Jag som pedagog och min arbetsplats

Mina lilla logga med mina 5 motton som jag strävar efter som pedagog.

1. Glädje är mitt liv, jag älskar att sprida glädje och göra andra glada. I mitt arbete med barn är jag väldigt skämtsam och älskar att få de små att le och skratta.

2. Att vara närvarande betyder så mycket. Inte bara att stå ute på gården och ha koll utan att också finnas där när barnen behöver stöd, prata ut eller när de inte mår bra. Att ha 10 ögon istället för 2 så att inget galet inträffar. Att framför allt se och höra varje barn. Att fråga hur de mår och se dem för det är så många barn som inte blir sedda där hemma.

3. Barn tar efter de äldre och därför har jag ett ansvar att vara en förebild för mycket av det jag gör kommer barnen att ta efter och jag vill lära mina barn på jobbet att handla rätt i olika situationer men att även jag som är vuxen kan göra fel, det tillhör mänskligheten men att man erkänner sina misstag och lär sig av dem. Jag vill att mina barn på jobbet ska minnas mig när de blir äldre och känna att jag ha givit dem mycket och att jag har jobbat hårt för just dem.

4. I allt skämtande så måste man vara bestämd för att dels sätta gränser på vad som är okej och vad som inte är okej men också för att de ska få respekt för mig som pedagog och vuxen.

5. Det sista, barnasinne. Det är a och o för mig. Att kunna leka med barnen, vara energisk, påhittig, nyfiken, tramsig och bara allmänt barnslig är viktigt för att barnen ska få en känsla av att jag inte är den vuxna som ska påpeka deras fel jämt och vara den som är över dem utan att jag kan vara på deras nivå och att vi kan ha det så himla kul tillsammans för barn behöver vuxna som vill vara med dem i deras lekar och utmaningar.

Och allt detta knyts ihop med ett stort lager kärlek. Att man visar barnen att man bryr sig om dem och att man kämpar för deras välmående och rättigheter, det är iallafall vad jag alltid försöker att jobba för.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mina egna påhitt, Bamse tema

Inom ett par veckor ska vi börja med Bamse tema på jobbet så jag håller på att förbereda mig med material. Har gjort två Bamse burkar som man kan ha för att presentera något på ett nyfiket sätt.

Jag tog två glasburkar och på datorn fixade jag etiketter som jag laminerade och tejpade fast på burkarna. Tyckte det blev väldigt fint.

I burkarna kan man exemplevis lägga i grönsaksstavar och presentera burkarna som "Bamses dunderhonung". Man kan även lägga i olika material till ett skapande projekt man ska göra kring bamse. Finns väldigt mycket man kan göra med brukarna och de kommer att användas flitigt det är jag säker på. Bamse figuren har jag själv införskaffat för att ha på mina samlingar, utflykter och andra tillfällen.

Likes

Comments

Miljöer, Barnens lek

För ett tag sedan gjorde jag och kollegan en läskautomat till våran lilla affär/restaurang på avdelningen. Barnen verkligen älskar den och leker så flitigt med den. Den är så enkel att göra. Det är bara att ta en låda i önskad storlek. Skriv ut och klipp ut olika typer av läskmärken. Måla toapapper rullar och i lådan om man så önskar. Klipp ut pappersremsor att sätta fast i toapapper rullarna och klistra även fast rullarna i kartongen. Klart!

Likes

Comments

Miljöer, Mina egna påhitt

Hittade så fina bilder på olika familjer som finns. Exempelvis så finns det familjer med en förälder i bilden men det finns också regnbågsfamiljer. Finns syskon med funktionsnedsättning men också olika kön. Detta klippte jag ut och laminerade för längre hållbarhet. Hittade även texten "Different families same love" och klippte ut det och även några hjärtan. Detta satte jag fast på väggen vid dockhus hörnan då det passade bäst.

Under tiden jag klippte och donade med bilderna så satt ett barn och tittade på bilden där det var en pappa och 3 barn på. Jag talade om för barnet att i denna familjen är det bara en pappa som är med sina barn. Barnet sa då "det kanske är mamman" och pekade på ett barn som var lite större. Barnen är väldigt vana att se familjer där det är en mamma, en pappa och några barn men familjer som är lite "udda" och inte enligt normen om man kan säga så väcker frågetecken hos barnen och de försöker att gräva för att hitta norm familjen med en mamma, pappa och några barn.

