​Min pojkvän är i final på NK:s instagramkonto där han har chansen att vinna 10 000 kr på NK. Hur bra? Rösta på honom genom att gå in på deras instagramkonto och gilla hans bild. Klicka HÄR för att komma direkt till bilden!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Min kompis har varit med och utvecklat appen Pickador. Den hjälper dig att sortera i sociala medier-flödet och minskar näthat. Hur bra som helst! Ni hittar Pickador i AppStore!

Likes

Comments

Nu är alltså sista delen där vi tipsar om kameraköp.

Vad använder vi?

Vi använder oss av Canons och Sonys kamerasystem och anledningen till att vi har flera kameror och olika är ganska enkel. Vi måste ha ett extra kamerahus utifall en går sönder under ett uppdrag. Tills 2015 körde vi enbart på Canons kamerasystem men nu har vi även skaffat oss en spegellös Sonykamera.

Personligen känns det som ett av det bästa köpen på länge. En kamera som är liten och presterar bättre på visa delar än vad våra Canonkameror klarar av. Så nu har vi möjligheten att verkligen få ut max i olika situationer. Sen ett stort plus är att den är “liten” i förhållande till våra andra kameror.
Vi har länge varit väldigt skeptiska till spegellösa kameror eftersom när man tittar i sökaren så tittar man på en skärm och inte genom objektivet som man gör på klassiska spegelkameror. Tidigare har dessa spegellösa kameror varit “sega” när man tittar i sökaren vilket har gjort att känslan och pålitligheten inte riktigt motiverat en investering i den nya tekniken. Men nu under 2015 (kanske även lite av 2014) exploderat i utvecklingen av spegelösa kameror och lyckats att komma tillräckligt nära för att känna att känslan och pålitligheten finns. Det finns flera märken idag som har grymt bra spegellösa systemkameror som jag verkligen rekommenderar er att titta vidare på innan ni slår er för bröstet och säger att Canon och Nikon är bäst.

Sony, FujiFilm, Olympus m.m. börjar komma med riktigt bra grejer och framför allt med ny teknik som man inte hittar hos det två största kameratillverkarna.


För att sammanfatta hur vi tycker du ska välja när det gäller vilken kamera du ska ha för att ta bra bilder så är det testa och välja ut ett par stycken i det segmentet du gillar och prisklass som håller för din budget. Därefter börja jämföra det olika kamerornas egenskaper.

Sedan våga fråga om hjälp hos återförsäljarna, näthandel i all ära men när det gäller kameraprylar så tycker vi att det är viktigt att uppleva produkten i handen. Känn på vikten, in och leta i menyerna, testa knapparna och fråga, fråga, fråga. Då kommer du med största sannolikhet att komma hem med en kamera som du kommer att ha med dig överallt och kunna ta fantastiska bilder.

Vi handlar i princip all vår utrustning hos den lokala kamerabutiken, Scandinavian Photo i Mölndal. Superbra sortiment och kunnig personal vi kan få goda råd från.


Likes

Comments

Här kommer andra delen av tre när Micke och jag tipsar om vad man ska tänka på när det är dags för kameraköp.

Finns det någon i min närhet som har en visst typ av kameramärke?

Det är också en bra grej att kolla upp, använder någon i familjen/kompisar ett kameramärke som de är nöjda med då kan det vara ett smart val att ta samma märke (kanske inte samma modell) för att då kan man byta tillbehör med varandra. Detta gör att det blir både billigare och roligare att prova nya grejer.
Att jag valde att starta med Canon var nog för att mina föräldrar hade en analog Canon sedan tidigare trots att det inte går att byta objektiv med varandra så var ändå känsla av att Canon var ett märke som familjen var nöjda med så då blev det att även jag fortsatte med det.

För Mikaelas del så var det samma sak fast med Nikon. Hon hade en bekant som använde sig av Nikon och pratade gått om det märket så hon valde då att starta med en Nikon när hon började att fota. När hon träffade mig bytte hon dock till Canon.Vad för typ av bilder vill jag ta och i vilka miljöer?


Om man vet detta redan innan man har köpt sin första kamera så kan det påverka valet av kamera markant. Det som menas med miljö är främst tillgången av ljus i den miljön som är avgörande. Om det är dåligt med ljus, alltså mörkt, så kan ISO-prestanda och val av objektiv spela roll för dig.

