Rent spontant så kan man vid första anblick tycka att svaret borde vara självklart, det är klart att Du känner dig själv bäst? Eller?

En lärdom jag har fått "med åren" är att en väldigt viktig framgångsfaktor är just självinsikt. Det är en otrolig maktfaktor av ditt eget liv, och din egen utveckling, om du lägger ner mycket tid på att reflektera och skapa medvetenhet kring hur du fungerar i olika situationer, och hur andra uppfattar dig. Och framför allt varför det är så.

Att ha bra koll på sina styrkor och svagheter, i kombination med förmågan att vara öppen inför sina svagheter och vilja förbättra sig kontinuerligt - är en lika stor maktfaktor som traditionell kunskap.

Stanna upp då och då och reflektera över vad som gick bra, vad som gick dåligt, och varför, i varje situation. Vad behöver du förbättra för att prestera - eller hantera - situationen bättre nästa gång? Ta direkt tag i det och se till att komplettera med det som behövs, och förvalta det som var bra.

Försök förstå hur du fungerar och hur andra uppfattar dig, och agera alltid med en medvetenhet om detta. Då kommer du komma 10 gånger längre än om du inte reflekterar alls. Eller ännu värre - inte tror att du har några svagheter, eller att du inte behöver fokusera och arbeta med dem.

Jag reflekterar nästan dagligen över det här och lägger mycket medveten energi på att lära mig så mycket som möjligt av andra, av mina misstag (av andras misstag) och av mina svagheter/styrkor. För mig var det naturen som gav mig de bästa förutsättningarna att växa de delar hos mig själv som inte går att lära sig av en bok.

Ett annat tips är att identifiera förebilder i din omgivning som du kan följa och lära av, eller ännu bättre - våga fråga om mentorskap.

Detta är kanske den mjukaste delen av vad jag tror är viktigt i karriären och för ett framgångsrikt liv, men förvånansvärt nog inte så enkelt eller vanligt som man kan tro. När du tänker efter så vet du säkert många i din närhet, eller på din arbetsplats, som kanske inte har ägnat så mycket tid till att reflektera över sig själv, eller insikt i vad man behöver jobba på. Kanske till och med du själv?

Så kör hårt och investera tid i att lära känna dig själv :) Då får du också verktygen att helt själv definiera dig och enklare styra vem du Vill vara.


//M

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Fördomar eller genuina åsikter baserade på god insikt, kunskap och förståelse?

Ja du - det är dagens 10 000 kronors-fråga.

Botet mot fördomar är att inse att alla människor du möter är en hjälte på ett hemligt uppdrag. Precis som du. Precis som du så har alla du möter upplevt sorg, motgångar, förlust, hjärtkross, lycka, glädje och massa andra saker som har lett till den personens beteende just här och nu.

Jag har inte alltid haft den insikten själv ska du veta. Jag var också full av fördomar och trodde att jag visste allt (vilket jag självklart gör än idag ibland, innan jag hinner påminna mig själv att tänka rätt), men så fick en mening mig att inse att jag inte vet ett skit om andra människor - vilket tyvärr också betyder att du inte heller gör det, let's be real...

Den meningen löd: "Remember that everybody you meet is a hero on a quest"... Sug lite på den innan du läser vidare.

Varje gång jag är på väg att yttra mig i en fråga så gör jag en kvalitets-check på mitt argument och/eller åsikt.

1. Är jag tillräckligt insatt i frågan för att ha en åsikt, eller bör jag ta reda på mer innan jag bara "tycker" nåt?

2. Är detta en riktig åsikt, eller bara en dåligt förklädd fördom?

Det händer oftare och oftare att mitt svar i en diskussion är "Jag är inte tillräckligt insatt för att ha en åsikt, men jag tror att det kan vara så här, fast jag vet ju inte". Det är helt ok att säga så, och kräver också mer styrka i en person än att bara häva ur sig sig något i rädsla av att verka dum för att man inte har ett svar.

Du är fantastisk, grym och en äkta hjälte på hemligt uppdrag i livet som huvudperson. Men kom också ihåg att det gäller alla du möter. Kan du se varje människa som "A hero on a quest" så garanterar jag att ditt sinne kommer att öppnas upp, fördomar blir svagare och svagare, och du inser snabbt att du faktiskt inte vet ett skit - du bara tycker massa saker som du hört andra säga - precis som jag.

Läs på, sätt dig in i saker - och innan du vet vad du pratar om, kom ihåg att du faktiskt pratar om en livs levande superhjälte

<3

Likes

Comments

Ja, nu blir det lite så där kontroversiellt på en onsdagseftermiddag, vilket kan skapa stressexem i de lättkränktas land. Men känn lugnet - I say it with love :)

Låt oss göra en sak väldigt klart - ja, det finns problem och orättvisor i vårt sammhälle.

