Såååååå fredag igen och det vet ni vad det innebär va? kökspraktik!! När man får lov och vara som mest kreativ hihi... okej så vi fick vars två kycklinglår som vi skulle bena ur och sedan välja en fyllning som vi sen skulle göra rullader av det hela. Min första tanke är då bacon, Kyckling och bacon är så gott ihopa och sen gick jag runt och kollade lite och det slutade med att jag kompletterade fyllningen med persilja och vitlök och lite grann limesaft.

Till de skulle vi göra en potatisgratäng med lite morötter i och den blev faktiskt helt okej! Skulle antagligen haft lite mer smak av något annat än bara potatis heh..

Efter det skulle vi göra en sky och där blev jag faktiskt enormt besviken, när jag fräste på kryddorna i pannan (timjan & vitlök framförallt) så luktade de så underbart att jag vet inte vad. men sen när jag väl tillsatte de andra ingredienserna så försvann doften och smaken av de. Eller ja smaken fanns där ju men inte alls så som jag förväntade mig....

Vårt huvudsakliga mål idag var att göra en fin uppläggning och jag hade ändå konceptet framför mig med köttet men sen allting annat fick jag chansa på så jag hade gärna velat göra om de för jag blev nöjd med det tillslut men då var tallriken skitig av såsen som jag kladdat med även om jag försökte va så försiktig som möjligt.


Och en sak jag inte alls förstår mig på är om uppläggningen ska bli fin/stilren så ska man gärna ha så lite sås som möjligt för man vill ju att de ska va fint när man serverar menen å andra sidan så hade jag aldrig nöjt mig med lite sås, jag är den typen som äter jätte mycket sås till min mat (om den är god dvs.) hur sjutton ska man få balans i det? Jo man kan ju servera sås i en kanna bredvid men jag tycker inte det är rätt (fråga mig inte varför för de vet jag inte) Snälla hjälp mig med detta problem, hur gör du?

​ps. Kycklingen e lite röd ja men lugna er jag höll koll på innertemperaturen då den "stektes" i ugnen invirad i aluminium folie

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi fick vars en plattfisk som vi då skulle filéa och de va väldigt konstigt att hantera för någon som aldrig haft med sådana typer av fisk o göra...

Men de gick faktiskt bra för mig, fick inte alls så mycket svinn som man kan tänka sig för o vara första gången! Efter de enkelpanerade vi filéerna o stekte därefter

Sen skulle vi turnera (stavning?!) potatis o de va ju typ omöjligt o göra det bra, men eftersom de var första gången så antar jag att de inte är så konstigt men ändå.

Sen gjorde vi en majonnäs som vi sen fick smaksätta hur vi ville o jag använde mig av citronskal eftersom citronmajonnäs är såååå gott! Hade problem med att vispa på rätt sätt eftersom jag inte fick in tekniken men den blev bra i alla fall och sen får jag väl träna lite mer på teknikerna..

Hejdå:)

Likes

Comments

Okej så vi hade något som heter arbetsmiljö vecka och på måndagen eller tisdagen fick vi reda på att vi (alltså 7-8 pers) skulle grilla hamburgare till 1a års eleverna på skolan (ca 100st) på fredagen
Så vi fick steka i alla fall 200 hamburgare för att folk skulle kunna ta mer än en gång o de gjorde vi ute framför buffén där de andra skulle ta maten, så de va ganska pinsamt o stå där o va typ helt glansig av svett och samtidigt grilla, men kul va de!

Tyvärr har jag ingen bild därifrån eftersom de var ganska stressigt och krävande men ni får nöja er med ett inlägg om de:)
Ha de..!

Likes

Comments

Hej, jo alltså där har kommit en del saker emellan i mitt liv som har gjort att jag inte mått bra men tänkte en uppdatering skulle ske.

På den här bilden så ser ni massa färska örter och även torkade så vi skulle para ihop dem som en typ av memory o det var jätte svårt eftersom många örter tappar karaktär när de torkas så smaken kan ändras väldigt mycket men vi redde ut det till sist!

Likes

Comments

Torsdag: vi lärde oss olika sorters tekniker på hur man skulle skära grönsaker och hur man skulle göra så vi fick skära lök på två olika sätt och även morot, sen fick vi även gissa på två örter som vi då skulle kunna namnen på och det gick ju sådär för min del, gissade en rätt i alla fall så det får jag väl va stolt över. Man ska börja någonstans

Fredag: nu började allvaret på riktigt och vi skulle göra lök- och purjolökssoppa och vi fick smaksätta den i stort sett hur vi ville och vi hade tre sorters tillbehör. Vi fick bacon och kyckling som vi fick marinera precis hur vi ville och även hur vi skulle tillaga de och vi skulle även g’öra krutonger som vi oxå fick smaksätta själv. Jag körde säkra kort och använde mig av oregano eftersom jag vet hur det smakar och jag vet att det är gott heh.. det blev faktiskt bra och jag var nöjd. Jag tänker inte sitta och berätta om alla momenten eftersom det var jätte mycket men det var ganska svårt och ha så många bollar i luften samtidigt måste jag erkänna, jag lär ju mig till sist och hantera de men men.

Vi gjorde även kanelbullar, men jag personligen tyckte inte dom blev så goda för det var inte vanliga utan det var typ knutar och all fyllning rann ut på plåten så där blev inte mycket kvar i bullarna så dom blev lätt torra.. så minus på de!

