Millasmat
  • Magazine
  • Bloggar
    • Nya bloggar
      • Design & inredning
      • Foto
      • Föräldraskap
      • Mode
      • Träning & hälsa
    • Topplistor
    • Foto
    • Föräldraskap
    • Mode
    • Träning & hälsa
  • Fler
    • Design & inredning
  • Topplistor
  • Skapa blogg
Millas godaMest bakning och annat gott
Millasmat
Millasmat
Välkommen till Millas mat! Kul att du hittade hit.
Här lägger jag ut nötfria recept på goda saker jag bakar, allt från kladdkakor till matbröd. Det måste vara gott och enkelt.
Jag heter Camilla och har två små barn och sambo. Jag har inte bakat hela livet utan det var min terapi efter utmattning för 10 år sedan.
Vill du maila om samarbeten eller annat så skriv till [email protected]
  • Nouw

Arkiv

  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augusti 2020

Kategorier

  • Bullar
  • Efterrät
  • Frukost
  • Glass
  • Godis
  • Kakor och bullar
  • Mat- lunch och middag
  • Matbröd
  • Muggkakor
  • Paj
  • Såser
  • Tårtor
  • jul
  • kakor
  • kladdkakor
  • mjölkfritt
  • pizza
  • småkakor
  • sylt
  • Övrigt

Längtar efter semlor

tisdag 12 januari 2021, 10:10

Oj så längesedan jag skrev. Jag har bakat lite men det har varit lite för mycket i huvudet ett tag. Jag hoppas att det blir bättre framöver.

Jag blev så sugen på semlor. Längtar ni också? Jag älskar de med blåbärsgrädde. Här är en från förra året. Mums!

Ta hand om er!

  • Kakor och bullar, Övrigt
  • (1)

Gillar

Kommentarer

Nybakat bröd

lördag 2 januari 2021, 18:26

God fortsättning!
Dumma app som tar bort hela inlägget jag skrivit så nu försöker jag igen.
Här är det full fart tiden går så snabbt. Vi åt en god buffé på nyårsafton bara vi i min lilla familj. Så gott och lyxigt med räkor, västerbottenpaj och annat gott. Dagen efter bakade jag detta goda bröd. Receptet kommer här.

Receptet ger 6 stora bröd.

Ingredienser:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,75 dl strösocker
0,38 dl sirap
0,5 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål
5 dl rågsikt
9 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Mortla anis och fänkål noga eller köp malda kryddor.
2. Smula jästen i en stor bunke.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken värm till knappt fingervarmt, det får inte bli för varmt. Häll sedan smör och mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt strösocker, sirap, salt, anis och fänkål och blanda ordentligt.
5. Blanda i rågsikt och vetemjöl lite i taget. Bearbeta noga till en smidig och slät deg.
6. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Dela sedan degen i 6 bitar som du rullar till bullar och lägger på bakplåtspapper. Tänk på att de jäser så lägg dem glest.
8. Låt dem jäsa ca 30 min under bakduk.
9. Sätt ugnen på 225-250 grader.
10. Ta nu en bulle och lägg på nytt bakplåtspapper och kavla ut den till ett runt bröd knappt 0,5 cm tjock. Lägg åt sidan på en plåt och ställ åt sidan. Gör lika med de resterande bullarna. Låt dem jäsa en stund tex medan ugnen blir varm.
11. Precis innan gräddning nagga bröden noga med tex gaffel. Grädda därefter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Det varierar väldigt mellan ugnar och hur tjocka bröd man har. Så håll koll på färgen men ca 5-10 min brukar det bli.

Lycka till!
Ta hand om er!!

  • Matbröd
  • (8)

Gillar

Kommentarer

Bröd i långpanna

onsdag 30 december 2020, 12:52

Hoppas allt är bra med er.
Här är det full fart så inte alltid lätt att hinna baka så mycket. Men lite mer matbröd har det blivit.

Ett saftigt bröd med rågsikt som gör att brödet håller sig saftigare lite längre. Annars påminner det lite om tekakor. Mums!

Ingredienser:
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse torrjäst
6 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl

1. Blanda ihop rågsikten, salt och torrjäst i en bunke. Låt stå en liten stund.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten och värm till den temperatur som anges på torrjästpåsen (37 grader).
3. Häll degspadet över mjölblandningen och arbeta samman för hand till en slät deg. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta in det tills degen släpper bunken.
4. Täck med bakduk och låt jäsa, minst 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Tillsätt mer mjöl om det behövs men tänk på att för mycket mjöl ger ett torr och tråkigt bröd. Dela degen i två och tryck ut varje del på bakplåt med bakplåtspapper. Skär brödet i bitar helst med en pizzadelare men funkar med kniv. Och nagga brödet med en gaffel eller nagg.
7. Låt dem sedan jäsa ca 30 min på bakplåten.
8. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg ca 10-12 min beroende på ugn.

Frys in det du inte äter upp direkt för detta bröd är fantastiskt gott nybakat.


  • Matbröd
  • (8)

Gillar

Kommentarer

Millasmat

  • Gå till Profil
  • Gå till Startsidan
  • Gå till RSS
  • Gå till Sitemap

Blogga på Nouw

  • Skapa konto
  • Tjäna pengar på din blogg
  • Tagga produkter med Metapic
  • Flytta din blogg till Nouw

Bloggar

  • Allmänt
  • Annat
  • Design & inredning
  • Foto
  • Föräldraskap
  • Hästar & ridsport
  • Mat & recept
  • Mode
  • Personligt
  • Resor & utland
  • Sport
  • Träning & hälsa

Nouw

  • Magazine
  • Allmänna villkor
  • Sekretesspolicy
  • Kakor
  • Kontakta oss
  • Hjälp
  • Driftinformation
  • Build: 2021-01-11 16:02