Just nu sitter jag och väntar på min koordinator som ska ta mig till Gansbaai på mitt första riktiga jobb pass😍

Jag kom till Gansbaai igår vid ungefär 10 tiden igår. De tog ungefär 3 timmar att åka ifrån Kapstaden men det var för att bilen plockade upp ungefär 6 andra volontärer på vägen som bodde lite runt om Kapstaden.

När vi väll kom fram till Gansbaai så träffade vi en av våra koordinatorer som frågade vilka som ville ha en rundtur och vilka som ville med på båten direkt. Och jag fick hänga med på båten direkt och det var de coolaste ever.

Först fick vi en liten introduktions film om vithajar och säkerhet på båten och i buren. Sedan fick vi liv västar och vatten täta jackor.

Vi åkte i cirka 20 minuter och i nästan samma sekund vi stannade så simmade en vithaj brevid båten och i den sekunden gick min Drömm i upplevdes det var på riktigt det coolaste jag någon sin har sätt. Vi fick våtdräkter som vi satte på oss och väntade på vår tur att gå ner i buren. Jag fick va i den sista gruppen och jag säger bara att det var den gruppen som hade mest tur med hajarna. Dom simmade ungefär en halvmeter utanför buren och var så fina även några av dom hade skador så var dom endå de finaste djuren jag någonsin har sätt... Man var i vattnet i ungefär en halvtimme och vattnet va inte så kallt de kändes typ som när man badar i Sverige på sommaren. Men precis innan vi skulle gå upp så var det en haj som simmade emot oss och skulle ta bytet som var ett gäng fiskhuvud och andra rester. Så drar en av medarbetarna upp den i sista sekund så jag står mitt framför en vithaj med munnen alldeles öppen och beredd på att ta sig en tugga. Och mitt adrenalin har aldrig i hela mitt liv varit så hög. När jag kom upp där ifrån var jag alldeles lycklig och fyllt med adrenalin.
Efter det så åkte vi tillbaka till great White House som själva mötesplatsen för haj safarin är och fick lite soppa.
Efter det så åkte jag och Alexiane den andra volontären jag åkte med till anläggningen dom har för afrikanska pingviner och fick veta lite om dom, för där kommer vi också vara ibland. Och sedan åkte vi till huset vi skulle bo i där vi bor med 8 volontärer ifrån hela värden.
Under kvällen så åkte vi till affären och köpte mat och fick lite mer info och sedan gick jag och la mig och slockna i sängen vid typ 9 på kvällen

Men nu ska jag slänga i mig lite lunch innan jag åker ut på min första arbetsdag 😍

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är jag äntligen framme på hostellet.
Eller har varit de ett tag men jag har duschat och ätit och sånt.

Redan hit har varit enkel som tur va. Satt brevid några jätte trevliga tjejer på första flyget. Första flyget var nog även de jobbigaste, för man kunde inte riktigt sova för dom hade alla lampor tända även fast de va mitt i natten.
När jag mellan landade i Addis ababa så var klockan 6 på morgonen och jag var helt slut. Kunde dock inte äta någon frukost för va tvungen att gå till gaten. Den flygplatsen var otroligt speciell, kan inte riktigt beskriva den man måste se den irl för att förstå... Etiopien var nog endå ett av de finaste länderna jag har flugit över.
Jag var så otroligt trött på flygplatsen så jag bara satt och grät för att jag ville sova.

Planet som tog mig till Kapstaden gick 09.30 och som tur va så kunde jag sova på flyget så sov nästan hela tiden. De hände inte så mycket mer på det flyget.

När jag väl landade i Kapstaden va klockan 15.30 ungefär och först fick jag gå igenom en passkontroll, sedan hämta bagaget och sedan gå igenom en till passkontroll och bagage kontroll. När jag väll kom ut där ifrån så skulle jag möta min transfer som aldrig dök upp utan att jag väntade i ungefär två timmar. Då jag bestämde mig för att ta en taxi istället och de kostade 170 kr??? Och resan var ungefär lika lång som mellan Stockholm och Arlanda.

Resan ifrån flygplatsen till hostellet var också väldigt speciell. De första va att dom har ju vänster trafik här i Sydafrika så flera gånger kändes det som jag skulle bli påkörd. Men som Tur är hände det ju inte. De andra var att det va så tydligt på klass skillnaderna, för vid kåkstäderna så var de taggtråd runt och de hängde kläder och allt möjligt mellan husen och man såg inte en enda bil. Medans vid typ mellanklassen så var det bilar och bara enkla små murar runt husen. De tredje var att det gick hur mycket människor som helst på vägrenen på motorvägar och det var otroligt obehaglig... Jag såg till och med en stackars människa som hade blivit påkörd...

Det är ungefär allt som har hänt idag, för nu ska jag sova för blir upphämtad kl 7 imorgon bitti av själva volontär arbetet!

Uppdaterar när jag har wi-fi!

Likes

Comments

Hej.

Om 29 dagar så sitter jag i bilen påväg till Arlanda med särket tio tusen i fjärilar i magen och rädd. Vilket jag bara blir utav att tänka på det haha. 

Nu kommer inlägget som kommer berätta vad jag ska göra i Sydafrika.

