Att leva med allergi och astma

Dagens Bloggutmaning dag 8 startad av @orsakullan, https://www.saramadeleine.se dag

Allergier är något som jag, levt med i större delen av mitt liv.

I slutet av högstadiet så hade vi ett klassrum som vi var i som hade mögel alltså borde det inte ha använts som klassrum alls. Jag hade också under något år utsatts för cigarettrök, jag hade dock aldrig rökt själv och det har jag än idag aldrig gjort.

Om det var startskottet för utvecklingen av min allergi eller ej det vet jag inte eller om den felande länken var att jag i samma veva även immunförsvars mässigt blev känsligare.

Men det började med svullen hals och nästäppa och andningsbesvär. Och jag fick min första allergi medicin.

I och med att jag jag sen också blev mer känsligare för infektioner så trappades också min allergi upp på gymnasietiden.

Jag började då även utveckla astma och fick flera gånger på skolan uppsöka akutmottagningen för att få bukt med mina astma anfall. Jag fick då andas in i en mask med luftrörsvidgande medicin det har sen blivit några besök pga detta under åren.

Ett prick test gjordes och den visade allergi mot pollen, katt, kvalster och damm. Sen har jag genom åren även reagerat på ännu fler saker.

Läkaren jag hade då  sa att min astma även var ansträngnings utlöst vilket var jobbigt. Så vanligt idrott i skolan fungerade inte för mig utan jag fick dispans att på idrottstimmarna istället åka ner till badhuset och simma för det fungerade bra för mig.

Allergier kan vara jobbigare än man tror denna påverkan på luftvägarna när dom blir som trängst kan likställas med att det känns som att man ska kvävas. 

Om du provar att hålla för näsan och andas i bara ett smalt sugrör så är det en liten fingervisning på hur det kan kännas. 

Medicinerna har oftast biverkningar i form av trötthet och har du haft ett jobbigt astmaanfall så blir det som en urladdning i kroppen jag kan efteråt känna mig som en urvriden disktrasa.

Något som också är väldigt jobbigt när man går på stan är all denna cigarettrök och parfymer som finns den kan trigga igång allt på mig och jag får ta extra medicin.

Vi är tyvärr många som lider av allergier och vad jag har läst så ökar dom än. Tänk om man kunde hitta ett botemedel jag skulle nog vara den som stod först i kön till detta medel och vilken befrielse det skulle vara.

/ K


https://astmaoallergiforbundet.se/

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Har ingen allergi 😉
Peppar peppar ta i träd 💕
nouw.com/ingajohansson
MinResaTumörMittLiv
MinResaTumörMittLiv,
Vad skönt att du inte har fått det 💗
nouw.com/minresatumörmittliv
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag har klarat ig utan detta gissel
nouw.com/stenhagenbettan