Nu har jag varit ledig i tre dagar och det har varit himmelskt! I lördags var jag på dop, och det var jättemysigt. Jag var bara iväg några timmar men när jag kom hem var jag heelt slut i huvudet. Jag orkade inte göra nånting över huvud taget förutom att ligga på soffan resten av kvällen. I söndags hade jag med energi så jag spenderade till och med några timmar i min lilla systudio, lyckades åstadkomma en ny tröja till mig själv. Hann även med ett par filmer. Vet att det är löjligt men jag vill gärna se en film om dagen eftersom det är mitt andra största intresse, det lugnar mig på något sätt.

Igår hade jag himlans roligt för jag hade tvättdag, stackars Ella-Bella lyckades välta ner en skål med halstabletter och tuggade lite på dem så sedan mådde inte hon så bra och nu har jag helt rena täcken, sängkläder och filtar. Kul.

Ikväll är det jobb som gäller, ska bli skönt att bli lite socialiserad. Har många bra vänner på jobbet så den delen är jättebra. Om jag börjar studera så kommer jag sakna dem!

Helgens skapelse, en mönstrad tröja i en av mina favoritfärger - grönt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Mental. Ohälsa. Två laddade ord som vi hela tiden säger att vi ska prata mer om men gör vi verkligen det, eller säger vi bara att vi ska prata om det? Jag var cirka tjugo år gammal när jag själv började få en uppfattning om vad mental ohälsa egentligen är. En av mina bästa vänner blev kliniskt deprimerad och jag trodde att jag förstod henne, men det var inte förrän jag själv trillade ner i det berömda svarta hålet som jag verkligen förstod.

Jag förlorade min pappa i cancer när jag var tjugo år gammal och det var första gången som jag upplevde en riktigt sorg. Hela mitt liv slogs i spillror och det kändes som om någon tagit ett hårt tag om mitt hjärta och kramat det så hårt att det föll i tiotusen bitar. Jag förlorade hela min egen identitet och all orientering i livet under en enda dag. Jag hade aldrig upplevt sorg och jag hade heller aldrig varit riktigt deprimerad, men någonstans med tiden övergick det ena i det andra och jag har ingen aning om när. Det enda jag visste var att jag kände mig helt krossad och jag visste inte vad jag skulle göra med mig själv så jag fortsatte mitt liv som vanligt fastän ingenting var som vanligt. Det tog mig två och ett halvt år innan jag bröt ihop och sökte hjälp. Vid det laget hade jag ångest dygnet runt, panikattacker och jag trodde på fullaste allvar att jag skulle dö när som helst. Jag vaknade varje morgon och hade ingen som helst vilja att leva och jag vill knappt tänka på vad som hade hänt mig om jag inte sökt hjälp vid den tidpunkten.

Jag befann mig i en depression i flera år och det tog mig nästan fem år innan jag började känna mig som mitt gamla jag igen. På ett sätt känner jag mig "frisk", men det finns ändå en gnagande känsla i bakhuvudet och jag undrar hur en "frisk" människa känner sig jämfört med mig. Jag kommer inte ens ihåg hur jag var innan men det känns som om det är något som fattas. Jag känner mig som ett batteri som inte kan laddas till hundra procent. Jag är alltid trött och aldrig utvilad, hur länge jag än sover. Vissa dagar vill jag bara sova och för mycket folk på liten yta kan göra mig väldigt trött men jag försöker. Jag kämpar vidare, för jag måste. För nu vill jag leva varje dag.

Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här inlägget men jag önskar att fler personer delade mig sig av sina erfarenheter så att de som behöver hjälp får veta att det finns hjälp att få, trots att man tror att det inte gör det.


Här är jag tjugoett år gammal, på Hawaii. Jag borde vara lycklig men ser i efterhand att det syns till och med på mina gamla foton att jag inte är det.

