Idag är det den internationella fibromyalgidagen

Idag så vaknade jag upp ganska tidigt till en solig dag men det höll inte i sig så länge då solen redan har övergått till ett mulet väder istället.

Det är dock en viktig dag idag då det är den internationella fibromyalgi dagen.

För exakt sex år sedan på den här dagen så satt jag på en föreläsning i Eskilstuna om just fibromyalgi och hoppades att jag skulle få reda på något nytt om sjukdomen.

Tyvärr så blev det inte så jag insåg ganska snart att efter alla turer till och från olika specialister som jag haft samt via alla dom böcker som jag läst så hade jag redan fått en väldigt bra information och låg till och med steget före mot vad själva föreläsningen hade i kunskap.

Jag tror att fler med mig hade den stora förhoppningen att äntligen få höra ” vi har hittat ett botemedel ” men tyvärr blev det inte så och vi är ju inte där än idag.

Som jag skrivit här tidigare så är det en komplex reumatisk sjukdom som tar över mycket i ditt liv och som ger dig smärta i precis hela kroppen en smärta som antingen är fast på ett ställe eller som ständigt flyttar runt och gör sig påmind.

Att sjukdomen inte syns på utsidan gör det oftast väldigt svårt för omgivningen att förstå hur ett liv med fibromyalgi kan se ut och hur det är att leva med sjukdomen. Och det skapar ofta ett missförstånd och man blir mycket ifrågasatt.

Just ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv och det är ett kroniskt smärtsyndrom. För oss alla som är drabbade så är det en ständig daglig kamp att föra och den ger oss både en svårt trötthet och sömnstörningar.

Jag kan många gånger ställa mig frågan hur jag orkar att leva med denna dagliga hemska smärta men vad har jag för val. Det finns inget botemedel och jag kan inte även om jag skulle vilja komma ifrån den på något sätt isåfall bara lindra den en gnutta det finns ju inga bra mediciner som biter på den utan man måste helt enkelt bara stå ut med smärtan.

Jag kan aldrig få ett andrum ifrån den. Jag har många gånger sömnbrist eftersom sjukdomen även ger smärta på natten och även om jag får sova så är jag dagligen trött och känner mig aldrig utvilad och hjärnan är glömsk och virrig pga allt som den ständigt får arbeta med.

Men jag har idag accepterar läget och jag försöker alltid att göra det bästa av allt men man kämpar många gånger i motvind, men att inte ge upp är nog ändå det viktigaste utan istället fortsätta sin dagliga kamp mot sjukdomen.

Sjukdomen styr mycket över mig men ändå så tillåter jag den inte att få vinna och styra mig helt.

Men det är verkligen tröttsamt.

Så till oss alla drabbade där ute i landet det är en viktiga dag idag och det är också väldigt viktigt att vi får uppmärksamma sjukdomen.

Jag vill verkligen ge var och en av er en stor Kram och vi ska alla ha en eloge för att vi dagligen kämpar emot denna vidriga sjukdom. För det är inte en lätt kamp att ta och många gånger så kan det kännas väldigt svårt att orka leva med sjukdomen.

Mycket mer kunskap och forskning behövs på området och jag hoppas verkligen att forskningen en dag kommer att göra ett stort genombrott för vår skull.

Ni får ha en fin dag alla fina 🦋
Gillar