Ser du skillnaden?


Hej! jag har nu bestämt mig för att börja en ”serie” som jag ska kalla "ser du skillnaden?”. Denna serie kommer gå ut på att jag visar olika slags moment,gångarter eller muskelbyggnader inom ridning där hästen jobbar/går korrekt och inte korrekt, Sedan kommer jag även berätta lite kortfattat om hur det går att jobba fram en korrekt ridning och vad den o-korrekta ridningen har för konsekvenser .

Jag själv känner att jag har samlat på mig nog mycket fakta för att göra detta och varför jag gör det är för att jag själv ser många hästar i ALLA nivåer som går med sänkt rygg och en bakdel lika seg/oengagerad som sirap men ändå böjer hästen ”fint” på nacken.

I detta inlägg vill jag prata om hästar generellt som jobbas fel och går med sänkt rygg, alltså en inledning till alla andra inlägg. Normal så lägger hästen ca 60% vikt på frambenen och 40% på bakbenen men eftersom vi ryttare vill ha en hållbar häst som orkar bära oss och leva längre så vill vi flytta över mer vikt till bakbenen, för att uppnå detta så måste vi ha en engagerad bakdel som kan komma in under hästens kropp, den behöver till början inte ta upp någon vikt men vi tillrätta visar hästen till att söka in under sig. i början när hästen kommer in under sig med bakbenen kommer huvudet vara lågt eftersom den inte har muskler till att höja formen utan att tappa bakbenen, exakt därför är det viktigt att vi ryttare alltid lyssnar på hästen och se vart den kan prestera bäst. Där kommer vi också till det med sänkt rygg, ifall hästen inte söker in under sig eller inte få gå såpass lågt med huvudet som den behöver för att ryttare tycker det är ”finare” när hästen böjer på nacken i en högre position kommer den tappa bakbenen. När hästen tappar bakbenen kommer ryggen att sänkas och det är där allt dåligt börjar. Hästar som blir riden så ofta kommer tillslut att få massa skador så som inflammationer i ben oftast frambenen som tar upp mest vikt men även bak, eller som vi tidigare hört kissing spine. Mer info om Kissing spine http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/manga-hastar-lever-bra-liv-trots.htm

denna skada går för långt kommer hästen få väldigt ont och den kommer inte kunna prestera bra utan att få ont.


Jag kommer inte orka skriva en roman så därför länkar jag en video som jag tycker är VÄLDIGT lärorik och tydlig som tar upp just detta, jag önskar verkligen att just DU kollar på denna eftersom det kan ändra ditt tänkande och vem vet rädda din häst.


https://youtu.be/hokqRs9GbrI


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​hejsan!! 
Idag tipsar jag om denna sak, vetekudde! eftersom min ponny har en väldigt känslig rygg och när hon tex. har gått utan täcke elr int haft något skydd på ryggen när det spöregnat ute kan hon bli kall och öm. Innan ridpasset brukar jag värma vetekudden i mikron i ca 2min, sedan lägger jag den på hennes rygg innan jag sadlar och låter den vara där i 15min. Jag upplever att hon blir mer avslappnad och kan jobba bättre och gå i en stabilare form när jag gör såhär, så det måste ju vara något bra med den:)


Likes

Comments

På senaste tiden har jag inte uppdaterat något på bloggen eftersom jag inte haft tid, ork eller lust, men nu kommer jag tillbaka starkare än någonsin!! Nu har jag även fått en egen dator vilket betyder att jag kan göra bättre och längre blogginlägg. längre blogginlägg kommer upp: Måndag, Torsdag, Lördag och kanske Söndag. ingeting är heeelt bestämt utan ifall jag vill ta bort byta, ta bort eller lägga till så gör jag det. För dig som inte har kikat in på denna blogg innan så heter jag Ida och är 13 år gammal, jag älskar(!!) hästar. jag har en egen ponny(D) som heter Uriel men kallas Ella, vi köpte henne av ridskolan i Boden alltså Bodens ridklubb eftersom hon inte passade in i verksamheten. Ella gillar att springa, busa, hoppa men även dressyra:) ifall jag får säga det själv så har jag ett lite annorlunda tänk när det gäller hästar eller ja iaf här uppe i Norrbotten;) och det kommer komma ett inlägg om det också! på denna blogg kommer ni att få se min och Ellas utveckling men även lite vardags saker osv. 

Jag UTMANAR ALLA som läser detta inlägg att ställa en fråga till mig i kommentarerna som jag kan svara på i nästa blogginlägg!!

Hoppas alla har det bra och att ni ställer frågor så jag har något att svara på!!
Godnatt allesammans!:)

jag och Ella från en Pay and Jump i sommar:)
Foto: Ella Englund

Likes

Comments

​Heej alla igår kände jag att ja inte orka uppdatera fö jag va så trött, men tänkte att ja får bestämma några dagar där det kommer lite längre inlägg. Imorgon iaf så ska jag å några kompisar se Djungelboken på bio, ja önska att den var på svenska men engelska funkar väll också. Hoppas den är bra! Är det någon mer som ska fa och kolla på den?😊

Likes

Comments

​Idag så red jag ut på uriel med världens bästa Emma å Elin, ponnysarna var "lite" pigga iaf Romeo(Emmas ponny) och Elins ponny boss.😅 Uriel själv var väldigt fin och lyssnade hyfsat bra lite seg bara men det kan jag leva med. Jag tog även en galopp i paddocken på brk eftersom vi inte ville riskera att någon trillade av eftersom första galoppen inte gick så bra i skogen pga. "Lite" pigga ponnyer, haha😂💞 Godnatt å hoppas ni har haft en bra dag!😄

Likes

Comments

Hejsan allesammans! Tänkte välkomna er till min blogg, jag heter Ida och som sagt så kommer ni till mesta del få se hästar hära men även vad jag gör till vardags. Hoppas ni kommer uppskatta det jag gör! Ses👋🏽

Likes

Comments