Att använda sig av frasen "polska dödsläger" ska kunna straffas med tre års fängelse. Israel protesterar kraftigt mot en ny polsk lag som vill fria Polen från ansvar för nazisternas folkmord.

En lag som gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten håller på att antas i Polen. Regeringspartiet Lag och rättvisa har under flera år försökt få bort frasen "polska dödsläger", eftersom frasen ger intrycker att Polen är medansvarig till morden på judar under förintelsen i läger som Auschwitz. Den polska regeringen vill lyfta att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter.

Israel protesterar självklart kraftigt mot detta och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat Israels ambassadör i Polen att begära ett möte med den polske premiärministern Mateusz Morawiecki. Samtidigt har Polens biträdande ambassadör i Israel kallats till Israels utrikesdepartement för en reprimand (tillrättavisning).

– Lagen är grundlös. Jag invänder starkt mot den. Historien kan inte skrivas om och det är förbjudet att förneka Förintelsen, säger Netanyahu.


Clara L Na15a

http://omni.se/israel-protesterar-mot-polsk-lag-om-forintelselager/a/rLWkx8


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Klipp: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jerusalem-viktig-for-tre-varldsreligioner

Den 6 december kom nyheten att President Donald Trump officiellt kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han kommer även tillkännage en flytt av USA:s ambassad till Jerusalem. Trump ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande. På fredagen den 8 december höll FN:s säkerhetsråd ett krismöte angående Jerusalem, en begäran från 8 länder, däribland Sverige. FN-chefen António Guterres har sagt att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning. Sverige och övriga EU-länder i rådet uttalade sig om att Trumps beslut, att flytta ambassaden från Tel Aviv, riskerar att försvåra fredsprocessen samt leda till ytterligare spänningar i regionen. Ambassadflytten strider även mot säkerhetsrådets beslut om en tvåstatslösning och internationell rätt, anser länderna.

Olika aktörer har olika syn på beslutet:

  • Palestinska PLO säger att beskedet är en dödsstöt för tvåstatslösningen.
  • Den terrorklassade palestinska organisationen Hamas säger i ett uttalande att Trump har öppnat ”portarna till helvetet”.
  • Enligt Turkiet är agerande ”oansvarigt” och ”olagligt”.
  • Israels premiärminister Bejamin Netanyahu var snabbast med att kommentera beskedet och hyllade Trump som ”hjälte”. Han hävdar att beslutet är ett steg i riktning mot fred.

Clara Lennartsson NA15A
Källor: http://omni.se/fn-s-sakerhetsrad-haller-krismote-om-jerusalem/a/l1AXGG
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sakerhetsradet-reagerar-pa-trumps-jerusalem-beslut
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jerusalem-viktig-for-tre-varldsreligioner


Likes

Comments

Vägspärrarna på västbanken försvårar rörelsefriheten för palestinier. Detta är något som den israeliska frihetsorgnistionen Machsom Watch jobbar för. Den israeliska frihetsorgnistionen består av kvinnliga aktivister som griper in för palestinier som stoppas eller utsätts för övergrepp vid vägspärrarna. För att en palestinier ska få åka in i Jerusalem eller övriga Israel behöver de särskilda tillstånd och måste genomgå en säkerhetskontroll, som dels tar lång tid och om en palestinier hamnar på säkerhetstjänstens svartlistor kan det begränsa dem helt från att inresa. Det finns delade meningar om vad vägspärrarnas syfte är. Armén menar att vägspärrarna finnas av säkerhetsskäl medan aktivisterna i Machsom Watch menar att ändamålet är att begränsa palestiniernas möjlighet att röra sig fritt.


Journalist: Arne Lapidus

Tidning: Göteborgs Posten

Datum: 3 december 2017


Likes

CommentsDen syriska presidenten Bashar al-Assad tackade den ryska presidenten för att ha ”räddat” hans land och för det ryska stöde ti syrien

De två statsledarna möttes för samtal i Sochi där de diskuterade ”kriget mot terrorism” och möjligheter för en politisk inrättning i Syrien, som är inne på sitt 7e år i krig. Assad har uttryckt intresse i att diskutera med många parter involverade i kriget.

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/assad-putin-saving-country-171121061839648.html

Likes

Comments

Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade i helgen att han avgår. Premiärministern fruktar för sitt liv. Enligt flera internationella medier har premiärministern i ett tv-sänt tal sagt att situationen i hans land just nu liknar den som rådde innan hans far mördades.
Al-Hariris far var den tidigare premiärministern Rafiq al-Hariri, som mördades i ett bombattentat i Beirut 2005. Liksom alla Libanons premiärministrar (med undantag för två i övergångsregeringar) var han sunnimuslim.

Saad al-Hariri gick till hård attack mot Iran och shiamilisen Hizbollah i sitt avgångstal. Han anklagar Iran för att blanda sig i landets angelägenheter och kritiserar shiamilisen Hizbollah.

– Iran kontrollerar ödet för länder i regionen. Hizbollah är Irans förlängda arm, inte bara i Libanon utan även i andra arabiska länder, sa al-Hariri i sitt tal.