Likes

Comments

I söndags var jag på loppis för första gången och sålde saker. Hade med mig både saker jag själv sytt och lite kläder, skor och väskor som jag sorterat ut här hemma. Loppisen skulle börja klockan ett och jag var där tjugo i för att ställa upp mina saker. Eftersom det var min första gång som säljare visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men till och med jag tyckte att det var väldigt dåligt organiserat! Borden var uppsatta på ett bra sätt och där var ett bra flow men för det första så var där redan fullt av folk, alltså köpare, så när jag väl fått upp mina saker så hade den största rushen redan varit. Min bordsgranne berättade att de hade släppt in folk jättetidigt och det känns ju inte så kul eftersom vi faktiskt betalar för att stå där! Det minsta de kunde gjort var att skriva det i mailet, att man skulle komma tidigt. Så nu vet jag det, även om det är tveksamt om jag kommer att åka dit fler gånger. Det var helt fel ställe för att sälja hemslöjd i alla fall, alla vill köpa allting så billigt som möjligt och pruta på allt. Det var knappt någon som hade förståelse för att det var jag som sytt dem och att det tar tid att sy på en hushållsmaskin, de tyckte att jag skulle ha samma pris som det man köper från Kina. Jo men good luck! Det positiva är i alla fall att jag tjänade in platskostnaden plus lite till så det var inte helt bortkastad tid.

Mitt fynd från loppisen, en söt liten fönsterlampa till matsalsrummet. Mycket nöjd!

Likes

Comments

Ja idag har jag bara velat äta. Har varit duktig hela veckan vad gäller att inte äta godis och annat onyttigt, men idag har bara varit en sån där dag när jag bara vill äta. Jag känner mig lite nervös och stressad inför helgen eftersom jag på söndag ska åka på loppis och sälja lite saker. Tanken är att jag ska försöka sälja lite hemmasydda saker också och jag syr frenetiskt för tillfället för att få ihop ett litet lager. Är såå nervös, hoppas där är några som tycker om mina saker! Jag har till och med gjort en liten skylt för att marknadsföra mig själv. Återstår att se om det blir nån framgånssaga för ByMatilta. Håll tummarna är ni snälla!

Här ser ni mig i mitt esse, i mitt lilla krypin!

Likes

Comments

Att sy en egen mössa är inte så svårt om du har baskunskaper om hur du använder en symaskin. Jag älskar att sy mina egna mössor, främst för att jag får en mössa som i princip ingen annan har och jag kan välja precis vilken färg jag vill! Här kommer en liten beskrivning på hur jag gör när jag syr en mössa. Jag är absolut inget proffs utan syr för jag tycker det är kul. Vill du ha tips eller mer ingående anvisningar om hur du syr din egen mössa finns massor av hjälpsamma videos på Youtube.

Det du behöver för att sy din egen mössa är

# 0,5 meter tyg i jersey (bomull)

# symaskin

# tråd

# synål

# knappnålar

# gratis mönster från nätet

Det första du behöver för att göra en mössa i vuxenstorlek är en halv meter bomullsjersey, här har jag köpt Hitta Nemo tyg. Just detta har jag beställt från http://www.tyg.se men det finns många andra ställen att köpa tyg från.

Det andra du behöver är ett mönster, mönstret som jag använder och som finns till både barn och vuxna har jag hittat gratis på internet genom att googla, så de är bara att hitta det mönster som tilltalar dig och prova dig fram! Vill du inte börja direkt med fint tyg kan du prova på en gammal t-shirt först och när du är nöjd med mönstret kan du använda lite finare, dyrare tyg.

Det jag har gjort här är att klippa ut två stycken oval-liknande former enligt mitt mönster, sedan har jag sytt två kilar och sedan sytt ihop dem rätsida mot rätsida men lämnat ett litet mellanrum på ca 6 cm så jag kan vända mössan till rätt sida. Tänk på att se till att mönstret på tyget hamnar på rätt håll så inte figurerna hamnar upp och ner!

