Så här kom jag igång med yoga hemma - tips till dig som vill börja

Nu är det snart fem månader sedan yogamattan införskaffades så jag vågar ju påstå att det här är min hobby nu. Jag beställde faktist nyligen ett yoga hjul också och bara väntar att den ska anlända så att jag får börja öva med den! Jag har alltså börjat i årsskiftet och är således nybörjare fortfarande, men tänkte att det säkert finns intresse att läsa om hur man enkelt hemifrån kan gå till väga för att komma igång. Tilläggas bör att jag aldrig lyckas uppehålla någon form av regelbunden hemmaträning hittills i mitt liv förän nu, det säger ju ganska mycket om hur roligt och skönt det faktiskt är?


Idag tänkte jag dela med mig av hur jag fick kicken att börja med yoga och hur jag gör för att hålla inspirationen uppe när jag bara övar hemma och inte går på ledda pass på något gym! Jag är alltså basically självlärd hittills (med hjälp av youtube, instagram, google och en bok).

Yoga var inte någonting helt nytt för mig, har varit på ett antal olika ledda timmar för några år sedan så jag visste ju vad det handlar om. Men inte förän i slutet av förra året hade fick jag äntligen den känslan att det var dags att i vardagen börja tänka på mig själv och mitt välmående (både fysiskt och psykiskt) också och jag var småsugen på att börja yoga. Det som fick mig att skaffa yogamattan till sist var boken Yoga Girl av Rachel Brathen som jag hittade i mosters bokhylla och började läsa på under julen i Norge och som jag sedan var tvungen att gå och låna från biblioteket här hemma föra att få läsa klart. Lätt läsning om hennes liv och vart yogan tagit henne och full av inspiration och olika övningar! (tips! Hon har en riktigt mysig instagram och hittas att följas här) Den viktigaste insikten som boken gav mig är att allt man gör räknas. Orkar jag inte yoga en timme så yogar jag åtminståne två minuter! Bestämmer mig för att göra några solhälsningar och börjar på. Allt som oftast blir det ändå fler övningar än så! Bara man orkar ta steget att rulla ut mattan och börja. Även om det inte blir mer än några minuter så är det alltid bättre än ingenting.

Jag visste innan jag började öva yoga att jag inte skulle ha tid (eller råd för den delen) att gå på ledda pass vid något gym eftersom jag bestämt mig för vanlig gymträning 3 x vecka, så redan från första början var tanken att det skulle bli min hemmaträning. Hemmaträning som jag annars tycker är tråkigt och som jag typ aldrig fått tummen ur att göra ordentligt tidigare i livet - så jag var ju lite skeptisk till att jag verkligen skulle lyckas och hållas motiverad, men tog risken och lade ut hela 6,90€ (hahaha, vilken investering alltså!) på min alldeles egna yogamatta med risken att den kanske skulle bli oanvänd. Tur är väl att den inte förbelv det utan har använts så flitigt att det synd på den..!


Jag började med att testa mig fram med lätta övningar i boken samt lärde mig aldra först en. solhälsning. Solhälsningen är för övrigt en mycket bra övning och man kan fast göra 5-10 sådana i rad om man inte hinner/kommer på något annat. Den aktiverar hela kroppen på ett bra sätt och man får upp värmen och blir mjuk och skön i kroppen bara man gör tillräkligt många. Sedan hittade jag en massa bra klipp på Youtube med ledda pass och dom började jag göra ungefär en till två gånger i veckan (sätter på ett klipp på datorn och har den där jag lätt ser hur man ska göra).. Superenkelt för att slippa tänka själv så mycket medan jag övar (så enkelt när man bara har någon att härma). Här är en lista på några olika klipp som passar bra för nybörjare som jag själv gillar att göra:

"Mjukt pass"

"Rygg godis"

"10 minuter morgonyoga"

"Kort enkelt pass"

"Kvällsropasset"

...och HÄR är en länk till ett bra rörelsebibliotek med teknik till enskillda positioner som jag använt en hel del för att lära mig. Man hittar även mycket bra klipp med enskilda, mer avancerade övningar som är bra att se innan man börjar försöka själv - tex huvudstående som jag nu lärt mig. Först läste jag i boken hur man skulle göra och sedan tittade jag även några videor för att se hur det skulle se ut. Sen satte jag bara igång att öva! Det gick rätt så enkelt när jag visste tekniken bakom (vilket även är viktigt för att man inte ska göra sig illa!)

Jag får väldigt mycket inspiration från instagram och olika yogisar (tex hon och hon) som jag börjat följa där, nybörjare som erfarna. Ofta när min egna inspiration inte är den högsta kan en bild på en position som ser rolig ut ge mig lust att testa själv.

Vad jag strävar efter med min yoga är lite piece of mind, en stark kropp som klarar av det jag vill klara av, styrka, spänst och vighet. Jag har redan kommit en liten bit om man jämför med var jag var vid årsskiftet och jag mår så mycket bättre i min kropp nu redan.! För övrigt, bara för att ha något roligt och konkret att sträva till, skulle jag vilja lära mig att stå på händer till sommaren någon gång. Eller senare, om jag inte hinner tills dess. Jag tar ingen press eller stress att utvecklas fort utan jag satsar heldre på att rulla ut yogamattan så ofta som jag kan och övaövaöva och låta resultaten komma när dom vill komma, och sedan glädjas över framgången. Det viktigaste är att det här ska vara en rolig hobby och en sak som jag gör för mig själv och min kropp. Nyförälskad i yoga? Jajjamen!

Till sommaren drömmer jag om mycket uteyoga, bara det blev lite varmare så skulle det nog ordna sig. Gillar inte riktigt klumpiga utekläder som på bilderna.


Yogar du eller drömmer du om att börja? Hur och när har du börjat? Vad tyckte du om det här inlägger? Mer yoga på bloggen i fortsättningen?

Gillar

Kommentarer

Hanna,
Så duktigt att du orkat motivera dej så här länge! Hemmaträningen är för mej så svår när det kommer till att hålla motivationen uppe. Tack för tipsen, skall se ifall inte jag också skulle få till ett hemmayogapass snart 😊
sevendays.fi/hanna
mimmas
mimmas,
Tack Hanna! Ja det absolut svåraste med hemmaträning är att få den gjord. Då är youtube helt perfekt så slipper man tänka ut övnignarna själv, åtminståne i början! För mig har yogan blivit så rolig att jag VILL göra den och tar mig tid till det 😊 Hoppas verkligen att du också ska komma igång!
nouw.com/mimmas
Johanna,
Vad roligt att du också har hittat yogan! Det är den enda hemmaträningen som även jag orkat fortsätta med så som du skrev så säger det ju en hel del 😊 tack för att du nämnde mig ❤
joije.wordpress.com
mimmas
mimmas,
Ja, det är verkligen så roligt! Roligt att följa med din utveckling också😘
nouw.com/mimmas
Ronny
,
Det är motiverande att läsa dig...jag är på 4e månaden med daglig yoga.
mimmas
mimmas,
Hejaheja! Så roligt att mitt gamla inlägg motiverar 😊
nouw.com/mimmas