Elton, Vardag

Vad ska jag hitta på med Elton idag, det är tanken som snurrar runt i mitt huvud just nu!

Jag är sugen på att gå en jättelång promenad med honom, då menar jag verkligen jättelång. Funderar på att ta bussen till något ställe där det finns en jättelång promenadslinga. Vissa dagar får jag ryck då jag bara vill ut och promenera hur långt som helst för att man rensar huvudet samtidigt som man rör på sig mycket, och det gynnar ju inte bara mig utan det gynnar ju Elton som får gå runt och lukta och promenera långt vilket han behöver för att få ut sitt dagliga motionsbehov.

Funderar på att åka till Slottskogen och runt allting och kanske lite till, det blir en ganska så lång promenad hehe. Perfekt, då får han träna på att åka lite mer spårvagn och buss!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Elton, Hundprat, Vardag

Under en tid så var Elton dålig i magen till och från och eftersom han växer och hans inre sida också växer så tänkte vi att det kanske beror på fodret som vi ger honom. När vi skulle byta foder första gången alltså när han inte skulle äta valpfoder längre så bytte vi från "Four Friends" till "Pure Natural" som i början fungerade jättebra, men efter ett tag så började han bli dålig i magen. Vi satt och kollade runt på massor med olika foder och försökte hitta någonting som passar honom. Till slut så hittade vi ett foder som heter "Brit Care" som dels var på kampanj för att det är ett ganska nytt foder, så vi tänkte att vi kan ju lika väl testa och se om det fungerar på honom. Vi blandade det med hans gamla foder för att hans mage ska få vänja sig och successivt så har vi gått över till det nya fodret och jag tycker verkligen att det verkar fungera bra på honom. Han är inte lös i magen längre och han fiser inte lika mycket längre, och de gånger då han fiser så luktar det inte i hela huset så man får ta på sig gasmask.

Det är så jäkla svårt att hitta ett foder som passar just din hund, framförallt med alla olika fodertyper så man måste verkligen lusläsa vad fodret verkligen innehåller!


/Joakim

Likes

Comments

Elton, Hundprat, Träning

Elton är ju fortfarande liten och är ju under utbildning och vi håller på med en mängd olika saker för att dels få mer lydnad från hans sida men även för att träna upp olika aktiveringsformer.


Att ignorera andra hundar - Många personer tycker att det är gulligt när deras hund drar mot andra hundar och viftar hysteriskt på svansen för att deras hund vill leka, jag tycker mest detta är irriterade för att det dels blir svårt att jobba med hunden om den hela tiden ska ha koll på alla andra hundar, sedan stör det lugna promenader om hunden ska hetsa upp sig varje gång det kommer en annan hund. Detta är någonting som vi jobbar på dagligen, och jag kan nog säga att det är ganska mycket upp och ner när det kommer till resultat. Ena dagen kan han vara hur duktig som helst och titta på en hund och sedan bara fortsätta med det han gjorde, men vissa dagar så är han jättebesvärlig, och det är detta som resulterar i att han blir jobbig att arbeta med, för han håller koll på alla andra hundar hela tiden. Men det känns som att ju mer vi tränar desto mer kommer det att successivt försvinna.

Inkallning - Detta är också någonting som vi jobbat väldigt mycket på, framförallt på senare tid! När han inte har några andra hundar omkring sig så är han verkligen jätteduktig på inkallning, det kan vara några få gånger som han står kvar och nosar istället för att komma på inkallningen, men han lär sig iallafall. Detta har gått väldigt mycket framåt, dock kvartstår problemet med att komma vid inkallning även fast det är andra hundar omkring, men träning ger färdighet så det kommer väl tids nog.

Åka Kollektivt - Detta var någonting som han hade problem med från början, han ville inte gå på bussen och när han väl var på den så satt han och gnällde och började dregla jättemycket och ville spy, han blev väldigt stressad och ville av så fort dörrarna öppnades. Vi började med att åka korta turer och byggde successivt på detta, nu kan han åka långa bussresor och lägger sig ner och sover när han känner för det. Så det är verkligen skönt att se hur hans trygghet växer och att han lär sig att saker är inte farliga. Och från att stå och totalvägra att gå på bussen till att stå framför dörren och vänta tills den öppnar sig är stora framsteg tycker jag. Det känns som att detta är ett moment i hans utbildning som han nästan är klar med.

