Det här med julen är underbart, jag älskar allt som hör julen till och jag kan lätt säga att det är den bästa tiden på året. Men för några år sedan så var inte julen en lätt eller mysig tid, för att fira jul med en ätstörning är allt annat än lätt och mysigt. I år är jag frisk, i jul är jag en av de lyckligt lottade som kan se på julbordet med en känsla av lycka, jag är en av dem, men jag är också en av dem som vet hur det är att inte kunna vara en av dem.

Att vara fast i ett nät av ätstörningsdemoner är aldrig lätt, faktiskt så är det något av det svårast jag varit med om, men vid juletid så är det om än möjligt extra jobbigt. Till julen hör all god mat, alla goda julbak, fyllda julbord och kvällar med bak av allt möjligt julgodis. Om man tänker efter så är nog julen en av de högtiderna där man äter mest mat och äter mest sötsaker men också den tid då en ätstörningsdemon är som starkast och det är då den existerar som mest. I år kommer inte demonerna nå just mig men jag vet att det finns andra som i år kommer uppleva allt det jobbiga som en ätstörning medför under jul. Och tro mig, jag vet hur det är. Jag vet hur det är att känna panik, frustration, ilska, nedstämdhet, ja alla negativa känslor ihopblandade och bultande i ditt huvud. Jag vet hur det är att inte kunna se åt all mat, att höra hur all mat hånskrattar åt dig, jag vet hur det är att få frågan ”ska du inte äta mer än det där? Det är ju ändå jul.” Jag vet hur det är att fira jul med en ätstörning.

Ni alla ska veta att fler har upplevt allt det jävliga som ni nu upplever, jag har varit där, men jag överlevde. Jag sitter fortfarande här, jag firar jul i år igen och kommer göra det igen nästa år, och nästa. Julen är egentligen som vilken annan dag som helst och har du överlevt så här länge så överlever du den här tiden också. Trots att jag inte är på botten längre, trots att jag inte längre är fångad i mörkret så är det fortfarande jobbigt ibland, och jag lever med er som har det jobbigare än jobbigast. Jag lever med er och jag känner med er trots att jag inte befinner mig där längre så vet jag att platsen fortfarande existerar och jag vet att det är en plats där många tvingas uppleva julen. Låt inte julen te sig större och läskigare än vad den är. Det kommer va jobbigt, det är något jag inte önskar ens min värsta fiende men det är som vilken annan dag som helst på året och jag vet att ni alla kommer klara det. Ni är inte ensamma.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ni vet den känslan när man precis haft en förkylning verkligen bestämmer sig för att vara frisk fast än man vet att förkylningen fortfarande finns där. Ni vet när man ger sig fan på att trotsa förkylningen och vara helt frisk och inte tänka mer på det. I guess det är där jag befinner mig just nu. Där men i en ätstörnings spår.
Har man någon gång varit sjuk i en ätstörning så sitter det kvar även när man för länge sedan blivit friskförklarad. Det finns fortfarande där men bara i vissa stunder, stunder som blir väldigt jobbiga när de väl kommer. Man vill tänka att allt det är något som man nu kan lägga bakom sig och aldrig tänka på igen, men tyvärr så funkar det inte så.

Det finns spår, antingen fysiskt via din kropp och hälsa eller psykiskt i ditt huvud. För mig kommer de spåren, de stunderna lite när som. Ibland när man minst anar det och ibland när man utmanar dem med träning eller vid middagen. Tankar som man trodde inte längre fanns, tankar som man annars glömt i vardagen. Att få ont i magen om du inte äter under en viss tid, att minsta kilo som man går ner blir till en så stor grej. Små saker som ändå påverkar en frisk människas liv.

En ätstörning är en väldigt allvarlig sjukdom med en så pass stor utsträckning som man annars inte tänker på. En sjukdom som lever kvar och som påverkar mer än vad man trodde var möjligt. Jag är friskförklarad idag och har varit länge nu men jag kommer aldrig att ta ett friskt liv för givet. Jag kommer leva ett normalt liv men med svårigheter som en annan människa slipper. Jag är frisk men spåren lever kvar.

Likes

Comments

Efter förra veckan som ja, var ett rent ångesthelvete så tänkte jag ge ut några strategier för att kunna överleva de där jävliga stunderna. Tror jag har gjort ett liknande inlägg innan men ett till skadar väl inte.

