Mitt drömscenario - att våga mer!

Jag går försiktigt in på avdelningen och ber om att få tala med henne. Hon ursäktar sig och kommer sedan fram till mig och frågar om något är fel. "Ja, det är mycket som är fel", minns jag att jag hinner tänka snabbt för mig själv. Men ur min mun kommer istället: "Jag måste få tala med dig, ostört".

Vi går in till personalrummet och hon stänger dörren efter sig. Det är nu det gäller. Jag tar ett djupt andetag och börjar:
"Jo, jag skulle behöva tala med dig om min tid här på förskolan. Det här är ju min sista vecka, och sedan ska jag göra om alla sex veckorna i januari. Min tanke är att bara få den här sista veckan gjord så att jag sedan bara kan få börja om. Känslan när jag är här känns inte alls bra. Jag får ångest och känner mig rädd så fort jag tar mig an någonting, och det kvittar vad det är. Jag är rädd för att göra fel, vilket det känns som att ni tycker att jag gör hela tiden. Jag gör redovisningen idag och kan hålla i någon samling under veckan, men jag tar inte på mig någon större uppgift med barnen eftersom jag bara ska vara här i en vecka."

Det här är ett drömscenario som spelas upp i mitt huvud hela tiden just nu. Jag önskar att jag hade modet till att säga som det är till min handledare. Jag vill kunna berätta om min osäkerhet, rädslan, vad dem i hennes arbetslag har orsakat för mig genom att inte ge mig den bekräftelsen som jag är van vid, som jag alltid får på andra förskolor. När jag inte trivs så har jag enormt svårt för att göra ett bra jobb. Jag har svårt för att ens ta mig till jobbet de dagar då jag vet att jag hamnat på en avdelning där jag inte passar in riktigt. Men jag har faktiskt aldrig någonsin känt mig så värdelös i min yrkesroll som jag gör just nu när jag befinner mig på plats på min VFU. Det känns förjävligt. Att vara så nära målet, men ha oturen att hamna på ett ställe som kör över mig totalt. Jag är så tacksam över att jag har nått sista terminen redan, för hade det här hänt tidigare under min utbildning så hade jag troligtvis gett upp och hoppat av...

Gillar

Kommentarer