Natural cycles

Precis som rubriken lyder så tog jag kontakt med NC, jag tänkte att min kurva (som jag la upp i förra inlägget) inte kunde stämma. Efter att dem svarat mig och uppmanat mig till att tänka efter hur jag sov två av dagarna som stack ut lite extra i min kurva kom vi fram till att de skulle markeras som avvikande. När jag fick det svaret och verkligen tänkte efter så var det precis när vi kom hem från vår semester, så visst kunde det absolut varit så att jag sov sämre då.

Vilket fall som så ändrade jag dagarna till avvikande och därför ändrades hela månadens cykel om. Den ser nu ut som på bilden nedan och jag håller mina tummar och tår för att mensen (eller givetvis ett plus) kommer på torsdag/fredag denna vecka istället. Men eftersom ägglossningsdagen ändrades och vi inte hade sex den dagen utan 4 dagar innan och en dag efter så känner jag inte att det är aktuellt att börja hopps på plus utan mer på mens, vilket är okej faktiskt. Kommer mensen får jag börja med Letrozol vilket är ett steg i rätt riktning!

Jag håller er uppdaterade.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Natural cycles

Okej.. såhär ser min Natural cycles kurva ut denna cykeln. Jag förstår inte.. frågan är ju fortfarande om jag haft ägglossning och om mensen kommer dyka upp. Eftersom jag läst överallt på hela internet så har jag kommit fram till att antingen MÅSTE tempen sjunka typ NU, och jag kommer få mens. Så har den gjort de andra gångerna fast efter typ 10 dagar. ELLER så fortsätter tempen att ligga lite högre och att jag isåfall är gravid, eftersom tempen ska ligga högre under hela graviditeten. Jag blir så förvirrad, där var ju även en dipp där ett par dagar efter ägglossningen, kan det ha varit något som gick snett där?! Hur tycker ni det ser ut? Vad tror ni? Finns det någon som varit med om liknande? Jag har gått över mensen med 7 dagar enligt NC.

Likes

Comments

Min resa till ett plus

Testet visade såklart även negativt denna gången. Men vi blev inte förvånade denna gången heller. Antar att jag aldrig hade ägglossning trots att Natural cycles indikerade det. Men men...

Jag måste ringa gynekologen, jag får se till att få en ny kur primolut-nor. Det känns dock som att mensen är påväg och då känns det trist att behöva äta dem tabletterna i 10 dagar innan mensen dyker upp, när den kanske egentligen kommer snart av sig själv. Hur ska man tänka? Svårt faktiskt. Kanske ger det till på måndag. Då ringer jag!

Hur ska man göra för att inte gå runt och tänka på detta dag in och dag ut? För det är precis det jag gör. Hela tiden, konstant!

När är det vår tur? Kommer det någonsin bli vår tur?

Likes

Comments

Min resa till ett plus

Det här med graviditetstest, det finns ju hur många som helst. Vilka är bra? vilka är mindre bra? Har googlat och googlat och googlat lite till. Har läst om spökstreck, det vill säga ett grått streck som syns på stickan/staven men som inte är ett streck som uppkommit av graviditetshormonet HCG ((Humant choriongonadotropint hormon) som upptäcks i urinen och i blodet. Sen finns det ju de tester som är till för att testa tidigt och för de som man ska testa på dagen då mensen är beräknad. Detta är en helt ny värld, verkligen.

Jag har än så länge bara köpt från apoteket och beställt från apotea, då har jag valt märkena clear blue och RFSU. Igår beställde jag även några tester från https://www.billiga-tester.se, hoppas de kommer imorgon eller torsdag så att jag kan prova dem nu när det är dags på torsdag eller fredag. Tror jag ska vänta till fredag, så jag verkligen är på säkra sidan. Skulle de inte visa något då, vilket jag egentligen inte tror eftersom jag är osäker på att jag ens haft ägglossning, så ger jag upp den tanken och väntar på att mensen ska komma. Kommer inte den heller, inom 1-2 veckor ska jag ringa gynekologen och få nya Primolut-Nor tabletter för att framkalla en mens så att jag äntligen kan få börja med min Letrozol tabletter.

Likes

Comments

Min resa till ett plus

Det visade såklart inte gravid, misstänkte också det. Ska dock ge det ett nytt försök på torsdag/fredag. Enligt Natural cycel är det ju inte dags förrän då. Jag kunde dock inte hålla mig, men håller tummarna till senare i veckan.

Jag har molande värk i magen, kan inte sova om nätterna och mår lite illa i mellanåt. Detta behöver ju inte betyda något och om det inte gör det så hoppas jag att det är mensen som är på gång.

Vi får se helt enkelt.