Likes

Comments

Wow vilken dag alltså. Började med matematik inget speciellt där, efter det åkte vi till en lokal odlare som hållit på med sitt yrke i ca 40 år. Innan vi fick gå in i växthuset var vi tvungna till o ha skyddskläder pga. de inte ville utsätta plantorna för någon sorts smitta. Växthuset var gigantiskt och där odlade dom massa olika sorters tomater, paprika, chili, melon, bönor och bär. och vi fick även smakprov med oss hem som ni ser på bilden nedanför och tyvärr fick vi inte lov och ta bilder där inne så jag fick respektera det annars hade ni sett vad jag mena! 

När vi kommit tillbaka så var de lunch och vi hade bestämt med vår lärare att vi skulle vara ombytta och klara till 12.45 och mötas i köket. Vi har för första gången fått använda oss av köket på riktigt och vi har bakat massor av kakor som vi ska ha till föräldramötet nästa vecka och det var jätte kul. Det är inte som på hemkunskapen på högstadiet att man ska vara 2&2 och alla går efter samma recept utan här fick var och en varsitt recept som vi skulle utföra. Jag fick lov och välja först så jag valde kolasnittar. Alla fick även uppgiften att göra vars en rulltårta så de skulle vi börja med och sen övergick man till sitt "personliga" val. 

Det var typ det vi gjort idag. Vi hörs på måndag!

Likes

Comments

Ja alltså igår var inget speciellt eftersom vi bara hade svenska, matte och engelska som vanligt men idag har vi haft lite mer blandade lektioner!

Började dagen med branschkunskap och där hade vi inget speciellt, vi gick igenom en massa inför föräldramötet, en massa redskap vad dom heter och används till och även franska termer. Det är något vi antagligen kommer lägga ner energi på i de kommande tre åren. Vi har fått två A4 papper med fina franska ord som man tydligen ofta använder i kök, i början ska vi bara känna igen dom och typ veta vad dom betyder men senare ska vi även kunna stava och använda oss av dom. Ganska inspirerande ändå, syn bara man inte läst franska på högstadiet heh..

vi har även fått massa information om studiebesöket imorgon som jag kommer berätta mer om då men jag kan berätta att vi ska till en grönsaksodlare i närheten och som förberedelser idag så har vi fått pröva massa grönsaker som tre sorters gurka, fyra sorters paprika, massa sorters tomater, och även åtta sorters chili vilket var hett! Inget jag gör om men det var ändå kul och fått smaka de.

till sist hade vi svenska och uppgiften vi skulle fortsätta på blev jag klar med igår så jag och några till hade inget och göra så vi plugga på de franska orden.

Det var allt för idag, hörs imorgon :)

Likes

Comments

Okej ja det är lördag och jag bloggar, hade vanligtvis inte tänkt lägga ut något på helgen för jag brukar inte göra något mer än att sova och se på serie meeen de får bli undantag för idag!

Idag har jag och min kille cyklat dressen vilket var jätte trevligt och efter det så bjöd hans pappa på mat och det blev Paella! För er som inte vet så skulle man kunna säga att delöknar en typ av risotto men ändå inte ens i närheten. det är ris, saffran, skaldjur och kyckling som är huvudingredienserna men sen kan man göra den mer personlig genom att sätta sin egna touch på det!

Måste säga att den jag åt var jättegod ;)

Likes

Comments

Vi började dagen med matte och vi fick våra böcker så vi kunde börja räkna i dem så smått. 

Senare började vi med Branschkunskap och det hade vi från 09.30 till 14.50 (inklusive lunch och några 10-5 min pauser) Där hade vi genomgång av olika sorters knivar och vad dom heter och används till, så de måste jag plugga in till på torsdag så jag kan de. Där efter gick vi ner till köket var av vi fick en lååång lista med olika sorters redskap som skulle finnas i köket och det skulle vi då i par leta upp så vi kunde smått kunde lära oss var allting fanns. Det tog lång tid kan jag berätta... men efter de så hade vi genomgång tillsammans om var allting fanns i köket och dessutom fick vi genomgång av alla maskiner som vi förr eller senare kommer använda oss av. till sist fick vi lära oss hur man slipar en kniv med brynstål och vilka tekniker som fanns osv.

Under den här långa lektionen så kn jag lova att inte rent för många i klassen var speciellt seriösa för man tappade väldigt lätt koncentrationen! Så vi sprang emellanåt o fjanta oss. För att återgå till tidigare inlägg så har vi i klassen börjat prata mycket mer än tidigare och alla är typ med alla vilket är mycket roligare, jag tror vi kommer komma bra överens i dessa här 3 åren! 

trevlig helg!

Likes

Comments

Jo Hej! Vi har haft evigt långa lektioner idag men dom har ändå varit ganska intressanta.

Vi började imorse med branschkunskap inom RL och där gick vi igenom att man ska behandla alla gäster lika även hur dom än ser ut, fattiga som rika och även att vi ska ge ett bra intryck så de vill komma tillbaka och inte bara tänka att "på den restaurangen är alla sura"

Hygienlektionen efter de var sådär, vi fick "lära oss" hur ofta man ska duscha, byta underkläder, borsta tänderna och sånt som man lärde sig redan som liten. Det skulle vi i alla fall lära oss igen (för där är ju ändå vissa 16 åringar som inte verkar ha lärt sig det)

Nu precis har vi haft livsmedels- och näringskunskap och där har vi haft lite genomgång (som jag inte riktigt blev klok på varför vi hade) men sen såg vi ett avsnitt av Niklas Ekstedts serie som var ganska bra

nu väntar jag på att börja med svenska och sedan slutar jag för idag

hejdå!

Likes

Comments