Menskoppen min nya bästa vän!

Evelina menskopp

Detta ämne kanske ses som äckligt eller inte rumsrent ämne. Men jag är så nöjd att jag vill tipsa andra kvinnor.

För ett halvår sedan införskaffade jag mig en menskopp. Jag hade läst att menskoppen FÖRBÄTTRAR DITT LIV. Att menskoppen BLIR DIN NYA BÄSTIS. Att utan menskoppen KAN DU INTE LEVA. Så jag slog till. Jag är nu så nöjd att jag vill tipsa andra tjejer och kvinnor att skaffa en egen menskopp.

Första dagen jag provade min lilla blåa silikonkopp kändes det obekvämt. Andra dagen klippte jag av lite av piggen och efter det kändes det lite bättre. De två första mensperioderna var det ganska så fumligt; jag fick inte riktigt in den, den läckte och kändes lite obekväm. Den tredje mensperioden, när jag lärt mig att använda koppen ordentligt, förstod jag what the fuzz was all about.

Menskoppen känns inte alls, den går snabbt att ta in och ut, jag behöver aldrig oroa mig för att ha glömt tamponger hemma och jag sparar både naturens och mina egna resurser. Dessutom behöver jag inte tömma den lika ofta som jag behövde byta tampong – vilket gör att jag nästintill glömmer bort att jag har mens. SÅ skönt.

När jag skulle skaffa min kopp började jag med att gå in på http://menskoppen.se/enkat-menskopp där man fick göra en enkät med olika frågor, så fick man svar om vilken kopp som bör passa just mig.
Även om man kunde köpa sin kopp ifrån den sidan, så gick jag genom mitt lokala apotek och köpte Evelina menskopp därifrån, men behöver köpa clearsing gelén via Belladonas sida.

Jag tycker bara att de är tråkigt att de inte fanns menskopp när man var yngre och blödde "floder".

Jag tycker att de är bra att den inte förstör pH värdet som andra mensskydd kan göra, att man kan välja mellan olika storlekar beroende på hur mycket man blöder, men också att man sparar även in pengar på att köpa in andra mensskydd varje månad.
Min kopp låg på ca 270kr.

Visste du att under 10 år använder en kvinna 3 600 bindor eller tamponger? Jag har använt menskopp det senaste året och kommer aldrig byta tillbaks till ”vanliga” mensskydd. Har du inte bytt över till framtidens mensskydd är det tid att göra det!

Menskoppen är ett hälsosamt, smidigt och ekonomiskt alternativ till tamponger och bindor. Menskoppen är tillverkad av silikon som är ultra-hygieniskt och antibakteriellt. Vanliga tampongen kan innehålla både klorin, blekmedel, lim och parfymer. Alltså inget man bör ha inuti sin kropp.


Tycker man att pinnen som sitter på koppen för att sätta in och ta ut koppen är lite för lång är det bara att klippa den i rätt längd.

Om man har som jag en spiral så ska man tänka på att trycka lite på koppen för att ta bort suget så att man inte drar ut och råkar dra med sig spiralen i suget.

PS koppen på privata bilden är tagen innan första användningen😉

SPIRAL OCH MENSKOPP – FUNKAR DET?

I denna länk så kan du läsa närmare om vad man ska tänka på om man har spiral och vill använda sig av menskopp. 

Själv har jag hormonspiral och de fungerar jätte bra ihop!

Menskopp är ett mensskydd som är både miljövänligt och ekonomiskt jämfört med andra, eftersom du använder menskoppen om och om igen. Den är också ett bra alternativ till tamponger, om du har problem med torra och sköra slemhinnor. Menskoppen påverkar inte pH-balansen.

Du kan tryggt använda menskopp när du sover, tränar, simmar eller är på resa. Menskoppen har kapacitet att rymma mer vätska än tamponger, vilket minskar dina toabesök och ger en friare känsla. Menskoppen är framställd av medicinskt silikon och är mjuk och lätt att använda.

I ändan på menskoppen finns en utskjutande del, som du drar i när koppen skall ut. Skulle den kännas för lång, klipper du enkelt av den i önskad längd. Evelina är enkel att rengöra/desinficera. Koka menskoppen i vanligt vatten 5 –7 minuter eller använd Cleansing gel, innan första införandet i varje mensperiod.

