"Det här är min kropp"

Japp, this is me. Ta en ordentlig koll innan du väljer att döma den. Döm den så mycket du vill. Prata gärna med dina kompisar om den. Sprid rykten. Skratta tillsammans och säg vad patetisk personen är som väljer att lägga upp bilden som visar hud. Varför inte kolla lite snett på personen nästa gång du ser den? Eller en ännu bättre idé, varför inte starta ett hemligt konto för att kommentera bilden som pryder hennes Instaflöde eller blogg? Hata så mycket ni vill. Det ska väl den personen ta? Herregud, det får hon faktiskt ta. Hon borde ha fattat det när hon valde att trycka på ”publicera”.

Fast vet ni? Nej. Det borde hon inte behöva ta. Hon borde inte behöva leva med att ni snackar bakom hennes rygg, ger henne blickar samtidigt som ni viskar och pekar. Hon borde inte behöva få höra från hennes riktiga vänner att ”du vet att folk pratar om din bild” samtidigt som dem ger dig den där ledsna blicken som säger ”jag-tycker-så-synd-om-dig, men-det-kommer-bli-bra”. Ingen vill ha en sådan blick och ingen ska behöva svälja allt hat man får, bara för man la upp en bild.

Bilden tjejen la upp tyckte hon var fin. Hon gillade den bilden för hennes kropp kanske såg jättefin ut enligt henne. Skulle hon inte få lägga upp bilden för oj, hon hade en sporttop eller en bikini på sig? Ska hon behöva stå ut elaka kommentarer för att hon la ut en bild som hon själv gillade?

Det kan vara så enkelt som att du tar en bild. Du kollar på den och verkligen, för en gångs skull, gillar ditt leende. Eller ditt hår. Eller egentligen vad som helst på bilden. Men du tvekar att lägga upp den för din urringning gick lite för långt ned, eller du hade en spets bh på dig när bilden togs. TVEKA INTE.
Det är DIN bild och det är DIN kropp. Spelar ingen roll vart du lägger upp den. Om det är Instagram, din blogg eller någon annan sida på internet. Det viktigaste är att du gillar och känner dig stolt med den.

Som alla ni läsare på min blogg säkert redan vet så förekommer det att jag lägger upp bilder när jag ibland är lättklädd. Jag står i en bikini på en strand och knäpper några kort som jag sedan laddar upp här på bloggen och i vissa fall min Instagram.
Det har absolut hänt att jag fått kommentarer för mina bilder. Både i verkligheten och anonyma kommentarer på min blogg eller någon annan social medie. Det är såklart inte jättekul att få höra sådana kommentarer. Det gör ont fastän jag inte medger det. Jag är dock en person som känner mig själv bra och har styrkan att svälja hatet och ryktena och se över alla människor. För tror ni verkligen inte jag vet precis vem som pratar? Jag ser över dem personerna och tänker bara ”stackars dig. Stackars dig att du måste dra ner någon annan för att du ska känna dig bättre”.
Men tänk om personen som lägger upp en bild i exempelvis bikini, inte är lika stark i sig själv. Har du någonsin tänkt på vad just din kommentar eller blick kan göra för den personen?
Så nästa gång du väljer att döma en bild du ser, tänk efter. Du kanske inte tycker bilden var så passande, eller att du tyckte att personen inte var så himla snygg, eller att personen kanske inte har den där drömkroppen. Tänk då att ”okej. Det är inte min sak. Jag kollar på den här personens Instagram eller blogg och det är faktiskt hon som bestämmer vad hon lägger upp. Kul för henne att hon är nöjd över en bild och har modet att lägga upp den och sedan klara av hatet hon kommer få bakom sin rygg eller till”.
För nej. Det är inte din sak att lägga dig i vad den personen lägger ut på sin profil så sluta med hatet och säg ifrån när du hör någon säga en spydig kommentar om bilden. Om du lärt dig de, så är du redan den större personen. Fortsätt vara den.

Gillar