Gott, enkelt och snabblagat, vad passar inte bättre en måndag när helgen fortfarande gör sig lite påmind?

Här får ni våga prova er fram, jag lagar väldigt sällan mat utifrån mått. Jag lagar alltid mat utifrån smaklökar och känsla. Nedan får ni vilka ingredienser som ingår i maträtten. Det trixiga kan vara såsen men det bästa med sås är att blir den för stark på något vis kan man alltid spä ut den lite och göra om.

Recept:
(3-4 portioner, ca 30 min)

Ca 800g Lövbiff
200 g Cream Cheese
Knorrs kött och grillkrydda
Potatis
Salt
Timjan

Sås:
Skyn från stekningen
Grädde
Köttfond
Soja
Balsamvinäger
Salt
Redning (kallt vatten och mjöl blandas till en tjockare flytande konsistens)

Skär potatisen på hälften och sedan i skivor. Lägg på en plåt med rapsolja. Strö på salt och timjan, tillaga i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.


Lägg ut lövbiffen och krydda med kött & grillkryddan.

Bred på Cream Cheese ovanpå kryddan.

Rulla ihop lövbiffen och fäst med en tandpetare.

Ha i en klick smör i en stekpanna, smält smöret på något högre värme och lägg i rullarna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Efter en liten stund hör du att det slutar att steka, detta beror på att rullarna gett av sig en del sky. Häll av skyn i en bägare (spara detta till såsen) och fortsätt steka med lock på. Kom ihåg att lövbiff är väldigt tunn och går väldigt snabbt att få genomstekt. Den blir lätt seg och hård om man steker för länge.

Lägg över rullarna i en skål. Häll tillbaka den avhällda skyn i stekpannan, blev det någon färskost kvar så kan man ha i detta i skyn. Kom ihåg att rått kött varit i kontakt med cream cheesen så koka såsen så att bakterierna dör. Ha i lite grädde för att få en bas ca 1-2 dl. Sedan ca 1 msk köttfond, 1 tsk soja och en skvätt balsamvinäger. Smaka av med salt. Vill man ha lite mer smak på såsen kan man till detta använda sig av vitlök och kött & grillkryddan, dessa är de smaker vi har kryddat maten med. Avsluta med att reda såsen till den önskade tjockleken, såsen tjocknar av redningen när den kommer upp i värme, vispa hela tiden.

Servera rullarna till potatisen, en fräsch sallad och sås.

Hoppas det smakar!

"Våga prova, våga tänka utanför recepten!"

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dessa cookies är helt magiska, mina absoluta favoriter att ha hemma i kakburken!
Med dess krispiga kant och lite sega mitten, fyllda med olika sorters chokladbitar är dessa oslagbara.
Receptet går att ändra utifrån hur mycket choklad man vill ha och vilken typ av choklad man tycker om.
Här kommer grundreceptet och min favorittouch på smaksättning.

Recept
3 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl farinsocker
1 dl socker
150g smör
1 ägg

Smaksättning
1 1/2 dl fint fint hackad mörk choklad
1 dl (ca 50g) mörk choklad i bitar
1 dl (ca 50g) vit choklad i bitar
1 dl (ca 50g) ljus choklad i bitar

Ugnstemperatur
Varmluftsugn 170C (föredrar denna)
Över och undervärme 190C

Blanda alla torra ingredienser i en skål (inkl chokladen) tillsätt smör och börja knåda ihop. Jag gör den alltid i assistenten med kakdegskroken men det går lika bra för hand om man inte äger en assistent. När smöret är jämt fördelat tillsätt ägget.

Ta ca en matsked deg och rulla till en boll, platta sedan till bollarna något på plåten. Degen skall i ugnen själv flyta ut till en större, plattare kaka. Grädda i ca 10 minuter. Kakorna är klara när de precis börjat spricka på ytan.

Mitt knep
... är att peta på kanten på kakan. Om kanten håller ihop och ytan spricker in mot mitten är kakan prefekt gräddad. Om kanten inte håller ihop grädda lite till. Om kakan är stabil, hela kakan håller ihop och åker med när man petar på den har den gräddats för länge.

Flytta över kakorna till en fat med en stekspade, kakorna är väldigt sköra när de precis kommit ut ur ugnen vilket de skall vara. Låt svalna på fatet och förvara sedan i en klassisk plåtkakburk.

Smaksättningen ändrar ni själva ut efter vad din gillar.
Den fint fint hackade mörka chokladen sprider sig i degen och ger degen en chokladsmak i grunden. Vill man inte ha en chokladsmak i grunden tar man bort denna 1 1/2 dl finhackad choklad.
Föredrar man någon chokladsmak mer framför någon av de andra så kan man byta ut den dl mot den smak man önskar.

Lycka till med bakningen!

"Våga prova, våga tänka utanför recepten!"

Likes

Comments