Tips: Det kan ta några gånger att bli bekväm med insättandet. Jag rekommenderar därför ett trosskydd som ”säkerhetsskydd”, tills du tränat dig att få menskoppen korrekt på plats.

Finns i två storlekar:
Storlek 1 för lätt till måttlig mängd. L: 45 mm, Ø: 40 mm.
Storlek 2 för måttlig till riklig m

Kolla in det här videoklippet på YouTube med fördelar nackdelar med att använda sig av menskopp.


Hur sätter jag in den?

Du viker ihop menskoppen, sätter in den och sedan vecklas den ut inuti dig. Låter det konstigt? Här finns en video som förklarar hur du gör. Lätt som en plätt! Men tänk på att alltid ha rena händer innan du sätter in den.

Börja med att tvätta händerna noga. Vik/rulla ihop menskoppen på längden. Blöt gärna ner koppen med lite vatten, då blir den enklare att föra in. Tänk på att den inte ska sitta lika långt in som en tampong.

När den är på plats, vrida och vicka lite på det när den för att få den att sitta perfekt. Menskoppen sitter kvar med hjälp av ett lätt vakuum som uppstår när ringen expanderar. Om piggen sticker ut för mycket kan man klippa av den helt eller en bit. Koka Menskoppen med jämna mellanrum och förvara i tygpåsen du får med.

Här är även en bra video hur de ser ut innefrån när man sätter in en menskop. Videon nedan visar de olika sätten att vika Menskoppen och hur du sätter in den.

Hur fungerar menskoppen?

Menskoppen är en liten silikonkopp som fångar upp blodet när du har mens. Emellanåt tömmer du koppen på blod i toaletten, sköljer av den i handfatet och sätter in den igen. SÅ smart.

10 anledningar varför man bör använda menskopp?
1. Det är bra för miljön. En kvinna använder i snitt 11 000 tamponger i sitt liv, och tamponger och bindor består ofta av syntetiska material som inte kan brytas ner av miljön. Tamponger sätter bokstavligt talat käppar i hjulet på många reningsverk och det går åt en himla massa bomull för att framställa dem. Du kan använda samma menskopp i 5-10 år år och slipper därmed att tära på naturens resurser. Förutom att kemikalierna och blekmedlet i mensskydden är dåliga för miljön så är de även superdåliga för din kropp.
2. Det är ekonomiskt. En menskopp kostar ca 300 kr och du kan som sagt använda den i fem år. Den genomsnittliga kvinnan lägger 400 kr per år på tamponger och bindor. Alltså: 300 kr vs. 2000 kr.
3. Menskoppen torkar inte ut dina slemhinnor, vilket tamponger gör. 4. Mer än en fjärdedel av de vätskor som absorberas av tamponger är naturliga och nödvändiga sekret som är viktiga för underlivet. 5. Menskoppen rymmer tre gånger mer blod än en tampong eller binda – vilket gör att det inte blir ett stressmoment. 6. Du lär känna din kropp. Det är svårt att avgöra hur mycket blod som rymmer i en tampong, men i menskoppen kan du se det med egna ögon. Det är faktiskt rätt så fascinerande och dessutom lär du dig hur din menscykel ser ut. 7. Man slipper risken med TSS (Toxic shock syndrome eller tampongsjukan). 8. Det mjuka materialet i menskoppen formar sig efter din kropp (till skillnad från tamponger) så att du inte ens märker av den. 9.Vid ”normal” menstruation behöver man ofta bara tömma den två gånger per dygn, då den kan samla upp 3 gånger så mycket vätska som en stor tampong. 10. Du kan sova, bada och träna med den utan problem!

Lite vanliga svar på olika frågor.

Koppen är lite obekväm, vad ska jag göra?

För mig hjälpte det att klippa av piggen på koppen. ”Jaha men hur ska jag då få ut den?” tänker du. Det är bara att krysta lite, så kan du sedan nypa tag i koppen och därefter dra ut den.

Kan jag sova med menskoppen?
Ja! Du kan ha i menskoppen 12 timmar (till skillnad mot tampongens 4 timmar). Du kan även använda den när du tränar och badar.