Vardagslydnad - Det är ju någonting som de flesta tränar på, men det har vi ju gjort ända sedan han var en liten valp. Små saker i vardagen som att markera för honom vad som är okej och vad som inte är okej. Detta moment har gått väldigt mycket framåt på sista tiden, vi har även planer på att gå en kurs med honom just för detta för att utveckla detta mer.

Ögonkontakt - Detta är ett av mina absoluta favoritmoment! Jag vill att han ska ta ögonkontakt med mig och "fråga" när han vill någonting, ett exempel är när jag sitter i sängen med min dator eller kollar på tv så ställer han sig vid kanten och försöker få ögonkontakt med mig. Han frågar om han får hoppa upp och väntar på svar, detta har utvecklats väldigt mycket och han gör detta mer ofta än förut, så det är verkligen jättekul att få se att utvecklingen hos honom går framåt!


Jag brukar lägga upp ett litet träningsschema för varje vecka för att man lättare ska kunna planera in olika aktiviteter och vilka övningar man ska göra, det är något jag verkligen kan rekommendera för det blir så mycket roligare och man ser nästan fram emot det med spänning!

/ Joakim

Likes

Comments

Elton, Fotografering, Vardag

Här har det stått lite stilla, vilken tid att Felicia slängde in ett inlägg så jag kände mig tvungen till att göra samma sak! Varför jag inte skrivit någonting är för att jag vart sjuk i snart över en vecka, har vart svullen i halsen och haft feber och bara mått allmänt dåligt, så man kan väl säga att min motivation absolut inte legat på topp!

Nu har jag dock gått några dagar och skrivit ner tankar och tips till inlägg som jag kan skriva, jag kan ha dagar då jag reflekterar jättemycket över Elton och hundtankar hahaha!

För någon dag sedan så åkte jag och Dani in till slottskogen för att gå en långpromenad med Elton och sedan gå till en hundrastgård som ligger där så han kunde få leka med sina kompisar. Jag känner i efterhand att jag verkligen borde ta med mig min kamera vid såna här tillfällen, det är så kul att ha bilder som man kan gå tillbaka till och kolla på, framförallt att se hur han börjar bli mer hund i kroppen och inte lika valp längre, ganska stor skillnad om man skulle backa tillbaka några månader.

Här är lite bilder från dagen då vi var i slottskogen! Det är så kul att se honom leka med hundar, och inte bara med oss.Likes

Comments

Nando, Vardag

Hejsan på er allihopa!

Som jag visste i början så blir det ibland att man får ta pauser härifrån. Både för att man bara ibland har idétorka men även att skolan kommer först och jag hade precis en tenta! 😳
Men nu ska jag försöka att hålla det lite mer igång! Ni som läser får dock GÄRNA berätta vad ni skulle vilja läsa om oså så att jag inte bara skriver massa ointressant ☺️

Under denna tiden borta härifrån har det hänt massor med mig och Nando. Freestyle 2 kursen är avklarad, vi ska om några dagar börja med agilitykurs, jag har slitit mig i håret för att han är i sin spökålder men vi har även haft supermysigt stunder tillsammans också 😊

Just nu är det bättre mellan oss men det går upp och ner i vågor! Jag har fått lära mig att ta ett djupt andetag än att bli frustrerad när han på en promenad kan dra svansen mellan benen helt utan anledning eller när han konstant ska göra en "slick" på min hand när vi gör targethand eller att han är helt okontaktbar när andra människor går på andra sidan gatan typ..

Dock känner jag att vårvädret ger mig så mycket mer energi att bara släppa alla dessa sakerna och bara ta det dom det kommer, vi har ju trots allt tid på oss ☺️
Sen har det även fått bli så nu att han får hälsa på betydligt färre människor. Det har också stärkt våran relation på så sätt att han nu förstår att han inte kan springa fram till alla och få bekräftelse utan det är hos matte man får det!

Men man får aldrig glömma att han är i sin lilla trotsålder nu och behöver hitta sig själv så att jag måste ge han den tiden han behöver. För övrigt är han helt fantastisk och jag är så tacksam för att ha han vid min sida varenda dag ☺️

Kommer försöka fota han nu till påsk om det lan bli lite fint väder så lika gärna in på söta pudelfluffbilder 😍

Hoppas ni allihopa har det bra!
Kram

//Felicia & Nando

Likes

Comments

Elton, Fotografering

​Jag skrev igår att jag skulle ladda upp bilderna från temafotograferingen med Elton, detta är alltså vardagsbilder på Elton i olika situationer som jag ska ha med i min bok som jag skriver, är taggad på att få den klar!