Likes

Comments

Natural cycles

Jag har använt mig av appen natural cycles sedan september. Natural cycles är ett preventivmedel men som även ger en kunskap så att man kan lära känna sin kropp. Det ger en hjälp att verkligen förstå hur ens mensturationscykel fungerar. Ingen menscykel är en annan lik men oavsett så kan man bara bli gravid sex dagar per cykel. Man kan ställa in appen i två lägen, som preventinmedel eller som plan. graviditet. Då hjälper appen dig att hitta dessa sex dagar då chanserna är som störst att bli gravid.

Hur fungerar det då? Jo du mäter din temperatur varje morgon, samma tid, innan du stigit upp eller gått på toaletten. Du fyller i din temp i appen och sedan visar appen dig om det är en grön eller röd dag. Gröna dagar är dagar då du inte kan bli gravid och röda dagar är de dagar där du har chans att bli gravid.

Du får reda på hur långa dina menscyklar är, hur lång din follikulärfas är (dvs den fasen mellan mens och ägglossning), din lutealfas (dvs den fas mellan ägglossning och mens) och vilken din genomsnittliga ägglossningsdag är. Oavsett om du planerar en graviditet eller vill använda appen som preventivmedel lär du dig otroligt mycket om din kropp.

Som jag förstått det som är det helt klart lättare att läsa av appen om man har en regelbunden menscykel. Vilket vi som har PCO/PCOS oftast inte har. Men jag tycker ändå att jag fått reda på mycket, inte minst vad min kroppstemperatur är i normala fall, under mens och under de få gånger appen visat att jag haft ägglossning. Eftersom man mäter med en basaltermometer får du två decimaler på din kroppstemperatur vilket ger dig chans att se minsta lilla höjning respektive sänkning på din kroppstemperatur.

Enligt appen hade ja ägglossning den 1 februari, och mensen skulle kommit igår. Den poängterar att om inte mensen dykt upp ska jag ta ett graviditetstest på torsdag, den 15e februari. Nu är jag osäker på om jag verkligen haft ägglossning, då jag i min lutealfas har väldigt låg temp denna gången, enligt ALLA sidor jag googlat på. Ja jag googlar mycket. Står det att om man är gravid ska tempen under lutealfasen vara hög. Så tippar jag på att det inte tagit sig. Men det ska ändå bli intressant om mensen kommer nu i dagarna eller hur det kommer bli. Kan ju också vara som det har varit många gånger förr att jag inte får mens på någon månad nu, vi får se helt enkelt. Dock har jag de senaste två menscyklarna kunnat med hjälp av att tempa och lägga in i appen kunnat förutspå mensen, och det har stämt. Håller tummarna för antingen en bebis i magen eller att mensen väljer att dyka upp så att jag kan börja med min Letrozol behandling. Det är detta jag menar med stressmoment... stämmer det? Stämmer det inte? Vad innebär dagens temp? Kan jag haft ägglossning? Undrar vad tempen är imorgon? Om jag får högre temp i ett par dagar, kanske är det ägglossning då? Eller kan det betyda att jag är gravid?

Känner att detta blev ett ganska vimsigt inlägg men lite info om allt möjligt i denna kategori. Men det är så jag känner i mitt huvud, det är så mycket att lära sig, hålla reda på och ta reda på. Men det är verkligen så intressant. Längtar till varje morgon då jag ska ta tempen för att se hur appen reagerar.

Vi får se vad som händer inom de närmsta dagarna helt enkelt

Likes

Comments

PCO

Vad är då Letrozol? Jo det är ett läkemedel som hämmar produktionen av östrogen i äggstockarna och kan stimulera till ägglossning. Man tar en tablett dagligen i fem dagar från mensens tredje dag. Genom att äta Letrozol en kort period i början av menscykeln blir östrogennivåerna tillfälligt lägre än vad de annars är. Det leder till att det frisätts mer FSH (follikelstimulerande hormon) som stimulerar äggstockarna till att producera östrogen. Östrogen behövs för att livmoderns slemhinna ska växa. En vecka efter man tagit sista tabletten sker en ägglossning, om läkemedlet fungerar som det ska. Om man inte blir gravid under kuren kommer en mens inom en månad efter den sista tabletten och skulle det inte komma en mens är man troligen gravid eller så har inte behandlingen fungerat som den ska.

Nu väntar jag på att min mens ska börja, förhoppningsvis inom de närmsta dagarna. Sedan kommer jag börja med denna behandlingen och hålla alla mina tummar och tår för att detta ska fungera för oss. Min gynekolog har gett mig tre kurer, fungerar ingen av dem så ska jag tillbaka till henne i maj ungefär och så ska vi ta det där ifrån. Min förhoppning är ju såklart att jag inte ska behöva boka in en ny tid hos gynekologen. Jag är och andra sidan beredd på att denna behandlingen kanske inte tar sig på en gång. Men jag håller tummarna, såklart!

