Som nämndes i det här inlägget (klick!) så är köttkvarnen ett nytt tillskott i mitt kök! Just den här kommer från Bosch och jag måste verkligen säga att jag är mer än nöjd. Helt plötsligt blev det lite roligare att komma på nya maträtter och göra allt från grunden!

Min modell heter MFW66020 och maler ca. 3kg/ minut. För er som då är som jag som inte riktigt kunde sätta det i proportion till något annat så kan jag säga att det är Snabbt. Swosch! säger det bara. Och stark är den dessutom, med 1800W.

En annan fördel är att det medföljer 3 olika hålskivor för olika tjockmalen färs och en tratt för ev. korvtillverkning.


Med andra ord! Stort tips till den matlagningsintresserade! Du hittar den Här (länk).


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu förstår jag att du kanske har många frågor. Vad är tahini? Varför har du det på mackan, vad är det bra för? Är det verkligen gott? Osv.

Jo mina vänner. Såhär är det; Tahini är en sesampasta (dvs tänk som ett nötsmör fast det är gjort på sesamfrön istället och är lite lösare i konsistensen). Och Ja, det är verkligen supergott (enigt mina smaklökar)! Vad det sen skulle vara bra för vet jag väl egentligen inte, men det kan vara ett kul alternativ för smör om man vill ha något växtbaserat. Det fungerar även finfint i hummus, som även det är en favorit hos mig.


Såhär gör du en smarrig tahinimacka:

- Bred ett lager thini på en rejäl bit knäckebröd.

- Skär upp en tomat & lägg den på mackan.

- Krydda med en sväng örtsalt.


Klart!


Passar bra både till frulle och till mellis!


Likes

Comments


Få saker kan vara så goda som en riktigt bra spagetti bolognese. Konstigt det där att något som kan vara så "vardagsmat" också kan vara så lyxigt! Här kommer några tips för att få till den lite extra härlig!


5 tips för en riktigt lyckad Spagetti Bolognese:

- Mal köttet själv! Ett nytt tillskott i mitt kök är en rejäl köttkvarn (ska visa den här i veckan!). Genom att mala köttet själv får du nämligen en alldeles färsk färs, vilket självklart gör såsen Så mycket godare. En annan fördel är att du själv kan välja precis vilket/vilka kött du vill ha i samt reglera fetthalt efter smak.

- Använd ett gott vin i såsen! Om du tycker om det såklart. Jag föredrar att tillsätta rödvin eftersom det ger en fin syra och ger en härlig ton till såsen som passar så bra ihop med köttet.

- Mer sås och mindre kött. För mig när jag tänker "spagetti med köttfärssås" så är det mer kött/ grönsaker än vad det är sås. Men! Nu på lite senare år så har jag upptäckt att det är mycket godare om man använder lite mindre kött och låter tomatsåsen ta lite större plats. Det ger en lite lyxigare känsla!

- Låt såsen puttra LÄNGE! Minst 1 timme om jag får önska. Då sätter sig smakerna ordentligt och köttet blir sådär mört och härligt.

- Toppa med finriven parmesan! Parmesan är ett måste på pasta enligt mig. Det gör hela rätten mycket godare och är verkligen som grädden på moset!


Likes

Comments

Restaurangtips, Lund!

Lund har ju inte ett överdrivet stort utbud när det kommer till restauranger och lunchhak. Därför blev jag desto gladare när Thúy under förra året öppnade på Klostergatan! Det är en indonesisk restaurang (dvs. exotiskt för lilla Lund!) och du hittar deras hemsida här (länk) . Här nedan följer min recension! ↓


Första intrycket: Ett litet men rätt så mysigt ställe. Jag har varit där under lunchen två gånger och det verkar nästan alltid vara fullsatt då. Roligt att det är så populärt!

Atmosfär & inredning: Under lunchen då jag var där var det rätt hög ljudvolym. Det finns inte jättemånga bord och inte heller så mycket plats, vilket gjorde det lite trångt. Känslan jag fick är att det är lite mer av en kvällsrestaurang snarare än en lunchrestaurang, och jag kan tänka mig att det är betydligt lugnare stämning på kvällarna med bordsbokning. Luncherna blir ju lätt lite stressiga. Inredningen var inget anmärkningsvärt. Stilrent och enkelt men stort plus för snyggt porslin!