Likes

Comments

Hundprat

För ett tag sedan så var Elton dålig i magen ganska länge och jag kände att jag verkligen ville lära mig mer av hur hundens mage och tarmsystem fungerade, och nu i efterhand så känner jag verkligen att detta var nödvändigt för jag har en helt annan förståelse för detta nu och känner faktiskt att det var viktigt och kul att lära sig!

Jag sökte runt överallt och hitta videos på detta och veterinärer som hade skrivit uppsatser och liknande som jag läste mig in på. Eftersom att jag skriver en hundbok så valde jag att skriva och ha med denna informationen i min bok, men tänkte även dela den här för jag tycker att den är intressant. Det är en lång text så orkar du grattis till dig om orkar ta dig hela vägen ner!

Vill även tillägga att detta är vad jag har lärt mig genom att hitta massvis med information och läsa på. Om du som läser detta inlägget har någon form av utbildning och märker att något är fel så får du gärna kommentera det i kommentarsfältet och berätta vad som stämmer istället.


Vi börjar med hundens munhåla.


Hundens käke innehåller framtänder, hörntänder och kindtänder i båda käkarna.

Kindtänderna på hunden är räfflade och käken rör sig upp och ned. Detta resulterar i att hundens tänder används för att riva eller krossa. Hundens spottkörtlar tjänar endast till att smörja och har ingen viktig funktion för självaste matsmältningen Maten tuggas sällan till små portioner utan sväljs oftast hela.

Om vi skulle jämföra människans munhåla så har vi tänder för att tugga och mala maten till mindre beståndsdelar och bitar då vi har förmågan att röra vår käke i sidled samt att vi har platta kindtänder. Människans saliv innehåller även ett ämne vid namn amylas som hjälpter till att bryta ner kolhydrater, hunden saknar däremot denna förmåga.


Hundens mage är mindre än människans mage, den innehåller någon deciliter till två liter beroende storlek på hund. Hundens mage tjänar två olika syften, det första är att den är en reservoar. Även för relativt små mängder föda, är detta allt som behövs för en köttätare då maten är mycket näringsrik bestående helt av kött och fett vilket gör att en relativt liten måltid kan räcka i många timmar.


Den andra funktionen som magen uppfyller är att magen utsätter maten för en koncentrerad saltsyrelösning som löser upp och gör maten till en vätska.. Endast mat som är upplöst av saltsyrelösningen kan brytas ner och tas upp av tarmen. Sedan kommer ett enzym som heter pepsin som påbörjar nedbrytningen av proteinet för det upplösta köttet. Olika slags födoämnen löses upp olika fort och lämnar magen i olika takt. Den föda som inte kan brytas ned som till exempel råa vegetabilier, cellulosa och ben passerar rakt igenom hunden oförändrat, det bryts alltså inte ned.


Den föda som är för stor för att passera in i hundens tunntarm kräker hunden upp. Om hundens mage är fylld av sin naturliga föda av kött och fett kommer magen att tömmas på cirka tre timmars tid.Den upplösta maten lämnar magsäcken i små portioner via den nedre magmunnen på hunden och fortsätter då in till tunntarmen, och det är i tunntarmen som maten smälts ner för att kunna komma in i blodbanan. Därför är det viktigt att åka till djursjukhus innan det hunden fått i sig når tunntarmen.


Efter det vilar magen tills hunden får nästa måltid.


Den första delen av tunntarmen mynnar två kanaler anslutna från bukspottkörteln och från levern. Dessa två tunntarmar är oerhört viktiga för hunden, utan dem skulle ingen matsmältning kunna ske och hunden skulle inte överleva. Organ bildar och levererar de enzymer till hundens tarm som behövs för att bryta ned fetter och proteiner till mindre beståndsdelar, fettsyror och aminosyror. Det är endast i denna form det kan passera genom tarmväggen och in i hundens blodbana.

Maten som är i tarmen har blivit en vattnig blandning med fett. Men fett är inte lösligt av vatten och kräver speciell hantering av hundens tarm, och det är då hundens gallblåsa kommer till användning. Galla tillverkas i levern hos hunden och lagras sedan i gallblåsan tills den behövs för matsmältningen. När fett upptäcks i hundens tunntarm utlöser detta frisläppande av den lagrade gallan som kommer in i tarmen genom gallgången. Galla fungerar lite som diskmedel genom att emulera fettet så att det blir lösligt i vatten. Denna åtgärd resulterar i att fettet blir känsligt för nedbrytning av matsmältningsenzymer.