När det gäller ISO-prestanda och ljusstarka objektiv så brukar priset avslöja hur bra produkten är på just precis dessa två egenskaper.

Det man som fotograf/blivande fotograf måste ställa sig är hur viktigt det är för dig. Jag märkte allt mer efter att mitt fotograferande utvecklades att objektiven kunde vara begränsande i vissa miljöer och valde då att börjar uppdatera mina objektiv. Det är därför det kan vara så att det egentligen inte spelar så stor roll i början av sitt fotograferande utan att det är något man växer in i.


Imorgon i sista delen berättar jag vilka system vi använder.


Likes

Comments

Micke och får ofta frågan om vilken kamera som är bäst så vi tänkte försöka besvara detta. För att det inte ska bli alltför mycket text på en gång så har jag delat upp detta i tre inlägg.

Först och främst vill vi säga att det är en väldigt komplex fråga om vilken kamera som är bäst. Vi svarar nästan alltid att man ska välja en kamera som passar ens behov, men det är ganska tråkigt svar och hjälper inte så mycket i valet.

Vi skulle först och främst säga att en bra kamera är en kamera som följer med när man gör roliga saker men även vardagssaker. En kamera som ligger hemma när man är ute och rör på sig är en “dålig” kamera. Det är ett fel så många gör, man köper en stor systemkamera för att den måste ju vara bra eftersom det är en systemkamera. Sen ligger den hemma och samlar damm. Sedan ska även en kamera vara lätt att använda och vara skön att hålla i. Detta gör att en kamera som passa just dig är väldigt individuellt och svår att bestämma för någon annan än just sig själv.

När man har börjat veta ungefär vad man vill ha så då är det dags att börja titta på features utöver att kameran tar bilder. Här börjar det roliga ta fart i val av kamera.

Vill jag kunna byta objektiv?

Fördelen med att kunna byta objektiv är att då kan man anpassa kameran efter olika förhållanden och samtidigt behålla en bra bildkvalité. Ska man fota djur så behövs kanske ett bra zoomobjektiv eller ska man fota landskap/stjärnhimlar så behövs ett annat objektiv.

Genom att ha möjligheten att byta optik är att du kan optimera bildkvalitén till vad du vill fota. Väljer man ett all-round objektiv så brukar det innebära att den är medelbra på allt men inte prefekt någonstans. Men med de sagt så säger vi inte att det är ett dåligt objektiv. Det är ett bra sätt att börja fotografera. Man kan som ny fotograf testa sig fram efter vad man gillar att använda.

Jag själv började med två objektiv, 18-55mm f/3.5-5.6 och 55-250mm f/4-5.6 och fick verkligen möjligheten att testa på vad jag tyckte var roligt. Jag valde att uppdatera min 18-55 till en 17-50mm f/2.8. Jag gillade helt enkelt vidvinkel betydligt mer, sen kom jag att uppdatera 55-250mm till en 70-200mm några år senare.

Så all-round-objektiven är en bra start skulle vi säga till en som vill börja fotografera och vill prova på systemkameran.

Nackdelen med att ha en kamera som man kan byta objektiv på är att de “ofta” blir lite större och tyngre än vad kameror utan utbytbara objektiv är. Vilket kanske bidrar till det vi skrev ovan, det blir en kamera som stannar hemma och inte används. Då spelar det ingen roll vilka superobjektiv du har.

Fortsättning följer imorgon!


Likes

Comments

Happy Socks gav mig strumpor i veckan, så snällt ju! Pixel blev också glad.

Likes

Comments

Fotografering med @marielestrella som är veckans blogg nu!
Tack och lov att vi valde att fotografera i ett växthus för det började regna när vi plåtade.

Likes

Comments

I samarbete med Todiefor så får jag ge bort en bikini, så kul! Gå in på min instagram: instagram.com/mikaelawatsfeldt för mer info. Lycka till!

Likes

Comments

Eftersom snön regnar bort idag så tyckte jag det passade att ta en titt på hur fint det faktiskt snart kommer bli. Bilden är tagen 18 april, så det är inte superlångt bort. Modell: Sarah B från Lind Models.

Likes

Comments


Better Blogging Nouw