• Först och främst tänkte jag nämna en ny strategi som jag prövade för första gången för ett tag sen och som jag tyckte fungerade. Och det är att tidsbegränsa ångesten. Under, vi kan säga 1 minut så får du känna ALLT, låt ångesten bara skölja över dig och ta över. Tillåt dig själv att gråta, tänka på allt det negativa och ja, tillåt dig själv att känna ångesten, känna hur förjävligt du mår helt enkelt. MEN endast för 1 minut, när den där minuten är slut så har också ångesten nått sitt slut. Efter den där minuten ska du släppa allt och känna att du har mått dåligt men nu kan gå vidare. Ångesten tillhörde den där korta stunden men nu är det över och antingen så går du vidare helt och släpper allt eller så går du och hanterar det som fått dig att må dåligt från första början.
Den här strategin trodde jag inte på över huvudtaget och jag var rädd för att låta mig känna ångesten, jag var rädd för att den där minuten skulle ta över allt. Men det funkade faktiskt och jag tycker absolut att alla med ångest borde testa det här.

De flesta av de andra strategierna tog jag upp i det förra inlägget men de är värda att ta upp igen.

• Nästa hantering är aktivering! Aktivering av olika slag, allt från ett träningspass, utföra en hobby till att städa. Att hålla dig aktiverad är ett bra sätt att få tankarna på annat och inte ägna dem åt ångesten som trycker på. Mår jag dåligt så tar jag ofta till något av dessa, ibland tränar jag, ibland städar jag. Ofta tar jag till ett intresse så som att sätta mig och teckna eller skriva, allt för att få tankarna på annat håll. Har man inte orken till att städa hela huset eller ens ett rum så städa av ditt skrivbord eller organisera en låda. Du kan också försöka ställa böckerna i din bokhylla i bokstavsordning, eller kanske sortera dina kläder i färger. Håll dig aktiverad och koncentrerad på något annat än ditt mående just i den stunden.
Sedan vet att aktivering kan vara svårt för någon med en störning till mat, aktivering kan lätt gå till överdrift eller misstolkas. Det fick jag själv erfara när jag mådde som sämst i anorexin och jag fick rådet av min psykolog att ta en promenad när jag kände ångest. Då tog jag det som att hon menade att jag behövde röra på mig och jag tog inte en enkel, lugnande promenad, nej, jag tog antingen en löprunda eller en powerwalk på 1 mil och det blev allt annat än lugnande. Det kan lätt bli fel och det är inte dit jag vill nå utan när jag säger aktivering så menar jag att styra dina tankar till något fysiskt. Lätta fysiska saker räcker gott och väl och nästa gång du mår dåligt så sätt dig och organisera något eller gå ut på en lugn promenad.

• Next up, djuren. Jag vet inte vad det är men att känna närvaron av ett djur när man har ångest är något av det mest effektiva sättet jag provat för att må bättre. Att gå ut med hunden eller bara ligga och mysa är något av det bästa som finns, för mig är funkar det bättre än någon medicinering. Har du inte tillgång till något djur i hemmet så åk ut till någon hage där det finns kor eller hästar, bara känn av närvaron, lugnet som djuret ger ifrån sig.

• Sist men inte minst, det fysiska och psykiska i kroppen. Vad händer när du har ångest och hur kan du använda kroppen för att hindra det. När jag får ångest så får jag hjärtklappning, jag mår illa, ont i magen och jag börjar frysa och skaka något fruktansvärt. Då kan det ibland hjälpa med att andas på ett speciellt sätt, hur litet och meningslöst det än låter så kan det faktiskt hjälpa. Att andas rätt i en sådan situation kan lindra oroskänslorna och stoppa illamåendet och skakningar. Jag har provat bland annat enkla, djupa andetag och att "andas i en fyrkant" samt 4 sekunders andning och ibland funkar det för mig, ibland inte. Det som ofta hjälper mig är att hålla kroppen varm, ta fram en filt och bara försöka förhindra det värsta.

Det är en svår situation och det finns inga enkla svar eller strategier som lovar att hjälpa. Vad som hjälper just dig och får bort just din ångest är helt individuellt. Ingen annan kan berätta för dig hur du ska må bra men det finns många som kan ge dig tips och som kan stötta. Men i slutändan är det bara du som känner dig själv, det är bara du som känner din ångest och vet hur du kan hantera den.