Hos rovdjur finns det stora mängder fett i kosten och det gör att gallan är otroligt viktig. Lever producerar kontinuerligt galla och det som bli över lagras i hundens gallblåsa som sparas till nästa måltid. När ett hormon i övre delen av hundens tarm signalerar att fett återigen är närvarande i hundens tarm skickas den lagrade gallan från gallblåsan till tarmen för att utföra sin funktion.

Längsgående och tvärsgående runt tarmen sitter det muskler som ser till att maten förs i rätt riktning och även sköljer igenom alla veck och tarmludd hos hunden så att näring kan sugas upp av tarmen och nå blodbanan för att sedan bli byggstenar för hundkroppens alla celler.

Hundens muskellager runt tarmen är dock mycket tjockare än människans, därför tål hunden (Oftast) att vassa benbitar kan slinka ner. Dock är det ingenting att rekommendera då man alltid ska undvika att hunden stoppar i sig vassa föremål.

Nu kommer vi till slut till blindtarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Precis där tunntarmen övergår till tjocktarmen sitter hundens blindtarm. Den märker man knappt då den ser ut som början på självaste tjocktarmen. Men om man skulle titta på blindtarmen i mikroskop så ser man att den ser mer tunntarmslik ut och där ser man att den skiljer sig från tjocktarmen. Blindtarmen fungerar precis som hos oss människor, den fyller ingen funktion.

När en människa blir sjuk och måste ta bort blindtarmen så är egentligen inte själva blindtarmen som är problemet, utan det är egentligen blindtarmens bihang som tas bort. Det är dock en förtvinad bit hos hundensblindtarm, med andra ord existerar den inte.

Hundens tjocktarm har uppgifter att ta tillbaka vatten ur resterna av födan efter den genomgått matsmältningen och även smörja avföringen så att det går lätt att få ut som det nu är avföringen ur tarmen. I tjocktarmen finns det massor med bra bakterier som hjälper till att bryta ned ned sista av resterna.

I hundens tjocktarm bildas även K-vitamin som är en viktig del hos hunden då det är det som hjälper till så att blodet har sin förmåga att kunna levra sig.

Tjocktarmen har till uppgift att dels ta tillbaka vatten ur resterna efter matsmältningen och sedan smörja avföringen så att de går lätt att få ut ur tarmen. Här finns även massor med bra bakterier som hjälper till att bryta ner de sista resterna.

Och till sist så kommer vi till hundens ändtarm som endast har en funktion, och det är att samla upp avföringen och då känner sig hundens bajsnödig och måste bajsa.

/Joakim

Likes

Comments

Vardag

Nu säger jag godnatt för idag och släcker mobilen och datorn. Denna dagen har gått väldigt fort men på något vis har den känts väldigt seg och långsam, det kanske beror på att vädret har vart skit bokstavligen hela dagen lång, snöblandat regn är ju ingenting att hurra över direkt, det enda man får ut av det är en genomvåt vovve.

Jag har hunnit fotografera massa bilder på Elton och Dani till mitt gymnasiearbete och det gick jättebra! Kommer ladda upp bilderna imorgon så att vi får se hur dom blev, är faktiskt väldigt taggad på att bli klar med mitt arbete som jag jobbat med i snart tre månader. Det enda som kvarstår är några få designändringar och lite ändringar i texter och sedan är mitt arbete redo att skickas in!

Kommer skriva mer imorgon, har lite inspiration kring grejer som jag vill skriva om, så det kommer förhoppningsvis upp här imorgon, så kika in!

/ Joakim

Likes

Comments

Hundprat, Vardag

Igår när jag och Elton var ute på kvällsrundan så mötte vi en hund på avstånd, och jag märkte att denna hunden med sin ägare skulle gå samma väg som oss. Efter en liten stund så la den andra ägaren med sin hund märkte till mig och Elton, hon gjorde ingenting förutom att kalla in sin hund som faktiskt lyssnade och började gå mot henne, men så fort hunden fick syn på Elton så blev hela hunden stel och såg ut som en staty, redan då kände jag att detta kommer typiskt vara en hund som antagligen kommer att börja skälla eller liknande.

