Lördag och en stressad kropp i hormonkaos

Här sitter jag nu med en kropp som protesterar och mitt mående är inte på topp min kropp är super stressad likaså min mage. Magkatarren gör sig påmind det värker i magen och det är inte mycket som lindrar just nu.

Oavsett hur jag gör så är min kropp så enormt lätt stressad det är helt sjukt vilket eget liv den lever just nu.

Vad har då hänt jo det är lika bra att vara ärlig och det är inget att gömma undan jag befinner mig i ett hormonkaos just nu och det händer så mycket i min kropp.

Jag väntar på en läkartid till Stockholm men det var lång väntetid för att komma dit. Jag har haft en och samma läkare under tjugofyra år här hemma men som sen flyttade till Stockholm och började arbeta där så då följer jag efter nu och en ytligare sak som gör att jag väljer detta är att denna läkare arbetar för att använda naturliga och bioidentiska hormoner.

Hon både föreläser och har varit med i poddar och brinner för ämnet.

Något som för mig är viktigt är ju att få kroppseget hormon ( bioidentiskt ) jag vet ju hur dåligt jag mår av syntetiska hormoner och det finns många fler fördelar med bioidentiska. Bla kan du använda dom en mycket längre tid än vad du kan med syntetiska. Och vem vill gå tillbaka till ett dåligt mående efter ett tag samt att dom ger mycket mindre biverkningar och är mer likt dina kroppsegna. Man har även sett att cancer risken är mindre med dessa.

Ibland så undrar jag varför det är så tyst kring övergångsbesvär som om att det vore något fult att vi hamna där men vi kommer ju alla att vara där tillslut. Jag har ju mina andra endokrina sjukdomar och jag är inte direkt snopen över att jag hamnade i detta ganska tidigt vilket man många gånger har sett att man kan ha en ökad risk för att göra då.

När man är inskriven på endo så kollas ju många prover årligen och vi har sett detta komma. Så det är inget snopet att det nu hänt.

Men oj vad denna obalans är jobbigt dina ” må bra ” hormoner är helt i gungning och det påverkar hela dig. Man känner inte igen sig längre vilket också brukar vara den vanligaste frasen som vi säger när vi kommer till läkaren för första gången.

Och det är sant man känner inte igen sig man får ett större behov av lugn, vila och att få vara ensam ibland och reflektera över saker. Man går in lite som i en bubbla man kanske måste ta tag i saker eller börja att säga ifrån för man har inte samma ork längre som tidigare.

Sömnen blir sämre det är svårt att komma till ro och jag får inte alls sova så många timmar som jag skulle behöva just nu och jag vaknar ofta upp alldeles för tidigt. Det blir som en ond cirkel och konsekvenserna blir att kroppen blir utmattad.

Jag försöker varva ner med promenader, göra saker som jag gillar, avslappnings övningar men ändå är det världens kaos i kroppen.

Jag har inga som helst problem med att jag befinner mig i detta skede nu och jag är mitt i livet men jag vill ju kunna få hjälpen att må så bra som jag bara kan. Det finns ingen som helst mening med att vi kvinnor skall bita ihop och kämpa med denna jobbiga period utan hjälp utan det är bättre att se till att man får rätt hjälp till att börja må bättre igen.

Ett av problemen för att verkligen komma under behandling är att det är för långa köer i vården och ju mer läkaren verkligen är insatt i detta och proffs på området desto längre väntetid är det dit.

Och ännu ett problem som vi kvinnor har är att det är många läkare som inte vill ta i detta tillstånd det är ett väldigt komplex och lite bökigt område och det gäller att vara insatt i allt och det är tidskrävande att få till en bra behandling. Och då väljer vissa läkare och mottagningar istället att slussa runt oss patienter i vården. Och man bollas mellan olika vårdställen men utan framgång.

Men jag får nu bara bita ihop för om lite mer än en månad så får jag åka mot Stockholm och förmodligen få bra hjälp. Jag känner ju till läkaren väl och hen är mycket bra.

Så idag så får det bli en lördag fylld av lite allt möjligt katarr, kaos, trötthet och en dag där min kropp lever som i en berg och dal bana i ett hormonkaos . Kanske lugnar det sig lite kanske inte vi får se.

Ni får ha en fin lördag 💗

Gillar