Maten: Jag har ätit deras veganska lunchrätt vilket är sauterade risnudlar med massvis av grönsaker, tofu, cashewnötter och en himmelskt god soyasås! Just den här rätten var så pass god att jag åt den båda gångerna jag var där. Maten var väldigt fräsch och välgjord vilket gav det en lite lyxigare känsla. Känslan är lite som att de tagit idén av snabbmat och gjort det 100ggr lyxigare och godare! Resten av menyn såg också väldigt tilltalande ut och jag kommer definitivt besöka Thúy igen.

Servicen: Mycket trevlig personal. Familjär stämning och snabb beställning.

Läget: Toppenläge väldigt centralt och lätt att hitta! Adressen är Klostergatan 12 i Lund.

Betyg: 8 av 10 ⭐️!

Riktigt bra tips om du är sugen på en fräsch lunch och om du gillar asiatiskt!


Likes

Comments


Kallt och snö ute = gott med varm frukost! Idag filck det bli gröt, men eftersom jag var slut på bananer så fick det bli en ny variant. (Här hittar du min vanliga banan-supergröt länkad .) Och tur var väl det, för det här var supersmarrigt!


Recept - Bärgröt

2 portioner

- Mät upp 2 dl havregryn & 4 dl vatten i en kastrull.

- Tillsätt 2 tsk chiafrön, 2 nypor salt, 2 tsk honung & 2 dl fryst bärmix (jag hade en blandning av jordgubbar, hallon, björnbär & blåbär). Blanda runt och låt koka upp.

- Låt gröten koka på medelhög värme tills bären är varma & gröten fått en lagom konsistens.

- Servera i 2 skålar & toppa med kanel, russin & solrosfrön!

Mums!


Likes

Comments


Godmorgon tisdag!

Dagens tips är den här smoothien som är helt växtbaserad, innehåller massor av nyttigheter, den är mättande, lätt att dricka och snabb att göra. Men, framför allt så är den SÅ god! Smaken går att variera i oändlighet beroende på vad man har hemma och vad man tycker om men basen är alltid den samma. Den är perfekt att ha med i en flaska som mellanmål (som jag har) men funkar lika bra till frukost. Såhär gör du:


Recept - Bästa Smoothien

1- 2 glas


- Mixa 1 näve nötter (sötmandlar eller cashewnötter är min favorit) med ca. 250ml vatten & 1 nypa salt i en kraftig blender tills du har en nötmjölk.

- Pausa mixern & tillsätt 1 mogen banan, 1-2 nävar fryst valfri fryst frukt /eller/ bär samt lite extra vatten.

- Mixa, mixa, mixa!

- Häll upp i en flaska och spara till mellis eller njut på en gång!


Likes

Comments


Nu har snön även nått lilla Skåne. Brrr så kallt! Kom att tänka på i somras (då dessa bilder är tagna) och blev genast sugen på grillad bananchoklad!


Recept - Bananchoklad (världens enklaste egentligen)


Bara att skära upp bananer efter hur många som vill ha, stoppa in så mycket choklad som det bara går & sen vira in i foliepapper. Några minuter på grillen tills chokladen smält (tänker att ugnen borde fungera minst lika bra här - ska testa det snart!) & sen är det klart! Servera med vaniljglass.

Enkelt, snabbt & gudagott!


Likes

Comments


Mormors recept blir aldrig fel. Och det här är ett sådant! Vilka mjöler jag använder varierar jag beroende på vad jag är sugen på, vad jag ska använda bullarna till och vad som finns i skafferiet. Men grundreceptet är det samma och är en räddare i nöden om man (som jag idag) vaknar en söndagsmorgon och har ett paniksug efter hembakta frukostbullar och inte förberett någon deg kvällen innan!


Recept - Snabba frukostbullar


- Sätt igång ugnen på 250°C & klä 2 plåtar med bakplåtspapper.

- Smula 100 g jäst i en bunke (det är 2 paket). Tillsätt 5 dl ljummet vatten & rör runt tills jästen löst sig.

- Smält 100g smör i en kastrull & dra av plattan.

- Tillsätt 1 rågad tsk honung, 2 tsk salt & ca. 14 dl valfritt mjöl i jästlösningen & rör om tills du får en fast deg.