Mycket spännande konversation med detta barnet och så fint det blev. Kanske får fler upp ögonen för att det finns olika familjer i vårt samhälle och att de "udda" familjerna inte är så ovanliga.

Mycket nöjd över väggen!

Likes

Comments

Mina egna påhitt, Mina kreativa mellanmål

Man kan fånga barnens uppmärksamhet genom maten också när man gör det intressant. Idag gjorde jag en annorlunda uppläggning av frukterna. Oftast blir det bara uppskurna frukter på ett fat eller så får man hela frukter som man får dela på avdelningen, det har jag sett på ett par förskolor. Men jag älskar att vara kreativ och tycker så mycket om att vara kreativ även när det gäller mellanmålet.

Och självklart för att göra gurkan lite intressant så fick det bli små hjärtan man kunde ha på mackan. Mycket mer kreativa mellanmål kommer jag göra i framtiden då jag är ansvarig för mellanmål på onsdagarna.

Likes

Comments

Miljöer, Mina egna påhitt, Skapande

På avdelningen behövde vi fina gardiner i två olika rum, då kom jag på den lysande idéen att man kan köpa vanliga basic gardiner i vitt och sedan låta barnen måla genom att göra handavtryck. Idag gjordes den ena gardinen till skapande rummet och blev både fint med alla färger men också då vi är de enda som har just en sådan gardin, unikt med andra ord! Vi får väll se vad jag kommer på som vi kan göra på den andra gardinen. Men en sak är säker, det blir så bra!

Likes

Comments

Estetiskt, Miljöer

Då jag jobbar på en musikförskola så har vi fixat avdelningens ena vägg fullt med instrument i olika former. Även noter som har klippts ut, laminerats och klistrats fast. Så bra både för ögat, att göra de tråkiga väggarna lite roligare. Att synliggöra musiken som är en väldigt stor del av verksamheten och man kan använda instrumenten på samlingen på ett enkelt sätt, man behöver inte krångla med lådor mm. Super fint blev det!

Likes

Comments

Mina egna påhitt, Barnens lek

På jobbet ska vi bygga upp en affär/restaurang/café hörna där barnen kan leka och jag fick den briljanta idéen om att man kan ha lösviktsgodis att sälja med små påsar till så jag gjorde små karameller. På bilden är det dock i bara en färg men ska göra många fler i olika färger. Det jag gjorde var att ta tyg, tog tröjor som var fräscha och som jag inte använder och klippte små rutor (man kan själv välja storlek efter smak). Sedan tog jag en bit silkespapper som man får när man köper skor och gjorde det till en boll. Därefter rullade jag ihop tyget med pappret i och knöt tråd på vardera sida så det såg ut som en smällkaramell. Och där var karamellerna klara, sedan tog jag två påsar som jag sydde på gymnasiet att använda som godispåsar. Ska bara dekorera påsarna så att man ser att det är just till för godis. Enkelt och dessutom miljövänligt.

För att utveckla hela idéen så kan man också skapa klubbor på samma sätt som med karamellerna fast med en pinne istället för att forma den som en smällkaramell.

Sedan är det bara att hitta små lådor att ha de olika godissorterna i och hitta på unika namn så blir det säkert roligt för barnen att leka med.

Likes

Comments

Mina egna påhitt, Pedagogiskt stöd för barn och pedagoger, Media

På ett enkelt och roligt sätt så skapade jag bildstöd för toalettrutiner som är enkla för barnen att följa. Det är bra för det gör barnen självständiga och så att de inte missar en viktig del inom toalettrutinerna men hjälper både barn som förstår språket men också de som har svårigheter med språket att förstå hur man går till väga. Steg för steg bilderna kan man plasta in och sätta fast på väggen eller dörren på toaletten. Jag skapade bildstödet på en sida som heter bildstod.se. Man gör en inloggning och det är helt gratis, sedan är det bara att sätta igång och skapa sina bildstöd eller ta del av andras.

Vill ni skriva ut mitt bildstöd om toalettrutinerna så kan ni skapa en innloggning eller logga in på sidan. Tryck på kategorin "Hygien". Tryck sedan vidare på "Visa endast bildstöd med taggen..." och skrolla ner tills du ser taggen "MelisasKreativa" tryck på den så ser du mitt bildstöd om toalettrutiner men också kommande bildstöd i framtiden som man kan skriva ut.

Likes

Comments