Kronärtskockscreme

1 burk kronärtskockshjärtan (à ca 400 g)

1 skalad vitlöksklyfta

1 tsk finrivet citronskal

1/2 msk färskpressad citronjuice

1/2 dl olivolja

1 krm salt

1/2 krm peppar Låt kronärtskockorna rinna av i ett durkslag. Mixa skockorna tillsammans med vitlök, citronskal, citronjuice och olja med stavmixer eller i en liten matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar. Lägg till ytterligare smaksättning efter behov.


Chokladmoussepaj

BOTTEN

175 g skalade, rostade hasselnötter

1 ½ dl urkärnade dadlar

1-2 msk kokosolja

CHOKLADMOUSSE

4 mogna avokado

2–3 msk kakao av god kvalitet

½ tsk vaniljpulver

¾ dl agavesirap

1 nypa flingsalt

Mörk choklad av god kvalitet till garnering Mixa hasselnötter och dadlar fint i en matberedare. Tryck ut massan till en botten i pajform. Mixa avokado, kakao, vaniljpulver, agavesirap och flingsalt i matberedaren till en slät mousse. Fyll pajskalet. Garnera pajen med hyvlad mörk choklad. Receptet kommer härifrån.





Galet god gulasch (4 riktigt hungriga personer)

600 g sojafärs (fryst eller frystorkad)

matolja

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk paprikapulver

2 morötter, tärnade

1 palsternacka, tärnad

2 gröna paprikor, hackade

3 potatisar, tärnade

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 tsk mald kummin (eller 2 tsk hel kummin som du mortlar själv)

2 lagerblad

2 msk grönsaksbuljong (eller 1 buljongtärning)

5 dl vatten

salt och peppar

Som sagt, börja med att tärna alla grönsaker. Stek först sojafärsen någon minut i lite matolja. Släng sedan ner gul lök och vitlöksklyftor tillsammans med paprikapulvret och stek tills allt har fått en fin färg och luktar fabulöst. Tillsätt morötterna, palsternackan, paprikan och potatisen. Stek lite till. Tillsätt nu tomatpurén, de krossade tomaterna, kummin, lagerblad, grönsaksbuljong och vatten. Salta och peppra efter smak. Låt puttra på tills rotfrukterna är mjuka men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Du kanske även behöver droppa ner lite extra grönsaksbuljong. Receptet kommer härifrån.



Spenat och svamppaj

Fyllning

400 g champinjoner

250 g fryst bladspenat

250 g tofu

1/2 dl ost från Astrid och aporna

1 msk maizena

Lite muskot 1

vitlöksklyfta

Salt

Vitpeppar

Chilipulver

2 dl havregrädde

Deg 3 dl mjöl

125 g mjölkfritt margarin

2 msk vatten

Degen blandas och ställs i kylskåpet. Spenaten tinas i stekpanna och kryddas med vitlök och muskot, salt och peppar. Löken hackas och steles upp med champinjonerna. Kavla/tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter på 225 grader. Smula tofu, ost och grädde och krydda ytterligare med salt och peppar. Blanda ihop allt dvs tofublandningen, spenat, lök och svamp, lite extra chili på och dessutom en matsked maizena. Fyll pajskalet och ställ ytterligare 30 minuter i ugn på 175 grader. Pajen ska få en lite torrare yta med lite färg. Receptet kommer härifrån.

Likes

Comments