Så här ser det ut när mössan är vänd till rätt håll. Det lilla mellanrummet du lämnat bör vara i den nedersta delen på mössan så att när du viker in mössan hamnar "hålet" på insidan där sömmen inte kommer synas. Nästa steg är att sy ihop hålet.

Här har du ditt lilla hål som ska sys igen. Du kan antingen sy en raksöm med symaskinen och då sy nära kanten, eller sy igen det för hand.

Jag brukar sy för hand eftersom jag gillar handarbete, jag tycker det är avslappnande.

När du har sytt igen hålet viker du in halva mössan i den andra halvan, och då får du fram själva mössan. För att mössan sedan ska hålla sin form så kan du ta en liten bit tråd som du fäster på insidan av mössan, tar upp och ner genom mössan ett par gånger och sedan fäster på insidan med en knut. Detta gör att du slipper vika till mössan hela tiden.

¨Så här avslutar jag och gör en knut genom att ta lite tyg, snurra tråden runt nålen ett par gånger och drar sedan åt. Jag gör alltid två knutar för säkerhets skull.

Mössan framifrån.

Mössan från sidan.

Den färdiga mössan!

Lycka till!

Likes

Comments

Vid slutet av förra våren fick jag helt plötsligt för mig att jag skulle söka till högskola, men som så många gånger förr så var jag för sent ute och kom inte med i uttagningarna. Jag grämde mig jättemycket för om jag bara hade kommit på detta en vecka tidigare så hade jag haft en riktig chans, men nu hamnade jag istället på världens längsta reservlista med noll chans att komma in på programmet jag sökt. Jag tror i och för sig att det finns en mening med allt och i efterhand har jag insett att den utbildningen jag faktiskt sökte in på hade inneburit tre års studier och i slutändan hade ingångslönen varit samma lön som jag har idag. Visst, de nya arbetsuppgifterna hade varit fysiskt lättare och bara det i sig hade varit en vinst, men jag vill ju ha högre lön! Utbildningen jag nu funderar på att söka till våren innebär fyra års studier och en löneökning på cirka 6-7.000 kronor i månaden.

Mitt problem är att jag tvivlar på mig själv hela tiden. Inte vad gäller mina kunskaper i mitt nuvarande jobb, jag känner mig väldigt säker i min erfarenhet och mina kunskaper och definitivt kvalificerad. Tar jag och backar tillbaka några år så finns det en tid då jag inte alls var så säker på min sak, och när jag läste min USK-utbildning fanns det många tillfällen då jag bara ville skita i allt och krypa till korset och be om mitt gamla fabriksjobb tillbaka. I efterhand är jag sjukt glad och så jäkla stolt över att jag faktiskt inte gav upp utan för en gångs skull slutförde något jag påbörjat. För det är nämligen en annan sak som jag är duktig på, att påbörja en massa saker som jag sedan inte avslutar. Jag tappar snabbt intresset och min hjärna kan inte samordna allt och koncentrationsförmågan är lika med noll. Men uppenbarligen så kan jag om jag vill.

Varför är det då så svårt att börja om på nytt? Man vet precis vad man har och inte vad man får. Jag tänker mig lite att det är som när jag hoppade bungee-jump på Nya Zeeland. Att kasta sig ut i ingenting utan att ha en aning om nånting eller hur det kommer att sluta. För min del tyckte jag att det hoppet var lätt och vilken härlig känsla sedan!

Jag behöver lära mig att tänka om helt enkelt. Att bli modig!


Här är jag på Nya Zeeland, 21 år gammal och modig utan att veta om det!

Likes

Comments

Nu har jag varit ledig i sex dagar och det har varit himmelskt! Veckan innan var jag hemma sjuk så jag har jobbat knappt elva timmar under hela detta året. Det enda jag gjort är sovit, ätit, pysslat, ja tagit det lugnt helt enkelt. Det är nästan så jag önskar att jag alltid skulle jobba ett arbetspass per vecka. Men nu är det slut med ledigheten och ikväll är det dags att jobba igen så bara på att!

