Depression - del 1 av 8

Vi vet alla hur det är att ha en dålig dag. Men hur känns det när den känslan inte släpper? När varje dag blir en dålig dag, och du gör allt du kan för att hålla fasaden uppe och vara som alla andra verkar vara?

Uppskattningsvis var tjugonde svensk är just nu inne i en depression. Ungefär dubbelt så många kvinnor som män. Särskilt vanligt är det bland unga.

I det här starka klippet förklarar filmskaparen Katarzyna Napiórkowska hur en depression kan kännas på insidan – och vad det kan leda till.


KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat sig effektivt vid depressioner, enligt studier – och finns även som behandling via nätet. Där kartlägger man hur man tänker, känner och gör, för att kunna förändra det som inte fungerar.
Även IPT, interpersonell terapi, är effektivt – där man fokuserar på relationsproblem, samt psykodynamisk korttidsterapi – där man reflekterar kring inre konflikter och hur de lett fram till problem man har här och nu. När man får ökad förståelse för sig själv dämpas också ofta den inre stressen

Låna lite text av en hemsida 👌🏽🤘🏽

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229