Social fobi

Jag känner så väl igen mig. Hela livet har jag varit osäker och helt övertygad om att jag inte passar in någonstans och gör bort mig vad jag än gör.


Något som är typiskt för social fobi är undvikande. Man undviker situationer som triggar igång ångesten. För mig var det lite annorlunda, för istället för att undvika situationerna så tog jag mig igenom dem på ett eller annat sätt, men för varje gång som jag lyckades utstå skamkänslorna inom mig så förlorade jag mig själv. Synen på mig själv blev motsatt och jag började känna avsky mot mitt egna jag. När det var som värst hade jag tankar om att jag inte förtjänade att leva, men jag kände mig tvungen i och med rädslan över att såra någon annan. Jag stod mitt emellan med blandade känslor, vilket var extremt påfrestande och tungt, men det syntes aldrig för med tiden lär man sig dölja sina innersta känslor och bygga upp en sorts "mask", ett skydd, mot omvärlden. Jag agerade precis så som förväntades av mig, både på gott och ont... Och det här är också så typiskt inom den sociala fobin.

Jag har lyssnat på ångestpodden - social fobi med Eric Bergström. En otroligt viktig podd som lyfter fram problemen med ångest och psykisk ohälsa, men som också ger tips och råd. Psykisk ohälsa behöver uppmärksammas mer och bli av med den där tabustämpeln som tyvärr fortfarande har överhanden i många delar av världen. Psykisk ohälsa är en sorts sjukdom som vem som helst kan drabbas av och inte rår för. En del klarar av att söka hjälp mot det, men långt ifrån alla...

Gillar