solar plexus chakrat

Idag välkomnar vi vårt tredje energihjul som är Solar plexus vars element är eld. Punkten hittar vi i bakre bukhåleväggen i höjd med mellangärdet bakom bukspottskörteln, i höjd med bröstet strax under där revbenen förs samman. Detta energihjul har färgen gul och står för balans. Självrespekt, självsäkerhet och ödmjukhet. Harmoni mellan våra olika personlighetsdrag helt enkelt.


Ett jättebra sätt att lära känna ditt solar plexus eller att se balansen mellan dina personlighetsdrag är att arbeta mycket med din självkännedom - genom samtal (alla typer) och terapi. Jag tror även meditation är ett effektivt hjälpmedel. Jag personligen är en person som pratar extremt mycket med mig själv och tycker om att titta på mig själv ur andra perspektiv - går även i flera olika typer av samtal och har gjort det en tid tillbaka, det är otroligt nyttigt för vårt inre välmående att ventilera, även om det kan kännas jobbigt.

När solar plexus är i balans så visar det sig i god självkänsla, självdisciplin och att vi tar ansvar över vårt liv och våran emotionella hälsa (ber om hjälp, avstår något, egentid, prioriteringar, terapi mm). Vi känner passion och lust till livet och människorna i vår omgivning. Vi har god självkännedom och vet om våra styrkor och svagheter. På samma sätt som vi har förmåga att ta plats - har vi samma förmåga att ge andra plats. Vi lyssnar på när vår kropp behöver vila - men kan också ta tag i det som vi vet att vi behöver.


När solar plexus är i obalans visar det sig i bland annat magsår, ont i leder, känslor av skam, lågt självförtroende, överkänslig för kritik, överdrivet självkritisk kring sitt utseende, problem med matsmältningen och en rädsla för att bli avvisad.När solar plexus är överaktivt kan det yttra sig i att en har väldigt lätt för att kritisera andra, att ha ett behov av att alltid vara perfekt och överprestera. Trångsynthet och överkänslighet.


Ett underaktivt solar plexus yttrar sig i dåligt självförtroende och självkänsla. Mycket oro kring vad andra kan tycka och tänka. Svårigheter med att fatta egna beslut och svårt med tillit till andra människor.


Yogaövningar som stärker solar plexus i dig:

Båten, triangeln och krigaren.


Stenar för ditt solar plexus: Citrin, tigeröga, pyrit, solsten eller ökenros. Finns fler.

Föda för ditt solar plexus: Gul mat som banan, ananas, citron mm. Även linser, bönor, gurkmeja, kanel, ingefära och havregryn mm.

Mantra: RAM


Gillar

Kommentarer