Detta har hänt

Jag skriver ofta att jag är förundrad över tiden. Nu inser jag åter igen hur fort den går och hur länge sedan det är jag senast delade med mig av vad som händer i mitt rätt fartfyllda liv. Säsongen 2019 är i full gång och detta har hänt.

I mars tog jag sommarlov från mina studier i Vasa för att åka iväg på utlandsläger. Min första destination var Frankrike och Le Temple Sur Lot. Under det lägret var det fokus på att återgå till kajakpaddling från vinterns långa ergo säsong. Det är alltid väldigt motiverande och härligt att sätta sig i kajaken igen efter en lång vinter. Jag hade verkligen saknat att ta mig framåt på vattnet, få kämpa mot klockan och försöka utmana mig själv i både puls och fart. Mest av allt hade jag nog saknat känslan av vinden mot ansiktet och frihetskänslan av att få vistas utomhus. Det här lägret var för mig vårens längsta läger. Jag vistades i Frankrike under tre veckor. Mycket hann hända under den tiden, både tekniskt och mentalt hos mig själv men även i naturen. Då vi anlände till Le Temple Sur Lot var det väldigt kallt, men under den sista veckan fick vi njuta av nyutslagna gröna träd och sommarvärme.

Efter tre veckor i Frankrike fick jag njuta av en dryg vecka hemma i Finland. Tyvärr blev jag drabbad av en seg förkylning som fortfarande satt kvar i kroppen då det var dags för följande läger i Polen, Walcz. Det stressade mig väldigt mycket att inte klara av att prestera och träna på den egna normala nivån. Jag hade under det här lägret väldigt svårt att slappna av då ja kände att kroppen trots alla mina försök till träning inte riktigt ville fungera som den skulle.

Något trött och lite sliten var det dags för test lopp efter vår första vecka i Polen. Mitt självförtroende var inte precis på topp efter flera träningar där jag fick kämpa hårt för att ens orka hänga med i träningsgruppen. Att sedan dessutom försöka fokusera på att göra tekniska bra utföranden och ladda upp för testlopp gör att både kroppen och huvudet känns aningen slitna. Då dagen för testloppen kom var jag så redo jag kunde bli i det tillstånd jag var och körde precis så bra jag i den stunden kunde köra. Resultaten var inga glädjebesked precis och efter dagen kände jag mig både lite besviken och framförallt utmattad. Inte nog med det så blev jag sjuk igen och fick ligga lågt, åter igen, några dagar. Jag hade nog rätt mycket hemlängtan av många olika orsaker under detta läger. Det tyngsta med träning och idrott är att inte få eller kunna prestera på den nivån man vet att man kan eller borde kunna. För mig ger det ofta upphov till känsla av otillräcklighet och det värsta av allt är nog att man hinner tänka så mycket. "Tänk om...". Stressigt.

Lägret tog slut några dagar senare och jag hann faktiskt göra några riktigt bra pass de sista dagarna och kunde åka hem med en relativt bra känsla i kroppen. Väl hemma var det dags att för några dagar återhämta sig och sedan börja ladda upp för regattan i Bagsvaerd, Danmark. Det var otroligt spännande att åka iväg och uppleva säsongens första stortävling. Jag körde mina huvudsträckor K1 200m och 500m. Dessutom, nytt för i år är att vi satsar på att träna ihop en K2 på samma sträckor. Det var fint att se att även de loppen fungerade bra. Det blir sommarens nya projekt och jag har en känsla av att det kommer att bli riktigt bra.

I Danmark är motståndet hårt, näst in till samma nivå som på internationella tävlingar. Regattan i Danmark var en öppen dansk sprinttävling, vilket betyder att man inte behöver bli uttagen för att delta i den, den är öppen för vem som helst. För oss fungerade den här tävlingen som en av uttagningstävlingarna för sommarens internationella uppdrag. Själv är jag stolt och nöjd över mina prestationer. Jag fick bevisa för mig själv att jag är med i spelet, att min träning ger resultat och att jag är på rätt väg. Just nu känner jag mig väldigt glad även om veckoslutet inte bjöd på precis så många finallopp som jag hade önskat. Jag är glad därför att jag kunde prestera bra även om veckorna innan tävlingen varit motsträviga. Nu känner jag mig lugn och redo att träna på hemmaplan resten av säsongen.

Lägren är slut för i år. Det har varit roligt, utmanande och tungt. Det fina är att jag har fått uppleva våren, som jag nästan vågar påstå att är min favoritårstid, tre gånger. Först i Frankrike, sedan i Polen och då jag äntligen återvände hem efter mina resor hade den hittat till Finland. Nu ska jag ställa in hjärnan på att vara hemma för en tid, träna bra, träffa människor jag tycker om, äta gott och njuta av att bara vara här jag är just nu. Den balansen i livet kommer att motivera mig till att gå framåt och bli den bästa versionen av just mig.


Såhär flott bodde vi i Frankrike, det finaste var nog utsikten och den enorma hunden på vår innergård.


Fotot till höger är taget av Heidi Lehikoinen som besökte oss i Frankrike för att ta bilder "in action".


Under våren har vi testat på K2 i olika konstellationer. Bland annat kombinationen Emma och Emma fick tillsammans köra några riktigt bra testlopp i Polen.


Elin Ljungqvist såg till att vi fick fina foton från säsongens första tävling!


Glad vår!

(Foto: Elin Ljungqvist)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229