- (Ex. på mjöler för grova frallor som jag gjorde idag: 1 dl vetekli, 7 dl vetemjöl, 4 dl grahamsmjöl & 1 - 2 dl grovmalet rågmjöl beroende på konsistens. För ljusare bullar använd enbart vanligt vetemjöl eller testa någon helt annan kombination!)

- Täck degen med bakduk & låt jäsa i ca. 40 min.

- Dela degen i lika många & stora bullar som du vill ha. Idag gjorde jag ca. 16 st mellanstora. Forma till bullar & placera ut på med jämna mellanrum på plåtarna.

- Pensla med 1 ägg som är uppvispat med en nya salt. Toppa med valfria fröer, gryner eller varför inte lite flingsalt!

- Grädda i mitten av ugnen i ca. 8-10 min.


Njut med ex. smör, ost & gurka!


Likes

Comments

Receptet är Leilas och du hittar det här! (länk)


Idag var jag sugen på att baka något riktigt smarrigt! Först tänkte jag kladdkaka... Men insåg ganska snabbt att jag tragiskt nog förätit mig på det ett tag. Sen tänkte jag på någon form av småkakor! Men det är ju inte heller så roligt om man är sugen på något mer åt bakelse/ konditori -hållet, fast hemma då såklart.

MEN! Sen kom jag på den briljanta idén att jag skulle baka morotskaka! Jag säger bara - hands down för den här morotskakan. Saftig men ändå fluffig, söt men ändå fräsch. Den knockade praktiskt taget mig nästan av stolen..!


Recept - Leilas Morotskaka

- Sätt på ugnen på 150°C & förbered en rund springform genom att smöra den.

- Råriv morötter tills du har ca. 4 1/2 dl & ställ åt sidan.

- Vispa ihop 3 ägg & 3dl strösocker i en stor bunke tills det blir vitt & fluffigt.

- Blanda försiktig ner 3 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1,5 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1/2 tsk malen ingefära & 1 nypa salt i äggvispet.

- Tillsätt 1,5 dl neutral olja (dvs. inte olivolja!) & morotsrivet i smeten & rör försiktigt tills smeten välblandad ut.

- Häll upp all smet i formen & grädda i mitten av ugnen i ca. 55 min enligt receptet, eller tills kakan är torr. Jag gräddade min i 10 min extra (beror på ugnen.)

- Förbered undertiden frostingen genom att lägga ut 60g smör i rumstemperatur. Mät upp 4 dl florsocker i en skål & riv försiktigt skalet av 1 lime. Ställ åt sidan.

- Ta ut kakan när den är klar & låt svalna.

- När kakan är kall blandar du ihop det mjuka smöret, florsockret, & limeskalet med 100g neutral cream cheese till en slät frosting. Bred den jämnt över kakan.


Servera & njut!


Psst! Om du ställer kakan i kylen en stund efter att du brett på frostingen så blir den mycket snyggare att skära upp. Jag var helt enkelt alldeles för kaksugen för att vänta på att frostingen skulle stelna..!


Likes

Comments


Dagens lunch fick bli ett litet hopplock av det jag tycker är gott och det jag hade hemma. Dvs. halloumi, pasta och något nyttigt (som i detta fall blev svartkål). En typisk "jag är superhungrig och vill ha mat NU!-lunch" eftersom jag kom hem alldeles vrålhungrig från jobb. Och jag måste ändå säga att jag fick till det riktigt bra! Det här kommer verkligen att göras om!


​Recept - Ljummen pastasallad med halloumi & svartkål

1 snabb portion


- Koka upp vatten + salt till pastavatten. Häll i valfri mängd favoritpasta & koka enligt anvisningen.

- Hacka undertiden upp slantar av 1 liten morot, hacka 1/2 tomat & grovhacka 3 blad svartkål (jag skär bort den hårda delen i mittan av bladen). Lägg i en skål.

- Massera grönsakerna i en skvätt olivolja & pressad citron efter smak. Salta & peppra.

- Häll av vattnet från pastan när den är färdigkokt & låt svalna något.

- Skär undertiden upp 1/2 halloumi i skivor & stek gyllene i lite olivolja.

- Blanda ihop valfri mängd ljummen pasta med salladen & lägg på den nystekta halloumin.

Färdig att ätas!


Tips: Jag ringlade 1 sked tahini över salladen & toppade med lite extra salt + peppar!


Likes

Comments