Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej lovies. Det var längesen jag var så trött som jag är just nu. Det kan bero på att jag tro att jag håller på att bli sjuk. Halva min familj och släkt är sjuka just nu och snart är det min tur antar jag. Men jag får verkligen inte bli sjuk nu då jag inte får missa skolan, orkar verkligen inte ta igen allt som man brukar få göra. Har varken tid eller lust med det. Aja när jag kommer hem ska jag laga och äta mat och efter det måste jag plugga, plugga, plugga. Jag ska skriva ett vinterprat och sedan spela in det, inte det roligaste med det ska vara inne innan midnatt så det måste göras.

Min dag har annars varit ganska lugn med softa lektioner och god lunch hehe. Hur har eran dag varit? - XO

Likes

Comments

Hej babes! Just nu ligger jag i sängen och bara tar det lugnt, så välbehövligt. Jag har varit igång hela dan, ovanligt för att vara söndag och för att vara mig. Dagen började med att jag åt en liten mysig frukost framför tv:n och efter det gjorde jag mig i ordning för att åka in till stan. Jag, mamma, min moster och mina två kusiner spenderade nästan hela hela dan ute trots att det regnade hehe. Men vi började med att gå in i några butiker för att sedan gå och äta lunch på Taco bar, så gott! När vi hade ätit klart begav vi oss till NK och bara strosade runt tills vi blev fikasugna och gick till Espresso house.

Vi gick sedan in i lite fler butiker bl.a. Sephora där jag köpte en sån fin palett, är verkligen nöjd! Vi valde sedan att avsluta dan på Fridays där vi tog varsin drink. När jag väl kom hem städade jag rummet, bytte lakan och pluggade lite. Till middag blev det Burger king, kanske inte så nyttigt men så gott. Och nu så ligger jag här i sängen helt slut och redo för att sova så godnatt på er. XO

Likes

Comments

Då var det fredag igen, äntligen! Jag älskar verkligen fredagar, bästa dagen utan tvekan. Jag slutade iallafall runt 12 idag och var precis påväg hem när jag stödde på en kompis så vi bestämde oss för att ta en liten fika. Jag köpte frozen yoghurt då jag har varit sugen på det hela veckan, såå gott! När vi hade fikat klart gick vi ut för att ta lite fina bilder. Det blev tyvärr inte så lyckat då vädret var väldigt grått och tråkigt men men.

Efter det åkte jag hem, umgicks med familjen, såg talang, det vanliga helt enkelt. Nu ska jag alldeles strax gå och lägga mig vilket ska bli så skönt då jag har saknat min säng hela dagen.
Godnatt XO

Likes

Comments

För några dagar sedan blev jag klar med min debattartikel som jag skrev i skolan. Artikeln resulterade i ett bra betyg och jag blev väldigt nöjd så jag tänkte dela med mig av den.

Metoo kan aldrig gå för långt
Under 2017 gjorde människor mer än att bara öppna ögonen och inse vad som faktiskt sker i samhället. Människor delade med sig av sina historier kopplade till varför metoo aldrig kan gå för långt som sedan kom att sprida sig världen över. Debatten kring metoo utlöstes främst på sociala medier och har sitt mål att uppmärksamma sexuella trakasserier, grova övergrepp, ofredande och allt därtill. Personer som aldrig har varit med om liknande tog fortfarande ställning och visade tydligt att de ville ha en förändring.

Sexuella övergrepp lägger i många fall grunden till psykisk ohälsa. Många av de kvinnor som vårdas i psykiatrin uppger att de någon gång under sitt liv varit utsatta för fysiska övergrepp som sedan har kommit att bli psykiskt påfrestande. En händelse som har påverkat en så pass mycket som ett sexuellt övergrepp kan göra kräver lång tid av bearbetning för att emellertid kunna läka. I många fall är offret inte tillräckligt stabil för att kunna lösa detta själv, det krävs främs psykiatri med psykoterapi. När debatten #metoo tog sitt första andetag började personer öppna upp sig om sin psykiska ohälsa till följd av sexuella handlingar och sägningar. Människorna blev enade och fann något gemensamt när allt var som tyngst och när dem som mest behövde det. När man befinner sig i en tvist i de psykiska sinnet är det viktigt att man inte är ensam och framförallt veta att man inte är det. Metoo kampanjen gav människor hopp om att de inte var själva om deras upplevelser, att deras psykiska ohälsa inte var något sällsynt och att det faktiskt finns en väg ut ur mörkret. Nu kan allt fler få hjälp med sina verkliga och framförallt allvarliga problem. Psykisk ohälsa till följd av sexuella handlingar samt sägningar mot ens egna vilja är inte längre någon hemlighet och så ska det fortsätta vara.

