Från pescetarian till full vegetarian (efter dokumentären seaspiracy)

träning och kost

Hej vänner!


Jag har sen netflix dokumentär Seaspiracy kom ut funderat på att kolla på den men jag har varit rädd för att det ska påverka mitt mående för mycket då jag är en enorm djurvän. Men idag kollade jag på den, jag insåg att om jag ska äta fisk måste jag veta den hemska bakgrunden mycket fiske har och vart fisken jag äter kan vara ifrån.


Alla har olika åsikter om denna dokumentär och självklart ska folk skriva om hur Ali (personen bakom dokumentären) har förvrängt dokumentären och att mycket är lögner. Jag har med egna ögon sett hemska saker i dokumentären som är sanna, det går inte att förvränga dem. Sen tror jag säkert att det finns hållbart fiske där ute, men vart egentligen? Och som Ali säger i dokumentären: Hur kan man någonsin vara säkert? Jag har alltid kollat efter MSC märkt fisk, blivit mycket mer noggrann med det på senaste tiden. Men efter att ha sett dokumentären förstår jag att all fiske oftast har en dålig påverkan på havet. Jag kommer inte berätta så mycket om själva dokumentären men jag kan verkligen rekommendera den. Jag grät så mycket men jag är oerhört glad att jag har sett den. Jag väljer att lita på allt som Ali visar och tar reda på i dokumentären. Det är så svårt att veta vad som är sant och osant i denna värld men jag har alltid tyckt att vi människor tar för oss allt för mycket av världen. Djuren ska kunna ha minst lika stor del som oss. Vi har ju liksom tagit över världen. Detta är bara lite av mina tankar. Sen vet jag att det kan bli för mycket djur med om vi inte dödar några, men vi har ju gjort så att det har blivit såhär, föder upp massa djur osv... Jag tror att vi kan klara oss utan kött i dagens samhälle. Det är alltid svårt att få det 100 % hållbart och miljövänligt, även med vegetariska alternativ men man kan ju absolut minimera det. Jag har alltid varit en stor djurvän och ju mer jag ser att vi människor är obeskrivligt hemska mot dem gör att jag mer och mer äter vegetariskt.

Jag valde att testa att vara pescetarian i 1 månad nyligen. Pescetarian menas att man är vegetarian som äter fisk. Detta mestadels för att jag älskar lax på sushi och tar omega-3 kapslar. Sen trodde jag att det skulle va svårt att uppnå mitt protein utan animaliskt protein. Men jag hade fel. Jag har knappt ätit fisk eller tagit mina omega-3 kapslar när jag testade att va pescetarian. Jag äter mycket mer mjölkprodukter för att nå mitt protein i kombination med vissa andra vegetariska alternativ som t.ex soja / ärt protein. Jag har alltid gillat att äta vegetariskt, speciellt soja protein, jag tycker det är jättegott! Jag har ju självklart även läst att en del vegetariskt protein som t.ex soja har dålig påverkan på miljön men vad har inte det idag? Det är alltid det ena eller det andra. Jag äter minimaliskt med soja protein och ser ändå att det är bättre att göra det än att äta kött istället som även där kan ha mycket sämre påverkan på miljön men också på djuren i världen.

Detta är mina tankar och alla tänker olika. Man kan inte vara perfekt eller veta allt. Men jag har alltså valt att bli full vegetarian nu. Jag hade helst undvikit alla dessa protein källor som är dåliga för miljön då det verkar som att nästan allt är det idag. Men jag behöver protein och så är det ju bara. Kommer hålla mig till det jag ser är bäst för både mig, miljön och våra djur, sen kommer man oavsett vad man gör påverka miljön negativt på nåt sätt.
Jag är i alla fall väldigt nöjd med mitt beslut att bli vegetarian. Jag har sagt innan att jag kan äta kött eller fisk ibland, kanske på restaurang eller om man blir bjuden. Men efter denna dokumentär vill jag inte det. Jag har inget stort behov av varken kött eller fisk. Och hur vi kan äta fisk och kött idag är inget jag kan stå bakom i många fall. Hade jag bott på en egen gård där man föder upp lite djur (för familjen endast) hade jag absolut ätit det köttet, men inte så som vi har det nu med alla massproduktioner. Det går ju överstyr. Och allt handlar om pengar idag...

Jag hade i framtiden velat jobba med något inom detta ämne. Men jag inser att det kan vara svårt då jag redan är 25 och först nu jobbar för att få bättre betyg. Jag vill kunna göra en större skillnad i världen, till det bättre. Man får se vart framtiden tar en men min passion för djuren och dess påverkan i vår värld har blivit ännu större. Mitt första steg är att bli full vegetarian

Som jag har skrivit så är detta mina tankar, i kombination med min egna research. Gör din egna och gör dina beslut utifrån det. Jag är inte perfekt, och kan inte alltid göra perfekta beslut men jag försöker alltid mitt bästa i denna svåra värld vi lever i.


Lite härliga bilder på vegetariska rätter (misosoppa kanske innehåller lite fisk dock)

Gillar

Kommentarer