det är det väl på något vis. Min mamma har i alla fall lärt mig att man skall prova allt, haha. Han var så duktig under hela cermonin och så otroligt roligt att vi döpte honom hemma på mina föräldrars gård där även jag är döpt och ser ni körsbärsträdet i bakgrunden, det planterade mamma och pappa när jag döptes, min lilla syster fick ett äppelträd och men lille bror ett päron träd. Lucas fick också ett träd men detta blev en Bok som planterades ute i parken. är så nöjd med dopen och vädret var ju verkligen med oss. Trodde dock aldrig att det var så mycket att förbereda innan ett dop eller snarare efter då vi bjöd på mat och fika. Har sådan otrolig tur att jag har de föräldrar jag har som har gjort såååååå mycket vad gällande dopet och mycket annat också. Extraextraextra stort tack till min kära mamma som finns där i våt och tort, ställer upp på allt. Kunde inte ha fått en bättre mamma. Så ikväll för att fira mamma på morsdag så skall jag bjuda henne på mat. det är ju egentligen ingenting emot vad hon gör för mig, men man får börja någonstans, jag har ett helt liv på mig att ge tillbaka. 

Tittar in i morgon igen njut av bilderna nedan !! 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

tog lite fler bilder på skenorna då de förra var väldigt dåliga, här har ni även lite bilder på hur hans klumpfot ser ut, söt vah? på sista bilden kan ni till och med se ärret efter den lilla operationen

Likes

Comments

Nu är Lucas 3 månader och har haft skenor i tre veckor snart. Otroligt skönt att han har fått blivit av med gipset. Men jag kan ju säga att ha skenor inte heller är en dans på rosor. Vi längtade så efter att han skulle bli av med gipset och till slut blev han det, vi fick massor av information om hur skenan skulle sättas på och vad som var viktigt att tänka på. När vi väl kom hem så hade då den lilla skon som sitter på hans klumpfot glidit så vi passade på att låta honom bada. Men gud så ont han hade när vi väl skulle sätta på skorna igen. Vänsterfoten var svullen efter att han haft gips på hela tiden. Kan säga att de två första dagarna var otroligt jobbiga då han nästan grät konstant när han hade skenan på sig och slutade när vi tog av dem. För er som inte har sett denna skena så är den uppbygd på två sandalliknande skor av hårdplast, silikon och läder som sitter på båda fötterna. Sedan fäster man en järn pinne ( eller hur man nu skall kalla det ) mellan fötterna, den är samma bredd som axlarna ungefär Detta för att han måste hålla igång rörelsen i klumpfoten så att den inte blir stel, då hjälper den friska foten till genom att när han rör den foten så får han med den andra. Som ni då förstår så sitter fötterna fast i varandra, tänk vad jobbigt att inte kunna röra dem hur man vill. Till en början tog nätterna stryk då han var van med sen innan att sova på sida men nu gällde det att sova på rygg. Så var fallet i alla fall tills T bunkrade upp hans säng med kuddar så att han överkropp och ner till knäna låg på kuddar och fötterna med skenan låg ner i ett "hål" på så sätt blev det mer avslappnat för honom och han sov bättre på nätterna. Då när han sov så dåligt på nätterna i början så sov han på mage på mitt eller T:s bröst detta funkade kanon och han fick verkligen sova ut.

​En liten snabbild på hans skena. så ni kanske förstår lite hur den ser ut :) 

Likes

Comments

Gud vilken helg vi har haft, konfirmation blandat med jobb. Jag har ju börjat jobba sen en månad tillbaka ungefär och kan ju säga att det gjort mig gott. Får ofta bemötandet "Oj har du redan börjat jobba igen" och ja jag gjorde det valet då jag började känna mig otroligt deprimerad av att bara gå hemma, då jag knappt träffade någon annan än min sambo och mina föräldrar. Detta har gynnat vår familj och nu njuter jag verkligen av varje stund jag får med min lilla herre och gud va kul det är att se hans framsteg. Han har varit så otroligt duktig och snäll i helgen när vi suttit i kyrkan så vi har fått höra av för oss helt okända människor hur duktig de tycker han är.

Tänkte även köra en liten tillbaka blick och fortsätta på förra inlägget, vi gipsade ju om honom nästan en gång i veckan då de för varje gång strechade den mer och mer tillbaka i rätt läge, Detta var inget som gillades av L då det förstås inte är det skönaste att någon sitter och strechar foten mot ensvilja, men med lite mat samtidigt gick det hyfast okey, sköterskan skrattade åt honom då enda stunden han var tyst var när de startade sågen som de sågade av gipset med, då de andra bebisarna oftast brukar gråta, sötis! 