Hur tar jag ut menskoppen?

Tvätta händerna noggrant och slappna av i musklerna och bäckenbotten. Om du inte kan nå koppens undersida, dra koppen försiktigt nedåt genom att ta tag om skaftet. Pressa lätt med magmusklerna (krysta) för att trycka koppen nedåt, utåt. Få undertrycket i koppen att släppa genom att trycka på koppens nedre del och dra försiktigt ut koppen så du inte spiller ut innehållet i misstag. Se video nedan.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?
Det beror på hur mycket du blöder. Vissa dagar behöver jag bara tömma koppen en gång! Då glömmer jag liksom bort att jag har mens, hur lyxigt är inte det? Andra dagar, när mensen är rikligare, tömmer jag den oftare. Du kan även passa på att tömma koppen om du ska bajsa eller om du vet att du inte kommer vara i närheten av en toalett med handfat på ett tag.

Hur rengör jag menskoppen?

Skölj först med kallt vatten så att färgen eller lukten inte fastnar i koppen och sedan med varmt vatten och en mild, oparfymerad flytande tvål till exempel Lactacyd eller intimtvål eller Cleansing gel. innan du sätter tillbaka koppen igen.
Mellan mensperioderna (eller oftare) kokar du menskoppen i en kastrull på spisen. Finns det inget handfat där du går på toaletten kan du torka av den med en pappershandduk och sedan sätta in den igen, de finns även speciella engångs rengörings servetter som är ämnade för menskoppar alternativt ha med dig en liten vattenflaska i väskan. Eller som jag: välja en toalett där det faktiskt finns ett handfat. Men för att inte råka koka sönder menskoppen, har jag börjat med att koka upp vatten i vattenkokaren och sen hällt över menskoppen som ligger i en bunke. Så låter jag den ligga där tills vattnet svalnat. Torkar av den och förvarar den alltid i den tillhörande påsen. Om det är så att koppen börjar bli missfärgad kan man tvätta rent den med en mjuk tandborste eller en kökssvamp och kallt vatten, de små lufthål som finns längst med menkoppens sidor kan man göra rent missfärgningarna med en tandpetare. Se video nedan, på en väldigt missfärgad Menskopp.

Min menskopp läcker, varför?
För att den sitter snett eller för att den inte har vecklat ut sig ordentligt. Kolla på youtubevideos för att lära dig hur den ska sitta! De dagar jag har riktigt mycket mens brukar jag ibland ha ett trosskydd för att inte det ska droppa blod i trosan, men annars så ser jag till att känna efter med fingret så att koppen har vecklat ut sig som den ska.

Var kan jag köpa en menskopp?
Vissa apotek och hälsokostbutiker säljer dem, annars så kan du beställa en på exempelvis menskoppen.se, menskopp.se och tampongshopen.se. Där kan du även läsa mer om menskoppen samt få hjälp med vilken storlek du ska ha (det skiljer sig beroende på hur riklig mens du har men även om du fått barn eller inte), samt läsa om hur du sätter in och tar ut den.

Det är jättekonstigt att inte alla apotek säljer dem, men å andra sidan är det inte ekonomiskt lönsamt för apotek att sälja en menskopp i jämförelse med att sälja hundratals tampongförpackningar. Så om ni inte har hört om menskoppen förut så är det med största sannolikhet därför!

Det bästa med menskoppen är att jag inte längre våndas över att få mens (jag är skonad från plågsam mensvärk). Det är inte längre jobbigt! Iväg och köp en med er. Och bli inte avskräckta om det är lite klurigt i början, ni kommer snart att lära er och då är det jättepraktiskt och bra.

”Åh, Jag måste få tipsa om Rubycup som för varje såld menskopp skänker en till en skolflicka i Kenya eftersom så många flickor skippar skolan när dem har mens då mensskydd är så dyrt! De skickar vart som helst i världen.

För att få mer tips och råd och möjligheten att köpa Menskopp, gå in på Menskoppen.se hemsida, de har även med videoklipp på You Tube om b.la skillnaden på storlekarn.

Här har Amelia tidningen gjort ett stort test bland olika menskoppar ifrån olika märken.

Illustration av Jessica Hallback

Gillar