Jag vill lyfta dom Sköldkörtel sjukas kamp idag på vår dag 25 maj 💜

Jag insjuknade År 1995 eller jag fick åtminstonde min diagnos då men hade nog dragits med en dålig sköldkörtel funtion en längre tid innan jag väl fick diagnosen.


Jag svullnade upp över halsen, mitt hår var som svinto, jag fick lätt utslag på kroppen, magen var i olag, min hud var torr, jag frös alltid även om det var mitt i sommaren så behövde jag en stickad tröja på mig,man kände sig låg, humöret gick upp och ner, och sen denna massiva trötthet som inte gick att vila bort.

När det var som värst kunde jag sova hela natten och ändå sedan sova borta halva dagarna jag kunde vara så trött så det övergick i illamående och jag orkade inte ens gå in i sovrummet utan lade mig på våran hårda och inte alls bekväma köks soffa och sov flera timmar totalt medvetslös.

Det var en vidrig period hur jobbig som helst och svår att sätta ord på, vissa stunder så kände jag bara att jag orkar inte en dag till.

Problemet var ju såklart som vanligt att få en läkare som tog mitt problem och symtom på allvar jag sökte olika läkare och dom gick inte ens vidare med utredningar och jag fick ofta höra ” Eh du som är så ung skall vara pigg du kanske får för dig “

Ingen läkare reagerade på min växande sköldkörtel som nu framträdde tydligt på halsen och som kändes som en klump i halsen.

Jag sökte sedan till en privat läkare som tog prover och som såg min växande sköldkörtel det var där sen som jag fick min diagnos strum och hypotereos dvs förstorad sköldkörtel. Man satte in standard medicinen levaxin och där och då bärjade ytligare ett helvete.

Min kropp hamnade helt i olag det som skulle göra mig bättre gjorde mig sämre istället och min kropp började reagera negativt på hormonerna även mina p-piller gjorde så att jag höll på att hamna i klimakteriet 22 år gammal. Min levaxin dos ökades hela tiden och läkarens ord var alltid att jag skulle må bättre av höjningarna men jag blev aldrig så mycket bättre.

Där och då hade jag inte en aning om det jag vet och kan idag.

Alla blir faktiskt inte bra på levaxin behandling vissa blir till och med sämre.

Förr togs bara standard provet TSH, T4 dessa prover visar inte alltid hur sköldkörteln mår dom kan vara helt normala trots att du har fel.

Under minst tio årstid fram till idag så blev jag bara sämre och sämre.

När jag väl satt där inför mitt första endo besök och med en tabell av alla dom nästan hundra olika symtom du kan ha när du har hypotereos så prickade jag nästan i varenda en av symtomen. Tårarna brände bakom mina ögonen och det känns så himla sorgligt att inse hur mycket som kommer från sköldkörteln och hur sjuk du kan bli av hypotereos och ändå har inte läkarna fattat detta trots min behandling och diagnos det är stora brister inom vården av oss sjuka.

Vad var det då som var fel på mig trots levaxin behandlingen jag fick i över tjugo årstid.

Jo när du väl kom till en specialist endokrinolog så kollar man förutom TSH, T4 även T3 provet. Där hade du felet mitt TSH,T4 var helt normalt men mitt T3 var alldeles för lågt.

När vårdcentralerna tar prover på oss så tas aldrig provet T3 så det finns alltid en stor risk att det missas många som behöver en annan hjälp för att må bättre och du kan lida av ett lågt T3 prov.

För att förklara enklast så är TSH en hypofys signal som går till sköldkörteln som signalerar den att konvertera T4 till T3.

T3 är det aktiva hormonet som styr hela din kropps celler, mående och ger dig energi. Alltså det viktigaste provet.

Är T3 lågt så går din kropp på sparlåga och du mår riktigt dåligt och det är då alla dessa hypotereos symtom kommer med full kraft.

Många som behandlats med bara levaxin drabbas av lågt T3 efter en längre tid då levaxin behandling sänker ditt T3 vilket många läkare förnekar men som vanligt ligger dom i bla USA ljus år före oss. Du konverterar alltså sämre på bara ett hormon . Och Levaxin innehåller endast hormonet T4.

Studier visar att allra bäst mår vi om får kombinations behandlingen T4 och T3. Det finns i syntetisk form och då heter T3 behandlingen Liothyronin oftast kallat Lio.

Det finns en hypotereos 1 och en hypotereos 2 men läkarna vill oftast bara erkänna hypotereos 1 varför jo... Hypotereos 1 visar sig i blodproverna medans hypotereos 2 inte gör det du kan alltså vara sjuk trots att det inte syns på proverna.

Men det finns ett problem till vissa av oss sjuka blir inte bättre på dom syntetiska medicinerna utan behöver det naturliga alternativa dvs. NDT det görs på naturlig sköldkörtel hormon från gris och är tyvärr väldigt svårt att få men vissa läkare öppnar upp för denna behandling men det krävs att en licensansökan måste göras till läkemedelsverket som beslutar om du får licensen godkänd.