Att bli utsatt för sexuella trakasserier är allvarligt och behöver utredas. Metoo visar i stor utsträckning vikten av diskrimineringen och lagarna därtill. En våldtäkt är inget man sopar under mattan, det ska uppmärksammas och synliggöras i alla högsta grad. Det har sedan länge legat en stor skam över sexuella handlingar och sägninger mot ena partens vilja, en skam som inte tycks vilja försvinna. När debatten uppmärksammades började allt fler ta modet till att anmäla sina upplevelser. Det gav i sin tur möjligheten till att agera kraftfullt och det blev på så sätt svårt för ansvariga att bara rycka på axlarna. Enligt artikeln “Fler anmäler sexbrott sedan #meetoo visar nya siffror” (SVT, 2017-12-07) har 868 nya anmälningar gjorts under november månad, vilket kom att bli en ökning med 33 procent jämfört med året därinnan.

Många menar på att metoo har medfört negativa konsekvenser och framförallt begränsningar när det kommer till dejtinglivet. Artikeln “Franska kulturpersoner i upprop mot metoo-rörelsen” (sverigesradio.se, 2018-01-10) talar om hur den sexuella friheten tar skada av den internationella kampanjen, hur personer blandar ihop sexuella trakasserier med en en flört på klubben. När vi befinner oss i en hektisk tid är det lätt att missförstånd uppstår, att blickar misstolkas och att man på så sätt sänder ut fel signaler. På allmänna platser är det lätt hänt att man fattar tycke för en person, att man helt enkelt attraheras av någon annans yttre och därför vill skapa kontakt med personen ifråga. Under denna process kan missförstånd uppstå, missförstånd som kommer att begränsa den sexuella friheten.


I en värld som detta är det otroligt viktigt att prioritera, att inse vad som är viktigt och vad som inte är det. Det kanske är sant att metoo har medfört komplikationer för den sexuella friheten och att man blir begränsad utifrån vad andra tycker. Men vad är det som spelar roll egentligen? att den sexuella friheten begränsas eller att sexuella övergrepp samt trakasserier fortfarande förekommer. Det kan även vara svårt att skilja på vad som är rätt och fel när man besitter fel kunskap. Med andra ord är det något lärorikt som man kan dra nytta av när man befinner sig i en situation som kan vara svår att tolka. Metoo är inget som hotar den sexuella friheten snarare tvärtom, den ger oss möjligheten till att utbildas samt utbilda.

Den fantastiska kampanjen som tog världen vid storm redan vid första anblicken har lett till att allt fler kvinnor vågar stå upp för sig själva genom att säga ifrån. Individen och hela samhället i sig har lärt sig att det är okej att säga nej, att kunna neka och vända ryggen till när saker inte känns rätt. Samtidigt som metoo har hjälp människor redan har råkat ut för sexuella övergrepp eller trakasserier har de gått även till roten av problemet och lärt folk att visa framfötterna. Tack vare metoo vågar folk stå upp för sig själva och framförallt varandra. Den större delen av samhället har insett att stå upp för sig själv är inte egoistiskt utan modigt, de har lärt sig att vara andra till lags inte är någonting bra för den enskilda individen i längden och de har framförallt lärt sig att det inte ligger någon skam över ordet nej.

Så länge som jag har varit medveten om sanningen bakom den värld vi lever i har jag velat ha en förändring. Jag vill inte att männen ska vara överordnade kvinnor som grupp och det är jag inte ensam om. För att nå de målet måste vi samarbeta, gå ihop alla tillsammans. För om inte nu, när? Om inte vi, vem? Nu är tiden inne, det är nu vi ska tacka Metoo och framförallt alla som hittills har varit delaktiga och delat med sig av sina historier. Jag är otroligt stolt över att vara kvinna, att vara en del av den gruppen människor som år efter år har kämpat och oavsett vad stått upp för sig själva. Vi har kommit en god bit på vägen, längre än vad jag någonsin hade kunnat tro. Då vill jag slutligen ställa en öppen fråga till samhället, på vilket sätt kan metoo gå för långt då det är en anledning till att vi är där vi är idag.

Likes

Comments