Om jag inte minns fel så gipsat honom 5 gånger innan det var dags för en lite operation då de skulle förlänga hälsenan, detta gjordes så enkelt med lokalbedövning och att snitta av hälsenan. Det jobbiga var att jag inte fick hålla i honom under ingreppet utan han låg på britsen medan en läkare pressade hans fot uppåt och den andra skulle skära. Vet att detta låter väldigt hemskt men det var inte så farligt, Det kom inte så mycket blod och han grät mer när de strechade foten innan än när de gjorde ingreppet. Han slutade gråta rätt snabb och när de gipsade honom efter där så fick de även ett leende, detta gips skulle då sitta på i 3 veckor till skillnad från de andra som endast satte i 1 vecka i snitt. Den 3 Maj blev han av med gipset och samma kväll fick han bada för andra gången i sitt liv, och oj vad han gillade det. Nu badar vi han ungefär 2 gånger i veckan och man ser hur han gillar det mer och mer.n

​En lycklig kille som här har ungefär 1,5 veckor kvar med gips och som fick provsitta sin bumbo för första gången, gipset fick dock inte plats, hahha. 

Likes

Comments

I slutet av min graviditet fick jag en sådan extrem klåda på mage, ben, armar jaa alla ställen du kan tänka dig. Detta plus min foglossning gjorde det extremt svårt att sova. lördagen den 13 åkte vi in till förlossningen på kvällen av den anledningen att jag endast sovit ett par timmar på 2 dagar, jag hade dessutom svaga verkar men det var inget jag tänkte på utan tröttheten hade tagit över, de beslutade att jag skulle få en sömndos så att jag fick sova. vaknade klockan 8 på söndagen pigg och glad, åt lite frukost sen åkte vi hem. På kvöllen började verkarna bli kraftigare jag ville inte åka in för jag ville inte vara till besvär, vi gick en promenad och stackars T fick agera kramkudde var 5 min, haha. när vi kom hem igen så gick det inte längre etter kontakt med förlossingen fick vi åka in igen, klockan var 22 när vi kom in och jag hade inte öppnat mig något, fick sömndos även denna natt, vaknade lite till och från under natten av verkar, klockan 9 kom barnmorskan in och då var jag öppen 3-4 cm, så vi fick bytta till en av förlossningssalarna där jag fick bada, Haha alltså det var nog det värsta jag varit med om, det är ju viktigt att det inte är för varmt eller för kallt så en undersköterska tappar upp badet åt en, men nu var det så att hon råkat ta på för kallt men jag trodde ju att det skulle vara så. så jag sätter mig ner i det och försöker slappna av men eftersom det är iskallt så går det inte och precis när jag bestämmer mig för att gå upp får jag en verk och alltså detta var den värsta verken under hela förlossningen. Ialla fall så klär jag på mig den fina outfiten som uskan lagt fram och sen kan jag säga att jag fick lite för mycket av det goda (Lustgasen) 5 timmar bara flög förbi kändes som en utekväll ungefär men såklart gjorde det ont, men man glömde bort den efter ett tag. klockan 15:25 började jag krysta och inte för att skrämma er som inte fått barn men det kändes som att den skulle vändas ut och in. Klockan 15:35 så kom han, och smärtan bara försvann som att det aldrig hänt, blev helt klar i huvudet men ändå inte. var nog i chock. för sen låg han där på mitt bröst. och barnmorskan säger att hans fot är sne men att en läkare skall kolla på den. Men även fast man varit så orolig innan över att det skulle vara något fel så brydde man sig inte. Det kommer att bli bra med tiden. redan fredagen samma vecka så åkte vi till ortopeden och fick hans fot gipsad för första gången.

Här är Lucas två timmar gammal 

Likes

Comments

Hallå där! några av vet säkert vem jag är och för andra är jag okänd. känner att jag startar om på nytt hela tiden, lovar att jag skall försöka hålla i den här bloggen. kommer skriva mycket om min sons utveckling med klumpfot, men du kommer också få se delar ur vårt liv. 

Kan ju börja lite inledningsvis med vad klumpfot eller PEVA som det heter med finare benämningar är:

"Klumpfot kallas också för PEVA som är en förkortning av det latinska namnet pes equino varus adductus. Det är en medfödd missbildning då hälen är vriden inåt, framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje och foten står i spetsfotställning eftersom hälsenan är för kort. Hälen är då högt upp medan foten och tårna pekar nedåt.

Muskulaturen på underbenets insida brukar vara mycket stram och muskulaturen på underbenets utsida brukar vara försvagad. Det gör att barnet inte kan vinkla foten uppåt. När barnet spänner musklerna böjs foten snett inåt.

Det är mycket ovanligt att födas med PEVA i Sverige. Hälften av barnen har PEVA i båda fötterna. Orsaken till PEVA är i stort sett okänd men det är vanligare om barnet har ett syskon eller en släkting med PEVA. Det är också vanligare bland pojkar."

(Ja kopierade allt från 1177 så att jag inte råkar förvränga något)Likes

Comments