Vi hann i alla fall med en runda i förmiddags jag och Ella-Bella.

Likes

Comments

Det finns ett ställe dit jag går ofta, det är inte långt borta och jag har varit där många, många gånger. Jag tror inte jag kan tröttna på denna plats. Här brukar jag och Ella strosa runt i skogarna och längs med strandkanten. Jag tycker om att följa utvecklingen med allt som händer runtomkring. Det har nyligen byggts en idrottsarena här och många av de gamla husen har fått nya ägare. Varje gång jag går här hittar jag något nytt att beundra. Jag får så mycket idéer vad gäller vårt eget hus och trädgård. Det allra finaste är att se hur årstiderna förändrar skogen och naturen. Det här är min vackra Ivösjön ♥


Likes

Comments

Inatt har jag sovit som en stock, vilket är väldigt ovanligt för mig. Jag brukar vakna när sambons klocka ringer, putta på honom och kolla så att han också är vaken och påminna honom om att koka kaffe till oss. Idag blev jag väckt vid elva och jag vaknade för att hunden stod på mig, vilket är hennes sätt att säga att hon tycker det är dags att gå ut. Väldigt smart hund.

Idag har jag bestämt mig för att försöka att inte göra mer än två saker samtidigt, vilket är väldigt lite för mig. Jag kör alltid på högsta växeln för jag vill hinna med så mycket som möjligt men jag känner att det vore bättre om jag taggade ner lite. Till frukost idag exempelvis åt jag, drack kaffe och tittade på ett avsnitt av Westworld. Hade detta varit jag igår hade jag ätit, druckit, kollat på datorn, kollat min mejl, Facebook och mitt bankkonto samtidigt. Jag hade säkerligen inte ens hunnit njuta av min frukost, vilket jag tycker att jag lyckades med i morse.

Igår var jag hemma hos mamma och hjälpte henne att plocka ner julen, och idag har jag gjort detsamma hemma hos mig. Vi tog inte fram så mycket förra året så det tog inte mer än tjugo minuter att samla ihop allt. Skönt!

Hade gärna velat att gardinerna kunde sitta uppe ett tag till eftersom jag älskar de här trycken! Köpte de från Arvidsssons Textil och sydde själv, så klart. Nästa projekt blir att sy nya gardiner till köket och matsalsrummet.


Likes

Comments

Jag har alltid haft en önskan om att skriva, och skrivit har jag gjort så länge jag kan minnas. Jag har skrivit dikter, noveller, bloggat och en gång i tonåren påbörjade jag till och med en bok som tyvärr aldrig blev klar. Jag har bloggat i omgångar men det rinner liksom ut i sanden efter ett tag. Verkligheten tar all min tid men jag hoppas att jag detta året kommer att ha mer tid över eftersom jag nyligen gått ner i tjänst på jobbet. Tanken med detta är att jag ska få mer fritid och kunna få mer återhämtning, vilket verkligen behövs just nu! Jag jobbar ju inom vården och har gjort det i ganska många år, och fastän jag för det mesta älskar mitt jobb så finns det omständigheter och förutsättningar som gör att det inte längre känns som något jag kommer att jobba med resten av mitt liv. Mitt främsta mål just nu är att hitta något annat som intresserar mig och utbilda mig till det istället.

När jag inte jobbar befinner jag mig ofta i mitt hobbyrum, där finns min allra mest använda ägodel - min symaskin. Den går varm många timmar i veckan och varje liten tygbit går åt. Med hjälp av fantasin kan man hitta på många roliga projekt. Det mesta syr jag allteftersom idéerna kommer till mig, ibland syr jag efter mönster men det är mindre sällan. Jag har en stor förkärlek till klänningar och samlingen växer för varje vecka.

Idag har jag sytt den här härliga tröjan som är stor och varm och kommer vara skön att ha på sig nu i vinter!


Likes

Comments