Jag kommer bo i en liten stad som heter Gansbaai som ligger 218km utan för kapstaden. Gansbaai är en av värdens mest vithajstäta områden världen! Till den lilla staden kommer det turister varje dag för att dyka med hajar.

På vithajsprojektet så kommer jag få studera, samla information och följa med på båtutflykter, få undervisningar av marinbiologer och dyka i en bur när en vithaj simmar rätt emot mig(!!!!!). Jag kommer även få va med att iaktta afrikanska pingviner, delfiner, sälar och olika fågelarter och eftersom jag åker i oktober så kommer jag få möjlighet att åka med på valbåten också.

Företaget Marine Dynamics är det jag kommer jobba på. De har jobbat med projektet i över 20 år. Dem jobbar för en hållbar utveckling, bevaring och förståelse för det kritiska havsområdet och dess djurliv. Det största målet är att forska och samla tillräckligt med information för att kunna bevara vithajen. Projektet är också till för att öka medvetenheten om vithajarna och strävan om att ändra den negativa uppfattningen som finns hos allmänheten. Hajar ligger högt upp i näringskedjan och har en nyckelroll i ekosystemet. Därför behöver hajarna vår hjälp och vi kan inte låta vår rädsla göra så att dom blir utrotade!

Arbetsuppfifter för oss som volontärer

 • Jobba nära hajarna och turisterna
 • Majoriteten av vistelsen spenderar du som volontär ombord på ett av burdyknings fartygen och räknas som ett av fartygets besättningsmedlemmar
 • torka och städa båten
 • ordna utrustning för dykning, material till forskningen, lunchen m.m
 • se till så att buren för dyket är i ordning
 • assistera vid dykning
 • undervisa, finnas till för tursiterna
 • föra data, statistik kring vithajens beteende
 • Ha koll på vithajarna runt båten
 • Assistera kaptenen och de andra teammedlemmarna
 • Upplärning i grundläggande sjömanskap
 • Efter turerna ska allt göras i ordning för kommande tur
 • Testa burdykning
 • Möjlighet att delta i utflykter och undervisningar gällande bevarandet av havet
 • Delta i undervisningar framförda av marinbioliger/ universitet/ organisationer om miljöförändringar till havs och dess konsekvenser och inverkan på djurlivet
 • Föreläsningar om sjömanskap, organisationernas arbete samt om hajens biologi och beteende kommer hållasLikes

Comments

Hej!

Ligger och slappar i min säng nu. För kom rätt nydligen hem ifrån en lång arbetsdag började kl 08.00 imorse och slutade 22.00, dock var det på två olika jobb men det var endå rätt tuff dag. Jag tänkte bara skriva ett snabbt inlägg där jag mest kommer visa bilder som goxplorer har lagt upp på sin Fb sida. Tänker skriva en mer detaljerad inlägg där jag beskriver arbetsuppgifterna och allt sånt. Men så här kommer särket en dag se ut ute på havet.

Ser ni hur nära vit hajarna är asså älskar!

Likes

Comments

​hej! 

Just nu sitter jag i Huddinge kyrka och läser igenom massa informationsbrev som jag har fått utav företaget jag kommer åka med. Jag blir så otroligt nervös och förväntas full när jag läser det för att det verkar så underbart. För er som kanske inte känner mig så bra så ska jag förklara att jag har ÄLSKAT hajar i stortsätt hela mitt liv. Jag minns när jag var liten så kunde jag nästan alla hajar som finns och vad dom äter och ser ut. Tyvärr så växte jag lite ur det och slutade läsa böcker om dem men jag tappade aldrig intresset för dem. 

Men förra året när jag var med min gamla klass på sacomässan i Älvsjö och kände mig sugen på att volontärarbeta med djur. När jag gick där med Clara en tjej i den min gamla klass så ramlade vi över ett företag som heter goxplorer och jag tyckte att det såg intressant ut så jag tog en broschyr och tänkte inte mer på det. Men när jag kom hem och hade kassar fulla med olika broschyrer från skolor och företag. Så började jag läsa just i goxplorers broschyr för att kolla vad dom hade för volontärarbete och var faktiskt inte så jätte sugen på projekten, tills jag såg att dom hade ett vithajs projekt. På en gång visste jag att det var det jag skulle börja på. Så jag pratade med mina föräldrar och mamma tyckte att det lät som en toppen grej och tyckte verkligen att jag skulle åka. Medans min pappa var lite mer skeptiskt men samtidigt tyckte att det var intressant. 

Så jag tog kontakt med företaget och fick reda på att dom hade en liten mässa i Nacka så jag och pappa åkte dit och pratade då med Marcus en som jobbar på företaget och själv hade varit där. Jag minns att jag varit så otroligt avundsjuk och kände liksom "vafan jag måste åka det är perfekt för mig" så jag skrev på lite papper och några dagar senare fick jag en faktura på handpenningen och hipsomhapp var min livs första resa helt själv till ett helt främmande land fixat. 

Jag ska skriva ett till inlägg om just vad jag ska göra där och vart jag ska vara i Sydafrika. Så slipper det här inlägget bli otroligt långt. Men jag hoppas att ni vill hänga med på min resa i Sydafrika 

Likes

Comments