Hizbollah är en viktig allierad till den syriska presidenten Bashar al-Assad i syrienkriget och har brett stöd från Iran. Sedan inbördeskriget i Libanon 1975-1990 har Hizbollah fortsatt att bygga upp sin vapenarsenal och nu har han mer vapen än den libanesiska militären.

Clara L Na15a

http://omni.se/libanons-premiarminister-avgar-fruktar-for-sitt-liv/a/yenkx

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rafiq_Hariri

http://omni.se/iran-avgangen-kommer-leda-till-okade-spanningar/a/yer4K


Likes

Comments

I veckan har en amerikansk/kanadensisk familj befriats från sitt fångenskap hos talibanerna. Den pakistanska militären har haft samarbeten med den amerikanska underrättelsetjänsten. Donald Trump anser att detta var positivt för relationerna mellan Pakistan och USA.

14/10-18

http://www.gp.se/nyheter/världen/kidnappad-talibanerna-dödade-nyfödd-1.4731374

​Klara W

Likes

Comments

Kriget i syrien är ännu inte över, men många länder förbereder sig för att återuppbygga landet däribland libanon. De satsar på att Tripolis hamn kommer bli en enorm tillgång till deras ekonomi när kriget slutar och renoverar den nu för ca 400 miljoner dollar.

Likes

Comments

Ja-sidan vann måndagens (25/9) folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan med 92 procent. Valdeltagandet var högt, 72 procent av de fem miljoner röstberättigade deltog. Självständighetsomröstningen har fått hård kritik från centralregeringen i Irak, Iran och Turiket. Den kurdiska regionens president Massoud Barzani säger att man inte tänker utropa självständighet direkt, utan hoppas att resultatet ska leda till förhandlingar med Bagdad. Iraks Premiärminister Haider al-Abadi säger i ett tal i parlamentet att de aldrig kommer hålla samtal om resultatet i omröstningen och kräver att de kurdiska myndigheterna ogiltligförklarar resultatet.

29/9 tackar Haider al-Abadi ja till en inbjudan från Frankrikes president Emmanuel Macron om att komma till Paris och diskutera den kurdiska folkomröstningen om självständighet. Spänningen har ökat efter ja-segern och Macron har erbjudit sin hjälp.


Clara Lennartsson NA15A

källor: http://omni.se/irak-kommer-aldrig-halla-samtal-om-omrostningen/a/95kBl
http://omni.se/kalla-iraks-premiarminister-deltar-i-samtal-med-macron/a/agdJE
http://omni.se/jordskredsseger-for-ja-sidan-i-irakiska-kurdistan/a/v0wm4

Likes

Comments

FN, USA, länder nära Irak som Turkiet och Iran och övriga Irak råder kurderna att avstå från omröstning. Men kurderna i norra Irak ska den 25 september rösta om självständighet. Kurderna har länge styrt en del områden i Irak. Ett ja om frigörelse betyder inte en omedelbar utbrytning men att folkets röst påverka de kurdiska ledarna vid framtida förhandlingar med Bagdad.

FNs säkerhetsråd menar att omröstningen om självständighet i de kurdiska regionen i Irak kan göra landet politiskt instabilt och uppmanar istället till en dialog.

USA är bekymrad över att denna händelsen ska sätta igång strider mellan kurderna och myndigheterna i Bagdad och att det ska hindra kurdernas insatser för att stoppa IS.

Kurderna är en minoritet i grannländerna Turkiet, Iran och Syrien. Devlet Bahçeli ledare i de högernationalistiska partiet i Turkiet anser att folkomröstningen kan bli en orsak till krig. Även Turkiets premiärminister Binali Yıldırım pekade på att en omröstning som denna är oacceptabel.

Vad händer när kriget mot IS tar slut? Områden som styrs av IS i Irak börjar sakta luckras upp. Om IS-striden snart försvinner finns en rädsla för att en ny väpnad kamp ska bryta ut. Det finns risk för inbördeskrig, de Irakiska parlamentet har uttalat sig om att “bevara Iraks enhet med alla medel”.

https://www.svd.se/iraks-kurder-trotsar-omvarlden--rostar-om-sjalvstandighet


Klara W


Likes

Comments


En kontroversiell lag protesteras just nu i tunisien. Lagen garanterar amnesti för de offentliga tjänstemän anklagade för korruption innan revolutionen 2011. De offentliga tjänstemännen tjänade under den president (Ben Ali) som blev störtad under revolutionen. Lagen skulle tillåta de offentliga tjänstemännen att röja de stulna tillgångarna och betala tillbaka dem utan rädsla för att bli åtalade. Den kritiseras för att det ses som ett steg bakåt för revoutionen och för demokratin i landet, då den skulle ge många stöttare till den före detta presidenten makt åter, samt för att den sänder signalen att korruption är accepterbart.

My BW


Källor:
http://www.aljazeera.com/news/2017/09/tunisia-protesters-decry-amnesty-corruption-law-170917084037586.html

https://www.google.se/amp/www.aljazeera.com/amp/news/2017/05/thousands-protest-tunisia-corruption-amnesty-bill-170513184723310.html

Likes

Comments