Jag stannade in med Elton och den andra hunden med sin ägare fortsatte att gå mot oss. Jag kallade in Elton för jag litade inte på den andra hunden. När vi väl ska passera ställer sig den andra hunden framför Elton och börjar visa tänder och skälla. Den blåste upp sig samtidigt som en voffar mot Elton och visar tänderna för fullt. Jag drog in Elton och sa till ägaren lugnt att hon gärna får hålla sin hund kopplad då den klart och tydligt visar aggression mot andra hundar, och nu var det ju inte så att Elton gick fram utan nu var det den andra hunden som gick fram till Elton och på första sekund visade aggression.

Svar från den andra ägaren blev "Han gör aldrig någonting, han är snäll, han är ju lite äldre än din hund så givetvis ska han sätta din hund på plats"

(Det mest irriterande var att hon inte ens sa till sin hund utan hon gullade med den och sa" neemen lille! Inte vara dummis nu!! :))))) "

Där blev jag riktigt förbannad och bara ville skrika åt kärringen hur dum i huvudet hon är. Har verkligen märkt att vissa pensionärer eller åtminstone vissa äldre människor som man vet daltar sönder sina små hundar och som har aggressiva hundar säger exakt samma sak så fort deras hund visar aggression mot andra hundar dom möter.

Bara för att en hund är äldre än en annan hund så är inte första instinkten att "sätta den andra hunden på plats" genom att vara aggressiv och nästan hugga med öppen käft mot vår hund.

Jag har mött så många hundar som är 10 år som vill leka med Elton och som är hur lugna och snälla som helst, blir så irriterad på sånt här.​Bild lånad från Google.

Likes

Comments

Nando, Utställning, Hundprat

Hejsan på er!

Igår hade jag det fullt upp hela dagen, men det var så roligt 😍 Jag vart nämligen iväg på hundvård hos Kickie och Anne-Marie, dem jag berättade om i mitt första inlägg "Hur allt var från början.". Tidigare i veckan pratade jag med Kickie och stackarn hade blivit sjuk så min värld höll ju på att falla ihop eftersom visserligen klipper jag mycket på Nando själv men jag behöver henne som tittar till och på slutet finslipar. Så jag befallde att hon skulle bli frisk och ifall hon behövde hjälp att jag självklart skulle hjälpa! Detta resulterade i att jag badade och fönade två toypudlar och en bichon frisé ☺️ SÅ roligt att få bada och föna andra hundar för att känna på olika kroppar och inte endast de jag är van med, speciellt i samma ras!

Därefter badade jag och fönade Nando, som tog typ nästan lika lång tid som sammanlagt föna de andra tillsammans... Älska utställningspäls, hehe...
Klippa gick i alla fall bra då Kickie inte klippte han för så länge sedan så alla linjer va tydliga att följa!

Jag har det alltid så himla roligt när jag är där, massa hundar och bättre sällskap får man leta efter. Liksom höra massa roliga och galna pudel minnen av dem eller bara skratta åt andra saker! Det gör det så mycket roligare och stå och ta hand om Nando än att vara helt ensam.

Att ha en utställningspudel är verkligen inte en dans på rosor! Jag har ju min Lassie som är papillon att jämföra med som jag badar och fönar. Jag som vill att det ska bli perfekt har så svårt att acceptera när det inte är det. En pudelpäls behöver så mycket vård och kärlek, och att klippa den är en konst! Ser upp till alla som är så duktiga på att klippa fint. Eller att raka nos och tassar tar för mig en evighet då jag hatar att se ifall jag glömt ett hårstrå. Och att raka ansiktet och inte få den linjen perfekt eller om man råkar göra ett hack så det tar typ ett år innan pälsen i hacket växer ut, FY. Jag sover dåligt om nätterna när jag tänker på att linjen inte är perfekt... Eller att efter man fixat frisyren till utställningen behålla den så fin så att fukten ute inte förstör den.

Ne att ställa ut en pudel handlar absolut inte bara om att den ska ha en bra kropp med bra rörelser, du ska nämligen "göra en pudel" när du klipper den. Det är just det jag älskar med pudlar, att det är en riktig utmaning!

Så som rubriken också lyder så finns det en ganska rolig svensk film som heter "att göra en pudel". Såg den för länge sen men tyckte den passade in här till mitt inlägg ☺️

Efter jag var klar vid fyra tiden så började jag rulla ner mot Göteborg, där mina föräldrar bor då utställningen är här i Gamlestan.

Imorgon blir det alltså utställning för oss, så håll tummarna för oss eftersom jag är SUPERNERVÖS som alltid!

Voff voff på er allihopa!
// Felicia & Nando

Här är Nando klippt, dock är detta inte från denna klippningen utan kanske 1 månad sedan ☺️

Likes

Comments