När en livsviktig medicin för mig är restat på apoteket.

Jag har nu gått här i några veckor med en gnagande oro i kroppen och en stress över att en livsviktig medicin har varit restat på apoteket.

Och idag kom sms:et ifrån mitt apotek att dom äntligen hade fått in medicinen igen och att den fanns att hämta. Jag drog en lättnande suck!

I Sverige så behöver man ha en licens som godkänts hos läkemedelsverket för att få medicineras med naturligt sköldkörtel hormon.

Att hitta en villig läkare som har rätt inställning och villig att skriva licens är inte lätt och det finns bara några få i Sverige som gör det med tanke på hur många vi är som är sjuka i hypotereos.

Mina tjugotvå år på levaxin var ett rent helvete, jag mådde skit rent ut sagt och det hjälpte inte. Om din kropp inte klarar av att konvertera ifrån T4 till T3 för levaxin innehåller endast T4 så fungerar inte medicinen.

Jag fick fylla i ett papper innan mitt första endo besöket och där jag skulle kryssa i mina syntom som jag hade och det blev hela 78 hypotereos symtom. 

Jag hade nästan då gett upp hoppet om att bli bättre.

Jag fick läsa på allt om sjukdomen som fanns och om medicinerna och dess verkan så jag var väl påläst till läkarbesöket. Och jag visste vad jag var tvungen att försöka få läkaren att förstå.

Mina sköldkörtel värden låg normalt när jag kom dit tsh och t4 där det ska ligga. Men mitt T3 var lågt för min kropp kunde inte omvandla mitt T4 till T3. 

T3 är det absolut viktigaste provet som man kan ta när man kollar sköldkörteln men väldigt få läkare tar det provet.

För det är just T3 som är ” motorn ” och det hormon som är det aktiva.

Jag fick då ett tillägg till mitt levaxin en medicin som hette Liothyronin. Liothyronin är ett rent T3 medicin som är syntetiskt.

Jag började efter ett tag att må lite bättre och vissa symtom minskade avsevärt.

Men efter två år så slutade denna kombination att fungera och jag var då tillbaka på ruta ett igen. Läkaren hade varit med om fler patienter som det hade blivit precis likadant med.

Nästa steg var då att prova thyroid erfa, ett naturligt bioidentiskt sköldkörtel medicin. Jag blev så lycklig att läkaren var villig till att hjälpa mig.

Vi gjorde en licens ansökan och till denna lämnade jag med min egna berättelse på hur mitt liv med min sjukdom och levaxin behandling hade varit.

Jag visste att många fick avslag på sin licens ansökan snacka om att jag vann högsta vinsten när licensen beviljades. Detta var i början på våren 2017.

Tyvärr kom ju mycket tunga bitar i vägen sen när jag började med medicinen. Men det kanske ändå var tur att jag hade fått denna medicin den hjälpte mig till att orka ta mig igenom allt.

Det ligger mycket pengar i att så få får denna medicin då levaxin kostar endast 75kr för 100 tabletter och Ndt Erfa 1145kr för 1000 tabletter.

Men ibland undrar jag om inte vissa saker måste få kosta lite för att vi patienter skall få tillbaka vår hälsa.

Den medicinen var det bästa som kunde ha hänt mig.

Så är ni i liknande situation ge inte upp och börja med att leta efter rätt läkare en läkare som är villig att hjälpa er.

Jag vet att det är lätt att ge upp och ännu mer när man mår så dåligt men snälla gör inte det för hittar ni rätt hjälp så kommer det att vara så värt all möda ni lagt ner.

Hypoteros är i stora drag en kvinnosjukdom och därmed en lågprioriterad sjukdom. Tråkigt men sant.

Men sköldkörtelförbundet jobbar förbrilt med att försöka att få till en förändring på den fronten.

Ni är inte ensamma vi är många som har det likadant.

Stor Kram K

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
💕💕💕💕
nouw.com/ingajohansson
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Det måste vara oroande när läkemedel tar slut, bör inte få hända
nouw.com/stenhagenbettan
MinResaTumörMittLiv
MinResaTumörMittLiv,
Ja det är oroande och just licens läkemedel bli ju extra svårt att få tag på. Men tyvärr så börjar det ju bli vanligt att även andra läkemedel är slut på våra apotek och det är som du skrev det borde inte få hända.
Kram
nouw.com/minresatumörmittliv