Likes

Comments

Inte varmt men nästan vår.
Ingen lösning men ett spår.
Inga planer men ett steg.
Inte där än men på väg.


-Lars Winnerbäck

Likes

Comments

Ångest, panik och ett allmänt dystert inlägg som egentligen inte borde publiceras. Men ibland, när allt är nere på botten har man rätt att få söka lite uppmärksamhet, hjälp, vad ni nu vill kalla. När man är längst ner i djupet, fastkedjad med kedjor behövs den där uppmärksamheten, hjälpen. Då behövs den där kramen, de där få stöttande orden. Då behövs någon som kan lossa kedjorna och hjälpa mig på benen igen.

Vi pratar om depression i skolan och jag känner mig så stark och lättad över att ha lämnat den perioden i mitt liv. Och sen kommer det smygandes, ligger och trycker i några dagar för att sedan slå till och ta mig till ruta 1 igen. Men jag vet att det blir bättre och att de där ljusa och mindre tunga dagarna fordrande går att nå. Just nu känns bara varje steg lite tyngre än nödvändigt.

Likes

Comments

Det här med att väga sig, att stå på den där vågen och se ner på siffrorna. Så mycket ångest, så mycket frågor, tankar och funderingar kring en enkel gest.

Bara för att jag vägrar väga mig så får jag ständigt frågan om jag börjar bli sjuk igen eller om mitt tillfrisknandet gått utför. Nej, det är inte så det är. Jag tror att det här är ett ganska vanligt problem efter att man levt med en ätstörning. Bara för att jag inte går upp på vågen och blottar mig för räknesystemet så betyder det inte att jag omfamnats av ana igen. Nej, svaret är för att jag tycker att det är helt onödigt. Efter en sjukdom där siffrorna vågen visar och hur lågt BMI du har är det enda som betyder något så känns det nu som en helt meningslös sak att utsätta sig för. Varför skulle jag riskera att utsätta mig själv för minnen om svält, ångest och sjukdom bara för att få siffror på min kroppsvikt? Varför skulle jag vilja påminnas om hur dåligt jag mådde, hur jag behövde vägas regelbundet hos skolsköterskan för att se så att jag inte gick ner i vikt, varför?

Visst kan den där uppfinningen, vågen, vara bra i vissa lägen. Om en person är överviktig så kanske vågen behövs i behandlingen men för mig, som nu mår bra, min kropp mår bra och jag kan känna att jag kan äta vad jag vill. För mig fyller den ingen funktion och för att jag känner så gör det mig inte sjuk för det.Likes

Comments

Nu har det satts i rullning! Laser, du kan kalla det svaghet, en flyktväg men det enda jag känner är en stor lättnad.

Igår gjordes första testet på en klinik i Mariestad och ja, vi får vänta och se hur det blir för att sedan kunna fortsätta. Trots nervositet och en del smärta så känns det bara bra just nu. Det känns som ett stort steg mot ett friskt liv.

Likes

Comments

Skillnaden mellan nu och för 4 år sedan är ett enda stort kliv, ett nytt liv helt enkelt. När jag kollar tillbaka på gamla kort och ser hur sjuk min kropp var så mår jag illa. Hur kunde jag tycka det var snyggt? Att vara skinn och ben, uppäten av ätstörningen är inte snyggt.

Aldrig att jag tänker hamna där igen, aldrig att jag tänker ta hissen ner till helvetet igen. Aldrig.

Likes

Comments

Ångestfylld dag där bara en lätt vindpust räcker för att få mig att falla. Well, jag antar att det är så det är ibland....

Likes

Comments

Sitter på bussen från Skövde efter en rolig dag på stan med fina människor. Försöker se ut genom fönstret men mörkret ger all sin styrka för att omsluta hela världen så jag får väl sätta på en film eller nåt istället. Imorgon blir det Göteborg och hotell, fan va skönt att få komma bort från allt lite, bara ta igen tiden och psyket. Ibland får man faktiskt ta tag i sig själv och våga ta ett steg bort, bort där man inte känner någon, bort där man kan få den vila som kroppen och själen faktiskt behöver. Så ja, imorgon bär det av och nu ska jag hem och packaOch jag ska se till att ångesten får stanna hemma.

Likes

Comments