Likes

Comments

Hos gynekologen
När vi kom till tredje besöket hos gynekologen var vi förväntansfulla. Jag hade gått på Primolut-nor kuren och jag hade gått ner i vikt precis som hon sagt vid det förra besöket. Så jag hade gjort precis som hon ville. Jag var såklart nervös att hon skulle komma upp med ännu fler punkter som jag var tvungen att bocka av innan jag skulle få någon hjälp.

Hon gjorde ett nytt ultraljud och såg ingen förändring mer än att min mens var igång. Hon frågade om vikten och tyckte att jag hade kämpat på otroligt bra. Därför ville hon skriva ut Letrozol till mig. ÄNTLIGEN, tänkte vi. Jag skulle få börja med dem samma dag om det inte vore för att vi skulle ut och resa dagen efter. Hon tyckte därför jag skulle vänta till nästa mens. Där vände vår glädje ganska snabbt, vi som trodde vi skulle få försöka reda denna månaden. Så blev det inte. Vi åkte i väg och väntar i skrivade stund på nästa mens. Enligt Natural cuycles ska den komma imorgon. Något annat konstigt som hänt på sistone var att natural cycles för andra gången på 6 månader har poängterat en ägglossning. Kanske händer det något med min kropp ändå? spännande.

Jag har tabletterna som gynekologen skrev ut till mig redo, nu väntar vi bara på mensen. Nästa inlägg handlar om tabletterna Letrozol, vad innebär dem? och vad ska dem göra? Det kommer även komma upp ett inlägg om Natural cycles, en fantastisk app som jag lärt mig massor av men som även är ett stressmoment i vardagen. Stay tuned.

Likes

Comments

LCHF

LCHF, low carb high fat. Min gynekolog ville att jag skulle prova gå ner ett par kilo i vikt. Jag har själv velat gå ner i vikt i ett par år men har aldrig hittat motivationen och när jag väl har den har det bara inte hänt något med min kropp. Det är PCOn som har gjort det lite svårare. Om man har PCO/PCOS kan man ha extra mycket testosteron i kroppen, detta gör i sin tur bland annat tt man går upp i vikt. Jag har tyvärr alltid haft lätt för att gå upp i vikt. Testosteronet gör att man får större aptit och att man blir mer sugen på snabba kolhydrater. Därför provade jag LCHF, eftersom man tar bort alla snabba kolhydrater och begränsar sig till väldigt få gram kolhydrater på en dag.

Jag började med LCHF och det gick otroligt lätt, jag började tappa vikt redan från början. Det var inget jobbigt och jag hittade snabbt en balans hur på hur, vad och när jag skulle äta. Sötsugen försvann utan problem och suget efter potatis, ris, pasta och så vidare försvann också. Vilken lättnad. Jag hade satt ett delmål till att ha gått ner 6kg till nästa besök hos gynekologen och samma dag som det var dags att åka dit stod vågen på -6kg, då hade det varit både jul och nyår i denna perioden. Jag var så nöjd.

Jag har sedan dess fortsatt med LCHF och har under ett par veckor haft det lite trögt, vågen har inte riktigt rört på sig så som jag ville. Men och andra sidan är jag nöjd över den 6kg, men min plan är att gå ner ett par till.

Några dagar innan besöket hos gynekologen fick jag även mens, om det har att göra med LCHF eller med att Primolut-nor kuren satte igång alltihop det vet jag inte. Men jag skulle tippa på en blandning. Primolut-nor rensade ut och LCHF gjorde så att kroppen startade om lite. Det är vad jag tror iallafall.

Under tredje besöket hos gynekologen fick vi därför ett bra besked...

Likes

Comments

PCO

Så vad är då primolut-nor, jo det är tabletter som innehåller ett ämne som efterliknar det kvinnliga gulkroppshormonet (progesteron), som bildas i äggstockarna under den normala menstruationscykelns andra hälft. Dessa tabletter används för att korrigera blödningsmönstret i menstruationscykeln vid t.ex stora blödningar, oregelbundna, uteblivna blödningar, för att skjuta upp menstruationen eller lindra besvär som kan uppträda före menstruationen.

Dessa tabletter fick jag ta i 10 dagar, dagen efter avslutad kur kom min mens. Så dem funkade, jag beslutade även att börja med LCHF samma dag som vi kom hem från vårt andra besök hos gynekologen. Hade läst mycket om att det var en bra kost för de med PCO, varför och hur det gick ska jag berätta i nästa inlägg!

Likes

Comments

Längtan efter ett plus på stickan