Men...när det kommer till karriär och framgång för kvinnor (nu blir det lite genus här, kliar det för mycket så sluta läs bara är ett hett tips) så väntar jag fortfarande på den dagen vi skall byta fokus från vad alla andra gör för fel, och istället se vad vi själva kan göra mer rätt. Vi kvinnor är ju nästan perfekta visserligen - men bara nästan... :)

Första insikten är ju att det är mycket lättare att ändra på sig själv innan man försöker ändra på alla andra (genom att för det mesta bara gnälla på samhället).

Om vi ska vara riktigt ärliga mot oss själva, ladies, så är det ett faktum att vi i alla lägen kanske inte är särskillt bra på att stötta varandra? Det är en sak när ögonen är riktade gemensamt mot orättvisor mellan könen, men vi är också lika duktiga på att vara mycket kritiska mot varandra. "Vem tror hon att hon är", "Vad har hon på sig?", "Hur ser hon ut igentligen?", "Ska hon verkligen äta den där chokladbollen?".

Se det inte som ett hot när en kvinna tar plats, höjer rösten eller pekar med hela handen. Se det som en hjälte som banar väg för oss andra att ta den plats vi förtjänar och skapa en mer neutral och unisex kontrast till "den-duktiga-flickan-som-inte-vågar-löneförhandla-eller-ställa-krav,-tänk-om-någon-blir-ledsen-då-eller-tar-åt-sig?"

Första steget är inte att ändra på hela samhället över en natt när det gäller könsroller och mansdominerade ledarpositioner (ja, jag är på väg - så watch out!).

När du pekar på någon annan så pekar tre fingrar tillbaka på dig själv. Var ärlig mot dig själv i första steget. Gör du det du kan för att älska dina systrar istället för att hata män? Är du dig själv och tar den plats du förtjänar, eller försvinner du i jantelagens redan begränsade utrymme? Låter du andra definiera dig eller bestämmer du själv din identitet? Pratar du om idéer och visioner, eller pratar du om andra människor? Är du rädd för förändring eller vågar du sticka ut hakan och ta möjligheterna? Hostar du ursäktande när du har en idé, eller ställer du dig upp och gör din grej? Är du rädd för vad andra ska tycka om dig, eller tycker du att du är så jökla grym så det är synd att inte fler kan höra vad du har att säga?


Fundera på det, så syns vi på andra sidan <3


//M

Likes

Comments

Kanske det mest klyschiga inlägget hittills. Kanske det jobbigaste att inse och att tänka på. Men än dock så viktigt och relevant.

Rotorsaken till att jag inte kan förstå människor som klagar, gnäller och inte gör något åt sin situation (om de kan) är just ovan citat. Jag tror att något som drivna och framgångsrika människor har gemensamt är att de är medvetna om hur kort livet faktiskt är.

Vi har bara ett liv, en chans.

Varför vänta, varför nöja sig med sin situation om man inte är lycklig?

Om man inte aktivt gör det man kan för att nå sitt mål, så tycker jag inte att man borde få klaga. Det kanske låter hårt, men det är så frustrerande att se människor som inte verkar förstå hur kort livet är. Så många som har drömmar och mål men så otroligt få som faktiskt vågar ta steget att förverkliga dem.

Livet är ju inte ett lopp där först fram vinner. Det är den som har haft mest uppfyllande resa som vinner.

Det finns inga bra ursäkter som vinner över dagens citat. Här kommer en hjälp på vägen:

1. "Jag är inte lycklig i mitt förhållande" = Men gör slut då!

2. "Jag trivs inte på mitt jobb" = Säg upp dig då!

3. "Jag skulle vilja resa mer" = Res mer då! Du lägger säkert pengar på saker som är onödiga som kan bli en resa

Ja, självklart finns det förutsättningar som vi inte råder över. Självklart är inte svaret alltid så här enkelt. Jag riktar mig främst till de där svaret är så här enkelt, men som inte gör något åt det och bara låter tiden passera förbi.

Om inte för dig själv, så för de människor som inte får chansen att leva sitt liv av olika anledningar. För deras skull bör vi som kan göra det mesta av vårt.

Sedan dör man. Då blir det svart. Jättesvart. Sedan finns man inte mer. Då är det försent.

Med dem peppande orden önskar jag er en insiktsfull vecka där ni slutar hitta ursäkter och börjar agera :)

//M

Likes

Comments

Efter några drinkar i The Windy City - Chicago...