Det är en dyrare behandling och ingår inte i standard behandlingen därav måste en ansökan göras. Där av så är det förmodligen svårare att få denna medicin.

Jag har gått den långa vägen och behandlats i flera år med en medicin som inte gjorde mig bättre snarare sjukare. Men fick tillslut komma till en endokrinolog och fick där pröva ett tillägg av syntetisk t3 behandling det fungerade skapligt i nästan två år men sedan så lade den behandlingen av med att fungera tillfredsställande. Men jag reagerade lite hackigt på den behandlingen energin går upp för att sedan dala ganska fort det blev upp och ner gångar.

För ett år sedan sa jag ifrån och sa att jag vill ges möjlighet till att få prova naturligt sköldkörtel hormon NDT döm om min förvåning när läkaren sa det kan vi absolut göra. Det kändes som om jag ville ta ett glädje hopp av lycka.

Inom mig brast allt för jag bar ju på så många års kämpande och det kom ikapp mig och äntligen tändes ett stort hopp inom mig. Licensen blev också beviljad med läkarens motivering samt mitt egen skrivna brev.

Jag var över lycklig.

Redan efter några dagar på NDT var det som om kroppen vaknade till liv det började pirra i ben och armar, värmen kom tillbaka och den var jämnare, det är svårt att beskriva men allt blev så mycket stabilare.

Det inte läkarna säger till något är att en sköldkörtel normalt producerar både T1,T2,T3 och T4 och den syntetiska standard behandlingen innehåller endast T4 och för att få T3 måste då kroppen själv ha funktionen att konvertera T4 till T3 det har inte alla. Vissa av oss är beroende av alla dessa hormoner och då är endast naturligt sköldkörtel hormon enda utvägen till en bra behandling då den innehåller samtliga hormoner.

Dom läkare som behandlar med syntetiskt T3 och naturligt NDT är oftast mindre populära av läkar kollegor och vissa motarbetas till och med.

Trots att vi som fått möjligheten mår bättre.

Vissa läkare anser helt felaktigt att T3 ger benskörhet, problem med hjärtat mm. Men det är skrönor och det finns studier som visar att T3 snarare stärker skelettet, och motverkar hjärt problem. Däremot är det allmänt känt att undermedicinerad sköldkörtel ger benskörhet. Och hjärt och kärl sjukdomar.

Något som läkarna också ibland är rädda för är att när kombinationsbehandlingen sätts in så sjunker TSH provet ner mot 0 dom tror det är farligt när det ligger så lågt.

Visst har man ingen behandling så är ett sådant TSH värde indikation på sjukdom men inte när du är under behandling.

En enkel förklaring vad som händer är följande - tsh ( hypofys signalen ) tar ” semester ” behöver inte längre piska sköldkörteln att konvertera T4 till T3. Du tillsätter ju T3 direkt och då tar kroppen av det först igentligen väldigt enkelt att förstå och logiskt men ändå så svårt att förstå för vissa läkare.

Jag vill även lyfta det faktum att vi som är sjuka oftast har flera brister något som är viktigt att även kolla är följande:

-B12 -Folat -Kortisol - D-vitamin - Järn - Ferritin - TIBC - Tranferrinmättnad - TPo-AK - Trak

Tillskott av Q10, Selen, B-vitaminerna, zink, c-vitamin,magnesium. Kan hjälpa dig.

Det ni kan göra själva för att få rätta hjälpen är att läsa på ta fram studier och forskning mm ha med det till läkaren, gå med i sköldkörtel förbundet.

Hur dåligt ni än mår ge aldrig upp även om ni får åka långt för att hitta en villig läkare som kan se utanför standard behandlingen och jag vet att det är jobbigt när man inte är bra men det kommer att vara värt det.

Att inte behandlingen av sköldkörtel sjuka är bättre i sverige år 2018 är en katastrof.

Detta är något som borde kollas över och behandlad på regerings nivå. Om rätt behandlingar sätts in så finns det mycket pengar att spara.

Vi måste stå upp för en bättre vård, vi måste börja att prioriteras inom vården och att ses.

Denna sjukdom kostar enormt mycket pengar varje år både i lidande för den drabbade för det är ett rent helvete samt att man riskerar att utveckla fler följd sjukdomar men även långa sjukskrivningar.

Jag mår idag ganska bra på ett plan när det gäller sköldkörteln men jag har inte riktigt kommit till mitt allra bästa mående där än då det tar tid att ställa om sig för kroppen. Men det finns redan så många plan där det är hundra gånger stabilare och bättre än tidigare. Och allt tack vare den nya naturliga medicinen NDT.

Jag vill aldrig tillbaka dit jag var med alla dom 84 i fyllda symtomen där hela kroppen från fötter till huvud var påverkat ALDRIG mer.

Skärpning läkarkåren i Sverige vi är många som har rätten att må bättre.

💙 🦋 💙Gillar