Frukt och nötbröd att älska!

Jag fick en gång ett hembakat bröd som var inlindat i en handduk som ”gå bort present”
En urtrevlig gest som berörde mig. Men för att inte tala om hur brödet smakade sen. Det godaste, saftigaste brödet jag någonsin ätit. Jag blev beroende direkt!
Nu bakar jag det själv då och då, (alldeles för sällan) och längtar varje dag till nästa morgon då jag ska få äta det igen.
Denna vecka har jag ätit det varje morgon ute på altanen i solen. Tack vare miljön, vädret, semester och stillheten på landet och allt det runtomkring så har detta bröd nu nått nya höjder och erfarenheter i att det kan vara en sådan magi i att äta ett bröd, ett hembakat bröd. MAGISKT!!!!

-Ja jag vet att du väntar på receptet och jag kommer att dela med mig. Och återkom gärna och berätta om dina erfarenheter. Det vore kul att höra om dina upplevelser.

Det bästa är att det är enkelt att göra det. Enjoy!

Fruktbröd med nötter
3 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl, drygt
1 tsk salt, rågad
2 tsk bikarbonat, strukna
2 dl russin ( jag använder tranbär istället)
10 st torkade aprikoser, i små bitar
6 st torkade fikon, i mindre bitar (ibland har jag i gojjibär, torkade blåbär, torkade körsbär och lite olika varianter av frukt och bär som jag har hemma)
150 g nötter, ex hasselnötter, valnötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap, eller flytande honung

Tillagning
1. Smörj och bröa en rak bakform som rymmer 1,5 liter. Klipp gärna ur en bit bakplåtspapper och lägg i formens botten.

2. Mät upp de båda mjölsorterna och blanda ner i en bunke, tillsätt salt och bikarbonat och blanda noga.

3. Dela frukten i mindre bitar och blanda ner dem tillsammans med hela bär och nötter i mjölblandningen. Tillsätt filmjölk, sirap eller honung och rör ihop det hela till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.

4. Grädda i 160 grader i mitten av ugnen i ca 1 timme och 35 minuter. Låt brödet svalna en aning och slå det sedan ur formen. Linda in i en kökshandduk och låt det svalna så.

  • Recept
  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229