Klimakteriet,följd sjukdomar av östrogenbrist. Och att välja bioidentiska hormoner.

Många kvinnor lever hela sitt liv med en oro för dom hormoner som man stoppar i kroppen. Och konstigt är inte det med alla studier som ständigt kablas upp hur farligt det är.

Pga makens och min barnlöshet så har jag sedan -96 varit helt utan hormoner och när nu kroppen ändrar sig och går in i klimakteriet så står jag inför något helt nytt och valet hormoner eller ej.

Kroppen mår inte bra och den skriker nu efter att få hjälp på traven med att tillsätta hormoner. Jag går på sparlåga, har lätt till gråten, känner mig håglös, sömnlöshet och har vallningar.

Detta är ofta ett tabubelagt samtalsämne och många gånger om du frågar din mamma så slår dom ifrån sig att dom minsann inte alls har haft några besvär. Men idag är många mer öppna och tur är väll det.

Det konstiga är ju att vårt åldrande är helt normalt men ändå så kämpar man på och ska vara duktig och klara sig utan hormoner nästan som att man är duktigare om man inte behöver använda det.

Jag är dock väldigt känslig för hormoner och har därför valt bioidentiska dvs mer kroppsegna hormoner som kroppen lättare känner igen.

Utrogest-Progresteron

Det första som sviktar när man närmar sig förklimakteriet är progresteron bristen och den bristen kan även ge endel symtom som orolig,svårt att sova, du har svårt att komma ner i varv samt du blir ofta östrogendominat. Då progresteron är det hormon som ser till att förhållandena emellan östrogen och progresteron hålls bra.

En överväxt slemhinna ökar risken för cancer.

Det bioidentiska hormonet heter Utrogest är bioidentiskt dvs kroppseget det är kapslar som man sväljer en av till natten men för att få det så krävs det att läkaren ansöker om läkemedlet via en licens som ska godkännas av läkemedelsverket.

Tyvärr är dessa läkare ibland svåra att hitta men om man söker så finns dom både inom landsting och som privat.

Efter ett tag kan du även behöva tillsätta östrogen även det finns i bioidentiskt vilket är att föredra och det ger mindre biverkningar.

Det finns i spray form som man tar på underarmen,det finns även i gel form och som plåster.

Jag avstår helt från syntetiskt läkemedel då dessa även har visat sig ha mer ökade risker för cancer framför allt det syntetiskt progresteronet. Och behandlingstiden är mer begränsad helst inte över fem år och med det bioidentiska så finns det ingen sådan begränsning.

Hur många av oss kvinnor vet om vad östrogenbrist ger för andra sjukdomar längre fram i kroppen.

Att ta hormoner är alltid kvinnans egna val men vet man om riskerna som också finns med att inte ta dom? Jag gjorde det inte.

Och där spelar det ingen roll om du har symtom på klimakteriet eller ej utan det är östrogenbristen i sig som är problemet om den är obehandlad.

För mig så har inte valet att ta hormoner varit enkel, jag har haft många frågetecken, rädslor för cancer risk osv.

Men med en bra läkare så ska ni tillsammans kunna komma fram till det bästa för just dig ni skräddarsyr en behandling för bara dig. Och att det fanns så många risker med att även vara utan hormoner visste jag inte innan.

Det är ju också viktigt att gå på kontinuerliga undersökningar samt mammografi om man tar hormoner.

Utrogest har jag sedan juni- 2019 och om någon vecka så ska jag prova Lenzetto spray med östrogen.

Önska mig lycka till, jag hoppas att jag kommer att må bättre.

Så här skrev min läkare om frågan att överväga behandling med hormoner och han bad mig att sprida detta vidare till så många kvinnor som möjligt så jag gör det via detta blogginlägg.

Han är en läkare med många år inom detta område och han samarbetar med sverige främsta experter på området.


Ovarial endokrin insufficiens.

Sjukdomen benämnas idag , precis som för 2500 år sedan, med sitt grekiska namn klimakteriet.(Betyder kritiskt eller t.o.m. katastrof på grekiska). Beter sig som alla andra hormonbristsjukdomar så som diabetes typ 1 (insulinbrist) eller för låg ämnesomsättning (levaxinbrist). Sätter man in behandling tidigt, innan skadorna av sjukdomen uppkommit, mår man bättre, håller sig friskare och dör senare. Vid östrogenbristsjukdomen klimakteriet medför tidigt insatt behandling i förste hand att åderförkalkningen minskar. I visa studier är risken för död i hjärtinfarkt innan pensionsdagen vid 65 år halverad hos patienter som fick östrogen direkt när klimakteriet började jämfört med den obehandlade gruppen. Andra studier visade lite mindre effekt, men i alla går det bäst i den behandlade gruppen. Nästa vinst kommer när du blir gammal på riktigt. Östrogen är ett effektivt medel mot osteoporos (benskörhet) och dessutom bra för balansförmågan. Mycket viktigt för kvinnor. Gamla svenska kvinnor bryter höften 3 gånger så ofta (eller helt exakt 2,8 ggr) som vi gubbar. 15 % av de som drabbas av höftfraktur kommer inte levande ut från sjukhuset. Av de resterande 85 % hamnar hälften på långvården (Corona m.m). Sista 40 procenten kommer hem, men behöver oftast hjälp i hemmet. Nästan ingen återställs till samma hälsonivå som innan frakturen. Osteoporosen medför dessutom att kvinnors kotpelare sjunker ihop (lille gumman!) med tillhörande smärta och risk för lunginflammation. (Dålig andningsförmåga när revbensbågarna vilar mot höftbenskammen). Dessutom har behandlingen många andra fördelar, som bra sömn. Normala slemhinnor i hela kroppen, inklusive i lederna. Klagomål på värkande led klart mindre hos östrogenbehandlade.

Överhuvudtaget har östrogenbehandlade bättre livskvalitet än obehandlade. Inte så konstigt, behandlingen härmar ju bara naturen. Kvinnor med sen menopaus lever längre än genomsnittet. Kvinnor med tidig menopaus (innan 47 år) har statiskt säkerställd överdödlighet. Slutar mensen vid 40 års ålder och man inte sätter in östrogen får man samma livsförkortning som på ett paket cigaretter om dagen!

Cancer som ju varit i centrum vid hormonbehandling. I den stora WHI studien från USA som publicerades 2002 med drygt 30.000 (trettio tusen) patienter visades statiskt säkerställd minskning av cancerdödligheten i den behandlade gruppen när man ser på alla cancra som drabbade patienterna och inte bara bröstcancer. Bröstcancer ökade, men bland annat livmoderkroppscancer och fram för allt tjocktarms cancer minskade (tjocktarmscancer tar lika många svenskors liv som bröstcancer per år). Totalt sett minskade cancerdödligheten i behandlingsgruppen. Något som stora delar av befolkningen är ovetande om tack vara pressens vinklade nyhetsförmedling, som till stor del består av halvsanningar.

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,

Tack för din information 🙏 Hoppas du får den hjälp du behöver för att må bättre ❤️

nouw.com/evaeliasson
MinResaTumörMittLiv
MinResaTumörMittLiv,

Varsegod, tack det hoppas jag med. Kram ❤️

nouw.com/minresatumörmittliv