MATSVINN & KONSTEN ATT TA ANSVAR

Hej fina ni!

Matsvinnet är ett problem som vi alla har ansvar i. Visste ni att det genomsnittliga hushållet slänger hela 1/3 av all mat vi har hemma? Det är på tok för mycket och därför är det dags att vi alla bryr om den mat vi tar hem. Det behöver verkligen inte vara svårt. Jag skulle säga att det viktigaste är att börja tänka sig för när en handlar och äter.

Vad kan du göra för att ta till vara på maten? Här är ett par enkla tips som alla kan genomföra!

1. Köp inte mer än du äter
Det kan vara lätt att gå loss på erbjudanden i matbutiken, men om du vet med dig att du inte kommer äta 10 burkar majs eller 2 kilo bananer - köp det inte. Satsa istället på att planera dina inköp innan du går och handlar för att undvika onödiga köp.

2. Använd din frys!
Frysen är inte bara till för glass och frusen broccoli. En hel del mat kan försvaras i frysen för att få betydligt längre hållbarhet. Du kan dela grönsaker i mindre bitar, haka upp lök, koka upp bönor och frysa in i lådor, frysa in vin i iskuber (perfekt till grytor!) och frysa in bröd och bullar så att de är redo för ugnen när det är läge. Frysen är verkligen en sååå bra resurs i hemmet och kan spara in både tid, pengar och mat!

3. Gör matlådor.
Jag lagar alltid fler portioner än jag behöver när jag står vid spisen. På så sätt har jag gott om färdiga måltider nära till hands när jag varken har tid eller ork. Om du gör mer än vad kommer hinna äta under veckan kan du lägga in dem i frysen! Jag brukar göra 2-3 olika maträtter när jag är igång, och kan på så sätt variera maten lite under veckan. Enkelt och billigt! Dessutom tycker jag att jag äter betydligt nyttigare och regelbundet om jag har färdiga och genomtänkta måltider som väntar i kylskåpet.

4, Ge rester nytt liv
Om du har rester över så kan du lätt slänga ihop en helt ny maträtt. Jag brukar göra sådant som pizza och pasta av stekta och kokta grönsaker, röror, gröna blad som sjunger på sista versen och kål. Perfekt för tomater och annat som lätt blir lite ledset efter någon vecka! En annan stor favorit är att helt enkelt göra en egen liten buffé med allt jag har hemma. Kylskåpsrens är både supergott och en bra vana. Ta vad du har och toppa med en god hummus eller kryddig sås!

5. Stirra dig inte blind på bäst före-datum
Bäst före-märkningar är bara en rekommendation. För matvaror som knappt innehåller vatten kan hållbarheten vara nästintill oändlig, så som knäckebröd och te. Istället för att lita blint på märkningen kan du Titta, Lukta och Smaka. Om allt är som det ska så är det inga problem att äta! Jag lovar att du absolut kommer märka om något är dåligt. Skilj dock på "förbrukas före"-märkningen som du bör följa. Denna används dock sällan till vegetabiliska produkter, utan förekommer oftare för rått kött och liknande som lätt kan ha farliga bakterier.

Och ni! Köp inte varor med onödigt lång hållbarhet om du vet att du ska äta maten snart. Detta gäller framförallt för varor med förhållandevis kort hållbarhet; bröd, juice, färska grönsaker... Ska du äta det samma dag eller strax därefter så är det helt okej att välja den av varorna som har kortast livslängd på hyllan.

6. Äter du ute? Var en medveten kund!
Något jag alltid tänker på när jag äter ute är att inte plocka på mig mer än jag kommer att äta. Har inte vi alla lämnat en halv kopp kaffe, petat bort något vi inte gillar eller kanske toppat upp tallriken lite väl mycket på en buffé? Ta för vana att känna efter om du faktiskt kommer äta upp innan du tar mer mat. Och om du vet att ärtor inte är din grej, ja då kan du ju be om att inte få några helt enkelt!

Kanske känns lite märkligt, men det är verkligen helt okej att be om att få ta med rester hem om du äter ute. Du har ju redan betalt för maten! Dessutom sparar du in både på ditt och restaurangens matsvinn. Jag som har jobbat flera år på café har sett hur stora mängder mat som slängs, helt enkelt för att kunder inte alltid hinner eller orkar äta färdigt. Här är det dessutom perfekt att ha med en egen matlåda, så sparar du in lite extra på miljön när du ändå är i farten!

Detta är några av mina bästa tips för att minska matsvinn! Har du några tips och råd? Är du bra på att ta tillvara på maten? Dela med er av era tips och erfarenheter i kommentarerna! 💚

Gillar

Kommentarer

Malin Lundskog
Malin Lundskog,
Bra tips och jag pustar ut ... kör på allihop 😊 HAndlar också sådant som är nära utgångsdatum, dels billigare för mig och dels mindre svinn även från butiken.
www.halsamera.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229