Förra helgen hade jag en efterlängtad pappa-dotter helg i Chicago. Efter några drinkar så började vi diskutera olika framgångsfaktorer i karriären, och jag frågade pappa vad hans hemlighet var. En sak har jag inspirerats av min far - han håller alltid vad han har lovat. Säger han att han ska göra något så håller han alltid vid sitt ord. Det tror jag är en framgångsfaktor om du vill göra karriär och komma långt. Oavsett hur mycket du snackar så definieras du i slutändan av dina handlingar och dina resultat som du kan påvisa. Det är vad du Levererar som räknas.

Så, lägg inte tid på sådant som inte räknas om du måste välja, utan lägg fokus på det som skapas genom dina resultat. Och håll fast vid vad du har sagt att du ska göra. Det är så du vinner förtroende och respekt både privat och i karriären.

Med det sagt så måste du i linje med det också bli bra på att förhandla om dina förutsättningar. Om du inte tror att du kan hålla en deadline som du blir tilldelad så finns det alltid utrymme att förhandla om dina förutsättningar att kunna leverera i tid (ex. mer resurser eller prioritering) alternativt be om en realistisk förväntan på din leverans. Det är bättre att träna på att förhandla förutsättningar än att vara duktig och bara säga "Ja, självklart" (medan du i huvudet hör dig själv säga "shit, det är ju omöjligt") och sedan inte kunna hålla det du sagt. Det ger dig bättre resultat på lång sikt.

Kom också ihåg att djävulen ligger i detaljerna (som en av mina tidigare kloka chefer sa), det gäller även mail, samtal och andra mindre saker. Har du sagt att du ska maila innan lunch, så maila innan lunch. Har du lovat att ringa innan helgen, så ring innan helgen.

Jag påminner er om att jag själv gör misstag och är verkligen inget levande praktexempel. Men jag försöker medvetet leva efter mina egna ord och lära mig från mina misstag.

//M

Likes

Comments

Denna veckan är det Richmond som gäller. Vi jobbar på ett jättespännande projekt och har förmånen att träffa våra fantastiska kollegor i USA för att synka våra planer. Jättekul :)

Jag har alltid gillat USA och deras kultur i arbetslivet. Rak, tydlig, To the Point, får saker att hända och en sådan befriande ärlighet. I Sverige, de lättkränktas land, har vi som land en (generell) tradition av konsensus, mycket möten och diskussioner istället för action. Mellan mötena idag så hamnade vi i just en sådan diskussion kring svensk vs amerikansk kultur i karrär och arbetsliv. Det är väldigt intressant att det kan skilja sig så.

Följande är vad jag tycker att vi svenskar generellt borde ta med oss från USA till vår kultur.:

1. Effektiva möten som fokuserar på sakfrågan

2. Större öppenhet för feedback utan "sårade känslor"

3. Rak och tydlig kommunikation

4. Våga ta beslut (och håll fast vid dem)

5. Säg vad du menar och get to the point


Självklart finns det både bra och dåliga saker i alla kulturer, men ovan är det jag uppskattar allra mest. :)


Men vi är rätt så bra i Sverige också :)


//M

Likes

Comments

Idag blev det ett efterlängtat biobesök med mitt hjärta <3. Lyckades lura med honom på en tripp in på Åhléns för att köpa lite ny inredning. Han var inte direkt imponerad av min idé till tidsfördriv, haha. Lyckades deal:a till mig nya kuddar till soffan - YES!

Sedan gjorde vi det vi gillar allra mest - se film på bio! Idag blev det Inferno (fortsättningen på Da Vinci Koden och Änglar & Demoner). Den var faktiskt bäst av dem tre - 4 av 5 i betyg :)

SF Bergakungen har för övrigt lanserat Cheddar-popcorn. Goda, men tråkiga efter typ 18 popcorn...

Trevlig kväll - i morgon är det en ny vecka = nya möjligheter!


//M

Likes

Comments

"Jag vill ha!"

Jag stod (bokstavligen) i en lerpöl och släpade stora högtalare i regnet, utan sömn på 35 timmar och 10 koppar kaffe + en chokladboll i magen på samma tid och undrade vad jag gjorde här. Jag hade ju drömmar om att bli VD eller Marknadsförare (eller Rockstjärna - det funkade också). Mitt liv var inte så glamoröst som jag hade tänkt mig, och mina drömmar kändes verkligen avlägsna och ouppnåeliga.

