Sirapslimpa i långpanna

Igår bakade jag sirapslimpa i långpanna. Förberedelser för helgen utflykt i skogen. Då är det bra att ha smörgåsar att äta. Det är fortfarande svårt att få tag i jäst så nu hade jag fått tag i jäst för söt deg och då blev det detta goda bröd som är enkelt att baka.

Ingredienser:

75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söt deg
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

Pensla med ägg (vatten går också men blir annan yta)

Gör så här:

1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader ej varmare

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt sirap samt salt.

4. Tillsätt mjölet lite i sänder – börja med rågsikten. Det sista av mjölet kan du med fördel knåda in för hand, och arbeta degen så den blir mjuk och elastisk.

5. Jäs degen under bakduk 1 timme.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda lite. Lägg sedan degen på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut/tryck ut i plåten. Det går även att trycka ut degen direkt i långpannan på bakplåtspappret.

7. Gör rutor i degen med en degskrapa eller pizzadelare. Rutorna ska gå ända ner i botten på plåten. Låt brödet jäsa ca 30 minuter.

8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter. Lägg över ett ugnsfolie mot slutet om du inte vill ha brödet mörkare. Låt svalna helt innan du bryter isär brödet.

  • Matbröd

Gillar

Kommentarer

Densaknadefamiljen
Densaknadefamiljen,
Millasmat
Millasmat,
Ja verkligen. 😋😋
nouw.com/millasmat
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Som vanligt, tusen tack för ett jätte bra recept 👍😃
nouw.com/enitalienareisverige