Samtal med onkologen

Igår ringde en helt underbar läkare från Akademiska sjukhuset till mig.

Dr Sandelin han arbetar som forskare och läkare bla. på onkologen och eftersom jag hade lite funderingar och frågor till honom sådant som jag ville få klarhet i och som inte läkaren på hem sjukhuset klarade av att svara på i fredags så var denna kontakt skön att få.

Jag är ganska imponerad av deras engagemang som dom har i Uppsala läkaren svarade mig i fredags via mail att han tyvärr inte var i tjänst och bad om ursäkt för det självklart har han all rätt i världen att vara ledig.

Han skrev att han skulle återkomma till mig direkt på måndag när han kollat på allt och vilket han gjorde via telefon.

Lite skillnad när man kan få svar på allt och riktiga förklaringar på pad-svar osv. från någon som verkligen vet och kan läsa av det.

Jag har skrivit tidigare om hur svårt det varit att ta in allt och nu står jag inför en ny sådan situation igen.

Läkaren förklarade att ända sedan min resa började har röntgen läkare, specialist läkare, onkologer osv haft ett entydigt svar på vad jag drabbats av i thymuskörteln ( brässen ) en thymom.

Tumören är ca 3 cm i diameter och inkaplasad precis så som en thymom ser ut. Och oftast när man får tumör i brässen så är det just thymom.

Den är ovanlig och drabbar endast 20-30 stycken personer årligen i Sverige och den har ibland en förmåga att komma tillbaka.

Som ni vet så opererades jag för detta den 24/7 hela brässen och omkring liggande vävnad över mediastinum, hjärtsäck och vid lungan opererades bort via öppen kirurgi i bröstkorgen.

Efter operationen kvarstod även den opererande thorax kirurgens bedömning att han tagit bort ett thymom. Och dom är ju verkligen erfarna på detta. Han berättade också att han även fått tagit mer omkring liggande vävnad under operationen.

När sedan patalogens svar kommer tillbaka hålls en konferans i Uppsala igen där pad-svar och olika specialist läkare träffas och tar upp mig.

Dom är eniga det var inget  farligt thymom dom opererat bort. Det positiva är att denna tumör som dom opererade bort innehåller inga farliga cancer celler har nu patalogen kommit fram till.

Den här inkaplasade tumören som man tog bort innehåller endast thymus celler och vävnad som av någon anledning börjat betee sig onormalt kapslat in sig och börjat växt och växer även in i övrig vänvnad. Så det är inte den thymom som dom först trodde utan den finns olika sorter.

Denna förklararing erhåller jag först nu när en läkare som verkligen kan detta förklarar för mig.

Att tumören var tvungen att opereras bort är det ingen tvekan om då denna kan betee sig precis likt en farlig thymom och börja växa in i vävnader och förstöra organ.

Skillnaden är att den räknas till benign och har inget malignitet alls inte ens låg malign.

Läkaren förklarar för mig att detta tillstånd är ännu mer ovanligt trots att thymom är ovanligt att drabbas av.

Dom forskar mycket där uppe men man vet inte riktigt varför detta tillstånd uppstår. Och läkaren berättar att detta är så ovanligt att det drabbar endast 10-12 stycken om året i Sverige.

Så man är väl unik.

Detta är igentligen ett ännu bättre besked pga att cancer celler inte finns.... Men jag har svårt för den förändring jag nu måste göra och den omställning jag igen står inför.

I fem månader har jag levt med thymom diagnosen och vetskapen om att min kropp producerat en cancer tumör. Det känns konstigt att det nu inte var så och det är något som jag verkligen kommer att behöva bearbeta.

Men jag är ändå tacksam att detta upptäckts innan skadan blev värre. Jag är tacksam för dom proffsiga läkare och sköterskor jag träffat i Uppsala och dom gjorde verkligen allt för att påverka min smärtlindring och göra den så bra dom bara kunde vilket även påverkar min rehabelitering tillbaka

Men det är också som Dr Sandelin sa att jag har varit med om en stor operation, och ett stort trauma.

Det här kommer att ta tid att komma över och att kunna lägga det bakom sig för att gå vidare.

Läkaren rekommenderade kontroller med DT undersökning inom 6-12 månader så man verkligen ser att allt ser bra ut och att ingen ny tillväxt till kommit.

Han tog med mig mycket i tanken också och det är tyvärr något som vissa läkare ibland missar vad jag som patient verkligen upplevt och som han sa att du kan behöva få ett kvitto på att allt ser bra ut för det kan vara lättare att sedan tordas lita på det och gå vidare.

Jag har en lång resa kvar fysiskt, känslomässigt och jag kommer att behöva stöd för i denna situation är inte ensam starkast det har jag lärt mig.

Jag kommer också att leva ännu mer i nuet och se och uppskatta dom små sakerna ännu mer än tidigare. Jag kommer inte ta något förgivet vilket jag inte gjorde innan heller.

Och jag kommer att omringa mig med dom som verkligen är värda det och som betyder något.

Jag är tacksam att jag får fortsätta att leva ❤️🙏🏽❤️

Gillar