När olyckan är framme

Igår var en omtumlande dag för flera personer. Det började som en lugn lördag. Jag var hemma för att vila upp mig från min förkylning och skulle vara hästledig. Men strax efter lunch får jag ett mess från en av mina medhjälpare som skulle ha hand om hästarna den dagen att Zahara snubblat när hon ridit i ridhuset och att hon landat på huvudet och hade nacksmärtor. Hon undrade om jag kunde hjälpa henne då hon inte gjort nåt i stallet och nu behövde åka till akuten. Av respekt för henne så väljer jag att inte skriva ut hennes namn.

Sen hörde jag inte mer från henne, men en från stallet ringde och berättade lite mer. (Andra hands info från grannen) Det var ingen hemma på gården, men ryttaren hade lyckats ta sig upp till stallet och ställa in Zahara i boxen, sadla o tränsa av och sedan gått till en av grannarna som ringde efter ambulans. Jag som var väldigt orolig för både häst o ryttare kastade mig i bilen ut till stallet.

Jag mötte ambulansen på vägen, inte med blåljuset på som tur var. Jag hittade Zahara i boxen. Det syntes på benskydd och tränset att hon varit nere på knä och med huvudet i sanden. Hon har ett skrapsår runt ena ögat och en liten rispa under som blödde o lite svullet. Jag tvättar rent och torkar ur lite sand ur ögonen på henne. I övrigt ser jag inga fysiska skador på henne.

Jag tar ut henne på stallplan för att se om hon är halt. Det behövs bara några steg i trav för att se att hon är jättehalt. Så jag tar in och linimentar benen i förebyggande syfte. Sen fick hon gå ut i hagen igen.

Innan jag åker hem från hon gå en liten promenad och hon verkade må bra och inga svullnader.

Självklart gick jag och undrade hur det gått för ryttaren hela dagen. Men jag vet ju hur många timmar man kan få vänta på akuten innan man är klar. På kvällen fick jag äntligen besked och det var inte muntert. Hon hade fått frakturer i nacken och är nu inlagt i Linköping med nackkrage och får inte röra sig. Ska eventuellt operera sig, men troligen räcker det med ställning + nackkrage i 12 veckor. Med lång rehab så hoppas vi att hon blir helt återställd.

De hade gått omkull i galopp och därav så blev ju såklart skadorna större med mer fart. Usch, det är läskigt hur snabbt livet kan förändras. Jag är nog fortfarande chockad och har lite svårt att ta in det.

Alla som håller på med hästar vet ju att sånt här kan hända, men det blir liksom så verkligt och obehagligt när det händer i ens närhet. Man blir lite omskakad.

Idag var Zahara inte halt på linan, men väldigt stel. Och det syns att hon har ont i framdelen då hon inte vill springa nerför backen i hagen som hon brukar göra obehindrat. Hon får promenera ett par dagar så får vi se hur det läker eller om hon behöver vidare vård.

Nu hoppas jag bara att både häst och ryttare piggar på sig så snabbt som det är möjligt!


Ta hand om er!


-💜-

Malin

xoxo

MalinGillar