Mitt allra första jobb var verkligen en slitigt jobb. Att extraknäcka som roddare var otroligt tungt (men samtidigt fantastiskt kul) och inte särskilt välbetalt. När jag tillslut tappade det helt och tyckte att jag minsann förtjänade bättre än så här (för att du kan andas, eller vad då? undrar en 10 år äldre Michaela). Då sa min chef något till mig som jag aldrig glömmer och som sedan kom att bli räddningen varje gång jag kände att jag slet och slet men inga drömmar uppfylldes; han sa: "- Du måste lära dig att krypa i lera innan du får bada i glitter".

Vad han menade med det är vad jag ser i så många unga människor idag. Det finns en tro och förhoppning om att man skall nå sina drömmar bara genom att vara; som om man liksom förtjänar det för att man lyckats komma till på denna jord (vilket ju faktiskt var din mammas prestation, och inte din).

Det är ett så in i **** hårt jobb som ska till för att få det man vill ha. Är man inte beredd att ta den fighten, och krypa de där milen i lera, så får man faktiskt inse att man kanske inte kommer att nå dit man vill. Det kommer inte serveras på ett fat när man minst anar det som i en Hollywood-film. Det handlar om att se till att vara rätt person på rätt plats i rätt tid, i kombination med 10 000 tals timmar av hårt slit bakom. Då kanske - om man har tur - får man förmånen att bada i glitter, men inte ens det är en garanti trots leran.

Sensmoralen i hans kloka ord är att du måste inse att det bara är du själv som står i vägen för dina drömmar. Det är en skön fallskärm att skylla på sin omgivning och yttre faktorer för att man inte är där man vill. När du inser att det bara handlar om dig och dina prestationer, och att du är beredd på att svettas, blöda och gråta - då har du möjligheten att gå hur långt som helst.

//M

Likes

Comments

VAR BÖRJAR MAN?

FRÅN BÖRJAN...

Min första lärdom i karriären (för exakt nio år sedan) var att sätta mål - jag insåg att du måste ha en Vision! Det kom som en olyckshändelse när jag som kaxig 20-åring på golvet utbrast att jag minsann skall bli VD en dag, men först jobba med Marknadsföring. En då något mindre positiv kollega sa: -"Äsch, det kommer aldrig att hända. Utan utbildning på universitet så kommer du ingenstans i världen, och Marknadsföring är för hård konkurrens för att lyckas med i Sverige"

BARA därför blev mitt mål att bevisa att hen hade fel. Det tog mig nio år, men jag gjorde det!

Första steget i att lyckas är alltså att först sätta ett tydligt mål. Mitt var: "Innan 30 ska jag ha utbildning och arbeta inom Marknadsföring med en lön som minst motsvarar min ålder x 1000"

Tricket är att du också måste inse och aktivt arbeta med följande:

1. Sätt upp några delmål som är kortsiktiga, men ändå stöttar vägen till visionen/målet

2. Inse att du också måste arbeta aktivt. Det är enkel matte, lika hög som målsättningen är måste din egen insats vara i din investerade ansträngning och tid. Det är jobbigt att nå höga mål, och tar tid, men det är jäkligt gött när du väl är där!

3. Lås inte fast dig vid dina delmål/mål. Syftet med dessa är att guida dig fram och skapa framfart. Det är inte skrivet i sten, och kan ändras många gånger på vägen utan att för den sakens skull vara ett "misslyckat mål"

4. Det kommer att skita sig på vägen, bara att inse. Motgångar är ett faktum! Lär dig hantera dessa som lärdomar istället.

5. Sätt upp en handlingsplan - inget avancerat utan bara vad du behöver göra för Top 3 saker detta år för att komma närmare målet.

6. Var öppen och ha modet att anta de möjligheter du ställs inför. Vågar man inte så vinner man inte. Cheesy men sant. Det kommer vara läskigt, jobbigt, stressigt, motigt och alldeles, alldeles underbart!

Så, definitionen av framgång för mig är att man varje dag aktivt gör något som bidrar till att nå sitt mål - det är att vara framgångsrik 

(inte så svårt, eller hur:)).

Och ja, självklart ringde jag upp den personen nio år senare och berättade att hen minsann hade fel. Det var gött!

//M

Likes

Comments

​Jag har letat i säkert 99 år och 3 månader efter ett bra läppstift som är matt, håller bra och är i en nyans som passar en hudton i oliv på en rödtott. Så räcker det med 2 min och 15 sekunder på Åhlens med min lillasyster Caroline (som har stenkoll), och så har jag äntligen mitt dröm-läppstift! <3 

I will never let you go!

(Läppstift: NYX Lip Lingerie/Läppenna: NYX Waterproof Plum/Concealer: Above and Beyond CJ 01)

Likes

Comments